גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדדי אג'יו: לא רק היצוא - גם חסכונות הציבור נפגעים מהייסוף

תשואות מדדי התיקים המנוהלים רשמו ירידות שערים בחודש יוני, שהיה החודש הראשון השנה שבו גם תיקי האג"ח ירדו ■ ככל ש-2017 מתקדמת, והשקל מתחזק, ניכרת השפעתו השלילית של הייסוף במטבע הישראלי על נכסי הציבור - נקודה נוספת למחשבה עבור קובעי המדיניות

שקלים / צילום: תמר מצפי
שקלים / צילום: תמר מצפי

תיקי ההשקעות של הציבור רשמו בחודש יוני ירידות שערים במרבית פרופילי ההשקעה, כך עולה ממדדי אג'יו לתיקים המנוהלים. המדדים מלמדים על ירידות בשיעורים של 0.41% במרכיבי האג"ח ושל 0.65% במרכיבי המניות בתיקים, כאשר התמהיל ביניהם בתיק הכולל, 20% מניות והשאר באג"ח, רשם ביוני תשואה שלילית בשיעור של 0.47%.

גם בחודש יוני נמשכה מגמת ההתחזקות של השקל מול מרבית המטבעות בעולם, והדבר תרם את תרומתו להפסדים. בראייה של מחצית השנה, תרומה שלילית זו גדולה וניכרת בביצועי התיקים המקומיים, דבר המעצים את שאלת העדפת הביתיות (Home Bias).

ביצועי התיקים מתחילת השנה היו חיוביים יותר במרכיבי האג"ח, והם מסתכמים לעלייה של 1.71% בששת החדשים הראשונים, שהאחרון שבהם, יוני, הוא השלילי היחיד. לעומתם, מדדי התיקים המנייתיים זוחלים עם תשואה של 0.31% בלבד, המסתכמת משלושה חודשי עלייה ושלושה חודשי ירידה. תיקי ה-20:80 רשמו השנה תשואה של 1.45%, קצב שנתי מתון אך עם זאת יציב.

מדדי אג'יו מבוססים על נתונים מבתי השקעות שונים רבים ומגוונים, בהם פסגות, פעילים, מגדל שוקי הון, אקסלנס, איי.בי.איי, מיטב-דש, הראל, אלטשולר-שחם, תפנית-דיסקונט, UNIQUE, הלמן אלדובי, אלומות ואנליסט. המדדים מתקבלים מהגופים המנהלים מעל 80% מתיקי ההשקעות של הציבור, פרטיים, קיבוצים, מוסדות וארגונים. המדדים הנבנים מנתונים אלו עוקבים אחר "תיק ההשקעות המצרפי" של הציבור והתשואות המחושבות מהוות מדדי השוואה לביצועי תיקים בעלי פרופיל דומה.

גם תיקי ההשקעות מוחלשים

אחת ההשפעות הבולטות על המדדים המייצגים את תיקי ההשקעות בארץ, היא ההשפעה הממתנת של שערי החליפין. אלו ירדו כתוצאה מהתחזקות השקל מול הדולר כמו גם מרבית המטבעות האחרים. השקל התחזק בששת החדשים הראשונים של השנה בכ-9% מול הדולר האמריקאי, כאשר התחזקותו על-פי הרכב ההחזקה המייצגת בתיקי ההשקעות ובהתאם באופי ההחזקה במדדי אג'יו, היתה כ-7.9%.

כדי לתאר את השחיקות בתוצאות, רצוי לציין שההחזקה באג"ח בחו"ל בתיקי הציבור היא מתונה ואילו במרכיבי המניות היא בולטת יותר ולפיכך השחיקה המטבעית בולטת יותר ככל ששיעור המניות בתיקים עולה, כפי שמוצג בטבלה המצורפת.

הביצועים בפועל מראים כי ייסוף השקל מתחילת השנה שחק את תיקי הציבור ביותר מ-1% בממוצע ובכ-1.2% בתיקי ה-20:80. הנזק לתיקי המניות, שקרוב למחצית מהם מושקעים במניות בחו"ל, הסתכם ב-3.59% במחצית הראשונה. בפועל, למרות העליות הנאות שהיו השנה בשווקים העולמיים, התיקים המנייתיים עלו ב-0.31% בלבד כתוצאה מהשחיקה המטבעית הנ"ל. זאת לאחר שגם מדדי המניות המובילים בישראל, אלו המהווים את חלק הארי בתיקי הציבור, דשדשו השנה.

תיקי האג"ח גם הם ספגו פגיעה מערכתית וזאת למרות שמדדי האג"ח באירופה ובארה"ב עלו במחצית הראשונה במונחי מטבע המקור. נזקי הייסוף שנגרמו לתיק האג"ח הסתכמו ב-0.59% עקב ירידה של כ-5% במדדים במונחים שקליים. זאת למרות שבמונחי מט"ח המדדים הללו עלו בשיעור העולה על 3% על-פי הרכבם בתיקים.

שחיקת הפנסיה בטווח הארוך

לא רק היצוא הישראלי סובל מהייסוף אלא גם המשקיע והחוסך לפנסיה. מדדי אג'יו מייצגים את הרכב ההחזקות של המשקיע והחוסך הפרטי בישראל ואת שיעור החזקתו במט"ח. זו נאמדת בפחות מ-10% במרכיבי האג"ח, בפחות מ-15% בתיק ה-20:80 המקובל, כאשר גם בתיקים בעלי מרכיב מניות גבוה יותר, של כ-30%, שיעור ההחזקה במט"ח אינו עולה על 20%.

הגופים המוסדיים מחזיקים שיעורים גבוהים אף יותר בחו"ל ובמט"ח. לפי נתוני בנק ישראל, המוסדיים החזיקו בסוף הרבעון הראשון כ-25% מהנכסים בחו"ל, מתוכם פחות מ-10% היו מגודרים. מתוכם, לפי נתוני אגף שוק ההון באוצר, קופות הגמל וההשתלמות מחזיקות שיעורים הגבוהים בכ-2% מאשר כלל המוסדיים.

גם גופים אלו סובלים משחיקה ממושכת וברורה של השקל מול כלל המטבעות בעולם. שחיקה זו נמשכת מזה 12 שנה, במהלכה סל המטבעות הנומינלי האפקטיבי של בנק ישראל ירד באופן המשקף התחזקות של כ-35% מול מטבעות הייחוס של המשק. ההשפעה השלילית שנרשמה כאמור בשנה האחרונה, מצטרפת ומצטברת לשנים רבות של שחיקה, אך היא מתחזקת בשנתיים האחרונות, כפי שניתן לראות בגרף.

כך יוצא שהשקל ההולך ומתחזק חרף מאמצי בנק ישראל ומדיניותו הבלתי אפקטיבית, יוצר השפעה שלילית כפולה: הראשונה נרשמת ברמת התעשייה המסורתית המקומית, שמצויה בגירעון מסחרי מול העולם, בהיקף של כ-5 מיליארד דולרים, לפי נתוני מאזן התשלומים לשנת 2016. ההשפעה השלילית השניה נוצרת בחיסכון של הציבור לפנסיה, לפי החוקים והתקנות וכן בחסכונות הפרטיים, עקב השחיקה המטבעית. כך נוצרת השפעה שלילית וארוכת טווח על שווי הקצבאות העתידיות ובסופו של דבר, על רמת החיים של הפנסיונר הישראלי בעתיד.

האם וכיצד לגדר?

התוצאות בטבלה מעלות כמה שאלות על גידור ההחזקות בתיקים והטיית הביתיות של המשקיע הישראלי. ניתן לגדר את ההחזקות בשני אופנים: הראשונה והנפוצה ביותר היא באמצעות רכישת מכשירי סל מגודרי מט"ח, כשאלה נועדו לספק את תשואת מדדי המניות והאג"ח בחו"ל, בנטרול השפעת התנודות בשער החליפין, בניכוי עלויות הגידור. מכשירים אלו צפויים לספק תשואה הדומה לתשואת המדדים בחו"ל במטבע המקור, בניכוי עלויות הגידור. הדרך השניה, האפשרית יותר בתיקי השקעות של ארגונים גדולים וכמובן מוסדיים, היא לבצע פעילות גידור אקטיבית בתיק עצמו, באמצעות המכשירים המקובלים, הזמינים והסחירים בשוק. כאן כמובן דרושים ידע והיכרות, יכולת מעקב וניהול של ההחזקות, אולם אלו לא מצויים אצל כל לקוח, גם לא אצל הגדולים שבהם. אלו מצויים אצל גורמים מלווים רציניים ובעלי ידע וניסיון בתחום זה ואכן חשוב להתייעץ.

שאלה נוספת שעולה מנזקי הייסוף, היא האם בכלל לצאת לחו"ל. גם אם קיימת היכולת להשקיע תוך גידור ההחזקה במט"ח, עדיין מדובר בטרחה גדולה כדי לטפל בחשיפה הנוספת, חשיפת המט"ח.

מסיבה זו משקיעים רבים נמנעים או שואפים לצמצם החזקות בחו"ל והדבר מגביר מאליו את הטיית הביתיות. זו קיימת במשקים ובשוקי הון רבים בעולם, שבהם שיעור ההחזקה בניירות ערך מקומיים עולה בעשרות אחוזים על משקלה הכולל של אותה כלכלה מכלל העולם. ארה"ב ובריטניה ליברליות יחסית עם הטיית ביתיות הנושקת ל-50%, בעוד שמדינות כגון אוסטרליה וקנדה מצויות בשיעור ביתיות העולה על 80%. אחת הסיבות לכך היא כמובן החשיפה המטבעית, שדורשת טיפול והתייחסות.

ישראל היא משק שהולך ומתחזק, אך שיעור החיסכון והעושר מתקדם בקצב מהיר ביחס ליצירת נכסים נזילים להשקעה והדבר דווקא דוחק ביציאה לחו"ל ובצמצום הטיית הביתיות. אולם הנזקים הנגרמים מהשקל החזק מדכאים את הרצון לפזר סיכוני השקעה ולצאת לשווקים גדולים ועמוקים יותר. מלבד הפגיעה הישירה בציבור החוסכים בישראל, לייסוף השקל יש השפעה ארוכת טווח באמצעות דיכוי הרצון להטות את התיקים לחו"ל.

כפי שענפי התעשייה המסורתית נשחקים כתוצאה מהשקל החזק, המוביל לאובדן כושר התחרות, דבר העשוי להיות לבכייה לדורות, גם חסכונות הציבור מושפעים מהשקל החזק באופן דומה. מגמה זו מביאה לשחיקת כוח הקניה העתידי בישראל. גם זו עלולה להיות בכייה לדורות.

מדדי אג'יו גרף

מדדי אג?יו לתיקים מנוהלים ביוני- שחיקה מטבעית

*** הכותב הוא מנכ"ל חברת אג'יו ניהול סיכונים והחלטות פיננסיות בע"מ, העוסקת בניהול עושר משפחתי, ליווי ועדות השקעה ופיקוח על הנכסים הפיננסיים והריאליים של חברות, ארגונים וקיבוצים. ליועץ ו/או לחברה אין עניין אישי ואין לראות בסקירה ובאמור בה תחליף לייעוץ השקעות כהגדרתו בחוק.

עוד כתבות

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

מספר 2 ברמ"י על התוכניות לקרקעות באזורי הביקוש: "אני באמת מקווה שהקריה תתפנה"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל