גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מגבירים תחרות: טמפו תמכור החזקותיה בתאגיד המיחזור אל"ה

זאת במטרה לעודד תחרות בשוק האיסוף ומיחזור מיכלי משקה ■ המשך פעילותה של אל"ה הותנה גם במתן שירותים בתנאים שוויוניים בחוזים בני עד שנה

משקאות של טמפו / צילומים: יח``צ
משקאות של טמפו / צילומים: יח``צ

בית הדין להגבלים עסקיים אישר בסוף השבוע האחרון את המתווה המוסכם אליו הגיעה הממונה על ההגבלים העסקיים עם תאגיד המיחזור אל"ה לאישור המשך פעילותו בכפוף ליציאתה של חברת טמפו מהבעלות באל"ה.

חוק הפיקדון מחייב את היצרנים והיבואנים למחזר את בקבוקי המשקה ששיווקו. מכיוון שלא כל יצרן יכול לעמוד בעלויות ההקמה והתפעול של מערך איסוף ומיחזור, הוקם תאגיד אל"ה שמבצע את הפעולות האלה בכלל התעשייה. היצרנים והיבואנים מדווחים לתאגיד על כמות הבקבוקים שמכרו ומשלמים לו עבור כל בקבוק 30 אגורות (גובה דמי הפיקדון שאותו גובות החברות מהצרכנים, שיכולים לקבלו בחזרה תמורת החזרת הבקבוק הריק).

תאגיד המיחזור מצדו מחויב למחזר כמות בקבוקים שוות ערך ל־77% מהבקבוקים שמכרו היצרנים והיבואנים, שבהם הוא מטפל. הסכום שמקבל התאגיד תמורת יתרת 23% מהבקבוקים משמש אותו לתפעול מערך האיסוף והמיחזור.

אל"ה מוחזקת היום על-ידי 4 גופים מרכזיים בתחום המשקאות: החברה המרכזית לייצור משקאות קלים, טמפו, יפאורה-תבורי ומעיינות עדן, שהן גם הלקוחות הפוטנציאליים הגדולים של תאגידי איסוף ומיחזור מיכלי משקה.

על-פי הודעת רשות ההגבלים, "טמפו מחזיקה בנתח שוק ניכר בתחום המשקאות, ויציאתה מהבעלות המשותפת באל"ה תפנה ביקוש משמעותי לשירותי איסוף ומיחזור. ביקוש פוטנציאלי זה צפוי ליצור דינמיקה תחרותית בתחום".

הפעילות של אל"ה נבחנה ואושרה מספר פעמים בעבר, אך ההתפתחויות בשנים האחרונות בשוק האיסוף והמיחזור של מיכלי משקה בישראל לימדו כי יכולה להתקיים בשוק זה תחרות. לאחרונה חל שינוי בשוק עם כניסת מתחרה חדש שאינו מוחזק בידי יצרנים או יבואנים. כל אלה העמידו בספק את הצורך בהמשך קיומו של תאגיד מיחזור המוחזק במשותף על-ידי 4 יצרניות המשקאות.

בכל שנה נמכרים בישראל למעלה מ-1.8 מיליארד בקבוקים ופחיות, מתוכם כ-400 מיליון פחיות שתייה. מאז כניסתו של חוק הפיקדון לתוקף נאספים למעלה מ-80% מהבקבוקים הקטנים והפחיות ומועברים למיחזור. זאת לעומת פחות מ-25% מהבקבוקים המשפחתיים. מדובר בפגיעה ממשית באיכות הסביבה ובעלויות איסוף והטמנה גבוהות העולות לעיריות, ולציבור, למעלה מ -60 מיליון של בשנה.

תאגיד המיחזור אסופתא, המתחרה של אל"ה, נוסד בשנת 2002 עם כניסתו לתוקף של חוק הפיקדון. מדי שנה נאספים על ידי התאגיד כ- 150 מיליון מכלי משקה ברחבי הארץ מתוכם כ-760 טון אלומיניום שמקורם בפחיות.

בשנת 2016 הגישה אל"ה בקשה נוספת לבית הדין להגבלים לאשר את ההחזקה המשותפת של 4 יצרניות המשקאות הגדולות באל"ה ל-5 שנים נוספות. בדיקת הרשות העלתה כי הבעלות המשותפת של 4 יצרניות המשקאות הגדולות באל"ה יוצרת חסם עבורן ממעבר למתחרה בתחום האיסוף ומיחזור. כתוצאה מכך, רוב-רובו של הביקוש לאיסוף ומיחזור מיכלי משקה חסום לתחרות, ונוצר חסם כניסה והתרחבות למתחרים חדשים בתחום.

לפיכך, הממונה המליצה לבית הדין בחודש מאי 2016 לא לאשר את פעילות אל"ה. הקושי שראתה הממונה היה נעוץ במבנה הבעלות של אל"ה, שבמסגרתו חברו יחד ארבעת יצרני ויבואני המשקאות הגדולים בישראל.

הממונה ואל"ה הגיעו למתווה מוסכם אשר נותן מענה לחשש התחרותי עליו הצביעה הממונה, ובה-בעת מונע פגיעה באיסוף ומיחזור מיכלי המשקה. לפי המתווה המוסכם, אל"ה תוכל להמשיך בפעילותה, אם חברת טמפו תחדל לכהן כבעלת מניות באל"ה, כך ש-4 היצרניות לא יחזיקו עוד יחדיו באל"ה.

יציאת טמפו מהבעלות באל"ה, בהתחשב בנתח השוק שלה כלקוחה בתחום איסוף ומיחזור מיכלי משקה, תיצור תמריץ לכניסת מתחרים חדשים לתחום איסוף ומיחזור מיכלי משקה, ובמקביל צפויה ליצור דינמיקה תחרותית בין תאגידי המיחזור שיתחרו על ליבם של היצרנים שאינם בעלים של אל"ה. במבנה שוק תחרותי יכולה להתפתח תחרות על ייעול, פיתוח וחדשנות באיסוף ומיחזור מיכלים, דבר שעשוי להביא לירידה בעלויות ובמחיר ולעלייה באיכות השירות ליצרנים ולספקי המיכלים הריקים.

במקביל ליציאתה של טמפו מהבעלות באל"ה, המשך פעילותה של אל"ה הותנה במספר תנאים מוסכמים, ובכללם שכל יצרן או יבואן רשאי לקבל ממנה שירותים בתנאים שוויוניים, ובהסכמים שתוקפם עד שנה. בית הדין להגבלים עסקיים קבע כי "יש לברך על המתווה המוצע בידי הצדדים, ובפרט על ההסכמה על יציאתה של טמפו מהבעלות המשותפת בתאגיד". עוד נקבע כי ההסדר המוסכם יאפשר מניעה של פגיעה בערכי איכות הסביבה ובפעילות האיסוף והמיחזור, תוך יצירת אפשרות במקביל לדינמיקה תחרותית .

ירון ברדוגו, מנכ"ל תאגיד המיחזור אסופתא מסר בתגובה: אנו מברכים על החלטת הממונה על ההגבלים ומאמינים כי ההחלטה לפרק את הבעלות על תאגיד אל"ה המתבטאת בניתוקה של חברת טמפו כבעלת מניות באל"ה תיפתח תחרות הוגנת ובריאה אשר תטיב עם כלל הציבור, תאפשר לו למחזר בקלות ובמהירות ותוזיל את עלויות הטיפול במכלי משקה במסגרת חוק הפיקדון הן ליצרנים, והן לצרכנים. תאגיד אסופתא ערוך ומוכן לספק את שרותיו לחברה כמו טמפו המהווה חלק משמעותי משוק המשקאות במדינת ישראל.

מאל"ה נמסר: "אל"ה מברכת על החלטת בית הדין להגבלים עסקיים על מתן האישור להמשיך ולעסוק במהלך השנים הקרובות בפעילות איסוף ומיחזור מיכלי המשקה בישראל. אל"ה פועלת בשיתוף פעולה עם כלל לקוחותיה למען השגת המטרה המשותפת של קידום המיחזור בישראל, שכבר זוכה להצלחה רבה ועומד בכל קנה מידה למיחזור עולמי, ומעמיד את אל"ה בשורה אחת עם המדינות המובילות בעולם בתחום מיחזור הבקבוקים.

"ההצלחה היא פרי של שנות השקעה רבות בכל מוסדות החינוך וגני הילדים, הסברה לציבור הרחב ויצירת תשתית תפעולית ארצית בהשקעות של עשרות מיליוני שקלים. אנו נמשיך לפעול למען הגברת המיחזור בישראל והמשך המודעות גם בשנים הבאות".

עוד כתבות

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים