גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בועת נדל"ן בנהריה? אלפי דירות חדשות, מעט מדי ביקוש

בדיקת "גלובס": בנהריה כבר ניתן לזהות ניצנים של ירידת מחירים בדירות ■ תושב נהריה: "דרשנו כ-400 אלף שקל יותר משאנחנו שילמנו שנתיים קודם לכן. ספוילר: לא מכרנו"

"לפני שנתיים בערך התחלנו לנסות למכור את הדירה שלנו", כתב לנו יורם (שם בדוי), תושב נהריה. "על פניו זה נכס מהסרטים. מיקום מעולה, יחידים בקומה, בית גדול, קרוב לים ולכל מה שצריך. וכן, גם אנחנו שמחנו להצמיד תג מחיר של כ-400 אלף שקל יותר ממה שאנחנו שילמנו כשרכשנו את הדירה שנתיים קודם לכן. ספוילר: לא מכרנו.

"כמו הרבה בעלי דירות שחיפשו לעשות 'אקזיט' מהיר בזכות הדירה, התבדינו. מחודש לחודש הבנו שהדירה לא תימכר, בטח לא במחיר שהצענו. אבל האגו לא נתן לנו להוריד את המחיר, ומפה לשם הסיפור התמסמס. אבל בשלב הזה כבר יכולתי להצביע על תופעה חדשה - עשרות ואולי מאות נכסים 'שווים' בעיר מוצעים למכירה במחירים מופקעים. היה מדהים לראות, בכל רחוב שתעברו בו, עוד דירות למכירה ועוד בניין חדש, אבל מכירות בפועל אין ושלטי המכירה דוהים להם אט אט".

"הנה קיבלנו בועה"

"מה גרם לשינוי הזה? הסופרטאנקר גרסת הנדל"ן. בנהריה השתנתה לפני כמה שנים התב"ע (תוכנית בניין עיר). כל צמוד קרקע שהכרנו ברחובות הראשיים קיבל תוספות בנייה משמעותיות מה שהוביל לבנייה מאסיבית במרכז העיר ולאלפי דירות חדשות. נוסף לכך, אושרו שכונות חדשות שכוללות אלפי יחידות דיור. כך נוצר מצב חדש: אלפי יחידות דיור חדשות, מעט מדי ביקוש, תוסיפו על זה אנשים שמנסים למכור את הנכס שלהם שקיבל תוספת משמעותית למחיר והנה קיבלנו בועה. היום בנהריה, משרדי התיווך מלאים במתווכים ובדירות. לקוחות אין. אחוז המתווכים בפייסבוק שלי הוא כנראה הגדול מבין בעלי המקצוע.

"תרצו או לא תרצו, מחירי הדיור והנכסים בעיר יורדים וימשיכו לרדת. ניתן כבר עכשיו להרגיש זאת בשטח".

עד כאן המכתב שהגיע אלינו. עם ההרגשה האישית של כותב המכתב קשה להתווכח, אבל אנחנו ביקשנו לבדוק גם את הנתונים היבשים ולראות מה קורה בעיר, והאם אכן מדובר בסיטואציה חריגה ואולי סממן ראשון לירידות מחירים.

את הנחת העבודה שלפיה המצב לא ברור כרגע בגזרת המחירים נתחיל בהיקף העסקאות בנהריה. על פי נתוני משרד האוצר ומינהל ההכנסות, בעיר נצפתה ירידה משמעותית בהיקף העסקאות מאז הרבעון האחרון של 2015. "מרמת שיא של 465 דירות שנמכרו ברבעון האחרון של 2015, הלך וירד מספר העסקאות בעיר עד לרמה של 311 דירות ברבעון השני של 2017", כך נכתב בסקירה מיוחדת על העיר, "בכך חזרה רמת העסקאות לרמתה הנמוכה ברבעון השלישי של 2015, לאחר העלאת מס הרכישה על משקיעים".

נציין כי בימי ההמתנה לתוכנית מע"מ אפס של שר האוצר לשעבר יאיר לפיד, היקף העסקאות היה נמוך עוד יותר ועמד על 244 עסקאות בלבד.

עוד על פי הנתונים, נראה שהירידה בהיקף העסקאות לרכישת דירות חדשות בעיר חדה יותר מאשר בדירות יד שנייה. מרמת שיא של 230 דירות חדשות שנמכרו ברבעון האחרון של 2015 הלך מספר העסקאות וירד עד לרמת שפל של 96 עסקאות לרכישת דירות חדשות בלבד ברבעון השני של 2017. נזכיר כי ירידה בהיקף העסקאות נצפתה באזורים רבים בארץ בתקופה האמורה, אך גם באוצר מדגישים כי הירידה בנהריה חריגה בעוצמתה.

ניתוח שהתמקד בזהות הרוכשים של דירות חדשות בעיר בתקופה זו מעלה שהירידה החדה התמקדה במשקיעים (ירידה בשיעור 75%) ובמחוסרי הדירה (ירידה בשיעור 72%), זאת אגב עוד טרם הגרלות שהתקיימו בעיר במסגרת מחיר למשתכן.

על פי הנתונים, שיא הרכישות בדירות יד שנייה נרשם ברבעון השני של 2015, בין היתר בשל הקדמת רכישות של משקיעים עוד טרם העלאת מס הרכישה. מאז ועד הרבעון השני של 2017 נרשמה ירידה בשיעור 20% בהיקף העסקאות בעיר, ירידה מתונה מזו של הדירות החדשות ואף מתונה יחסית לירידה בהיקף העסקאות בדירות יד שנייה ברמה הארצית.

בכל הנוגע למחירי הדירות, היקף העסקאות הנמוך בדירות חדשות מקשה על ניתוח התפתחות המחירים, ולכן נעשה באוצר ניתוח על דירות יד שנייה בלבד, וכדי לצמצם את השונות במחירים הניתוח התמקד בדירות בנות 4 חדרים. "בהנחה שלא נרשמו שינויים קיצוניים בתמהיל הדירות שנמכרו, העלייה במחירי דירות 4 חדרים יד שנייה בעיר נבלמה החל מהרבעון השני של 2016".

"העלייה נבלמה"

כדי לנסות ולקבל עוד זווית על שוק הנדל"ן בעיר, פנינו גם לנתוני הביקוש וההיצע בעיר, זאת על סמך נתוני אתר יד 2. על פי הנתונים הללו, ניתן לזהות ניצני ירידת מחיר כמו גם ירידה קלה בביקוש לדירות. חשוב להדגיש שוב שבכל הנוגע לנתונים אלו, מדובר בסכום המבוקש על דירה ולא הסכום בו נסגרה העסקה. עם זאת, תמיד ירידת מחיר תתחיל בסכומים אותם מבקשים הבעלים על הדירות, מחיר שהוא בדרך כלל גבוה יותר מהסכום שבו תיסגר העסקה בסופו של דבר. על פי נתוני הביקוש באתר יד 2, מחיר ממוצע של דירת 4 חדרים ברבעון השני של 2017 שביקשו הבעלים עמד על כ-1.195 מיליון שקל. בהשוואה לרבעון קודם, רבעון ראשון של 2017, מדובר בירידה במחיר המבוקש בשיעור של 5% כאשר המחיר הממוצע באותו הרבעון עמד על כ-1.258 מיליון שקל, וירידה בשיעור כ-1.1% מהמחיר המבוקש לדירות בנות 4 חדרים ברבעון האחרון של 2016.

סקירת כל הרבעונים מאז הרבעון הראשון של 2015 מעלה כי המחיר הממוצע לא השתנה מהותית ונע בין כ-1.019 מיליון שקל ברבעון הראשון של 2015 ברמתו הנמוכה ביותר ועד כ-1.258 מיליון שקל ברבעון השני של 2017, עם תנודתיות בין הרבעונים. מסיבה זו, למרות ירידת המחיר בין רבעון שני 2017 לרבעונים הקודמים, קשה להעריך אם מדובר במגמה שתתחזק או בעוד תנודה בגרף.

עם זאת, בכל הנוגע לביקוש לדירות 4 חדרים, כלומר, למספר החיפושים של המודעות, נראה שלאחר רמה גבוהה יחסית בחודשים אוקטובר 2016 עד מארס 2017, שעמדה על ממוצע של 7,353 חיפושים בחודש, הביקוש נרגע בחודשים האחרונים - אפריל, מאי, יוני 2017 - ועמד על ממוצע חודשי של 6,650 חיפושים בחודש. לא נפילה משמעותית, אבל עדיין שינוי.

במקביל, היצע הדירות שעומדות למכירה ביד 2, שנזכיר כי הן רק דירות יד שנייה, נמצא בעלייה. בחודש יוני 2017 היו 84 מודעות של דירות 4 חדרים למכירה, לעומת 76 בחודש מאי 2017 ו-65 בחודש אפריל 2017. בבדיקה של מספר המודעות למכירת דירות 4 חדרים ברמה החודשית מאז ינואר 2015, נראה כי רק בארבעה מקרים היה ההיצע גבוה מ-84 (מספר המודעות ביוני 2017), כאשר השיא נרשם בינואר 2017 אז היה מדובר ב-97 מודעות.

היצע גדול בקנה: עוד 2,130 דירות

בדיקה במינהל התכנון אודות תוכניות שאושרו בשלוש השנים האחרונות ונמצאות בוועדה המחוזית והמקומית מעלה כי היצע הדירות החדשות העתידי בעיר הוא לא מבוטל. כך, על פי נתוני מינהל התכנון, בשלוש שנים האחרונות, אושרו בנהריה כ-55 תוכניות ובהן 2,130 דירות, כולל תוכנית תמ"ל (תוכנית שאושרה בותמ"ל) ובה 856 יחידות דיור ותוכניות בסמכות הוועדה המקומית. כ-2,700 יח"ד נוספות בטיפול של לשכת התכנון המחוזית בשלבים שונים, כולל תוכנית של משרד הבינוי והשיכון למתחם קיבוץ סער לשעבר, שהתקבלה לפני שבועיים. כלומר, היצע הדירות החדשות העתידי בעיר אינו מבוטל, ואם הביקוש ימשיך לרדת ייתכן שהדבר ישפיע על המחירים בהמשך הדרך.

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 יורד בכ-1.5%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ות"א 90 מאבד מערכו 0.8% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?