גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי שנים של יציבות: מחירי המזון שוב במגמת עלייה

נתוני סטורנקסט מגלים כי מתחילת השנה חלה עליה של 1.4% במכירות מוצרי הצריכה ■ המזון מוביל את הצמיחה במכירות עם עלייה של 1.9%

סופרמרקט / צילום: איל יצהר
סופרמרקט / צילום: איל יצהר

צמיחה של 1.4% מתחילת השנה במכירות מוצרי הצריכה (FMCG), שהסתכמו ב-24.1 מיליארד שקל - כך עולה מנתוני סטורנקסט שהגיעו לידי "גלובס". מדובר בתוספת של 338 מיליון שקל למכירות, זאת בהשוואה לתקופה המקבילה ב-2016.

מניתוח הנתונים עולה כי בשנה האחרונה מרגישים שוב בעליות מחירים (איטיות אך מורגשות), זאת לאחר שנים של רמות יציבות יחסית מאז המחאה החברתית ב-2011. לפי מדד המחירים של סטורנקסט, המודד את השינוי במחירי המוצרים בניכוי שינויים בתמהיל, חלה עלייה במדד של 0.4 נקודות, זאת לעומת התקופה המקבילה אשתקד. המשמעות: הצרכנים משלמים יותר.

התחום שמוביל את הצמיחה במכירות היה המזון, פועל יוצא של עלייה במחירים בענף, עם עלייה של 1.9% מתחילת השנה. זאת בעוד שמדד המחירים בקטגוריה עלה ב-0.6% בלבד. כך למשל, מכירות החלב צמחו מתחילת השנה ב-2.5%.

כמו כן, לאחר שנרשמה עלייה בנתח השוק של המותג הפרטי בסוף השנה שעברה ובתחילת השנה עת הגיע לשיא של 6.5% במכירות, בשלושת החודשים האחרונים מתייצבת הקטגוריה על נתח של 5.8%.

קטגוריה נוספת שנמצאת בצמיחה משמעותית היא הגלידות והשלגונים. ביולי, שמהווה חודש שיא במכירות הגלידה, נרשמה עלייה במכירות של 8.9% לעומת יולי אשתקד. לעומת זאת, במוצרי טיפוח חלה ירידה של 0.7% במכירות.

"בוכים וקונים"

תמיר בן שחר, ממשרד הייעוץ צ'מנסקי בן שחר, מסביר כי מדובר בתהליך שהתחיל כבר לפני 2017, אולם רק עכשיו הוא מגיע לסטורנקסט ולשוק המבורקד. לדבריו, "סטורנקסט מגלים את זה בקופות עכשיו, אבל זה תהליך של כבר כמה שנים"; ואילו בכיר בענף הקמעונאות מוסיף כי "בשקט-בשקט, מבלי ששמנו לב, מחירי המזון נמצאים כבר תקופה במגמת עלייה. מה שעולה בתקופה הזו הוא לא המחירים של מוצרי הטואלטיקה - בהם משרד הכלכלה נלחם - אלא מחירי המזון".

ומהיכן מגיעה העלייה? לפי הערכות של בן שחר, "שוק הסופרמרקטים מגלגל מחזור של כ-67 מיליארד שקל בשנה. עד כה הגידול בענף נבע רק מהגידול במשקי-הבית, שכן ראינו יציבות במחירים. הרווח הגולמי של רשתות השיווק נע סביב 20%, זאת לעומת החנויות היקרות יותר שבו הוא סביב 30%. הרווח התפעולי עומד על 2%-3%, ובימים של תחרות אינטנסיבית הוא יורד לסביבות 2% - מה שמייצר מצב מאוד שברירי. אחרי הקריסה של קלאב מרקט, ולאחריה מגה, ברשתות השיווק יש הסכמה שבשתיקה - אין אינטרס להוריד מחירים".

לדבריו, "מאז המחאה, הצרכן שקט. עברו 6 שנים, והוא לא משמיע את קולו. הוא בוכה וקונה. הרגולטור לא קרא נכון את המציאות ויצר סיטואציה שבה אין תחרות אמיתית, והתוצאה היא שאנחנו משלמים מחירים גבוהים יותר".

נציין כי בעשור שקדם למחאה עלו מחירי המזון והירקות בכ-40%. התחרות בין הרשתות והכניסה של רמי לוי לשוק אמנם יצרו תחרות, אבל היא נפסקה. כמו כן, שנה חלפה מאז הרכישה של יינות ביתן את מגה, ונחום ביתן עדיין לא התפנה לשינוי מיתוגי וטיפול בסניפים, שהמשיכו לפעול באותם מחירים גבוהים בתוך הערים. למעשה ניתן לומר כי השוק נשאר זהה רק עם שחקן אחד פחות ששמר על הענף יקר.

"הרשתות נלחצות. הן חוששות מכך שהשוק מתכווץ, מה שמביא אותן למגננה, והן עושות הכול כדי לשמור על המחזור ולהגדיל את הרווח התפעולי", אומר בן שחר.

גורמים בענף מציינים את האפליקציות להשוואות מחירים כסיבה נוספת לעליות במחירים. האפליקציות, שהוקמו במסגרת חוק שקיפות המחירים במזון שנכנס לתוקפו בינואר 2015 , משמשות באופן אירוני כמכשיר לתיאום מחירים בין הקמעונאים.

"החוק הזה אפשר לרשתות המזון לדעת את המחירים שהמתחרים מוכרים", מוסיף אותו גורם בכיר. "בעבר היה צריך לשלוח סוקרים שייבחנו את המחירים, ואילו היום המחירים של כולם גלויים לכל קמעונאי".

בן שחר מוסיף כי "הרגולטור לא באמת פתח את התחרות, ונוצר מצב שהרבה גורמים שומרים על היבואנים והספקים, ואנחנו משלמים פרמיה מאוד יקרה".

אייל רביד, מנכ"ל ומבעלי רשת ויקטורי, סבור כי העלייה נובעת מההעדפות הצרכניות: "אין קשר לשקיפות. האוכלוסייה חיה חיי מותרות, יש גידול במוצרי הפרימיום וירידה במוצרי הבייסיק. זה כמו שכולם במינוס בבנק ועדיין לוקחים הלוואה ועוד הלוואה כדי לטוס לחופשה בחו"ל".

עליה במכירות

עוד כתבות

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"שבועיים" גורליים: האם טראמפ ישתמש באותו טריק פעמיים?

ממבצע לחיסול הצמרת באיראן עד תקיפת הגרעין: האופציות הצבאיות שהוצגו לטראמפ ● הפלסטינים מדווחים על ירי טנקים ממזרח למחנה אל-בוריג' שבמרכז רצועת עזה ● צה"ל תוקף תשתיות של חיזבאללה בדרום לבנון ● על רקע איומי המלחמה: טראמפ כינס דיון עם יועציו בנושא איראן ● עדכונים שוטפים

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

אטרקצ׳י במתקפה: הנגיד פחדן, הדולר יחליף קידומת ומחירי הדירות בת"א ייפלו

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל־2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ־60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

המסחר באירופה נפתח במגמה שלילית; למה איירבוס מאבדת גובה?

הדאקס והפוטסי יורדים בכ-0.4%, הקאק מאבד מערכו כ-0.3% ● לאחר חופשת ראש השנה הירחי, הקוספי זינק בכ-3.1%; גם הניקיי הוסיף לערכו כ-0.7% ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים עליות קלות ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאד לא צפוי ● הדולר מתחזק ונסחר סביב 3.12 שקלים ● הביטקוין ממשיך לאבד גובה, הזהב חזר לרף 5,000 דולר ● עדכונים שוטפים