גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רובים ודובדבנים

בלי שיפוט ובלי מחשבה, בלי מוסר ובלי שפה. לילה של הנאה טהורה בבר יריות בקיוטו

רובים ודובדבנים / איור : תמיר שפר
רובים ודובדבנים / איור : תמיר שפר

א. הטור הזה נשלח אליכם מיפן, שם - כלומר פה - אני שוהה כבר שבוע בחופשה משפחתית שתימשך עוד שבוע וחצי עד שתיגמר, כמו שנגמרים כל הדברים. אני לא אומר את זה בעצב, בכלל לא, הרי אלמלא היו נגמרים כל הדברים, לא היה מסתיים גם הזמן האפור בין חופשה לחופשה, הזמן שאותו אנחנו מכנים בטעות חיים. אני לא יודע הרבה על החיים, אבל בדבר אחד אני די משוכנע, יחסית, לפחות נכון לעכשיו: הם ממש לא כל-כך רעים.

ספציפית, המילים האלה נכתבות ברכבת בין אינארו (Inaro) לנארה (Nara) שנמצאות לא רחוק מקיוטו, שבה אנחנו מבלים כמה ימים נהדרים. אין כמו לכתוב ברכבת, ולו רק כדי להרים מדי פעם מבט מהמסך שאתה מכיר אל נוף שאף פעם לא ראית, לשמוע שפה שאתה לא מבין ולנסות לפענח קודים שאין לך סיכוי לפצח.

רכבות זה הדבר. הרכבת הזו עוד מילא, היא רכבת רגילה - אבל לקיוטו הגענו ברכבת הקליע, השינקנסן (Shinkansen). הו, זו הייתה ללא ספק אחת החוויות המרגשות בחיים שלי: לטוס במהירות עצומה - משהו כמו 350 קמ"ש! - בין עיירות קטנות וערים ענקיות, לחצות גשרים מעל נהרות ואגמים, להיכנס ולצאת ממנהרות חשוכות, לחלוף דרך אזורי תעשייה ענקיים ושדות אינסופיים צבועים בירוק עמוק ומרגיע, כורעים תחת שמיים חלביים. וכל זה בלי יכולת להתמקד באמת בשום דבר, כי העולם נמרח כמו ציור שנרטב ואתה פשוט חולף בתוך הדברים. זה היה מרגש עד דמעות כמעט, ואני אומר "כמעט", כדי שלא תחשבו שאני בכיין.

ב. זו הפעם השלישית שלי ביפן, אבל הפעם הראשונה שאני יוצא מטוקיו - אהבתי האורבנית הגדולה, העיר היחידה מחוץ לתל-אביב שאני מרגיש בה בבית במובן העמוק ביותר של תחושת הבית; זה כאילו שהריאות שלי בנויות במיוחד לאוויר של שתי הערים האלה והלב שלי פועם בדיוק בקצב שלהן. הכאוס המטורלל של טוקיו משרה עליי שלוות-זן וסוליות נעליי כאילו הותאמו במיוחד למדרכות שלה.

אבל ככה זה כשיוצאים לחופשה עם ילדים; אתה לא תמיד עושה בדיוק את מה שאתה רוצה לעשות, אם להתבטא בעדינות הכי עדינה שיש. אז יצאנו לקיוטו, והאמת - עיר חמודה לאללה. עיירת כורים נטושה ביחס לטוקיו, זה נכון, אבל בכל זאת יש לה קטע טוב. עיר ידידותית, קלה, לא מאיימת, עם אוכל טעים ואנשים נאים, מלאה במקדשים יפים ועתיקים, שמשווים לה ארשת מלאת הוד וממלאים את הראש במחשבות טובות - מקדש הכסף, מקדש הזהב, מקדש הסלעים, הייתי בכולם (ובעוד איזה אלף) וכולם מומלצים בחום. ובעיקר, קיוטו מוקפת בטבע יפני נשגב. אני אומנם חסיד גדול של מעשה ידי האדם, ותמיד אעדיף את הרכבת, המטוס, הגשר, הסכר, המגדל והמפעל על פני העץ, השדה, היער, ההר, החוף והחיה - אבל לכל כלל יש יוצאים מהכלל - ואין יותר יוצא מהכלל מאשר טבע יפני.

זה לא סתם שהדת הפופולרית ביותר ביפן, השינטו, סוגדת לטבע ויראה ממנו. כי פה, כמה שהטבע יפה ככה הוא אכזר. מבחינתי, עדיף הטבע הישראלי הצהבהב, הדהוי והלא דרמטי, עם הזרזיפים הדלילים שאנחנו קוראים להם "גשמים", תלוליות העפר הנמוכות שאנחנו מכנים "הרים", התעלות הדקיקות שבשבילנו הן "נחלים" והשלולית הקטנה שהדבקנו לה את התואר "ימה". המקום היחיד שנותן תחושת סגידה לטבע בישראל, מלבד הים, הוא המדבר הנפלא.

אבל אני בחופשה ביפן, למה לעזאזל אני מדבר על ישראל?

ג. לספר על יפן לא אדע - גדולה היא ורבה ואני אורח לרגע. רק על עצמי ועל שתי חוויות קטנות-אך-אדירות שהיו לי פה לספר ידעתי. אולי הניגוד והמתח בין שתיהן, כמו גם ההתאמה המושלמת ביניהן, יוכלו להסביר למה יפן היא היעד המושלם מבחינתי.

לא יודע אם סיפרתי לכם פעם על החבר שלי נישידה קיטארו (Nishida Kitaro). הוא אומנם מת שנות דור לפני שאני נולדתי, ובכל זאת: מהרגע ששמעתי את שמו וקראתי את כתיבתו, נקשרו נפשותינו זו בזו, לנצח. קיטארו (1870-1945) היה פילוסוף יפני חשוב, מהראשונים שניסו להפגיש את הפילוסופיה המערבית והמזרחית. בניגוד לחברים מערביים רבים מספור, מאפלטון ואריסטו, דרך דקארט ועד לגיאורג פרידריך הגל חמור הסבר ותלמידו המזוקן קרל מרקס, שחשבו במושגים דואליים ודיכוטומיים של גוף ונפש, זמן ומרחב, טוב ורע, סובייקט ואובייקט, וניסו ליישב ביניהם כל אחד לשיטתו - נישידה החביב עלה על זה: המתח בין שני הקטבים של העצמי לעולם לא יתיישב ולעולם לא יסתדר. הרצון והמחשבה, הגוף והנפש, החיוב והשלילה תמיד יעמדו זה מול זה כמו שני קטבים. לעולם לא ייפגשו. אל תנסו לעשות את הבלתי אפשרי, אמר נישידה, פשוט תחיו עם מה שיש, או כמו שהוא קרא לזה: עם "הסתירה המוחלטת והתמידית של המודעות והעצמי". תגידו לי אתם - לא חבר?

במקום זה חיפש נישידה את "החוויה הטהורה", את מה שבא מתחת ולפני הכול. לפני המחשבה ולפני השיפוט, לפני המוסר ולפני השפה, לפני החיוב ולפני השלילה. שם, הוא אומר, נמצא האני, העצמי, כמו שהוא באמת. איזה תותח אתה, קיטארו, אני חולה עליך.

אחד מאתרי התיירות הידועים בקיוטו נקרא על שמו: "שביל הפילוסוף", לא רחוק ממקדש הכסף. בשביל הזה, מספרים, היה הולך כל יום כדי לחשוב. פסעתי בשביל הזה גם אני השבוע. שביל נפלא מתחת לעצי דובדבן (באביב הם פורחים בוורוד מהמם, אבל עכשיו קיץ וחם והכול ירוק רענן) לצד יובל-נחל קטן ובו דגים לרוב, פרפרים מרחפים לצדי, הציפורים שרות והציקאדות מצרצרות. שלווה גדולה יותר יש כנראה רק ברחם.

אני הולך בשביל של נישידה וחושב: האם יש בכלל חוויה טהורה, ראשונית, עצמאית ובלתי תלויה שכזו, ובה אני כמו שאני באמת? לא יודע, בחיי שאני לא יודע. ואם כך, האם אני בכלל יודע מי אני באמת? האם אני יכול לדעת? והרי זה העניין - לדעת. למה אני רוצה לדעת כל הזמן? למה לחשוב כשאפשר להרגיש? אבל איך אפשר לא לחשוב, איך אפשר רק להרגיש?! אינעל דינק יא נישידה, שיגעת אותי. חשבתי שאנחנו חברים.

את שביל הפילוסוף סיימתי חכם עוד פחות משהייתי בתחילתו.

ד. ואז בא הערב. פסעתי לי לתומי ברובע גיון (Gion) ואת עיניי צד שלט קטן. בר יריות. עליתי למעלה והבנתי שהגעתי לאחד המקומות הכי מטורללים שהגעתי אליהם. זה בדיוק כמו שזה נשמע: בר יריות. אתה מזמין מהתפריט דרינק וכלי נשק, ועובר לחדר השני כדי לירות בו כמו משוגע. זה כנראה היה הלילה הכי טוב שהיה לי מאז שנולדתי, ואם אני מגזים - תירו בי. הו! זה היה מטורף לחלוטין. יריתי ויריתי, בבודד, בצרורות, ועוד פעם, ושוב. ברובים אוטומטים, באקדחים, ברובי ציד, ברובי צלפים, במקלעים, במה לא! ותוך כדי גם לגמתי. כן, חברות וחברים, לגמתי כהוגן (ואיבדתי את רשימת הנשקים המפוארת שכל-כך רציתי להשוויץ לכם בה). זה היה ללא ספק אחד מערבי השתייה הכי טובים שהיו לי בחיים.

כששמעו שם שאני מישראל, ישר חשבו שאני יזראלי קומנדו. לא מיהרתי להכחיש, אבל אחרי שהתחלתי לירות, גם לא הייתי צריך. אני לא צלף גדול, ואני צלף גדול עוד פחות אחרי כמה דרינקים. אבל מה זה משנה, ההנאה שלי הייתה כל-כך טהורה, כל-כך מזוקקת וצרופה. דבר לא יכול היה להוריד את החיוך הדבילי מפרצופי. היינו רק אני והרובה והכוונת והמטרה. זו הייתה, ובכן, חוויה טהורה. בלי שיפוט ובלי מחשבה, בלי מוסר ובלי שפה, ובעיקר בלי להסתכל על עצמי מבחוץ ולנסות לפרש כל דבר ולשים כל דבר בהקשר וכך הלאה.

במשך שעתיים לא חשבתי, רק הרגשתי. ואחר-כך, כשחשבתי, הבנתי - זה היה קיטארו שכיוון אותי לשם כדי להראות לי שכן, יש חוויה טהורה. כן, יש מקום שבו נמצא האני האמיתי שלי. הוא לא חכם במיוחד, האני האמיתי שלי, למעשה הוא די דביל, אבל מה זה משנה - לפחות הוא שמח, לפחות הוא יודע ליהנות.

תודה לך, נישידה קיטארו, אתה חבר אמת.

עוד כתבות

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?