גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"רכישת מניות המיעוט בשטראוס קפה היא עסקה טובה מאוד"

שחר פלורנץ, סמנכ"ל הכספים של שטראוס, מספר על רכישת חלקה של TPG בשטראוס קפה: "נכנסנו בתכנון מאוד קפדני, ולא חתמנו לפני שהיו לנו מסגרות מימון חתומות על כל סכום הרכישה"

לפני כשבועיים, בסוף חודש יוני, השלימה חברת המזון שטראוס  גיוס הון של כ-180 מיליון שקל באמצעות הנפקת מניות פרטית שביצעה לכמה גופים מוסדיים. מהלך זה סיכם עבור יצרנית המזון והמשקאות שלושה חודשי פעילות פיננסית אינטנסיבית, שכללו גיוסי חוב והון בהיקף נרחב, המתקרב ל-1.3 מיליארד שקל - סכום המיועד בעיקרו לרכישת חלק השותפה שלה, קרן TPG, בחברה הבת שטראוס קפה, תמורת כ-1 מיליארד שקל (257 מיליון אירו).

המספרים העיקריים של שטראוס כללו גיוס חוב פרטי של כ-430 מיליון שקל שביצעה חברת הקפה בחודש מארס, הנפקת הון פרטית וציבורית של כ-260 מיליון שקל שביצעה שטראוס בחודש אפריל, והנפקה נוספת, כאמור, בהיקף של כ-180 מיליון שקל לפני כשבועיים, וכן הנפקת אג"ח בהיקף של כ-400 מיליון שקל בתחילת יולי. מול אלה עמדה עלות רכישת כ-25% משטראוס קפה תמורת כ-1 מיליארד שקל, מתוכם כ-700 מיליון שקל כבר שולמו עם החתימה על ההסכם בחודש מארס, והיתרה מתוכננת לחודש הבא.

לצד זאת השקיעה שטראוס בחודשים האחרונים כ-150 מיליון שקל ברכישת 15% ממניות מיזם משותף לטכנולוגיות טיהור מים שלה בסין עם חברת האייר (כ-80 מיליון שקל) והגדלת חלקה ל-49% וברכישת מניות המיעוט (כ-12%) בשטראוס מים (כ-70 מיליון שקל) להחזקה מלאה.

שחר פלורנץ, סמנכ"ל הכספים של שטראוס, מספר ל"גלובס" על תקופת הפעילות האינטנסיבית ועל ההכנות שנעשו בחברה לקראת צעדים אלה, שבמרכזם כאמור, מימון רכישת החזקות TPG בחברת הקפה: "נכנסו לעסקת הקפה בתכנון מאוד קפדני, משום שעבורנו סכום הרכישה הוא נכבד וצריך להתכונן לכך. לא חתמנו על ההסכם לפני שהיו לנו מסגרות מימון חתומות על כל סכום הרכישה, גם אם ידענו שבסופו של דבר נחליף חלק מהן ונעשה אופטימיזציה למימון, בעזרת כלים פיננסיים שונים. כבר הרבה חודשים לפני שחתמנו על העסקה מול המוכר התחלנו בדיונים ובמו"מ עם הגופים המממנים, ובמסגרת זו הצגנו בפניהם את העסקה המתוכננת, הסברנו להם איך ישתנה מאזן החברה ביום שלאחר העסקה ובנינו מולם את ההבנות לצורך המימון".

לדבריו, "בנינו את העסקה כך שכשליש ממנה (כ-300 מיליון שקל א' ל') ישולם כחצי שנה לאחר החתימה, וזאת כדי שנצליח להתארגן על המימון עבורה. כעת, לאחר המהלכים האלה, התוכנית שלנו היא לחזור לרמות המינוף שהיו לנו קודם לעסקה, תוך בערך כשנתיים.

"בלי קשר לעסקאות שביצענו, בשנים האחרונות שטראוס הייתה חברה עם יחסית הרבה מזומנים, והרגשנו שזה הופך להיות כלי פחות יעיל עבורנו, ולאט לאט הורדנו את החוב שלנו עם אותם מזומנים".

לגבי גיוס האג"ח האחרון אומר פלורנץ, כי זה נעשה "כחלק ממהלך העסקים הרגיל שלנו, בלי קשר למהלכים האחרים, והושלם בריבית מאוד נמוכה של 2.6% - מה שיכול להעיד על אמון המשקיעים בנוגע לניהול היחסית שמרני של החוב ושל הסיכונים שלנו".

אחת מעשר הגדולות בעולם

תחום הקפה הוא אחד ממנועי הצמיחה המרכזיים של קבוצת שטראוס, ושטראוס קפה נחשבת לאחת מחברות הקפה הגדולות בעולם. לפי דוחות שטראוס, שטראוס קפה היא אחת מעשר חברות הקפה הגדולות בעולם מבחינת נתחי שוק. שוק הפעילות העיקרי שלה הוא ברזיל (כ-45% מסך המכירות) ונוסף על כך, לחברה פעילות בעיקר במדינות מזרח אירופה, וכן בישראל.

פעילות הקפה מהווה כיום קרוב למחצית מסך פעילותה של שטראוס, והיקף המכירות של פעילות זו עמד בסיכום 2016 על כ-3.7 מיליארד שקל, מסך מכירות של 7.9 מיליארד שקל שהציגה שטראוס לתקופה זו.

מערכת היחסים בין שטראוס לקרן TPG שהסתיימה כעת לאחר כעשור, ידעה עליות ומורדות, והצדדים אף נקלעו לפני שנים לא רבות לסכסוך שהגיע לבית המשפט ההולנדי (שם ממוקם המטה של שטראוס קפה). TPG נכנסה להשקעה בשטראוס קפה בספטמבר 2008, ורכשה 25.1% ממניותיה תמורת 293 מיליון דולר, שכעת נמכרו חזרה לשטראוס תמורת 257 מיליון אירו.

ההודעה הרשמית לגבי החלטתה של TPG - אחת מקרנות הפרייבט אקוויטי האמריקאית הבולטות - להיפרד מהשותפות בפעילות הקפה של שטראוס, הגיעה בסוף שנת 2016, אז עדכנה שטראוס כי הקרן "החלה בתהליך לבדיקת אפשרויות למכירת מניותיה בשטראוס קפה".

זמן די רב טרם לכך, במהלך 2013, פנתה TPG לשטראוס בדרישה לרכוש את חלקה או להוציא את חברת הקפה להנפקה - מהלך שהתקדם ובמסגרתו הוגשה טיוטת תשקיף חסויה לרשות ני"ע האמריקאית בחודש מארס 2015. אולם בסופו של דבר המהלך לא יצא לפועל, וכאמור, הוביל את הקרן לפנות לביהמ"ש בהולנד בטענה (שנדחתה) כי שטראוס פעלה לסכל את ההנפקה.

על מערכת היחסים שנרקמה בין הצדדים אומר פלורנץ, כי "זו אחת מקרנות הפרייבט אקוויטי הגדולות בעולם, ולמדנו ממנה הרבה. היו עליות וירידות במערכת היחסים בינינו עם השנים, ולפעמים הסתכלנו על ניהול העסק מזוויות שונות. אבל היציאה שלה מהחברה היא מובנת ומקובלת משום שהיא חלק מהמודל העסקי שלה.

"כשאתה עובד עם פרייבט אקוויטי, ביום הכניסה לשותפות אתה צריך לדעת שגם יהיה לזה סוף, כי אלה גופים שמגייסים כסף ממשקיעים, וצריכים להשביח אותו ולהחזיר אותו למשקיעים".

עוד אומר פלורנץ, כי "צריך לזכור שהקרן ביצעה את ההשקעה שלה בשטראוס קפה בספטמבר 2008, שלושה ימים בלבד לפני פשיטת הרגל של ליהמן ברדרס, ובסביבה עסקית כזו, ויחסית ליתר ההשקעות שנעשו באותה תקופה, זו הייתה בין ההשקעות היותר מוצלחות שלה. הם קנו ומכרו בערך באותו סכום, אבל נהנו מדיבידנדים לאורך הדרך".

במבט קדימה, לאחר הפרידה, פלורנץ מעריך כי "מבחינתנו זו עסקה טובה. אם בוחנים את התוספת לרווח ומנכים את הוצאות המימון של העסקה, למרות שמספר המניות של שטראוס גדל בעקבות ההנפקות שביצענו, בסופו של דבר העסקה מוסיפה לרווח של בעלי המניות".

החזקה של 100% בחברות הבנות

מלבד הקפה, במבט נרחב יותר על עסקי הקבוצה, מוסיף פלורנץ ואומר כי "כחלק מסידור הפורטפוליו שלנו, בשנה האחרונה מכרנו עסקים שאינם בליבה שלנו, כמו מקס ברנר וגן שמואל, וקנינו את חלק השותפים בחברות אחרות, במטרה לבצע סינרגיות בין חברות הקבוצה - מהלכים שהם חיוביים גם למבנה הניהולי שלנו".

לדבריו, כיום, חוץ מסברה - יצרנית החומוס והמטבלים המשותפת עם קונצרן פפסיקו, שעיקר פעילותה מתרכז בארה"ב, "החברות הבנות שלנו - שטראוס קפה, שטראוס ישראל ושטראוס מים - מוחזקות ב-100%, ועובדה זו תורמת לשיפור המודל הניהולי ומספקת אפשרות קלה יותר לעבוד עם החברות".

ככל הנראה, בשלב הנוכחי השוק אוהב את המהלכים שקידמה ומבצעת שטראוס, ומנייתה נסחרת סביב מחיר שיא שמשקף לחברה שווי של 7.8 מיליארד שקל, אחרי שמתחילת השנה טיפסה בכ-12%.

הגיוסים וההשקעות הגדולים

עוד כתבות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

תקיפה באיראן: ישראל הרשמית שותקת - אין שינוי בהנחיות לעורף

מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מתייצב מול הדולר; הניקיי צלל בכ-2.5%

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% שנזן מאבדת יותר מאחוז ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על 88 דולר ● מחיר הזהב בשיא של כל הזמנים

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום