גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בתי הדין לעבודה: מי השופט הכי יעיל, ומי פוסק שכר-טרחה גבוה?

מחקר אודות בתי הדין לעבודה מאפשר ליצור תעודת זהות אובייקטיבית המבוססת על נתוני אמת של התוצרים של כל שופט ■ מי הם השופטים שכתבו הכי הרבה פסקי דין?

פטיש דין משפט גזר דין עתירה דין וחשבון / צלם: פוטוס טו גו
פטיש דין משפט גזר דין עתירה דין וחשבון / צלם: פוטוס טו גו

לפני שבועיים חשפנו את חלקו הראשון של מחקר מקיף שערך לאחרונה עו"ד גל גורודיסקי על פעילות בתי הדין לעבודהבשנת 2016. מהמחקר עלה, בין היתר, ש-75.5% מתביעות העובדים שהוגשו לבתי הדין לעבודה ברחבי הארץ באותה שנה התקבלו באופן מלא או חלקי; שבית הדין האזורי לעבודה היעיל ביותר הוא בבאר-שבע; ושפסק דין ממוצע של שופט בבית הדין לעבודה בירושלים משתרע על פני כ-14 עמודים בלבד, בהשוואה ל-30 עמודים כמעט בממוצע לפסק דין שניתן בנצרת.

השבוע אנחנו מפרסמים את חלקו השני של המחקר, שמביא נתונים על שופטים ספציפיים בבתי הדין לעבודה. נזכיר שהמחקר סקר את כלל פסקי הדין שניתנו ב-2016 בבתי הדין האזוריים לעבודה בסכסוכים בין עובדים ומעסיקים. לצורך ניתוח הנתונים, הסתייע גורודיסקי בפסיכולוגית הארגונית ד"ר גל הרפז ובדן רוזנטל, סטודנט לתואר ראשון באוניברסיטה, שאסף את הנתונים ממאגר פסקי הדין באתר "נבו".

המחקר מתייחס לשופטים שפרסמו חמישה פסקי דין או יותר ב-2016, ולדברי גורודיסקי ניכרת שונות בין השופטים לבין עצמם ברבים מהפרמטרים שנבדקו ובהם מספר פסקי הדין, גובה שכר-הטרחה שנפסק, אורך חיי התיק ועוד.

לדבריו, ניתוח תוצאות פסקי הדין וההבדלים בין השופטים מאפשר ליצור תעודת זהות אובייקטיבית המבוססת על נתוני אמת של התוצרים של כל שופט. "אנו סבורים שפרסום המחקר נותן כלים נוספים בידי ציבור המתדיינים בפני בתי הדין לעבודה שיאפשרו להם לכלכל צעדיהם בתבונה בהתאם לתוצאות של כל שופט", הוא אומר.

השופטים שקיבלו יותר תביעות של עובדים

אחד הפרמטרים החשובים שנבחנו במחקר היה מספר התביעות שמקבל או דוחה כל שופט ושופט. המחקר מעלה שד"ר יצחק לובוצקי מתל-אביב קיבל את כל 23 התביעות שהוא כתב בהן פסקי דין ב-2016.

גם השופטת קרן כהן מתל-אביב, והשופטים אסף הראל ומיכל פריימן מחיפה קיבלו את כל התביעות שבהן הם כתבו פסקי דין, אך מדובר במספר נמוך יותר באופן משמעותי של תיקים. אצל כהן מדובר ב-7 פסקי דין ואצל הראל ופריימן ב-5 פסקי דין כל אחד.

לעומתם, הרבו באופן יחסי השופטים אורלי סלע ויוסף יוספי מבאר-שבע וד"ר טל גולן מנצרת לדחות תביעות. סלע דחתה 4 מתוך 5 התביעות שבהן פרסמה פסק דין; גולן דחה כמחצית מ-15 התביעות שבהן כתב פסק דין וכך גם יוספי. גורודיסקי מציין שעורכי הדין העוסקים בדיני עבודה יכולים להניח מעתה כי השופטים שקיבלו יותר תביעות של עובדים ב-2016 ייטו לקבל גם בעתיד יותר תביעות של עובדים מעמיתיהם, "אם כי כמובן לא מדובר בעובדה מוחלטת".

השופטים שכתבו הכי הרבה פסקי דין

המחקר העלה שהשופט שפרסם את המספר הגדול ביותר של פסקי דין ב-2016 הוא דניאל גולדברג מבית הדין האזורי לעבודה בירושלים. לגולדברג, שעבד בעבר במחלקה לסכסוכי עבודה בפרקליטות המדינה ומונה לשופט ב-2008, היה השנה הספק מרשים של 42 פסקי דין מנומקים. גם רוית צדיק מבית הדין בתל-אביב, שנמצאת במקום השני בין השופטים מבחינת מספר פסקי הדין, מונתה לשופטת ב-2008.

צדיק, שעבדה קודם לכן כרשמת בבית הדין לעבודה, פרסמה 39 פסקי דין ב-2016. השופט צבי פרנקל מבית הדין בבאר-שבע, בעבר מורה לאזרחות בבית ספר תיכון, מונה לשופט רק לפני חמש שנים. ב-2016 הוא פרסם 36 פסקי דין. עו"ד גורודיסקי אומר כי באופן כללי מספר פסקי הדין שכתב שופט בשנה מסוימת משקף את יעילות עבודתו, ועם זאת הוא מציין ששופט שנמצא למשל בשבתון חלק מהשנה או כולה מתפנה מניהול התיקים באולמו והוא יכול לכתוב פסקי דין רבים יותר.

השופטים הכי יעילים

לפי המחקר, שלושת שופטי בתי הדין לעבודה היעילים ביותר הם אורלי סלע מבאר-שבע, שתיק התנהל אצלה בממוצע כחצי שנה בלבד; השופטת יפית זלמנוביץ' גיסין מתל-אביב, שסיימה את הדיון בתיק בתוך שנה בלבד בממוצע; וד"ר טל גולן מנצרת, שהזמן הממוצע אצלו לניהול תיק היה כשנה וחצי.

שלושת השופטים הפחות יעילים, לפי המחקר, הם חנה טרכטינגוט מבית הדין בתל-אביב, ורד שפר, נשיאת ביה"ד לעבודה בנצרת, ודלית גילה מבית הדין בחיפה. "אורך חייו" של תיק ממוצע אצלן היה שלוש שנים ורבע. עם זאת, יש לציין שגילה פרסמה 29 פסקי דין ב-2016 - הספק יפה לכל הדעות. שפר היא שופטת מוערכת מאוד ולצד הדיונים באולמה היא מנהלת בהצלחה רבה את בית הדין לעבודה בצפון שבראשו היא עומדת.

לפי המחקר, ורד שפר כותבת את פסקי הדין הארוכים ביותר - 35.24 עמודים בממוצע ב-2016. אצל ד"ר טל גולן הממוצע הוא 32.87 עמודים. השופטים שפסקי דינם הם הקצרים ביותר, לפי המחקר, הם ד"ר יצחק לובוצקי מבאר-שבע ואורלי סלע מתל-אביב (6.48 עמודים ו-7.8 עמודים בהתאמה).

השופטים שפוסקים את שכר-הטרחה הכי גבוה

מהמחקר עולה עוד שהשופטים שפסקו את שכר-הטרחה הגבוה ביותר ב-2016 לטובת עובדים היו אסף הראל מחיפה וקרן כהן מתל-אביב (13 אלף שקל ו-12.3 שקל בממוצע, בהתאמה). אחריהם ברשימה השופטים מיכל לויט, אסנת רובוביץ'-ברכש וחנה טרכטינגוט מתל-אביב, שפסקו בממוצע 6,790 שקל, 6,411 שקל ו-6,000 שקל בהתאמה. פחות "טובים" לעובדים היו השופטים ד"ר אריאלה גילצר-כץ מתל-אביב, שפסקה 2,466 שקל בממוצע לטובת המעסיק, אורלי סלע מבאר-שבע, שפסקה 2,020 שקל בממוצע לטובת המעסיק, וד"ר טל גולן מנצרת, שפסק בממוצע 1,616 שקל לטובת המעסיק.

עו"ד גורודיסקי מסביר שהוצאות ושכר-טרחה נפסקים על פי הדין למי שזכה בתיק. לעתים קורה שנפסקות הוצאות לחובת מי שניצח בתביעה, לדוגמה כאשר השופט קיבל חלק קטן מאוד מסכום התביעה המקורי שהוגש. "נניח שתובע הגיש תביעה על סכום של 100 אלף שקל ובסופו של ההליך קיבל 5,000 שקל בלבד, בית הדין עלול לפסוק לחובתו הוצאות ושכר-טרחה שעלולות אפילו להיות יותר גדולות מהסכום שהוא קיבל בפסק הדין", אומר גורודיסקי ומוסיף כי "מטבע הדברים, הנושא שהכי מעניין את עורכי הדין שעוסקים בדיני עבודה הוא גובה שכר-הטרחה שנפסק על ידי בתי הדין, מאחר שהם מרוויחים ברוב המקרים לפי תוצאות ההליך. גם מבחינת עורכי הדין של הצד המפסיד יש לכך משמעות כי פסיקת ההוצאות מהווה לעתים אינדיקציה לניצחון אפילו יותר מהפיצוי שנפסק".

השופטים שפסקו את שכר הטרחה הגבוה ביותר

עוד כתבות

בלי הגזמה: מהלך אחד שווה לכם מיליון שקל בפרישה

הכסף הגדול של הפנסיה לא נמצא רק בחיסכון, אלא בניהול נכון מול רשות המסים ● הליך "קיבוע זכויות" מאפשר לכם להחליט איך לנצל את סל הפטורים שמעניקה המדינה - שמגיע השנה ל־976 אלף שקל ● מומחי פרישה עונים במדור חדש על השאלות הקריטיות כשיוצאים לפנסיה

מייסד OpenAI סם אלטמן / צילום: ap

הנפקת המאה בדרך: OpenAI נערכת להגשת תשקיף חסוי כבר השבוע

לפי וול סטריט ג'ורנל, ענקית הבינה המלאכותית, המוערכת בשווי של כ-850 מיליארד דולר, עובדת עם גולדמן זאקס ומורגן סטנלי לקראת הנפקה ציבורית שצפויה בספטמבר ● סמנכ"לית הכספים של החברה ציינה כי ייתכן שהם יזדקקו לזמן נוסף

וורן באפט / צילום: Shutterstock

תעלומה בשווי 2.6 מיליארד דולר: מי חוזר על הטעות של וורן באפט?

ברקשייר האת'ווי פרסמה ביום שישי שעבר עדכון לתיק ההשקעות שלה ● הפוזיציה החדשה בדלתא איירליינס והשקעה קטנה יותר שביצעה החברה מסעירות את העיתונות הכלכלית הבינלאומית

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כל עוד הפסקת האש נשמרת: בשוק צופים הורדת ריבית ביום שני

התחזקות השקל, התמתנות האינפלציה והירידה בגירעון מגבירים את ההערכות להפחתת ריבית ראשונה זה חודשים - אך הכלכלנים מזהירים כי כל הסלמה מול איראן לפני מועד ההחלטה עלולה לדחות את המהלך ● בשוק מתמחרים כעת הסתברות של כ־60% להורדת ריבית ביום שני

טויוטה CH-R+ חשמלית / צילום: יח''צ

החדש של טויוטה: טווח מרשים, נהיגה נעימה ומחיר הגיוני

לקרוס־אובר החשמלי החדש של טויוטה יש עיצוב דינמי ונוכחות כביש בולטת ● באבזור עדיין יש פערים, אבל ב־200 אלף שקל, עם תא נוסעים מתוכנן היטב, טווח מרשים ונהיגה נעימה - הוא מחזיר את היצרנית לתחרות

אילון מאסק / צילום: ap, Matt Rourke

SpaceX הגישה תשקיף לקראת הנפקה ואילון מאסק בדרך להפוך לטריליונר הראשון בעולם

SpaceX הגישה תשקיף לקראת הנפקה בנאסד"ק לפי שווי של לפחות 1.5 טריליון דולר, במהלך שעשוי להפוך להנפקה הגדולה בהיסטוריה ● בכך, חברת החלל מקדימה בינתיים את OpenAI ואנתרופיק במרוץ לבורסה ● מאסק, שמחזיק ב־85% מכוח ההצבעה בחברה צפוי להגדיל עוד יותר את הונו המוערך כיום בכ־667 מיליארד דולר

נטושים בהורמוז / צילום: ap, Capture One Macintosh

מורעבים, תחת אש: כך הפך הורמוז לכלא הימי של עשרות אלפי מלחים

בזמן שהמצור האמריקאי נמשך כ-20 אלף מלחים תקועים במצר הורמוז תחת אש ● הם קוצבים אוכל ומים, בריאותם מידרדרת, הקשר שלהם עם העולם מוגבל, ומי שמנסים להימלט נתונים לתקיפות של טילים וכטב"מים ● הוול סטריט ג'ורנל בתיעוד מטלטל של החיים בלב ים בהמתנה לתוכנית מילוט

עשירים על הנייר, נחנקים בבנק: הדיסוננס של כלכלת ישראל

נתוני המאקרו של המשק הישראלי מספרים סיפור מרשים של הצלחה, עם שווקים שמפגינים חוסן ועמידות יוצאת דופן מול משברים ● אלא שמאחורי החזית המשגשגת מסתתרת מציאות שוחקת: יוקר מחיה מזנק, פקקים אינסופיים ומגמת ירידה מתמדת ברמת החיים ● סדרת הכתבות של גלובס צוללת אל שורש הפרדוקס, בניסיון להבין מדוע העושר הלאומי מסרב לחלחל אל החיים עצמם ● בין המאקרו למיקרו, פרויקט מיוחד

הכנות למלחמת מים / צילום: Shutterstock

למה שבועות הוא חג המים? אל תחפשו את ההסבר במקרא

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו • והשבוע: כיצד התגלגל מנהג פגאני מצפון אפריקה כל הדרך למסורת של אחד משלושת הרגלים?

גבינות בקרון / צילום: באגי

5,000 בקבוקים בשנה, רק יין אדום: יקב הבוטיק שמסתתר באמצע המדבר

בחווה בנגב מצאנו ביסטרו משפחתי שמציע מנות מענגות עם טוויסט ● כנאפה ומלבי בגרסאות ייחודיות, חומוס עם שלל תוספות ומזכרות מבן גוריון ● ביקור ברמת הנגב רגע לפני החום הגדול

גלולת הרזיה / צילום: נובו נורדיסק

תרופת ההרזיה החדשה שמבטיחה: ירידה של 30 ק"ג במשקל

אלי לילי פרסמה את תוצאות הניסוי בתרופת ההרזיה החדשה שלה וטוענת: התרופה הובילה לירידה של 30 ק"ג במטופלים תוך 80 שבועות ● התוצאות של התרופה החדשה לא התקבלו עד כה, אלא רק בניתוחים בריאטריים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הרבה זמן לא ראינו יום כזה בת"א. הנה 5 סיפורים שהדהימו את השוק

לקראת חג השבועות והשבתת המסחר ביומיים הקרובים, הבורסה נשטפה היום בדוחות רבעוניים ● המניות שנפלו ואלו שזינקו בעקבותיהם, ואיך הן השפיעו על המדדים היום

צילום אילוסטרציה: Shutterstock

רוצים לעשות טיול משנה חיים? מחקרים מגלים - זו הדרך

מסעות נתפסו כטקס חניכה ואירוע מכונן עוד בימי הציידים־לקטים ● כיום, "תיירות טרנספורמטיבית" היא לא רק תחום מחקר תוסס אלא גם מוצר צריכה שמבטיח שינוי עוצמתי ● איך בדיוק הופך הטיול שובר השגרה לזהות חדשה, ולמה כמעט תמיד אנחנו חוזרים להרגלים ישנים רגע אחרי שפרקנו את המזוודה?

דרוזים מפגינים על גבול סוריה ישראל / צילום: ap, Leo Correa

בין דמשק לירושלים: מהפכת ההתאזרחות השקטה של צעירי הגולן הדרוזים

הטבח בא–סווידא הפחית את טשטוש הזהות ההיסטורי של הדרוזים בגולן ● נתונים חדשים של צה"ל מגלים שהצעירים מובילים גל התאזרחות חסר תקדים, 4,600 בשנה האחרונה בלבד, ומתחילים להשתלב בצבא - בתהליך גיבוש זהות שצפוי להגיע השנה לקלפיות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

סכום העתק שארה"ב תשלם כדי לבנות את "כיפת הזהב" של טראמפ

איחוד האמירויות מרחיבה את היכולות הטכנולוגיות שלה ורוכשת שליטה ביצרנית מנועים איטלקית ● טילים של רפאל שוגרו מרכב"ם גרמני כחלק ממיזם משותף ● תוכנית הדגל של טראמפ מוערכת בעלות של למעלה מטריליון דולר ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: Shutterstock

סקר מיוחד של גלובס: מה חושבים הישראלים על שירות באמצעות AI

בימים הקרובים ננתח את המגמות החמות בתחום השירות, ונארח שורה של בכירים שפיצחו את השיטה ● והפעם - סקר ראשון ומסקרן שבוחן כיצר הציבור תופס את השימוש בבינה מלאכותית בתחום ● בשבוע הבא נחשוף את החברות המובילות בשירות בשבע קטגוריות, לפי סקר שנערך בקרב 2,000 משתתפים ● כנס השירות של גלובס ייערך ב-27.5 בתל אביב

ג'נסן הואנג, נשיא ומנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Lee Jin-man

אנבידיה מכה את השוק: ההכנסות ברבעון זינקו ב-85%; משפרת תחזיות להמשך

הכנסות החברה היו 81.6 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה 1.87 דולר למניה, זינוק של 130% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● החברה מעלה את צפי הההכנסות ל-91 מיליארד דולר ברבעון הבא ● אישרה תוכנית לרכישה עצמית של מניות בהיקף של 80 מיליארד דולר

סצנה מהסרט ''נדל''ן סיפור אהבה''. בני זוג שחצויים בנושא הדיור / צילום: צילום מסך מיוטיוב

כשהדירה נכנסת באמצע: למה ריב על נדל"ן יכול לחסל נישואים

ההחלטה הכלכלית שעבור בני זוג רבים היא המשמעותית ביותר, משמשת לא פעם כמבחן לחץ אולטימטיבי לקשר ● מהפערים בתפיסת הקהילה והקריירה ועד הוויכוח על השקעה מול מגורים: כך רכישת בית הופכת מהגשמת חלום להתנגשות חזיתית

טראמפ וחמינאי / צילומים: רויטרס, AP-Alex Brandon

דיווח באלחדאת': ח'אמנאי החליט לא למסור את האורניום המועשר לוושינגטון

גורם בכיר לאלחדאת': מפקד צבא פקיסטן לא יגיע הלילה לטהראן ● טראמפ בתגובה לשאלה אם ישתתף בחתונה של בנו בשבת: "אנסה להגיע אבל זה לא זמן טוב, יש את איראן ועניינים אחרים" ● בכיר איראני לרויטרס: לא הושגה עסקה אבל הפערים הצטמצמו - סוגיית העשרת האורניום והשליטה במצר הורמוז נותרו נקודות המחלוקת ● עדכונים שוטפים

הזוג צוקרברג / צילום: Reuters, Anadolu

מה עושים האנשים הכי עשירים עם הכסף כדי להשיג השפעה

המחזיקים בכסף הגדול כבר לא מסתפקים בהקלה על מצוקות וכשלים - הם שואפים לעצב מחדש את המציאות ● מההשתלטות של ביל גייטס על תשתיות ה־AI ועד רכישת עתודות קרקע על ידי מייסד Epic Games, הפילנתרופיה הופכת למנגנון כוח פרטי שפועל מעל לראשן של המדינות