גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לווים בלי שיעבודים צפים

הפרקטיקה המקובלת, הנמנעת מלהטיל שיעבוד צף על נכסי שותפויות, אינה מתחייבת מהדין ומהפסיקה

עוד אלדר דוכן /צילום: שלומי יוסף
עוד אלדר דוכן /צילום: שלומי יוסף

שיעבוד צף הוא שיעבוד המוטל לטובת מלווה, על כל הנכסים של הלווה, הקיימים והעתידיים. שיעבוד כזה הוא כלי חשוב ושכיח מאוד בעולם המימון. שיעבוד צף מוגדר רק בפקודת החברות, ולא בחוק המשכון. לכן, התפיסה המשפטית המקובלת היא שלא ניתן להטיל שיעבוד צף על נכסי שותפויות. אבל לא מעט עסקים בוחרים להתאגד כשותפויות מוגבלות, משיקולי מיסוי, שליטה ועוד. לדוגמה, שותפויות בתחום האנרגיה, המגלגלות סכומי כסף בהיקפים אדירים.

כמו כל עסק, גם שותפויות לוקחות הלוואת למימון פעילותן, והן נדרשות לספק ביטחונות לטובת המלווים. בהתאם לפרקטיקה הנוהגת, השיעבוד הצף לא רלוונטי לגביהן. בהקשר זה כבר נכתב במדורי הכלכלה כי תחום דיני התאגידים זקוק לתיקון חוק כמו אוויר לנשימה. אולם, כפי שאסביר בקצרה, לא ברור האם הפרקטיקה הנוהגת אכן מתחייבת מהוראות הדין, והאם לא ניתן להטיל שיעבוד צף על נכסי שותפות מוגבלת גם בלי תיקון חקיקה.

למרבה ההפתעה, חיפוש במאגרים המשפטיים מעלה כי פסיקת בתי המשפט לא עסקה בנושא, וכי אין הלכה הקובעת שלא ניתן להטיל שיעבוד צף על נכסי שותפות. הסוגיה הקרובה ביותר שהפסיקה עסקה בה היא - האם ניתן להטיל שיעבוד צף על נכסים של אדם יחיד. סוגיה זו נדונה בפרשת עיזבון המנוח בר-לבב, בשרשרת פסקי דין בבתי משפט השלום, המחוזי והעליון - שהפכו זה את זה. בית משפט השלום קבע כי לא קיימת מניעה עקרונית להחיל שיעבוד צף על נכסי יחיד, ואף קיימים שיקולים כבדי-משקל בעד החלתו.

למרות זאת, מטעמים של מדיניות משפטית, בית המשפט הגיע למסקנה כי עדיף לא להכיר בכך, בגלל ההשפעה החברתית השלילית שעלולה להיות לשיעבוד כל נכסיו הפרטיים של אדם, הקיימים והעתידיים. בית המשפט המחוזי קבע כי ניתן להקיש מן החברה אל היחיד, וכי שיעבוד צף על נכסים עסקיים של יחיד אינו בלתי חוקי. בהתאם לכך, בית המשפט המחוזי קבע כי ניתן להטיל שיעבוד צף על נכסים עסקיים של אדם.

בבית המשפט העליון נחלקו הדעות. דעת המיעוט קבעה כי יש להכיר בשיעבוד צף על נכסים עסקיים של יחיד, כיוון שפסיקה קודמת של בית המשפט העליון כבר הכירה בכך שחוק המשכון כולל הסדר של שיעבוד צף, וכן שאין הצדקה להבחין בין חברה פרטית לבין עסק יחיד ביחס לשיעבוד צף.

לעומת זאת, דעת הרוב קבעה כי אין להכיר בשיעבוד צף על נכסי יחיד. דעה זו התבססה על הימנעותו של המחוקק לקבוע עמדה ברורה בנושא, ובמיוחד על רקע החשש מפני פגיעה אפשרית בעסקים לא מואגדים שהם עסקים קטנים.

דעת הרוב בעליון לא התמודדה עם הטיעון שלפיו בית המשפט העליון כבר הכריע במספר מקרים שחוק המשכון כולל הסדר של שיעבוד צף. לכן, נראה כי לשופטי דעת הרוב בעליון הפריע בעיקר החשש מפני פגיעה בעסקים קטנים ולא מואגדים. חשש זה פחות רלוונטי ביחס לשותפות מוגבלת - שהיא תאגיד, וקל וחומר ביחס לשותפות מוגבלת ציבורית, שהיא תאגיד שיחידות ההשתתפות בו נסחרות בבורסה.

נזכיר כי שניים מבין שופטי המחוזי באותה פרשה, השופטים סולברג וזילברטל, מכהנים כיום בבית המשפט העליון; ושני שופטי דעת הרוב בעליון, השופטים ריבלין ואלון, פרשו מאז לגמלאות.

הצעת חוק המשכון, התשע"ה-2015, עוסקת בסוגיה ופותרת אותה מכיוון אחר. אולם נכון לעכשיו, ועדת חוקה חוק ומשפט של הכנסת - שאליה הועברה הצעת החוק - טרם התחילה לדון בה, כך שניתן להניח שיחלוף עוד זמן עד שהצעת החוק תאושר בכנסת.

לסיכום, במספר פרשיות הכריע בית המשפט העליון כי חוק המשכון כולל הסדר של שיעבוד צף. לגבי עסק יחיד, דעת המיעוט בעליון תמכה בהחלת שיעבוד צף גם על נכסים עסקיים של יחיד, ודעת הרוב בעליון הכריעה כי לא ניתן להטיל עליו שיעבוד צף.

הנקודה המעניינת היא שנימוקי המיעוט בעד החלת שיעבוד צף על נכסי יחיד - רלוונטיים גם ביחס לשותפות; ונימוקי הרוב נגד הטלת שיעבוד צף על נכסי יחיד - פחות רלוונטיים ביחס לשותפות רשומה בכלל, ולשותפות מוגבלת בפרט.

לכן, נראה כי הפרקטיקה המקובלת כיום במערכת הבנקאית, הנמנעת מלהטיל שיעבוד צף על נכסי שותפויות, איננה מתחייבת מהוראות הדין ומהפסיקה. ייתכן - ואף רצוי - שביחס לשותפויות מוגבלות תאמץ הפסיקה דווקא את גישתם של בית המשפט המחוזי ושל דעת המיעוט בעליון בפרשת עיזבון המנוח בר-לבב.

■ הכותב, מנהל מחלקת תשתיות, אנרגיה ומימון פרויקטים במשרד עורכי הדין איתן, מהולל ושדות, הוא מומחה לדיני קניין. 

עוד כתבות

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים