גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איגוד לשכות המסחר בעד הפחתת מגבלות מס לרוכשים אונליין

נשיא האיגוד, עו"ד אוריאל לין: "מערכת המיסוי חייבת להתאים את עצמה לעולם המסחר המודרני; התחרות בין היבוא האישי מאתרים בחו"ל לבין המסחר הקמעונאי בארץ צריכה להיות על בסיס שוויוני"

אוריאל לין / צילום: אוריה תדמור
אוריאל לין / צילום: אוריה תדמור

גם איגוד לשכות המסחר בעד הפחתת מגבלות המס לרוכשים אונליין - אולם דורש במקביל להשוות את תנאי המסחר גם לקמעונאים המקומיים.

האיגוד הגיש היום (א') לשרי האוצר והכלכלה תוכנית לבחינת תהליכים בתחום היבוא האישי, הכוללת הצעה לביטול מסי קנייה, מכסים ומע"מ על מוצרי אופנה, קוסמטיקה ומוצרי חשמל קטנים, בדומה לרכישה באתרי הקניות הבינלאומיים.

באיגוד מציעים להתאים את מערכת המיסוי על יבוא מוצרים מחו"ל לעולם המודרני ולאפשר לציבור בארץ ליהנות מתחרות הוגנת, שוויונית, תוך זכייה ביתרונות הצרכניים הרבים והטובים ברכישה בארץ.

טענת האיגוד היא ש"מערך המיסוי כיום הוא מיושן ואינו מתחשב בעולם החדש של יבוא אישי. המיסוי המוטל כיום על מוצרים רבים בארץ פוגע בכולם - בקמעונאים ובצרכנים - ומייצר אפליה בין קמעונאים המשלמים את מלוא המסים ובין היבוא האישי הפטור מכך; ובין אוכלוסיות מתקדמות היודעות לעשות שימוש באתרי המסחר הבינלאומיים ובין אוכלוסיות חלשות יותר שאינן יודעות לעשות זאת ונאלצות לשלם ביוקר".

לדברי עו"ד אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, "מערכת המיסוי חייבת להתאים את עצמה לעולם המסחר המודרני; התחרות בין היבוא האישי מאתרים בחו"ל לבין המסחר הקמעונאי בארץ צריכה להיות על בסיס שוויוני, שיאפשר לכלל הציבור לרכוש מוצרים רבים במחירים מוזלים, תוך הגנה על בריאותו ובטיחותו - אסור שהורדת יוקר המחיה והוזלת מחירי המוצרים תיעשה תוך פגיעה חמורה במגזר קמעונאי רחב הפועל בישראל"

על-פי הצעת איגוד לשכות המסחר, יש להמשיך בפטור ממסי קנייה ומכסים למוצרים המיובאים באופן אישי מחו"ל עד לגובה של 500 דולר, אולם יש לשקול להרחיב את הפטור המינימלי מכל מס העומד על 75 דולר - אלא שהאיגוד לא מתעלם מקריאות של קמעונאים מקומיים הדורשים לקבל פטור דומה גם על קניות בארץ, ומכאן שעל-פי תוכנית המיסוי החדשה של האיגוד, יש להעניק את אותו הפטור גם למוצרים אלה הנרכשים בישראל.

באיגוד מדגישים כי הם אינם מתנגדים להעלאת תקרת הפטור ל"יבוא אישי", כל עוד ייושם עיקרון השוויון שיאפשר תחרות על בסיס שוויוני בין "היבוא האישי" לבין רכישות אצל הקמעונאים המקומיים.

לדברי עו"ד לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, "מערכת המיסוי חייבת להתאים עצמה לעולם המסחר המודרני. התחרות בין היבוא האישי מאתרים בחו"ל ובין המסחר הקמעונאי חייבת להיות על בסיס שוויוני שישרת את כל הגורמים הרלוונטיים: יאפשר לקמעונאים בארץ להתחרות מול היבוא האישי ולהציע לציבור הרחב את היתרונות שברכישת אותם מוצרים בארץ. השוואת המיסוי תאפשר לכלל הציבור - ובכלל זה גם לאוכלוסיות שאינן פועלות מול אתרי מכירות בחו"ל - ליהנות גם הן ממחירים מוזלים על אותם מוצרים, תוך קבלת שירות ואחריות בישראל ותוך מתן ביטחון כי מדובר במוצרים שעברו את אישורי הבטיחות המחמירים".

הצעת האיגוד היא ליישם תוכנית רב-שנתית בשתי פעולות מרכזיות מקבילות: ראשית, הורדת מסי קנייה ומכסים בצורה מדורגת על-פי קטגוריות לאורך 3 שנים, כשהקטגוריה הראשונה המומלצת לטיפול בהפחתת מכסים היא שוק האופנה (הנעלה והלבשה). נקודת המוצא היא שזהו הסגמנט הנמכר והמבוקש ביותר על-ידי צרכני האונליין, כאשר השוק מובל על-ידי אתרים בינלאומיים, המחזיקים נתח של 60% משוק האופנה המקוון בישראל המוערך בכ-1.7 מיליארד שקל, וההערכה היא ששוק האופנה המקוון צפוי להכפיל את עצמו עד ל-2020.

הקטגוריה השנייה שמבקש האיגוד לבחון הקלות במיסוי על מוצריה הוא שוק הקוסמטיקה, הטואלטיקה ותוספי התזונה, צעצועים ותחפושות לפורים; הקטגוריה השלישית - כלי בית וחלקי חילוף לרכב; והקטגוריה הרביעית היא של מוצרי אלקטרוניקה קטנים.

קריאת האיגוד להעניק פטור ממע"מ למכירות בארץ עד לסכום של 75 דולר באה כאמור מהדרישה להשוות את תנאי הסוחרים. נימוק האיגוד הוא ש"המהלך יצור סביבת תחרות על בסיס שווה, מבחינת כלל מסי הקנייה (מכס, מס קנייה, מע"מ) בין הרכישות באתרי סחר אינטרנטיים מחו"ל לבין רכישות בחנויות קמעונאיות בישראל. בדרך זו יוכל הצרכן הישראלי להמשיך ליהנות, על-פי בחירתו, מהיתרונות הרבים הגלומים ברכישה של מוצרים הן מהאינטרנט בחו"ל והן בישראל מעסקים מקומיים. המהלך כאמור יתקן בפועל את האפליה שמקורה ב"פטור ממע"מ", הניתן כיום רק ברכישות באתרי סחר מחו"ל, וייצור שוויון ברמת המיסוי.

באיגוד טוענים כי המצב הנוכחי בו רק היבוא האישי נהנה מפטורים במסים אינו הוגן ופוגע הן בציבור הצרכנים והן בקמעונאים. מתוכנית המיסוי החדשה, שהוגשה על עו"ד דן כרמלי, מנכ"ל איגוד לשכות המסחר, עולה כי "ניתן לקבוע באופן חד-ערכי כי היתרון היחידי הקיים לצרכן ברכישה מקוונת באתרי סחר מחו"ל, לעומת רכישה מקומית ברשתות שיווק קמעונאיות או רכישות באתרי סחר ישראליים ברשת, הוא המחיר לצרכן - זה הוא התמריץ היחידי. יחד עם זאת, צריך לזכור כי התמריץ נוצר בעיקר בעקבות יצירה של בסיס תחרות בלתי שוויוני, היוצר אפליה כלפי היכולת של רשתות השיווק הקמעונאיות להתחרות ברכישות המקוונות בחו"ל, למרות כל היתרונות הצרכניים האחרים הקיימים לרכישה ברשתות המקומיות.

"החיסכון הכספי הוא המניע העיקרי לרכישה מקוונת. הצרכנים המבצעים רכישות באתרים מקוונים מחו"ל עושים זאת בשל התפיסה שזו הדרך הטובה ביותר להתמודד עם יוקר המחיה, וכך הם נהנים מחיסכון כספי משמעותי. רכישת המוצרים בארץ הופכת להיות ליקרה יותר, זאת גם מחמת חיובי המע"מ המוטל על כל פריט צרכני לעומת מי שמייבא בסכום עד 75 דולר הפטור ממנו. אם לא תהיה התמודדות עניינית והוגנת עם התפתחות היבוא האישי, המצב החדש עלול להביא לאסון ולהתמוטטות של עסקים רבים, ביניהם יבואנים, יצרנים, משווקים, חנויות, רשתות ונותני שירותים המעסיקים מאות אלפי מועסקים במגזר המסחר והשירותים, ובמגזר הייצור". 

באיגוד מדגישים כי הוצאות התקורה של הרשתות הקמעונאיות הן גבוהות מאוד: הן משלמות תעריפים גבוהים של שכר דירה ודמי ניהול לקניונים; מס ארנונה; חשמל; ומעסיקות מאות אלפי עובדים, שלא כמו אתרי הסחר המקוון בחו"ל. "בנוסף, הן חייבות לעמוד בדרישות רגולציה, לרבות רגולציה צרכנית ודרישות עמידה בתקנים רשמיים (שמטרתן שמירה על בטיחות הציבור). בנוסף לכל זאת, הן חייבות לגבות מהלקוחות מסי קנייה, מכס ומע"מ על המוצרים המיובאים". 

ממשרד הכלכלה נמסר בתגובה למכתב איגוד לשכות המסחר: "משרד הכלכלה פועל להורדת יוקר המחיה בישראל ונוקט פעולות שונות על סמך בדיקות מקצועיות שנערכות בקפדנות במשרד. אנו מצפים מאיגוד לשכות המסחר שיפעל גם הוא בצורה מקצועית וידאג לפירוק המונופולים של היבואנים הבלעדיים ולמניעת אפליה של היצרנים הבינלאומיים המוכרים למדינת ישראל במחירים מופקעים.

"הדוח שנערך במשרד הכלכלה והתעשייה, המצביע על פער של 48% בישראל לעומת העולם, הוא שמרני, ויוקר המחיה אף גבוה מכך. נציין כי במסגרת העבודה של משרד הכלכלה נוטרל סעיף המע"מ, ומכסים בגין המוצרים שנבדקו כמעט ולא נגבים, ובהתאם ראוי שלשכות המסחר ייקחו חלק פעיל בהפחתת יוקר המחיה ובפירוק המונופולים של היבואנים הבלעדיים".

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב