גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רמ"י לקרן קיסריה: ההנחות מבוטלות, דמי החכירה יעודכנו

רמ"י דורשת דמי חכירה שנתיים של 2% ומבטלת את האפשרות להעביר בעלות במגרשים ללא אישור מראש ■ החברה לפיתוח קיסריה: "רמ"י מתנהלת כאחרון הסחטנים"

משרדי קרן קיסריה / צילום: איל יצהר
משרדי קרן קיסריה / צילום: איל יצהר

רשות מקרקעי ישראל מבטלת את ההסדרים המיוחדים עם קרן קיסריה, שמהם נהנו רוכשי וילות ביישוב היוקרתי, ודורשת תשלום דמי חכירה שנתיים של 2% על אזור התעשייה למפרע. כמו כן מודיעה רמ"י כי מ-16 בפברואר השנה לא תתאפשר עוד העברת בעלות במגרשים לבנייה ללא אישור מראש של המדינה.

במכתב תשובה מטעם הקרן, מזהירים עורכי הדין שלה כי מדובר "בהחלטות חד-צדדיות קשות ביותר, בעלות משמעויות מרחיקות לכת" וכי עצירת שיווק הווילות בשכונות 12 ו-13 הנמצא בעיצומו "תסב נזקים עצומים" לקרן ולרוכשים.

ההודעה על ביטול ההסדר נכללה במכתב ששיגרה לקרן עו"ד מניה לייקין, המשנה ליועץ המשפטי של רמ"י. במכתב הסבירה לייקין את ביטול ההסדר בכך ש"המניעים שעמדו בבסיס ההסדר האמור אינם מתקיימים עוד, ואין כל הצדקה להמשך הקניית הבעלות במגרשים אלה בתשלום זעום של 2.5% מערך המגרש".

רמ"י: "תפקידנו לבחון את ההסדר"

במקום ההסדר הישן, מציינת לייקין לגבי אזור התעשייה כי "רשות מקרקעי ישראל עומדת על קביעת דמי חכירה שנתיים מעודכנים בשיעור של 2% לשנה ביחס לכלל הנכסים אשר הוחכרו על ידי הקרן בחכירת משנה, לרבות תקופת העבר". לגבי הווילות, מבקשת רמ"י לנהל מו"מ על תשלום גבוה יותר מהסכום הנוכחי - 2.5% מערך המגרש.

הסכסוך בין הצדדים פרץ לאחר שהקרן הודיעה לרמ"י על סירובה לשווק דירות במסלול "מחיר למשתכן" במסגרת פרויקט לבניית 3,500 דירות בשכונת אור ים באור עקיבא.

קרן קיסריה, שהוקמה כשותפות בין המדינה למשפחת רוטשילד ב-1962, קיבלה מהמדינה בחכירה קרקעות בהיקף של כ-30 אלף דונם באזור קיסריה ואור-עקיבא והתחייבה להשתמש בהכנסותיה מפיתוח הקרקעות לקידום ההשכלה הגבוהה בישראל.

במסגרת זו נהנתה הקרן מהטבות מס מפליגות, עד כדי פטור מלא מתשלום מסים, שסייעו לה להגיע להכנסות בהיקף של מאות מיליוני שקלים משיווק קרקעות להקמת מאות וילות עבור רוכשים עשירים ובהם משפחת נתניהו, עו"ד מיקי צלרמאייר, והאוליגרך הרוסי ולרי קוגן.

הכנסות נוספות זורמות לקרן מאזור התעשייה על קרקעות של הקרן ובעתיד צפויה להיבנות שכונת אור ים על הקרקע שנמצאת בתחום השיפוט של אור עקיבא. למרות זאת, בפועל העבירה הקרן לטובת ההשכלה הגבוהה סכומים קטנים יחסית וסכומים אחרים הועברו למטרות שאינן קשורות להשכלה גבוהה, כפי שגילה מבקר המדינה בביקורת שערך בקרן. המדינה אינה מפרסמת את הדוחות הכספיים של הקרן, אף שבבעלותה מחצית מהקרן.

במכתב תשובה שהעבירו לרמ"י עורכי הדין של קרן קיסריה אמיר לויצקי, מנחם טולצ'ינסקי ואלעד מירוויס, ממשרד טולצ'ינסקי-שטרן-מרציאנו-כהן-לויצקי, כותבים השלושה כי הסדר התשלום של 2.5% מערך המגרש נהוג זה 50 שנה ולא ניתן להביא לביטולו המיידי והרטרואקטיבי ללא הנמקה מפרטת ושינוי נסיבות מהותי. "אנו סבורים כי אין כל תוקף להחלה מיידית של ביטול ההסדר שעה ששיווק המגרשים בשכונות 12 ו-13 נמצא בעיצומו", כותבים עורכי הדין, "החלטתכם להודיע על ביטול ההסדר באופן מיידי תיצור עיוותים בזכויות הקנייניות בבתי המגורים ביישוב ותסב למרשותינו נזקים עצומים".

עורכי הדין מוסיפים וטוענים כי לדרישות רמ"י לתשלום דמי חכירה שנתיים מעודכנים בשיעור של 2% בשנה על כלל הנכסים שהקרן העבירה ולהתנות את העברת הבעלויות בנכסים בהסכמת המדינה מראש - אין בסיס משפטי בשטר החכירה של הקרן מ-1962.

במכתב תשובה מטעם רמ"י כותבת לייקין כי "עמדת הרשות הוצגה בפני נציגי הקרן בפגישות שהתקיימו במהלך החודשים האחרונים והדברים אף עולים בבירור מתוך חוזה החכירה. אזכיר כי הוצע לנציגי הקרן להציג מסמכים/חומרים אשר תומכים בטענתכם, אולם, מלבד קבלת העתק מחוזה החכירה בין ממשלת המנדט לבין יק"א משנת 1921 לא הועברו אלינו מסמכים כלשהם".

לייקין מוסיפה כי "בניגוד להאשמות הקשות הנטענות על ידיכם, מתפקידנו כרשות המופקדת על ניהול מקרקעי המדינה, לבחון מחדש הסדר זה והבסיס המשפטי לכך ולא להסתפק בטענת הקרן של 'מה שהיה הוא שיהיה'".

"הקרן לא לקחה שקל מהמדינה"

בתגובה נמסר מהחברה לפיתוח קיסריה: "רשות מקרקעי ישראל מתנהלת כמו אחרון הסחטנים ודורשת מהחברה לפיתוח קיסריה כספים בניגוד להסכמים הקיימים כיום בין הגופים. רמ"י נוקטת בשיטה של איומים כנגד מנהלי הקרן והחברה לפיתוח קיסריה.

"בשנים האחרונות מקדמת החברה לפיתוח קיסריה בקצב מהיר את הקמת אור ים, מתחם מגורים הכולל 3,500 יח"ד ומשויך מוניציפלית לאור עקיבא. מיד עם אישורה של התוכנית העירייה והחברה חתמו על הסכם לפיתוח בשטח בסכום של יותר מחצי מיליארד שקל, שיהווה מנוף פיתוח למתחם החדש ולחידוש השכונות הוותיקות בעיר.

"עיריית אור עקיבא תומכת בהקמת השכונה ורואה בה מנוף צמיחה לעיר כולה, ופרט לפיתוח השכונה החדשה ייהנו גם השכונות הוותיקות בעיר מתנופת פיתוח מהיטלי השבחה משמעותיים שאמורה הקרן לשלם לקופת העיר.

"החברה לפיתוח קיסריה, בתיאום מלא עם עיריית אור עקיבא, מבהירה לכל היזמים כי תהליך השיווק של השלב הראשון בשכונה ובשכונות המגורים של קיסריה נמשך כרגיל וכי אין בעימות המלאכותי שיצרה רמ"י כדי לעכב או למנוע את העברת זכויות החכירה ליזם שיזכה בתהליך הפניה להצעות מחיר שיזמה החברה.

"צר לנו כי במקום למלא את ייעודה ולקדם עוד ועוד פתרונות דיור איכותיים בחרה רמ"י, מטעמים השמורים עמה, לפעול בניגוד ליעד האסטרטגי הלאומי ולעשות שימוש לרעה בסמכויות המוקנות לה מכוח הדין ומנסה בדרכים פסולות לעכב את תחילת הבנייה של 3,500 דירות בשכונת אור ים שבאור עקיבא, שניתן להתחיל ולהקימן באופן מיידי.

"בכך, לא רק שרמ"י שוב מהווה גורם מעכב במקום גורם שמעודד בנייה, אלא שניסיונות הסחיטה ומקסום רווחי רמ"י באים על חשבון המשפחות הצעירות. הדבר חמור שבעתיים נוכח העובדה שנציגי רמ"י השתתפו בכל הדיונים שקדמו לאישורה של תוכנית אור ים ואף תמכו באישורה.

"בשונה ממצג השווא, שלצערנו גם 'גלובס' בחר להיות שותף בו, יודגש כי משפחת רוטשילד מעולם לא לקחה שקל מהמדינה ולא מהקרן. נהפוך הוא, האדמה, כמו גם כספי הקרן, כל כולם תרומה של משפחת רוטשילד למדינה ולפיתוח האזור.

"לאורך השנים עמדה קרן רוטשילד קיסריה (ועודנה עומדת) במלוא התחייבויותיה על פי שטר החכירה ביחס לקרקעות. רמ"י לא הוציאה כל דרישה לקרן להגדלת דמי החכירה, כך שברור לכול שלקרן אין היום יתרת חוב כלשהי בקשר עם דמי החכירה. בכל מקרה גם אם רמ"י הייתה מוציאה דרישה לתוספת הרי שלקרן עומדת הזכות להגיש השגה על הסכומים במנגנון של בוררות.

"הברון רוטשילד, הנדיב הידוע, רכש החל משנת 1882 יותר מ-500 אלף דונם קרקעות בארץ ישראל ועליהן הוקמו יותר מ-40 יישובים. עם הקמת מדינת ישראל, העניקה משפחת רוטשילד את אדמותיה ברחבי הארץ כמתנה למדינה, תרומת הקרקעות הגדולה ביותר שניתנה למדינה.

"המשפחה הקימה את קרן רוטשילד קיסריה והעבירה לה קרקע של כ-30 אלף דונם באזור קיסריה והזמינה את המדינה להיות שותפה בקרן. במסגרת השותפות עם המדינה נחתם ב-1962 הסכם חכירה מול רשות מקרקעי ישראל ועל קרקע זו הוקמו לתפארת עד היום קיסריה ופארק התעשייה.

"יצוין, כי גם אם הייתה קיימת לקרן יתרת חוב בדמי חכירה (וכאמור, הדבר איננו נכון), הרי שעצם קיומו של חוב אינו יכול לשמש עילה בידי רמ"י לצורך סירוב לבקשה להיתר בנייה. בחירתה של רמ"י לכרוך סמכות מנהלית מכוח דיני התכנון והבנייה בסוגיות כספיות מובהקות הנה כריכה אסורה.

"מדובר בפעולה של רשות מינהלית הנעשית בחוסר סמכות, שהנה בלתי מידתית ואשר חורגת, בחריגה קיצונית, מכל מתחם סבירות שהוא. קרן רוטשילד קיסריה תפעל בכל הדרכים העומדות לרשותה כדי למנוע את הפגיעה החמורה בזכויותיה של הקרן, כמו גם בפיתוחה של אור עקיבא, כתוצאה מהתנהלות פסולה זו".

עוד כתבות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה הישראלית החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי