גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברות כרטיסי האשראי מורידות רגל מהגז של פעילות ההלוואות

היקף התיק צמח בפחות מ- 5% ברבעון השני של השנה ■ האטה גם בצמיחת ההלוואות לרכב שלוש החברות בענף - ישראכרט, לאומי קארד וכאל ● לנתוני הריבית הממוצעת על הלוואות בבנקים

כרטיס אשראי / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
כרטיס אשראי / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

למרות השחיקה ברווחיות מגזר הסליקה ואי-הוודאות בעקבות "חוק שטרום", חברות כרטיסי האשראי ממשיכות לצמוח וסוגרות מחצית שנה ראשונה חיובית. הגידול בשימוש בכרטיסי אשראי, כמו גם הצמיחה בפעילות ההלוואות, הובילו לעלייה של 13% ברווח הנקי של שלוש החברות, לרמה של 378 מיליון שקל (הנתונים מנוטרלים מהכנסות או הוצאות חד-פעמיות). החברה היחידה שהציגה ירידה ברווח היא לאומי קארד, שרווחיה נשחקו בכ-2% במחצית הראשונה לרמה של 93 מיליון שקל. זאת, בעקבות עלייה בתשלומים לבנקים של 16% בשל הסכם חדש עם בנק לאומי, וכן בשל העלאת עמלות שביצעה ויזה.

לאומי קארד, בניהולו של רון פאינרו, גם סובלת מכך שהיא היחידה שאין לה חברת-בת שמהווה מונופול סליקה בתחומה. בהקשר זה נציין כי הרווחים של אמריקן אקספרס לישראכרט ודיינרס לכאל נמצאים במגמת צמיחה נאה ומהווים תרומה חשובה לפעילות החברה-האם.

כאמור, השימוש בכרטיסי אשראי ממשיך לצמוח, והוא עמד במחצית הראשונה על 147.4 מיליארד שקל - גידול של 8.5% לעומת המחצית המקבילה, כך שבהחלט ייתכן שהשנה יחצו מחזורי השימוש בכרטיסים את רף ה-300 מיליארד שקל. את הצמיחה מובילה כאל, בניהולו של דורון ספיר, והיא היחידה שמציגה גידול דו-ספרתי של 10.4% במחזורים. אחריה נמצאת לאומי קארד עם גידול של 9%, ובמקום השלישי נמצאת דווקא השחקנית הגדולה בענף - ישראכרט - בניהולו של רון וקסלר, שצמחה "רק" ב-7.3% בשימוש בכרטיסי אשראי.

הצמיחה הנאה והתוצאות הטובות מסתירות את העובדה שלמעשה מדובר בענף הנמצא בעיצומו של תהליך של זעזועים. ישראכרט ולאומי קארד צפויות להיפרד מהבנקים תוך פחות משלוש שנים. גם יישום חוק שטרום צפוי לחולל שינויים רבים שקשה עדיין לאמוד את השלכותיהם. כמו כן, אי-ודאות מרכזית שאמורה להתבהר בתקופה הקרובה קשורה לגובה העמלה הצולבת המהווה את מחיר הרצפה לעמלת הסליקה שמשלמים בתי העסק. כל ירידה של 0.1% בעמלה הצולבת, העומדת כיום על 0.7%, משמעותה ירידה של קרוב ל-300 מיליון שקל בהכנסות השנתיות בענף. בנק ישראל, נציין, מגבש בימים אלה מתווה חדש להפחתת העמלה.

לפניכם עוד כמה מהמספרים המרכזיים של ענף כרטיסי האשראי לסיכום המחצית:

לרוב, המגמות בשלוש החברות דומות, בוודאי בכל הקשור למספר הכרטיסים, אלא שמנתוני המחצית הראשונה עולה כי מספר הכרטיסים הבנקאיים הפעילים של לאומי ירד קלות ב-0.1% ל-1.4 מיליון. לשם השוואה, בישראכרט ובכאל צמח נתון זה ב-2%-3%. בלאומי מסבירים שהנתונים נובעים מרה-ארגון שמטרתו התמקדות בהיקף הפעילות של הלקוחות, ולא בהכרח במספר הלקוחות מחזיקי הכרטיס. לחיזוק הטענה נציין, כי מנתוני השימוש הממוצע לכרטיס בנקאי עולה כי בלאומי קארד נרשמה העלייה החדה ביותר של כ-6.6% ל-3,387 שקלים בחודש, בעוד שהמתחרות רשמו גידול של 3%-4% בסעיף זה.

נתון נוסף בו ישנה שונות בין החברות הוא בסעיף התשלומים לבנקים. בעוד שבלאומי קארד נתון זה גדל בכ-16%, בישראכרט דווקא נרשמה ירידה של כ-8% ל-220 מיליון שקל כתוצאה מעדכון מנגנונים בהסכם - מה שסייע לה לשפר רווחיות.

מדובר אמנם בצמיחה מרשימה של 25% בתוך 12 חודשים, אך נראה כי חברות כרטיסי האשראי קצת מורידות את הרגל מהגז השנה, והתיק צמח במהלך הרבעון השני ב-4.7% בלבד.

נכון שתחום ההלוואות היה וימשיך להיות מנוע הצמיחה המרכזי בענף, במיוחד לאור השחיקה מההכנסות מעמלות, אך ייתכן שגם החברות קצת נבהלו מקצבי הצמיחה הגבוהים שלוו גם בעלייה בהפרשות להפסדי אשראי, ובהתרעות של בנק ישראל מהגידול החד במשק של האשראי הצרכני - והחליטו קצת להתמתן.

מי ששומרת על קצבי צמיחה גבוהים היא לאומי קארד, השחקנית הגדולה בתחום זה. תיק ההלוואות שלה צמח ברבעון ביותר מ-6% וחצה את רף ה-5 מיליארד שקל. נציין, כי לפחות שתיים משלוש החברות בענף נמצאות בתהליך של שינוי תמהיל ההלוואות. לאומי קארד, שהייתה מאוד מוטה לתחום הרכב, מתחילה לעבור להלוואות הצרכניות הרגילות - שם הסיכון וגם הרווחיות גבוהים יותר. ניתן לראות את המגמה בנתוני הריבית של החברה: בעוד שממוצע התיק שלה עומד על 6.1%, הרי שהממוצע בהלוואות שניתנו בחודש יוני זינק ל-7.1%.

כאל, לעומת זאת, פועלת בכיוון ההפוך. חלק משמעותי מתמהיל ההלוואות שלה הוא במוצר הריבובלינג (אשראי מתגלגל) המתאפיין בריביות ובסיכון גבוהים, שמביאים לכך שהריבית הממוצעת שהיא גובה הוא הגבוה ביותר בענף ועומד על 10.9%. בחברה החליטו להקטין את משקל ההלוואות של המוצר הזה לטובת הלוואות רגילות. בכל אופן, אין בינתיים לשינויים הללו השפעה על הריבית הממוצעת בתיק ההלוואות בענף שעומדת על 8.2% - ירידה קלה לעומת יוני 2016, אז נתון זה עמד על 8.2%.

תחום ההלוואות לרכב מהווה קרוב ל-20% מתיק ההלוואות של החברות. נזכיר, כי באחרונה הזהיר בנק ישראל מהגידול החד בהלוואות הללו, ונראה כי לפחות שתיים מהחברות הפנימו את המסר: בכאל, תיק ההלוואות לרכב נמצא בקיפאון מתחילת השנה; ובישראכרט הלוואות אלה ממילא נמוכות ביחס לגודל התיק, וגם הן בקושי צמחו השנה.

לאומי קארד, לעומת זאת, היא השחקנית הגדולה בתחום, וברבעון האחרון היא צמחה ביותר מ-4% ל-1.6 מיליארד שקל. עם זאת כאמור, בחברה מתכוונים להקטין החשיפה לתחום לאור רמת הרווחיות הנמוכה המאפיינת אותו, ובמיוחד לאור העובדה כי לחברה צפויה התייקרות במקורות למימון ההלוואות לאחר שתופרד מבנק לאומי.

אין ספק שמנוע הצמיחה בתחום כרטיסי האשראי מגיע וגם יגיע מתחום הכרטיסים החוץ-בנקאיים. לפי הנתונים, לאומי קארד מוסיפה להיות השחקן הגדול בתחום, כאשר המועדון המרכזי שלה הוא בשיתוף עם רשת שופרסל, שאמור להיות מוארך ואף מורחב יותר בהסכם חדש שהחברות יחתמו בשבועות הקרובים.

גם דיינרס של כאל ממשיכה לשעוט קדימה עם מועדון ה"פליי קארד" המשותף עם אל על, והיא רושמת זינוק של מעל ל-40% בשימוש בכרטיסי החברה ל-2.6 מיליארד שקל. בנוסף, בכרטיסים החוץ-בנקאיים של כאל עצמם ניכר גידול חד בשימוש של קרוב ל-16%.

מהנתונים עולה, כי הכרטיסים החוץ-בנקאיים מהווים כבר קרוב ל-23% מסך הפעילות בכרטיסי אשראי, זאת לעומת 21.4% במחצית המקבילה.

חברות כרטיסי האשראי

עוד כתבות

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

שכונה ד' בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

מתל אביב עד באר שבע: השכונות עם הכי הרבה שוכרים בארץ

אמנם שיעור הבעלות על דירות בישראל גבוה, אולם יש אזורים שבהם שיעור השוכרים עולה כבר על 50% ● נתוני הלמ"ס מגלים איפה השכונות המבוקשות וכמה זה עולה למשקיעים ● כתבה שנייה בסדרה

 

אחרי שבוע על המדף: בכמה נמכרה וילת יוקרה בהוד השרון?

בשכונת הדר בהוד השרון נמכרה וילת יוקרה בשטח בנוי של 280 מ"ר לאחר שעמדה כשבוע בלבד על המדף, תמורת 11 מיליון שקל ● "שוק היוקרה במצב קשה כרגע - הקונים מאוד בררנים כי יש להם היצע גדול" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

חברת TRULLION / צילום: TRULLION

"כמו מערב פרוע": חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 הקימו חברה מבטיחה

מאחורי חברת טרוליון עומדים חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 שחולקים חזון משותף: ייעול עבודה חשבונאית בארגונים באמצעות בינה מלאכותית • נגד מה הם מתחרים? "הלקוחות שדבקים באקסל" ● הסטארט-אפים המבטיחים

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

עיראק / צילום: Associated Press, JEROME DELAY

הפצצה בבסיס המיליציות הפרו-איראניות בעיראק

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד