גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נגידות בכוננות ספיגה

על הארכת הקדנציות של נגידות הבנקים המרכזיים בישראל ובארה"ב

בעוד שלושה חודשים, בחודש אוקטובר, צפויה נגידת בנק ישראל, ד"ר קרנית פלוג, לחתום ארבע שנים בתפקידה כנגידת בנק ישראל. רשמית, משרת נגידת בנק ישראל היא להיות, בין היתר, היועצת הכלכלית הבכירה של ממשלת ישראל. זאת, על אף שדומה כי דווקא במשרד ראש-הממשלה ובמשרד האוצר שכחו זאת, מבחירה, לפני זמן רב.

קדנציה של נגיד בנק מרכזי במדינת ישראל היא חמש שנים. לפיכך, במחצית השנייה של שנת 2018, תכריע הממשלה אם הנגידה פלוג - בהנחה שהיא אכן רוצה בכך - תמשיך בתפקידה לקדנציה נוספת, או שפלוג תסיים את תפקידה, ותשמש כנגידת הבנק המרכזי קדנציה אחת בלבד. נציין, כי מתוך 8 נגידי הבנק המרכזיים אשר קדמו לפלוג מאז קום המדינה, רק 3 נגידים כיהנו יותר מקדנציה אחת בתפקיד. כך שבבחינה היסטורית הארכת הקדנציה שלה אינה מובנת מאליה ואינה ברירת-מחדל.

הפארסה סביב מינויה של פלוג לתפקיד, בשנת 2013, עדיין צרובה בזיכרון של רבים מאיתנו, שזוכרים כי הבחירה בפלוג לנגידה היוותה ברירת-מחדל של ראש-ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, כפועל יוצא מתקלות מגוחכות בהליך המינוי, וחיפוש עקר אחר כוכבים בינלאומיים נוטפי כריזמה לתפקיד הנגיד. הפארסה הזאת מחייבת היערכות טובה יותר של הדרג הפוליטי בואך 2018.

פלוג נכנסה לנעליו הגדולות של הנגיד פרופ' סטנלי פישר, אשר כיהן בתפקיד הנגיד בשנים 2005-2013, בתנאי פתיחה לא פשוטים, הן בכל האמור לסביבה הכלכלית המקומית והגלובלית, והן בכל האמור בלגיטימציה הפוליטית שלה.

הנגיד לשעבר פישר, שהוא סגן יו"רית הפדרל ריזרב כיום, נהנה מיוקרה בינלאומית יוצאת דופן, עקב ניסיונו העולמי העשיר, והיותו בשר מבשרה של האליטה הפיננסית הגלובלית. המוניטין הבינלאומי של פישר בצוותא עם המוניטין המקצועי שלו, ציידו את פישר בכוח לקדם מהלכים כלכליים שנויים במחלוקת במסדרונות הפוליטיים המקומיים.

המשענת הפוליטית הרעועה שעליה נשענה פלוג מיומה הראשון בתפקיד, תחת ראש-הממשלה נתניהו ושר האוצר דאז, יאיר לפיד, ובעיות אחרות, יצרו עבורה תנאי פתיחה שהיו רחוקים מלהיות אופטימליים לתפקיד כה רגיש הדורש לגיטימציה ורוח גבית מהמערכת הפוליטית המובילה. הבחירות המוקדמות לכנסת ה-20, שהתקיימו בחודש מארס 2015, והביאו להחלפתו של שר האוצר לפיד בשר האוצר משה כחלון, לא יצרו אף הן בן-ברית במשרד האוצר עבור פלוג ובנק ישראל.

מי שעוקב אחר נאומיה ומצגותיה של הנגידה פלוג, מזהה את חוט השני החברתי העולה מדבריה ומרעיונותיה. מדובר בתפיסה חברתית-כלכלית חריגה יחסית לנגידים מרכזיים הנתפסים ברובם כפרזנטורים של הקפיטליזם. מעניין, שלמרות העובדה שפלוג והשר כחלון חולקים עקרונות חברתיים משותפים, וטבעי היה כי הם ישלבו ידיים בקידום רעיונות אלה, המציאות שהשתקפה בתקשורת היא של קצר תקשורתי וחוסר כימיה. דברים אשר הביאו את כחלון למתוח פעמים רבות ביקורת פומבית על הבנק המרכזי, ואת בנק ישראל להשיב מהלומות משלו.

בהנחה כי הבחירות לכנסת ישראל יתקיימו במועדן (2019), והמבנה הקואליציוני הנוכחי יישמר, יהיו אלה השר כחלון ורה"מ נתניהו אשר יידרשו להחליט אם להעניק לפלוג את המפתחות לקדנציה נוספת כראשת הבנק המרכזי. לצד מערכת השיקולים המקצועית (שעליה נרחיב במאמר נפרד), אשר תקבע אם פלוג ראויה להיבחר לקדנציה נוספת, יהיו אלה מערכות היחסים האישיות של פלוג עם ראש-הממשלה ועם שר האוצר אשר יכתיבו במידה רבה את הבחירה המחודשת בפלוג למשרת-אמון זאת.

הפוליטיקה הישראלית לא המציאה את השיקולים האישיים והפוליטיים בבחירת נגיד בנק המרכזי. בהקשר זה, לראש-הממשלה נתניהו, אשר שאב חלק גדול מתפיסת העולם הכלכלית שלו בארה"ב, יש אילנות גבוהים להיתלות בהם. בחודש פברואר הקרוב, הנגידה האמריקאית ד"ר ג'נט ילן, תסיים קדנציה ראשונה בתפקידה, ונשיא ארה"ב דונלד טראמפ יידרש להחליט אם להאריך את מינויה בקדנציה נוספת או להחליפה בנגיד אחר מכוחותיו.

ילן מנווטת את המדיניות המוניטרית בארה"ב באומץ רב

נקודת הפתיחה של ילן במערכת היחסים שלה עם הנשיא הקפריזי טראמפ, הייתה גרועה במיוחד, והוא אף האשים אותה ערב הבחירות בקביעת ריבית בנק מרכזי נמוכה באופן מלאכותי, כדי לסייע לקודמו הנשיא ברק אובמה, והבטיח להחליפה. אך עברה חצי שנה בלבד מאז נכנס טראמפ לתפקידו, והטון שלו כלפי הנגידה ילן, התרכך. בנתונים הנוכחיים גדלה ההסתברות שטראמפ יאריך את כהונת הנגידה, למרות היותה מזוהה עם המפלגה הדמוקרטית, ואינה חולקת את עם הממשל המכהן את ערכי המפלגה.

נראה, כי העובדה שילן מנווטת את המדיניות המוניטרית בארה"ב באומץ רב, ואסטרטגית, היא מנהלת יציאה מורכבת מההתמכרות לתמריצים מוניטריים ענקיים, חשובה לאין ערוך משיוכה הפוליטי. כך שהנשיא המכהן למד להעריך את הסביבה הכלכלית הנוחה שמייצר עבורו הבנק המרכזי.

ההיסטוריה בארה"ב מלמדת, כי הנשיאים האמריקאים בעשורים האחרונים השכילו לבצע את הניתוק בין העמדות הפוליטיות של הנגיד לבין הבחירה במועמד המתאים לתפקיד הנגיד. הנשיא רונלד רייגן הרפובליקני, האריך את כהונתו של הנגיד פול וולקר, על אף שמונה על-ידי הנשיא ג'ימי קרטר הדמוקרטי. הנשיא ביל קלינטון (הדמוקרט) האריך את הקדנציה של אלן גרינספאן הרפובליקני; וכך עשה גם אובמה אשר מינה מחדש את בן ברננקי הרפובליקני, מינוי של הנשיא הרפובליקני ג'ורג בוש.

השאיפה של כל אזרח ישראלי - לרבות אנשי הממשל - צריכה להיות כי רגע לפני שנגידת בנק ישראל תסיים קדנציה מלאה, הממשלה תוודא כי בתפקיד נגיד/ה הבנק המרכזי של ישראל בשנים הבאות, יישב האדם המתאים ביותר לתפקיד, וכי שיקולים פוליטיים וטעמים אישיים יהיו משניים, אם בכלל, לעומת השיקולים המקצועיים הטהורים, באיוש משרה כלכלית חשובה זו.

■ הכותב הוא אסטרטג ראשי בקבוצת איילון. 

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה