גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נחקרת תלונת תיאום מחירים בין קבלני החברה למשק וכלכלה

הקבלן שמואל אזולאי: "הוגשו נגדי תלונות מפוברקות כי הצבעתי על חריגות ושחיתות במכרזי החברה" ■ החברה: טענותיו חסרות שחר

הרחבת דירות אינה בסמכות ועד הבית / צילום: פורטל בית משותף
הרחבת דירות אינה בסמכות ועד הבית / צילום: פורטל בית משותף

בעקבות תלונה של החברה למשק וכלכלה (המשכ"ל), פתחה הרשות להגבלים עסקיים בחקירה בחשד לתיאום מחירים בין שתי חברות קבלניות שזכו במכרזיה - י.ב. שיא משאבים וקפלן את לוי. המשכ"ל טוענת, כי במכרז מסגרת שפרסמה לפני חודשים אחדים זכו שתי החברות תוך תיאום מחירים, הפרת כללי התחרות וכללי המכרז, ותוך הסתרת העובדה ששתיהן נשלטות על ידי אותם בעלים. ברשות להגבלים עסקיים תיבחן התלונה על רקע השיטה הייחודית של מכרזי המשכ"ל.

בין המשכ"ל לבין חברת שיא משאבים מסכת ארוכה של הליכים משפטיים בערכאות שונות, שחלקם עדיין לא הסתיימו. עוזר המנכ"ל שמואל אזולאי (בעלת השליטה והמנכ"ל היא יאנה ברוייטמן) הגיש לפרקליטות ולמשטרה תלונות ובהן טענות חמורות על המתרחש בתחום המכרזים של המשכ"ל ועל התייחסות המשכ"ל כלפיו. בין השאר טוען אזולאי כי במסגרת ניסיון לסלק אותו מרשימת המתמודדים במכרזים, נעשה זיוף של תלונות נגדו.

"תלונה" של נפטר

אחד ההליכים המשפטייים בין המשכ"ל לשיא משאבים עוסק במכרז מתחילת 2016, לביצוע עבודות ניקיון בעיריית נס ציונה. נגד הקבלן נרשמו במ.ל.ב (המרכז לפיקוח ובקרת זכויות עובדים של המשכ"ל - ר' מסגרת) 48 תלונות של עובדים בחברת שיא משאבים על כך שלא קיבלו את זכויותיהם בהקשר לתשלומי חלף קרן השתלמות. לדברי אזולאי, הוא הפעיל חברת חקירות, שמצאה כי אף אחד מאלה ששמותיהם הוזכרו לא התלונן במ.ל.ב, ותלונה אחת הוגשה על שם אדם שכבר נפטר.

בעקבות תלונותיו של אזולאי הוציא המ.ל.ב הבהרה: "לאור בקשת החברה למשק וכלכלה הפקנו דוחות תלונה לעובדים המצוינים בנספח, אשר נשלחו אליך באמצעות המייל. יובהר כי העובדים לא הם שהתלוננו אלא התלונה נפתחה לבקשת הרשות ו/או משכ"ל בלבד".

בעקבות תלונה של הקבלן ליועץ המשפטי לממשלה והגשת תלונות ביחידת להב 433, נמסר העניין לטיפולו של המשנה לעניינים פליליים בפרקליטות המדינה.

המשכ"ל מסרה בתגובה לעניין זה: "מדובר על ניפוח מגמתי ומוגזם והעצמה של טעות טכנית של פקידה, תקלה שתוקנה במהירות".

במהלך הסכסוך והעימותים המשפטיים עם המשכ"ל טוען אזולאי, באמצעות עו"ד משה יוסוב ובתפוצה רחבה, על מה שלטענתו נראה כעצימת עין של המשכ"ל ושל הרשויות המקומיות מול תופעות של שחיתות בשיטת הפעולה של המשכ"ל עצמה. עיקרי טענותיו:

בדיקות השכר של המשכ"ל הן רק למראית עין - לא מתקיימת השוואה בין הדיווח בתלושי השכר על שעות העבודה לבין שעות העבודה בפועל.

קיימת תופעה רחבת היקף של תשלום ב"שחור". הסיבה: חלק ניכר מהמועסקים הם עולים מחבר המדינות ואתיופיה שעברו את גיל הפנסיה ומקבלים קצבת זיקנה, ועל כן בדיווחים נמסר נתון שקרי ונמוך על מספר שעות עבודתם, כדי שלא תיפגע קצבת הזיקנה.

קיימת תופעה רחבת היקף, בעיקר בבתי ספר, לפיה בני משפחה נוספים עובדים בפועל, אך תלושי השכר מופנים רק לעובד אחד.

"כ-80% מכלל עבודות הניקיון במוסדות חינוך וציבור שהמשכ"ל מספקת באמצעות הקבלנים השונים ברשויות המקומיות, הנן עבודות שהתגמול בגינן נעשה בשחור ללא כל תיעוד ובאמצעות תלושי שכר מפוברקים, והכל בידיעתה של המשכ"ל, שהדבר היחיד שמעניין אותה הוא קבלת עמלתה בשיעור הידוע של 6%, תוך ניגוד עניינים עליו זועקת החברה מזה שנים".

חותמת על חותמת

הפרשה שנחקרת על ידי הרשות להגבלים עסקיים החלה לפני חודשים אחדים, אז זומנה שיא משאבים לשימוע במשכ"ל בטענה שבהליך התמחור של מכרז ניקיון בעיר נשר נמצא כי החברה תיאמה מחירים עם חברה אחרת, קפלן את לוי, במכרז בו זכו שתי החברות.

הטענה של המשכ"ל היא, שבמסמכי התמחור נחשפה חותמת של חברת קפלן את לוי אשר נמחקה בטיפקס, ומעליה הוטבעה החותמת של שיא משאבים. המשכ"ל פסלה את זכייתן של שתי החברות במכרז.

אזולאי, הטוען לנקמנות אישית ואפילו מחשיד את המשכ"ל בפיברוק החותמות, מסר: "התלונה הזו היא חלק מהעלילות שמעלילה משכ"ל על שיא משאבים, בניסיון להלך אימים על החברה ומנהליה. משום שמעולם לא היה תיאום מחירים, אין ספק שגם הבדיקה של הרשות להגבלים עסקיים תקבע זאת".

שופט ביהמ"ש המחוזי לעניינים מנהליים בת"א, קובי ורדי, דחה את טענת הקבלנים לחוסר סמכות של המשכ"ל לפסול אותם ולממש ערבויות. על החלטה זו הוגש ערעור לבית המשפט העליון, שהדיון בו נקבע לסוף ספטמבר.

במכרז מסגרת לשירותי ניקיון מבנים שנסגר לאחרונה, נפסלה סופית השתתפותן של שיא משאבים וקפלן את לוי. במכרז מסגרת אחר, לניקיון בשטחים פתוחים, גם כן נפסלה השתתפותן. עו"ד נתן מאיר, בשם המשכ"ל, דחה את טענותיו של אזולאי נגד הפסילה. שיא משאבים פנתה לביהמ"ש המחוזי לעניינים מנהליים, באמצעות עו"ד חיותה רובינשטיין, והשופטת ד"ר מיכל אגמון גונן החליטה לעכב זמנית את פתיחת מעטפות המכרז השני, עד לתגובת משרד הפנים והמשכ"ל.

"פיזור מסך עשן"

בתגובה מסרה החברה למשק וכלכלה: "קשה להשתחרר מן הרושם כי הטענות חסרות השחר המועלות על ידי חברת י.ב. שיא בע"מ, כמו גם העתירות הרבות אותן היא מגישה לבתי המשפט כנגד משכ"ל, הינן בבחינת פיזור מסך עשן שמטרתו היא להסתיר את העובדה כי ועדת המכרזים של משכ"ל ביטלה את זכייתה במכרז פומבי לשירותי ניקיון בשל ממצאים חמורים...ואת קיומה של חקירת הרשות להגבלים עסקיים כנגדה, שנפתחה בעקבות ממצאים אלו.

"ביסוס לרושם כאמור ניתן גם למצוא בהחלטות שופטי בתי המשפט לעניינים מנהליים השונים אשר אליהם עתרה חברת י.ב. שיא בשבועות האחרונים ואשר דוחים את עתירותיה על הסף ומחייבים אותה בהוצאות בגינן.

"גם הטענה אותן מעלה מר אזולאי בשם חברת י.ב. שיא, תחת כל עץ רענן, לפיה אחוז ניכר מעבודות הניקיון במוסדות החינוך והציבור ברשויות המקומיות מבוצעות 'בשחור', אינה ידועה למשכ"ל, ועד היום, חרף פניות חוזרות ונשנות, לא טרח מר אזולאי להמציא אסמכתא ו/או ראיה כלשהי לביסוס טענתו. "משכ"ל שבה וקוראת למר אזולאי כי ככל שבידיו ראיות ו/או אסמכתאות לביסוס טענותיו החמורות בדבר הפרת הוראות הדין ו/או הפרת תנאי ההתקשרות של קבלן/ים עם הרשויות המקומיות, הוא מתבקש להעבירן אליה ו/או לכל רשות חוק מוסמכת, ולמותר לציין כי אלה יטופלו בהתאם.

"משכ"ל דוחה מכל וכל את טענות הסרק חסרות הבסיס של חברת י.ב. שיא ומר אזולאי".

הנכס העיקרי: הפטור מחובת מכרזים

החברה למשק וכלכלה (המשכ"ל) היא חברה בת של השלטון המקומי (90%) ושל כ-250 רשויות מקומיות, המרכזת עבור הרשויות המקומיות מכרזי מסגרת של עבודות קבלניות, בעיקר עבודות כמו ניקיון, גינון, תברואה, שמירה, תחזוקה וכו'. יו"ר החברה הוא חיים ביבס, ראש עיריית מודיעין, והמנכ"ל הוא אביקם בלר. ביבס החליף בתפקיד היו"ר את שאול מזרחי, שהורשע בקבלת טובות הנאה מידי ספק של המשכ"ל והיה אחד הנחקרים בפרשת ישראל ביתנו.

היקף הפרויקטים השנתי המבוצעים באמצעות המשכ"ל הוא כ-5 מיליארד שקל, והיא מקבלת עמלה הנעה, בהתאם לאופי הפרויקט, בין 2.5% ל-8.5%.

יתרונה של המשכ"ל, כך היא מצהירה, הוא בפטור ייחודי שהוענק לה במסגרת חוק חובת מכרזים. על פי הפטור, הרשויות פטורות ממכרזים ספציפיים, והמשכ"ל מפרסמת "מכרזי מסגרת" לקבלנים. אחרי מכרז המסגרת, הרשות המקומית מבצעת "נוהל הצעת מחיר", שבו הקבלנים שנבחרו במכרז המסגרת מציעים לרשות המקומית את המחיר המדויק עבור השירותים, והרשות בוחרת את קבלן הביצוע.

בגלל הרגישות של העסקת עובדי קבלן במוסדות ציבור והמאבק הציבורי על יישום הסכם ההעסקה הישירה במגזר הציבורי שנחתם לפני שנתיים בין האוצר להסתדרות, המשכ"ל מפעילה גוף בשם המ.ל.ב, שתפקידו הוא לבדוק ולוודא שעובדי הקבלן אינם מקופחים מבחינת הזכויות הסוציאליות שלהם, ולדווח למשכ"ל אם נמצאה חריגה כזו. במסגרת הבקרות שביצעה היחידה בשלוש שנים האחרונות, הושבו למעלה מ-6.5 מיליון שקל לעובדי קבלן בגין הפרות שונות.

בדו"ח מבקר המדינה לפני שנתיים העיר המבקר, כי לאור הפטור מחובת מכרזים, יש מקום להסדיר בחקיקה מפורשת ומוסדרת את נושא הפטור, ויש להקפיד על שקיפות. המבקר העיר כי שולי הרווח של המשכ"ל רחבים מעבר לנדרש לצורך שמירה על חוסנה הפיננסי, וכי עליה לפעול להוזלת העלויות לרשויות המקומיות באמצעות הפחתת שיעור העמלות.

עוד כתבות

פרויקט ישע של אנלייט / צילום: באדיבות Belectric Israel

חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט עוקפת את התחזיות, המניה זינקה

אנלייט, חברת האנרגיה המתחדשת הגדולה בבורסת ת"א, עקפה את התחזיות שלה לשנת 2025, זאת הודות להקמה מהירה מהצפוי של פרויקטים בדרום-מערב ארה"ב והתחזקות השקל מול הדולר ● בנוסף מדווחת החברה על התקדמויות בפרויקטים נוספים בארה"ב ובאירופה, וצופה צמיחה של 32% בהכנסותיה ב-2026

הסקר שמרעיד את דמשק: מה חושבים הסורים על ישראל?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: חברה־בת של סקוטיה בנק הקנדי חיסלה את כל ההחזקות שלה באלביט, האזרחים באיראן מתמודדים עם אבל לאומי וחרדה, ו־59% מהסורים סבורים כי שלום עם ישראל אפשרי • כותרות העיתונים בעולם

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

היזמית יוצאת רפאל שמביאה לבורסה כוונת חכמה שמסוגלת ליירט רחפנים

סמארט שוטר, שנוסדה ומנוהלת בידי מיכל מור, תנסה לנצל את הגאות במניות הביטחוניות כדי לגייס 200 מיליון שקל ● בחברה הצומחת, שעדיין לא מרוויחה, מחזיקים גם הפניקס ואלטשולר שחם

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד), המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אנלייט זינקה ב-12%, דלתא מותגים נפלה ב-16%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3% ● דלתא מותגים הפילה גם מניות אופנה אחרות ●  טבע עלתה בעקבות ניסוי מוצלח ● אלביט טיפסה בקרוב ל-3%, לאחר שהודיעה על עסקאות בגובה 435 מיליון דולר ● לאחר שזינקו אתמול, מניות הבנייה והנדל"ן ירדו, מדד מניב חו"ל נפל במעל 4%

עורכי הדין שירוויחו מעסקת פאלו אלטו וסייברארק / צילום: Shutterstock

משרדי עורכי הדין שירוויחו מיליונים מהעסקה שמשנה את הבורסה

רישומה של פאלו אלטו למסחר בת"א מוביל גם את משרדי עורכי הדין שליוו את העסקה לגזור קופון משמעותי ● במיתר צפויים לגרוף סביב מיליון דולר, ומה במשרדים האחרים?

משרדי פאלו אלטו / צילום: Shutterstock

כפי שנחשף בגלובס: פאלו אלטו רוכשת את KOI הישראלית בכ-400 מיליון דולר

פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi), שגייסה קרוב ל-50 מיליון דולר בלבד מאז הקמתה ● סכום העסקה לא נמסר, אך הוא מוערך בכ-400 מיליון דולר

מנכ''ל החברה הרוכשת פאלו אלטו נטוורקס ניקאש ארורה / צילום: איל יצהר

ההודעה שקיבלו עשרות עובדים: מזל טוב, תפוטרו בעוד שנה

כ־10% מעובדי סייברארק בישראל, כולל בעלי ותק של עשור ויותר, גילו במייל ישיר מפאלו אלטו כי תפקידם יבוטל בעוד 12-3 חודשים, וישנם מנהלים שאף לא ידעו מי מהצוות שלהם יפוטר ● המהלך מעורר שאלות על המחיר האנושי של עסקאות הענק בהייטק

מחאה נגד מדיניות המשטרה / צילום: Reuters, Anadolu

תוכנית החומש לחברה הערבית נכנסה לשנתה האחרונה, ללא חלופה באופק

כשמספר הנרצחים בשיא חסר תקדים, תוכנית החומש לחברה הערבית תסתיים בסוף 2026 ● בשנים האחרונות היא התמודדה עם קיצוצים של מיליארדים, ובמקביל הממונה עליה התפטר לפני יותר מחצי שנה, וטרם מונה לו מחליף ● בינתיים הממשלה לא הציגה תוכנית חליפית

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

לאחר שזינקה 1,200% בשלוש שנים: ההמלצה שנותנת רוח גבית לבית ההשקעות הגדול בישראל

בג'פריס צופים שבית ההשקעות הגדול בישראל ימשיך ליהנות מהרוח הגבית שמספק לו שוק החיסכון הארוך וקצר הטווח ● שווי המניות של משפחות סטפק וברקת - כמעט 6 מיליארד שקל

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים אקסטנד מתמזגת בנאסד"ק בעסקת מניות לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר

החברה הודיעה על מיזוג בעסקת מניות עם חברת האחזקות JFB הנאסד"קאית לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר ● בין המשקיעים נמנים אריק טראמפ, בנו של נשיא ארה"ב

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

בניגוד לתוכניות הממשלה: המבקר בדוח חריף נגד העברת בזן

דוח מבקר המדינה על מוכנות משק החשמל למלחמה מזהיר מפני סגירת בית הזיקוק בחיפה ומדגיש את החשיבות של ייצור מקומי של דלקים ● הדוח עורר זעם בקרב ראש המועצה הלאומית לכלכלה, הרשויות המקומיות וארגונים ירוקים, שטוענים שהמתקן מהווה סיכון בטחוני וסביבתי ומדגישים את הצורך בפינוי ובקידום חלופות מבוזרות

הרצל חבס / צילום: רוני שיצר

כעשור לאחר מכירת קרקע ברעננה: משפחת חבס חויבה במע"מ בהיקף מיליוני שקלים

ביהמ"ש המחוזי דחה את ערעורה של חברת נוף נאה שבבעלות משפחת חבס וקבע כי מכירת קרקע חקלאית ברעננה ל-80 רוכשים שונים ב-15 עסקאות היא פעילות עסקית החייבת במע"מ - זאת למרות שהחברה החזיקה בקרקע במשך 60 שנה מבלי לעשות בה כל שימוש

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

שתי החברות שיקימו במשותף חוות שרתים בישראל בשל מהפכת ה-AI

במסגרת ההסכם בין חברת דוראל לאמפא, יקבלו דוראל זכות הצעה ראשונה להפוך לספק החשמל של כל חוות שרתים שהתאגיד המשותף יקים ● מבחינת שתי החברות מדובר ביוזמה מסוג חדש ביחס לפעילות הקיימת שלהן, והיעד הוא חוות שרתים פעילות עד סוף העשור הנוכחי

שר החוץ של עומאן, סייד באדר בן חמד אל-בוסעידי, נפגש עם סטיב וויטקוף וג'ארד קושנר, לקראת השיחות העקיפות בין ארה''ב לאיראן, בז'נבה / צילום: Reuters, via REUTERS

הזעקה שניסתה להגיע לחדרי הדיונים: הגולים האיראנים בז'נווה מול "השטיח האדום" של המשטר

הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● בכיר איראני לאל-ג'זירה: "יישום האיומים האחרונים של חמינאי נגד ארה"ב מוכן ברמה המבצעית ונמצא בהישג יד ● הצמצום באבטחת הבכירים - בעקבות עימות בין צה"ל לשב"כ ● עדכונים שוטפים

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

חברות התעופה שזיהו הזדמנות והסתערו על הקווים הרווחיים של ריינאייר

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

עפולה / צילום: Shutterstock

קשישה חיה 50 שנה בדירה שלא רשומה על שמה. האם היא הבעלים החוקיים?

קשישה בת 80 גילתה כי הדירה שבה התגוררה מאז שנות ה־60 רשומה על שם המדינה ● למרות היעדר כל מסמך בכתב, בית המשפט קבע כי בנסיבות חריגות של "זעקת ההגינות" ניתן להכיר בבעלותה על הדירה