גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התוכנית לחיסול לוד: מאות התנגדויות לשכונת הענק החדשה

שכונת הלווין הענקית המתוכננת בפאתי לוד, המקודמת ע"י ועדת-העל הממשלתית לדיור, מעוררת זעם גם בתוך לוד וגם מחוצה לה

שיכונים בלוד. "אאוטסורסינג"  / צילום: תמר מצפי
שיכונים בלוד. "אאוטסורסינג" / צילום: תמר מצפי

מאות התנגדויות הוגשו לתוכנית "לוד - הרובע המערבי", המבקשת לשנות שטח חקלאי בהיקף של כ-1,690 דונם, שלא נמצא כרגע בתחום השיפוט של העיר לוד, לטובת הקמת שכונת מגורים הכוללת יותר מ-11,150 יחידות דיור, 32,890 מ"ר שטחי מסחר ו-83,540 מ"ר תעסוקה.

התוכנית מקודמת על ידי הוועדה למתחמים מועדפים לדיור (ותמ"ל), ולכאורה אמורה לתרום לעיר לוד. ובכל זאת, מסתבר שהרבה מאוד תושבים, שכנים וגופים מקצועיים מעולם התכנון והסביבה רואים בה ביטוי נוסף ללחץ של מנהל התכנון לייצר עוד ועוד יחידות דיור, וכמה שיותר מהר, גם אם ההיגיון התכנוני מוטל בספק. הנושאים העיקריים שעל הפרק הם פרבור, חוסר היתכנות, חוסר התאמה למקום - אותה ביקורת שכבר הושמעה בעבר כנגד פרויקטים של הוותמ"ל, ועדה שציינה בשבוע שעבר שלוש שנים להקמתה ושבראשה עמד עד כה איש אגף תקציבים - סגן ראש אגף התקציבים ערן ניצן, שהוחלף בימים האחרונים על ידי אריאל יוצר מהאגף, שניהם אינם אנשי תכנון.

"חזרה על שגיאות"

עמותת המתכננים "במקום" הגישה התנגדות שעיקרה הטענה שהתוכנית הוותמ"לית סותרת את תוכנית המתאר שהעיר לוד הכינה וקידמה. אחת המטרות של תוכנית המתאר היתה לייצר דגם של עיר מכונסת סביב המרכז ההיסטורי שלה, כדי להפוך אותו למוקד צמיחה. תוכנית "הרובע המערבי" היא למעשה הקמה של שכונת לווין, שתרחיק ממרכז העיר אוכלוסיות חזקות ותביא להמשך ההתפוררות הפיזית והחברתית של העיר.

אדריכלית אפרת כהן בר, מעמותת במקום, אומרת שמתכנני העמותה מקבלים בכל יום פניות רבות מתושבים שמרגישים שהוועדה רומסת אותם "על מזבח אספקת יחידות הדיור לכל המדינה": "אנחנו לא יכולות אפילו להגיע לקצה הזעקה שעולה מהשטח".

כהן בר מאמינה שהשכונה החדשה לא באמת תפתור את מצוקת הדיור, משום שמרבית הבנייה היא של מגדלים גבוהים, שמתאימים בעיקר לאוכלוסיות אמידות: "למעלה ממחצית מיחידות הדיור המוצעות אינן מהוות פתרון מגורים סביר עבור 80% מאוכלוסיית ישראל".

אורית נבו, תושבת שכונת גני אביב ויועצת שיתוף ציבור במקצועה, מציינת שתוכנית "הרובע המערבי" מוכיחה שלא לומדים משגיאות העבר: "שכונת גני אביב, שחוגגת עכשיו 20 שנה, היתה בתחילה שכונה עם אנשים צעירים ומשכילים, וכולם ברחו. הסיבה המרכזית היא שאין כאן שטחי ציבור ואין תשתיות ואין משאבי פיתוח. אין עץ ואין ספסל, הכל מלוכלך ומטונף ואין חיבור לעיר. יש חשש מאוד גדול שהתכנית תייצר עוד שכונה דומה, שלא יהיה לה שום ממשק עם העיר. מיקור חוץ (אאוטסורסינג) ללוד".

טובה אבן חן, גם היא תושבת גני אביב ופעילה במפלגת "זהות" (של משה פייגלין), מתנגדת לתכנון מרכזי, שבא מלמעלה: "בא ראש העיר שאומר שיש לו את ההסכם הכי גדול, והכל ארוז בעטיפות נורא יפות. אנשים מתפתים לחשוב שהפרבור הזה יביא מזור לעיר. הוותמ"ל הדורסני הזה לוקח תוכנית מתאר שעבדו עליה 5.5 שנים ופשוט מוחק אותה. אם תבוא אוכלוסיה חלשה, אז שוב לא הרווחנו".

"הכל בטון ואבנים"

תוכנית "הרובע המערבי" מבקשת להפקיע למעלה מ-80% מהשטחים החקלאיים של מושב ניר צבי לטובת בינוי השכונה החדשה. מנכ"ל מועצה אזורית עמק לוד, שאול צבעוני, הספיק לאמץ גישה פרגמטית: "אנחנו מוכנים שייבנו, אבל לא שיקחו 1,000 דונם. נתנו חלופות שמאפשרות בינוי ורצינו להתקדם. החיץ הירוק מאד חשוב. לא יכול להיות שהכל יהיה בטון ואבנים".

צבעוני סבור שהסכם הגג של לוד, שנחתם בחודש מאי השנה, היה בעייתי: "עשו הסכם גג על קרקעות שהן לא של לוד. עשיתם ועדת גבולות? בחנתם את הדברים לעומק? הרי הצלחת ההסכם הזה מותנה במועצות האזוריות חבל מודיעין ועמק לוד. אם השתיים יחליטו להילחם בעניין הזה, גם אם לא ינצחו, כל העניין יתמסמס בבתי משפט".

אסף זנזורי מהחברה להגנת הטבע, שהוא גם נציג ארגוני הסביבה בוותמ"ל, זועם על התוכנית שקודמה בניגוד גמור להגדרות תכנית המתאר הארצית, הקובעות את שימור האופי החקלאי ומאפשרות שינוי רק בתנאים מסוימים - שלא קוימו במקרה זה.

לדבריו, התוכנית החדשה סותרת גם את הגדרות תוכנית המתאר המחוזית (תמ"מ 21/3) המייעדת את שטח התכנית לאזור חקלאי/נוף כפרי פתוח. אלא שלוותמ"ל מותר לעקוף תוכניות מתאר מחוזיות: "את הוותמ"ל לא מעניין אם התוכנית המקודמת סותרת תוכנית מתאר, תמ"מ או תמ"א. הם צריכים לקדם תוכניות שבהן יש יותר מ-750 יח"ד, בדרך כלל מחוץ לערים כי זה מהיר יותר וקל יותר. אנחנו רואים פה תהליך של פרבור. לוד לא תעמוד בזה. זה ישבור את העיר הקיימת".

מי שמחזק את האמירה האחרונה הוא המתכנן רענן אמויאל, שניסח את ההתנגדות החריפה של משרד החקלאות: "אזור התכנון, עמק לוד, מהווה מרחב פתוח אחרון שנותר במרכז בין אזורי הערים הגדולות במרחב. מדובר במשאב נדיר עם חשיבות עצומה ביחס למיקומו בגוש אורבני צפוף".

המתנגדים, בין אם הם שכנים, או עמותות שמאבקים מהסוג הזה הם לחם חוקן, מתרעמים בעיקר על השיטה החדשה של מנהל התכנון, שמבכרת לדלג על סוגיות של קונטקסט תרבותי, נופי, סביבתי או חברתי - לטובת יצור מהיר וסדרתי של יחידות דיור.

זה ממש לא מפתיע שיאיר רביבו, ראש העיר של לוד, מעדיף להתעלם ממחאת תושבי עירו. הוא פוחד, ויש לו סיבה טובה. ראש מטה הדיור, אביגדור יצחקי, אמר כבר כמה פעמים שהוא רואה בהתנגדויות לקידום תוכניות הבנייה סוג של מטרד.

בשבועות האחרונים יצחקי לא היסס לדבר בחריפות ולחשוף היבטים נוספים בתפיסת עולמו. במועצה האזורית לב השרון, לפני כשבועיים, הוא הבהיר לראשי הרשויות ש"אם יהיה חסם גדול, מישהו יעשה מעשה, יחוקקו חוקים שיעקפו אתכם". הוא גם הזהיר את ראשי הערים "המתמרדות", כי "כל ראש עירייה שלא יבין שהוא חייב להיות נחוש ולעשות מה שהוא מאמין בו, לא יהיה ראש עירייה בסוף".

מהוותמ"ל נמסר: "לתוכנית הוגשו התנגדויות, אשר יישמעו בפני חוקר והוא יגיש המלצותיו לוועדה, כפי שקבוע בחוק הוותמ"ל. עמדת מתכננת הוותמ"ל תוצג במסגרת הדיון בהתנגדויות התוכנית. לאור זאת אין ביכולתנו להשיב לגופן של טענות בשלב זה".

"2.5 מיליארד ש' למרכז לוד"

בעיריית לוד דוחים את כל הטענות. במאי השנה חתם ראש העיר יאיר רביבו על הסכם גג (קידום מהיר של היתרים תמורת מענקים לפיתוח) עם משרד האוצר, והוא מבטיח פיתוח והתחדשות.

אחת הטענות המרכזיות של המתנגדים לתוכנית היא שאתם בונים שכונת ענק, חדשה, בלי לשקם את מרכז העיר, הנטוש למחצה. אתם לא מוטרדים מהעניין הזה?

"הסכם הגג של העיר מגדיר מנגנונים ברורים לחידוש ולשדרוג מרכז העיר. למעשה, עבור כל שיווק של יחידת דיור חדשה העיר מקבלת תקציב לפארקים, תשתיות ומוסדות ציבור במרכז העיר. על מנת שתקציבים אלו יהיו משמעותיים ויחוללו שינוי נדרשת מסה של יחידות דיור חדשות. צפי התקציבים למרכז העיר אשר יגיעו מהשכונות החדשות ובעיקר שכונת ניר צבי הינו כ-2.5 מיליארד שקל. בנוסף, 10% מיחידות הדיור בשכונות החדשות יוקצו ליזמים לטובת השגת כדאיות כלכלית בפרויקטים של התחדשות עירונית. כלומר, ללא השכונות החדשות אין היתכנות כלכלית לעשות התחדשות עירונית, שהינה פקטור משמעותי בחידוש מרכז העיר".

- למה תוכנית המתאר של לוד תקועה ולא הופקדה עד כה? ואיך מסתדר אישור השכונה עם עקרונות תוכנית המתאר?

"תוכנית המתאר של לוד הוכנה בעת שכיהנה בעיר ועדה ממונה, אשר לא ידעה לשקף את צרכי התושבים העיר. למעשה, תוכנית המתאר אינה כוללת מנגנוניים כלכלים והנדסיים למימוש והתוכנית אינה בת יישום. יתרה מכך, התוכנית מעכבת ומונעת פיתוח, בכך שהיא מגבילה עלייה לגובה ומונעת סיכוי להתחדשות עירונית. לכן החליטה הנהלת העיר לבטל את תוכנית המתאר המופקדת ולערוך תוכנית חדשה, שתכלול את השכונות החדשות ותקבע מנגנונים ישימים לחיזוק מרכז העיר במקביל לפיתוח יח"ד בשכונות החדשות".

עוד כתבות

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"