גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית 

בתי הדין לעבודה: מי השופט הכי יעיל, ומי פוסק שכר-טרחה גבוה?

מחקר אודות בתי הדין לעבודה מאפשר ליצור תעודת זהות אובייקטיבית המבוססת על נתוני אמת של התוצרים של כל שופט ■ מי הם השופטים שכתבו הכי הרבה פסקי דין?

פטיש דין משפט גזר דין עתירה דין וחשבון / צלם: פוטוס טו גו
פטיש דין משפט גזר דין עתירה דין וחשבון / צלם: פוטוס טו גו

לפני שבועיים חשפנו את חלקו הראשון של מחקר מקיף שערך לאחרונה עו"ד גל גורודיסקי על פעילות בתי הדין לעבודהבשנת 2016. מהמחקר עלה, בין היתר, ש-75.5% מתביעות העובדים שהוגשו לבתי הדין לעבודה ברחבי הארץ באותה שנה התקבלו באופן מלא או חלקי; שבית הדין האזורי לעבודה היעיל ביותר הוא בבאר-שבע; ושפסק דין ממוצע של שופט בבית הדין לעבודה בירושלים משתרע על פני כ-14 עמודים בלבד, בהשוואה ל-30 עמודים כמעט בממוצע לפסק דין שניתן בנצרת.

השבוע אנחנו מפרסמים את חלקו השני של המחקר, שמביא נתונים על שופטים ספציפיים בבתי הדין לעבודה. נזכיר שהמחקר סקר את כלל פסקי הדין שניתנו ב-2016 בבתי הדין האזוריים לעבודה בסכסוכים בין עובדים ומעסיקים. לצורך ניתוח הנתונים, הסתייע גורודיסקי בפסיכולוגית הארגונית ד"ר גל הרפז ובדן רוזנטל, סטודנט לתואר ראשון באוניברסיטה, שאסף את הנתונים ממאגר פסקי הדין באתר "נבו".

המחקר מתייחס לשופטים שפרסמו חמישה פסקי דין או יותר ב-2016, ולדברי גורודיסקי ניכרת שונות בין השופטים לבין עצמם ברבים מהפרמטרים שנבדקו ובהם מספר פסקי הדין, גובה שכר-הטרחה שנפסק, אורך חיי התיק ועוד.

לדבריו, ניתוח תוצאות פסקי הדין וההבדלים בין השופטים מאפשר ליצור תעודת זהות אובייקטיבית המבוססת על נתוני אמת של התוצרים של כל שופט. "אנו סבורים שפרסום המחקר נותן כלים נוספים בידי ציבור המתדיינים בפני בתי הדין לעבודה שיאפשרו להם לכלכל צעדיהם בתבונה בהתאם לתוצאות של כל שופט", הוא אומר.

השופטים שקיבלו יותר תביעות של עובדים

אחד הפרמטרים החשובים שנבחנו במחקר היה מספר התביעות שמקבל או דוחה כל שופט ושופט. המחקר מעלה שד"ר יצחק לובוצקי מתל-אביב קיבל את כל 23 התביעות שהוא כתב בהן פסקי דין ב-2016.

גם השופטת קרן כהן מתל-אביב, והשופטים אסף הראל ומיכל פריימן מחיפה קיבלו את כל התביעות שבהן הם כתבו פסקי דין, אך מדובר במספר נמוך יותר באופן משמעותי של תיקים. אצל כהן מדובר ב-7 פסקי דין ואצל הראל ופריימן ב-5 פסקי דין כל אחד.

לעומתם, הרבו באופן יחסי השופטים אורלי סלע ויוסף יוספי מבאר-שבע וד"ר טל גולן מנצרת לדחות תביעות. סלע דחתה 4 מתוך 5 התביעות שבהן פרסמה פסק דין; גולן דחה כמחצית מ-15 התביעות שבהן כתב פסק דין וכך גם יוספי. גורודיסקי מציין שעורכי הדין העוסקים בדיני עבודה יכולים להניח מעתה כי השופטים שקיבלו יותר תביעות של עובדים ב-2016 ייטו לקבל גם בעתיד יותר תביעות של עובדים מעמיתיהם, "אם כי כמובן לא מדובר בעובדה מוחלטת".

השופטים שכתבו הכי הרבה פסקי דין

המחקר העלה שהשופט שפרסם את המספר הגדול ביותר של פסקי דין ב-2016 הוא דניאל גולדברג מבית הדין האזורי לעבודה בירושלים. לגולדברג, שעבד בעבר במחלקה לסכסוכי עבודה בפרקליטות המדינה ומונה לשופט ב-2008, היה השנה הספק מרשים של 42 פסקי דין מנומקים. גם רוית צדיק מבית הדין בתל-אביב, שנמצאת במקום השני בין השופטים מבחינת מספר פסקי הדין, מונתה לשופטת ב-2008.

צדיק, שעבדה קודם לכן כרשמת בבית הדין לעבודה, פרסמה 39 פסקי דין ב-2016. השופט צבי פרנקל מבית הדין בבאר-שבע, בעבר מורה לאזרחות בבית ספר תיכון, מונה לשופט רק לפני חמש שנים. ב-2016 הוא פרסם 36 פסקי דין. עו"ד גורודיסקי אומר כי באופן כללי מספר פסקי הדין שכתב שופט בשנה מסוימת משקף את יעילות עבודתו, ועם זאת הוא מציין ששופט שנמצא למשל בשבתון חלק מהשנה או כולה מתפנה מניהול התיקים באולמו והוא יכול לכתוב פסקי דין רבים יותר.

השופטים הכי יעילים

לפי המחקר, שלושת שופטי בתי הדין לעבודה היעילים ביותר הם אורלי סלע מבאר-שבע, שתיק התנהל אצלה בממוצע כחצי שנה בלבד; השופטת יפית זלמנוביץ' גיסין מתל-אביב, שסיימה את הדיון בתיק בתוך שנה בלבד בממוצע; וד"ר טל גולן מנצרת, שהזמן הממוצע אצלו לניהול תיק היה כשנה וחצי.

שלושת השופטים הפחות יעילים, לפי המחקר, הם חנה טרכטינגוט מבית הדין בתל-אביב, ורד שפר, נשיאת ביה"ד לעבודה בנצרת, ודלית גילה מבית הדין בחיפה. "אורך חייו" של תיק ממוצע אצלן היה שלוש שנים ורבע. עם זאת, יש לציין שגילה פרסמה 29 פסקי דין ב-2016 - הספק יפה לכל הדעות. שפר היא שופטת מוערכת מאוד ולצד הדיונים באולמה היא מנהלת בהצלחה רבה את בית הדין לעבודה בצפון שבראשו היא עומדת.

לפי המחקר, ורד שפר כותבת את פסקי הדין הארוכים ביותר - 35.24 עמודים בממוצע ב-2016. אצל ד"ר טל גולן הממוצע הוא 32.87 עמודים. השופטים שפסקי דינם הם הקצרים ביותר, לפי המחקר, הם ד"ר יצחק לובוצקי מבאר-שבע ואורלי סלע מתל-אביב (6.48 עמודים ו-7.8 עמודים בהתאמה).

השופטים שפוסקים את שכר-הטרחה הכי גבוה

מהמחקר עולה עוד שהשופטים שפסקו את שכר-הטרחה הגבוה ביותר ב-2016 לטובת עובדים היו אסף הראל מחיפה וקרן כהן מתל-אביב (13 אלף שקל ו-12.3 שקל בממוצע, בהתאמה). אחריהם ברשימה השופטים מיכל לויט, אסנת רובוביץ'-ברכש וחנה טרכטינגוט מתל-אביב, שפסקו בממוצע 6,790 שקל, 6,411 שקל ו-6,000 שקל בהתאמה. פחות "טובים" לעובדים היו השופטים ד"ר אריאלה גילצר-כץ מתל-אביב, שפסקה 2,466 שקל בממוצע לטובת המעסיק, אורלי סלע מבאר-שבע, שפסקה 2,020 שקל בממוצע לטובת המעסיק, וד"ר טל גולן מנצרת, שפסק בממוצע 1,616 שקל לטובת המעסיק.

עו"ד גורודיסקי מסביר שהוצאות ושכר-טרחה נפסקים על פי הדין למי שזכה בתיק. לעתים קורה שנפסקות הוצאות לחובת מי שניצח בתביעה, לדוגמה כאשר השופט קיבל חלק קטן מאוד מסכום התביעה המקורי שהוגש. "נניח שתובע הגיש תביעה על סכום של 100 אלף שקל ובסופו של ההליך קיבל 5,000 שקל בלבד, בית הדין עלול לפסוק לחובתו הוצאות ושכר-טרחה שעלולות אפילו להיות יותר גדולות מהסכום שהוא קיבל בפסק הדין", אומר גורודיסקי ומוסיף כי "מטבע הדברים, הנושא שהכי מעניין את עורכי הדין שעוסקים בדיני עבודה הוא גובה שכר-הטרחה שנפסק על ידי בתי הדין, מאחר שהם מרוויחים ברוב המקרים לפי תוצאות ההליך. גם מבחינת עורכי הדין של הצד המפסיד יש לכך משמעות כי פסיקת ההוצאות מהווה לעתים אינדיקציה לניצחון אפילו יותר מהפיצוי שנפסק".

השופטים שפסקו את שכר הטרחה הגבוה ביותר

עוד כתבות

איתמר פורמן, מנכ''ל ישראכרט; שגית דותן, מנכ''לית מקס; יפית גריאני, מנכ''לית כאל / צילום: אורן דאי, ענבל מרמרי

לחברות האשראי יש יותר כרטיסים מתושבים בארץ, והרווחים קופצים בהתאם

תוצאות מובילות הענף - ישראכרט, כאל ומקס - לרבעון השני של 2026 מעלות כי מספר הכרטיסים הפעילים שלהן כבר גבוה ממספר התושבים בישראל ● מי הובילה בעסקאות ומי ברווח שרשמה ברבעון, ומה הסיכוי שמי מהשלוש תתקדם במהלך הכניסה לפעילות בנקאית ● 3 הערות על הדוחות

ארקדי וולוז', מנכ''ל נביוס

ממגדלי אקרו בתל אביב: החברה שזינקה 220% והשורטיסט ששם עליה עין

נביוס, ספקית שירותי הבינה המלאכותית שפועלת ממגדל אקרו בתל אביב, משכירה מתקנים ושטחים לענקיות הענן והפכה למובילת שוק ● המניה נסקה, אך מייקל ברי טוען כי חישוב חשבונאי גורם לה להיראות טוב מדי

אור ארבל, מנכ''ל ומייסד טופו AI ודובי ספקטור, מנכ''ל איי סי דיגיטל / צילומים: יחצ

"פחות עבודה ידנית": כך תיראה 2027 בענף הפרסום

פלטפורמת השיווק מבוססת בינה מלאכותית שתתפוס אחיזה בענף הפרסום הישראלי ● בנק הפועלים משיק מתחם שמציע פעילות לילדים בנושא צרכנות נבונה וחינוך פיננסי ● אירועים ומינויים

פרויקט התחדשות עירונית / צילום: תמר מצפי

בגלל חלון אחד: הלכה חדשה קובעת שפגיעה קניינית אינה עוד "כרטיס יציאה" אוטומטי בפינוי־בינוי

ועדת הערר דחתה בקשה להיתר בנייה, בשל התנגדות של דיירים שנאלצו לוותר על חלון אחד בדירתם בגלל פרויקט ההתחדשות העירונית ● השופט החזיר את התיק לוועדה המקומית וקבע שעליה לבחון אופציות נוספות

בורסת נאסד''ק בניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק נערכת למסחר של 23 שעות. איך זה יעבוד?

הבורסה מוטת הטכנולוגיה בניו יורק התחילה להיערך למסחר בין השעות 21:00 עד 20:00 ● בשוק טוענים שהמהלך ישפיע לחיוב על המניות הדואליות והבורסה המקומית ● גלובס עושה סדר

אוניית צים / צילום: שמעון יונה

העובדים בהלם: השינוי הראשון של מנכ"ל צים הנכנס

בזמן שגורל מכירת צים עדיין לא הוכרע, מביא המנכ"ל החדש גישה שונה למשרדי חברת התובלה הימית מזו של קודמו, אלי גליקמן ● "חן טיפוס שונה, הוא יותר 'סחבק', ואלי יותר איש צבא", מספר אחד העובדים ● דוחות משופרים לצים ברבעון השני — עם חזרה לרווח

אילוסטרציה: shutterstock

מתקפת ענק על האקדמיה והממשל: נחשפה רשת הסייבר של משמרות המהפכה

כותרות העיתונים בעולם: ארה"ב מאשימה 17 האקרים במבצע סייבר ענק, למה ממשל טראמפ שומר על איפוק מול התקיפות האיראניות, והניסיונות הדיפלומטיים להסדרת המצב בעזה נתקלים בפערים בשטח ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

גוגל נלחמה בו בכל הכוח, אבל עורך הדין יצא מהעליון עם ניצחון עקרוני

בית המשפט העליון קבע כי עיקרון פומביות הדיון מחייב גישה רחבה לתובענות ייצוגיות, ודחה את טענת גוגל ל"מסע דיג" מצד עורך דין שביקש לעיין בעשרות הליכים קודמים נגדה לקראת בחינת הגשת תביעות נוספות

דנה עזריאלי / צילום: זיו קורן

דוחות עזריאלי: הפדיונות בקניונים קפצו, ומה שחק את הרווח הנקי?

קבוצת עזריאלי מסכמת את הרבעון השני של 2026 עם עלייה קלה בדמי השכירות נטו שהסתכמו בכ-651 מיליון שקל, לעומת כ-648 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד ● עם זאת, בכל הנוגע לתחום ה-Data Centers נרשמה ירידה ב-NOI ל-103 מיליון שקל, לעומת 115 מיליון שקל ברבעון המקביל

דגם של טיל בליסטי איראני בהפגה נגד בטהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: איראן "שוקלת" תקיפת מטרות אירופיות אם הלחימה תתחדש

טהרן בוחנת תקיפות נגד יעדים באירופה, בהם בסיסים בבולגריה ובקפריסין, לצד אפשרות לשיבוש כבלי תקשורת במצר הורמוז במקרה של הסלמה מול ארה"ב

חנות של קסטרו / צילום: אסיה רביבו

קסטרו מגדילה את הרווח הנקי, ובוחנת את פעילות הקוסמטיקה

קבוצת קסטרו–הודיס הגדילה ברבעון השני את הכנסותיה בכ־15%, וכמעט הכפילה את הרווח הנקי שלה ● למרות הצמיחה, המכירות בחנויות הזהות ירדו לאחר התאמת השפעת המצב הביטחוני ● מי שבלטה בצמיחה משמעותית הייתה אורבניקה

מארק צוקרברג, מנכ''ל מטא / צילום: ap, Godofredo A. Vásquez

לקראת קנס עתק? המשפט נגד מטא על נזקים לילדים ונוער יוצא לדרך

התביעה טוענת כי מטא אספה מידע אישי על קטינים בניגוד לחוק והטעתה את הציבור בנוגע לבטיחות הפלטפורמות שלה, אשר הובילו את הצעירים לחרדה, לדיכאון ואף למקרי התאבדות ● האם ענקית הרשתות החברתיות תחויב בקנס של 1.4 טריליון דולר או 200 מיליארד דולר "בלבד"?

הרכבת הקלה בירושלים / צילום: צוות תכנית אב לתחבורה

לא כמו בתל אביב: רשת הרכבות הקלות הראשונה בירושלים יוצאת לדרך

15 שנה לאחר פתיחת הקו האדום, המקטע הראשון של הקו הירוק צפוי להיפתח ביום שישי ולחבר בין אזור הטורים למלחה ● יחד עם הקו האדום, הוא ייצור לראשונה בישראל רשת של רכבות קלות, עם שתי נקודות מעבר בין הקווים ● בחודשים הקרובים צפוי להיפתח מקטע נוסף לגילה, ובהמשך תורחב הרשת גם להר הצופים ולבר אילן

מטוס ישראייר / צילום: מוני שפיר

המלחמה והזינוק בעלויות: ישראייר הפסידה 32 מיליון דולר במחצית

לצד הפסד של 32 מיליון דולר במחצית הראשונה של השנה, ישראייר בונה כעת על הקו של ניו יורק, פיצויי המדינה והתאוששות בביקושים כדי לחזור למסלול צמיחה

צילום: shutterstock

ניסוי לטיפול בסרטן מקפיץ את ענקית התרופות הזו ביותר מ־100%

מודרנה מזנקת בשיעור חריג של מעל 100% במסחר המוקדם בוול סטריט, אחרי שהודיעה כי חיסון לטיפול בסרטן שפיתחה לצד מרק הציג תוצאות חיוביות ● מודרנה עד היום פיתחה רק חיסונים למחלות זיהומיות, כמו קורונה ושפעת ● ההצלחה פותחת עבור שתי החברות הזדמנויות שוק משמעותיות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הנגיד לבלומברג: האינפלציה תעלה, ולממשלה הבאה מחכה "אתגר קשה"

פרופ' אמיר ירון, נגיד בנק ישראל, התראיין אמש לבלומברג, העריך שהאינפלציה תעלה בחודשים הקרובים, ולא התחייב להוריד ריבית בספטמבר ● ירון החמיא לנתוני הצמיחה ● ומה בכל זאת מטריד אותו?

שר ההגנה האמריקאי פיט הגסת' / צילום: Reuters, Aris Martinez

שרים ומיליארדרים רודפים אחרי הטרנד החם. הרופאים מזהירים

שר ההגנה של ארה"ב הכריז על כוונתו לבדוק את רמות ההורמון הגברי בכל חייל שעבר את גיל 30 ● למה הפכו תוספי הטסטוסטרון פופולריים עכשיו, והאם הם עלולים להיות מסוכנים? ● מדעי אריכות החיים, מדור חדש

כביש 5 / צילום: ויקיפדיה

רווח צפוי של כ-3.9 מיליארד שקל: פרויקט הענק של אלקטרה

חברת אלקטרה זכתה במכרז להקמת הנתיבים המהירים בכביש 5, הכולל נתיב דו-כיווני באורך מצטבר של 25 ק"מ וחניון עם כ-3,200 מקומות ● ההשקעה בפרויקט מוערכת בכ-2 מיליארד שקל, ובחברה צופים הכנסות של כ-3.9 מיליארד שקל לאורך תקופת הזיכיון ● ההפעלה צפויה להתחיל ב-2031

עורכי דין / איור: גיל ג'יבלי

הנתונים חושפים: משרדי עורכי הדין שהרוויחו מיליונים מייעוץ לחברות הממשלתיות

רשות החברות מפרסמת את נתוני שכר־הטרחה של היועצים המשפטיים החיצוניים בחברות הממשלתיות ● הדוח חושף כי הגופים הממשלתיים שבהם ההוצאות הגבוהות ביותר הם חברת החשמל, נת"ע ומקורות ● ומי הם משרדי עורכי הדין המובילים?

מחאה מחוץ לבית המשפט בו מתנהלת התביעה נגד מטא / צילום: ap, Noah Berger

29 מדינות נגד מטא: המשפט התקדימי וההשלכות הרוחביות

משפט מטא לא צפוי למוטט את החברה כלכלית, גם אם תפסיד ● עם זאת, עשויות להיות לו השפעות ארוכות טווח על הדרך בה ענקיות הטכנולוגיה אוספות ושומרות את המידע האישי שלנו, ועל האלגוריתם עצמו