גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפוטנציאל הגדול של הכלכלה ההודית וחידת הבורסה המקומית

הכלכלה ההודית משתפרת תחת ממשלתו של נרנדרה מודי, הרופי מתחזק, והאינפלציה יורדת ■ הנתונים הגדילו את הפוטנציאל של שוק המניות ההודי ■ מהו כלי ההשקעה הנכון בשוק זה?

בורסת מומביי / צילום: בלומברג
בורסת מומביי / צילום: בלומברג

ביקורו של נרנדרה מודי, ראש ממשלת הודו, בישראל בשבוע שעבר העלה את המודעות בקרב הישראלים למדינה זו, המדורגת במקום השני בעולם מבחינת גודל האוכלוסייה, ובמקום השלישי מבחינת התוצר הגולמי במונחי כוח קנייה. כלכלת הודו לא רק נמנית עם הכלכלות הגדולות בעולם, אלא גם מציגה שיעורי צמיחה מרשימים, ונמצאת במגמת האצה בקצב הצמיחה.

שתי המעצמות של העולם המתפתח, סין והודו, נראות על פניו דומות בהיקף האוכלוסייה (שעולה על הרף של מיליארד איש בכל אחת מהמדינות) ובקצב צמיחה גבוה של כ-7% בשנה, אבל ההבדלים ביניהן גדולים. ראשית, כלכלת סין נמצאת במגמת צמיחה חזקה זה כשני עשורים, ובכך הגיעה להישגים מרשימים ביותר מבחינת ההתפתחות החברתית והטכנולוגית, ואילו כלכלת הודו טרם הצליחה לממש את הפוטנציאל הטמון בה.

שנית, מבחינה דמוגרפית ממוצבת הודו בעמדה חזקה יותר משכנתה מהצפון, כאשר כמחצית מאוכלוסיית הודו נמצאת מתחת לגיל 25, בהשוואה לשליש מאוכלוסיית סין הנמצאת בגילאים אלה. לפי הערכות, אוכלוסיית סין עלולה להתחיל להתכווץ כבר במהלך העשור הנוכחי, והדבר מהווה מכשול פוטנציאלי להמשך הצמיחה, ואילו הודו עדיין נהנית מגידול בכוח האדם ובפריון העבודה.

המטבע ההודי חזר להתחזק

שני גורמים אלה מציבים את הודו כבעלת פוטנציאל צמיחה גדול לשנים הבאות, שאמור לבוא לידי ביטוי גם בביצועי שוק המניות ההודי. חשוב לציין כי ממשלת מודי, שנבחר לראשות הממשלה לפני שלוש שנים בלבד ומחזיק ברוב בפרלמנט, הצליחה לחולל רפורמות למען הלחימה בשחיתות, שיפור הסביבה העסקית והמדיניות המוניטרית - ועוד היד נטויה.

הרפורמות הובילו להתאוששות בבורסת הודו, אבל העליות בבורסה קוזזו כנגד היחלשות מטבע הרופי המקומי, ובכך חדלו להניב ביצועי יתר לעומת מדד MSCI העולמי.

באחרונה התחיל המצב להשתנות, כאשר המטבע ההודי חזר להתחזק, במקביל לשיפור בקצב הצמיחה. תופעות אלה הגיעו כתוצאה מירידה חדה בקצב האינפלציה בהודו, מרמה דו-ספרתית ב-2014, ערב ניצחונו של מודי בבחירות לראשות הממשלה, ל-2% בלבד בפרסום האחרון. הגורמים שהובילו לירידה כה דרמטית באינפלציה הם המדיניות הנבונה של הבנק המרכזי, הרפורמות המבניות בכלכלה (כולל החלפת שטרות המטבע, שהקטינה את כמות הכסף בשוק השחור) וכן הירידה במחירי הנפט. הגורם האחרון הוא בעל השפעה משמעותית, מאחר והודו חסרת משאבי טבע והנה יבואנית נטו של נפט.

השיפור בפן המקרו הוביל להתאוששות בשוק המניות ההודי, במיוחד בכלכלה המקומית ובצריכה, שנהנית מירידה בשער הריבית ומהפחתת הלחצים האינפלציוניים. מדד המניות SENSEX, הכולל את 30 המניות הגדולות בבורסת הודו, עלה מתחילת השנה בכ-18% במונחי המטבע המקומי ובכ-24% במונחים דולריים. בהקשר זה, נשאלת השאלה איך ניתן להיחשף להצלחה ההודית באמצעות קרנות סל סחירות?

קרן הסל הפופולרית והסחירה ביותר היא iShares MSCI India ETF (סימול: INDA). זוהי קרן סל בעלת היקף נכסים של יותר מ-5 מיליארד דולר, שמספקת חשיפה למדד ה-MSCI של הודו. ואולם, קרן זו השיגה מתחילת השנה ביצועי חסר של כ-2% לעומת מדד SENSEX. ביצועי החסר של INDA מקורם בהרכב מדד ה-MSCI שאותו היא מחקה, המתאפיין במשקל יתר לטכנולוגיה ולפארמה, ובמשקל חסר של הסקטור הפיננסי לעומת המדד ההודי המקומי.

חשוב לציין כי ענפי הטכנולוגיה והפארמה הם שני ענפים יצואניים, החשופים במידה פחותה לכלכלה ההודית המקומית (ויותר לכלכלות מדינות המערב), ואף מושפעים לרעה מהתחזקות הרופי, שפוגעת ברווחי היצואנים ההודיים. לעומת זאת, הסקטור הפיננסי מצטיין בתור הנהנה העיקרי מהתאוששות הכלכלה ההודית, לאור הירידה בקצב האינפלציה והריבית והשיפור בצריכה הפרטית במשק.

המשקיעים שמעוניינים בחשיפה לכלכלה ההודית המקומית, אמורים להעדיף קרן סל אחרת על הודו: iShares India 50 ETF (סימול: INDY). קרן זו מנוהלת על ידי אותו ספק, חברת בלקרוק, והיא בעלת ותק גדול יותר (הושקה ב-2009, שלוש שנים לפני מועד ההשקה של INDA), אבל היקף נכסיה קטן יותר, ומסתכם בכמיליארד דולר.

קרן סל זו נושאת דמי ניהול שנתיים של 0.94% - מעט גבוהים מאלה של (INDA (0.71%, אבל כאמור, היא מהווה כלי חשיפה מדויק יותר לשוק המניות ההודי. קרן INDY מחקה את מדד NIFTY, שכולל את 50 המניות הגדולות בבורסה ההודית, והשיג ביצועים דומים לאלה של SENSEX לאורך זמן.

בהרכב של קרן INDY בולט משקל גבוה של סקטור הפיננסים (כ-35%), נוסף על סקטור הצריכה (כ-20%). לעומת זאת, הסקטורים היצואניים, שהם בעלי תלות נמוכה יחסית בכלכלה ההודית המקומית, הטכנולוגיה והפארמה, מוחזקים במשקלות של 12% ו-5% בהתאמה.

הנציגות הבולטות בהרכב קרן INDY הן הבנקים המובילים בהודו HDFC (כ-9% מהקרן) ו-ICICI (כ-5%), חברת ההחזקות ITC, הפועלת בתחומי צריכה בסיסית (כ-8% מהקרן), חברת ההחזקות בתחום השירותים הפיננסיים HDFC (כ-7%), המחזיקה בין השאר גם בבנק HDFC, חברת ההחזקות Reliance, הפועלת בתחומי התעשייה, התשתיות והזיקוק (כ-7% מהקרן), חברות שירותי טכנולוגיה ומיקור-החוץ אינפוסיס (5%) ו-TCS (3%) וחברות נוספות.

■ הכותב הוא אנליסט בכיר בבנק ההשקעות אופנהיימר ישראל. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

עוד כתבות

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה יורדת בכ-2%, טסלה ב-3.5%

הנאסד"ק יורד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים