גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כיצד להבטיח עמידה בלוחות זמנים בפרויקטי תמ"א 38?

בפרויקטי נדל"ן מורכבים כגון תמ"א 38, קיימת אי-ודאות לגבי מועד מסירת הדירות לדיירים בשל גורמים חיצוניים כגון תקנות ורגולציה המאלצות לחשב מסלול מחדש ■ איך ניתן להתאים את לוחות הזמנים למציאות דינמית?

כל הצדדים נפגעים מעיכובים בפרויקטי תמ"א 38 /  צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
כל הצדדים נפגעים מעיכובים בפרויקטי תמ"א 38 / צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

*** הכתבה בשיתוף משרד עורכי דין שובל יושע

אם קיים נושא שכל תחום הנדל"ן לוקה בו בחסר, זהו אלמנט לוחות הזמנים של הפרויקטים. ככל שעסקת נדל"ן הופכת למורכבת יותר ופחות קונבנציונלית כמו תמ"א 38, הרי שמימד אי-הוודאות בזמנים עולה. בעזרת עו"ד עמית יושע, שותף במשרד שובל יושע עורכי דין, בעל ניסיון עשיר בליווי דיירים בפרויקטים של התחדשות עירונית, נבהיר את אי-הוודאות הקיימת בנושא מסירת הדירה במועד המתוכנן במיזמים שכאלה ונבין כיצד להתנהל באופן מיטבי למרות אותם קשיים.

על-מנת שפרויקט תמ"א 38 יעבור לשלב התכנון הממשי, קרי ההגשה והבקשה להיתר, נזקק היזם לשיעור מינימאלי של 80% מחתימות דיירי הבניין בפרויקט של הריסה ובנייה ו-66% מחתימות דיירי הבניין בפרויקט של חיזוק מבנה, ורק לאחר הגעה ליעד ראשוני זה נחתם הלכה למעשה החוזה מול דיירי הבניין. לרוב הוא מכיל התניות לקיומו בעמידה בלוחות זמנים בכפוף לשלבי ביניים ידועים מראש. במקרים רבים אין היזם עומד בלוחות זמנים אלו ובחלקם לא ניתן להאשימו בעיכוב שכן שהוא נוצר בשל גורם חיצוני שמשהה את התקדמות כל תחום תמ"א 38 - אם בשל תקנות חדשות שנכנסות לתוקף לאחר החתימה על החוזה אשר טורפות את הקלפים בכל הקשור לזכויות הבנייה; אם בשל צוואר בקבוק שנוצר ברשות המקומית שבגללו הפער בין מועד הבקשה להיתר לבין הדיון בוועדות עלול לקחת מעל שנה; והן בשל גורמי מאקרו אחרים, שלאחריהן צריך להתכנס שוב על-מנת לקבוע כללי משחק חדשים. אותן התקלות עלולות לצוץ גם בשל דרישות שונות של הוועדות המקומיות באשר לפרויקט הספציפי שבגינן יש לחשב מסלול מחדש.

כל עיכוב שכזה, מסביר עו"ד יושע, עלול לגרום לזמני הפרויקט לסטות מהטווח המוגדר בהסכם ההתקשרות ולהביא באופן אוטומטי לביטול ההתקשרות בין הדיירים לבין היזם. אם ניקח לדוגמה את תיקון 3א' האחרון, שקבע גבולות גזרה שונים בעניין זכויות הבנייה מהנהוגות בפרוקטי תמ"א 38, הרי שבעטיו נוצר עיכוב רוחבי באישור פרויקטים בשל ההיערכות אליו. מעבר לכך, חלק מהפרויקטים הפך ללא כדאי ולא כלכלי והצריך את היזם לחזור אל הדיירים לתכנון שונה.

"כך גם במימד המוניציפלי, בתל אביב, למשל, כבר שנים לא מועטות מייחלים היזמים והדיירים לאישור סופי של תוכנית הרבעים, המקנה זכויות בנייה רחבות בחלקים מסוימים בעיר, אך מה לעשות, האישור מתעכב ומונע מימוש הפרויקטים הלכה למעשה. אותו הדבר גם ברמת-גן, אי-הוודאות באשר לזכויות הבנייה גורם לפרויקטים רבים לשבת בעל כורחם על הגדר, כך שבפועל החוזה מול היזמים פג בשל עיכוב הזמנים".

על-מנת להתאים את חוזה ההתקשרות בין היזם לדיירים למציאות המשתנה ולאותה אי-ודאות בזמנים, מציע עו"ד יושע ליצור בחוזה מנגנונים בעלי גמישות מתאימה ולהגדיר בחוזה אירועים ספציפיים, שאם ייווצר בעטיים עיכוב, החוזה לא יפוג באופן אוטומטי. בהקשר לכך יש להדגיש כי היזם עצמו, נפגע אף הוא מהעיכוב. די אם נזכיר את אלמנט המימון, שלרוב, בעיקר בעידן טרום הביצוע, מהווה נטל כבד ביותר על גבו.

חשוב לזכור כי לצד אותה גמישות מצד הדיירים עליהם להבטיח כי בכל האלמנטים הקשורים ליזם הפרויקט מתנהל באופן היעיל והזריז ביותר. זאת ניתן להשיג באמצעות מספר עקרונות. כך לדוגמה יש לקבוע ולהוסיף לחוזה סעיף לפיו נציגות הדיירים בבניין תקבל עדכונים שוטפים, אחת לתקופה מוגדרת באשר להתקדמות הפרויקט ובכך יוכלו הדיירים והמפקח מטעמם להיות עם היד על הדופק והיזם מצידו ידע כי עליו לספק את הסחורה ולא לנוח על זרי הדפנה לאחר שחתם על החוזה מול הדיירים. כמו כן, במסגרת החוזה יש להסמיך את הנציגות לאשר 'גרייס' (גמישות מסוימת) בזמנים, גם במקרים של עיכובים, ובתנאי שהיזם הוכיח כי פעל כנדרש ואותו עיכוב נעשה בשל גורם חיצוני שאין לו אפשרות להשפיע עליו.

במקביל, מוסיף עו"ד יושע, ניתן במסגרת החוזה להגדיר מספר אירועים ספציפיים, אשר במידה ויתרחשו באופן אוטומטי, לא יחשב זמן העיכוב בגינם באלו המוגדרים בפרויקט. כל זאת מתוך רציונל שהחלפת יזם במקרים שכאלו לא תעזור לקידום הפרויקט. כך לדוגמה, במקרים של טיפול בהליך מול דייר סרבן וההתנהלות מולו אל מול המפקחת על הבתים המשותפים (כל זאת בתנאי שהיזם אכן מוכיח כי פעל בנושא ללא כל רבב), או במקרים בהם הוגשה עתירה מנהלית בנושא התכנון הספציפי המעכבת את התקדמות הפרויקט. כך גם במצבים בהם מימושו של הפרויקט מתעכב בשל המתנה לאישור תוכנית ספציפית, למשל אישור רשמי של תוכנית מתאר מקומית, או כניסה לתוקף של תיקון שיאפשר מתן היתר רשמי".

בשורה התחתונה, כדאי לזכור כי עיכובים במסירת דירת בפרויקטים עשויים לחול מסיבות שונות. על כל הצדדים המעורבים לקחת אותם בחשבון ולדאוג לכסות עצמם בחוזה מפניהם.

*** עו"ד עמית יושע הוא שותף ובעלים של משרד שובל יושע, המתמחה בליווי פרויקטי התחדשות עירונית, לכניסה לאתר לחץ כאן

עוד כתבות

מנהג ''בבהילו'' בסעודת פסח, 2008 / צילום: גל חמו

מדם של עז ועד הצלפה בבצל: המנהגים הצבעוניים של פסח

עולם שלם של מנהגי פסח מפתיעים שלא הכרתם: ביהדות פרס ובוכרה מצליפים בבצל ירוק בזמן "דיינו", ביהדות הודו מטביעים טביעות יד בדם על המשקוף, ובקהילות פרוגרסיביות בארה"ב מניחים תפוז כסמל להתחדשות ולהכלה

השמאים גולן שבי ורועי פישמן / צילום: יניב בן יהודה, מתן קפלן

השמאים מעריכים: אלו תחנות המטרו שהכי כדאי לרכוש נכסים לידן

פרויקט המטרו ממשיך להתקדם, אך הצפי האופטימי ביותר מדבר על פתיחה חלקית רק ב־2037 ● מחקרים מראים שערך הנכסים ליד התחנות צפוי לעלות, אך איפה הוא צפוי לעלות יותר ואיפה פחות? ● פרק הפודקאסט המלא יפורסם בראשון

הדגמים הסינים שבדרך / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

החל מ-120 אלף שקל: הרכבים הסיניים שבדרך לישראל

הסינים לא עוצרים, וגם 2026 עתידה להיות עתירת דגמים חדשים, שיוצגו בתערוכת הרכב הבינלאומית של בייג'ין שתיפתח באפריל ● הינה כמה שיגיעו בקרוב אלינו ● השבוע בענף הרכב

AIM-9 Sidewinder. משמש את צבא ארה''ב כבר עשרות שנים / צילום: Shutterstock

הפנטגון שורף מיליארדים על יירוט כטב”מים והחברות הביטחוניות מחפשות פתרון

ארה"ב ממשיכה ליירט כטב”מים זולים באמצעות טילים שמחירם מגיע למיליוני דולרים ● חברות ביטחון מתחרות בפיתוח של טילים זולים יותר, שהם עדיין הדרך היעילה ביותר ליירט כטב"מים

ירוטי טילים איראנים / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

איראן עונה לארה"ב: "מצר הורמוז יישאר סגור לזמן רב"

יותר מ-100 שיגורים לצפון מלבנון מכניסת החג: פגיעה בגן ילדים בנהריה • משרד החוץ האיראני: מוג'תבא בריא לחלוטין, זה לא חריג שהמנהיג העליון לא נראה בציבור • ארה"ב לאזרחיה: עזבו את עיראק מיד • טראמפ בהצהרה: "אנחנו קרובים להשיג את יעדי המלחמה, נכה באיראן חזק בשבועיים-שלושה הקרובים" ● עדכונים שוטפים

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

הותר לפרסום: הנאשם השני בפרשת "הימור מסוכן" הוא עומר זיו, בן 30 ממרכז הארץ

הקצין, ששמו טרם הותר לפרסום, עדכן את זיו במידע מבצעי בהודעות וואטסאפ, והאחרון ניצל זאת להשקעות בפולימרקט על מועד התקיפה באיראן ביולי האחרון ● לאחר זכייה של כ־162 אלף דולר בוצעו הימורים נוספים שהניבו עוד כ־23.8 אלף דולר ● במסגרת ההליך צפויים להעיד כ-45 עדי תביעה

לארי אליסון, יו''ר ומייסד אורקל / צילום: ap, Eric Risberg

אלפי עובדים קיבלו מייל: אתם מפוטרים החל מהיום

אורקל החלה בפיטורים המוניים, כך נחשף הלילה ב-Business Insider ● החברה, שסובלת מצניחה במחיר המניה, בעקבות התחייבות להשקעת עתק בבינה מלאכותית, מתכוונת לקצץ על פי הערכות 20-30 אלף משרות ● כך נראה המייל שקיבלו העובדים, ומה יהיו פיצויי הפיטורים?

טנק ישראלי סמוך לגבול עם לבנון / צילום: ap, Ariel Schalit

חודש אחרי המלחמה: היכולת שנותרה לחיזבאללה

טיל מצרר מאיראן שוגר לצפון; גבר בן 79 נפצע קל מהדף ● ארסנל הרקטות של חיזבאללה הצטמק משמעותית: מכ-40 אלף לפני מבצע חצי הצפון לעד 10,000 ● צה"ל: כ-15 מחבלי חיזבאללה חוסלו מהאוויר בדרום לבנון • בשיא המלחמה: רמטכ"ל צבא היבשה האמריקאי עוזב את תפקידו באופן מיידי • דיווח: המודיעין האמריקאי מעריך כי לאיראן נותרו יכולות שיגור משמעותיות • כל העדכונים 

דוד עברי / צילום: שלומי יוסף

בגיל 91 האב המייסד של טיל החץ חושף: "יכולנו להיות עם לייזר שעובד כבר 20 שנה"

תוכנית הטילים הסורית שהיוותה השראה, הקמפיינים התקשורתיים נגדו, ההיסוס של רבין וה"עונש" של האמריקאים: בגיל 91, האלוף (במיל') דוד עברי חוזר למאבק ההיסטורי שניהל על פרויקט ה"חץ" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך הביא את המערכת לעולם למרות התנגדות הצבא ומדוע נגנז נשק לייזר מבטיח ● "צריך לקרוא מה שהצד השני כותב כשהוא מסכם מלחמה, לא להסתפק רק בלקחים שלנו"

דינה בן טל גננסיה / צילום: יונתן בלום

הקנס, הפרישה והתוכניות לעתיד: מנכ"לית אל על היוצאת מדברת

ארבע שנים של תהפוכות עברו על דינה בן טל גננסיה כמנכ"לית אל על בתקופה הכי סוערת שידע ענף התעופה בישראל ● אלא שדווקא כשהחברה רשמה את הרווח הגבוה בתולדותיה, הודיעה האישה הראשונה שכיהנה בתפקיד שהיא פורשת ● בראיון לגלובס היא מדברת על ההחלטה, הקנס והפער בשכר מול המחליף: "לא אפליה" ● ראיון בלעדי

פרופ' יפעת מרבל / צילום: כפיר זיו

החוקרת שזכתה לתהילה, רגע לפני שטיל איראני הרס את המעבדה שלה

שלושה חודשים לפני שמפעל חייה נחרב במתקפה, הספיקה פרופ' יפעת מרבל לחשוף מנגנון חיסוני חדש ב"פח האשפה" של החלבונים - שמיצב אותה ברשימת עשרת האנשים שעיצבו את המדע בעולם ● במעבדה שלה, ששיקמה במו ידיה, כבר צומחים שלל תרופות וגילויים חדשים ● וגם: למה אבחנה את הפרעת הקשב שלה רק אחרי הפרופסורה

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

לפי שווי של לפחות 10 מיליארד שקל: לאומי פרטנרס מובילה את רכישת מניות אדלטק

מטרת הרכישה היא להוביל את אדלטק להנפקה בבורסה, כך לפי גורם בשוק שמעורה בפרטים ● אדלטק היא אחת מיצרניות החשמל הגדולות בישראל, שנייה רק לחברת החשמל

חוזה שכירות / אילוסטרציה: Shutterstock

כמעט שליש מהישראלים שוכרים דירה: כך מבקשות התקנות החדשות להסדיר את השוק

תקנות השכירות החדשות אינן פותרות את כל בעיות השוק, אך הן מציבות לראשונה סטנדרט מינימלי שיכול להפחית מחלוקות שבין שוכרים למשכירים

עשרות שכונות ישנות צפויות לגדול משמעותית בשנים הקרובות / אילוסטרציה: Shutterstock

מפת השכירות של ישראל משתנה: השכונות החדשות שמושכות את המשקיעים

מאז התחילה המלחמה לפני כשנתיים וחצי, שכונות מסוימות שינו את פניהן והפכו לאזורים עם דומיננטיות גבוהה של שוכרים ● איזו שכונה חוותה את הקפיצה הגדולה ביותר, איפה מספר הדירות המושכרות הוכפל ואף יותר ואיפה משיגים המשקיעים את התשואה הטובה ביותר?

רק במקרים נדירים ניתן לתבוע אישית דירקטורים על נזק והפרת חוזה / אילוסטרציה: Shutterstock

הערעור נדחה: ה"אשף הפיננסי" ישלם לזוגתו לשעבר 50 מיליון דולר

ביהמ"ש המחוזי דחה את הערעור על החלטתו של ביהמ"ש למשפחה, בה נקבע כי איש העסקים השתמש במומחיותו להסתרת נכסים כדי להסתיר רכוש בעשרות מיליוני דולרים ● השופטת: "הוכח שהאיש השתמש בנאמנויות כדי למנוע מהאישה את זכויותיה"

אוניברסיטת אריאל / צילום: בן חבושה

יישוב לכל אזרח: כשהממשלה מנופפת ביעילות ובציונות, אבל מנותקת מהשטח

משרד ראש הממשלה הודיע בחגיגיות על צוות בין-משרדי שמטרתו לזרז הקמת יישובים חדשים בכל הארץ. על פניו, נהדר, מה רע בהסרת רגולציה ● בפועל, כל יישוב חדש עולה לכולנו כמה מאות מיליוני שקלים, ולא ברור למה הוא עדיף על חיזוק היישובים שכבר נאבקים פה

הנשים המשפיעות של גלובס: הרשימה המלאה

המנכ"לית היחידה במדד ת"א 35, זו שפרשה דווקא כשרווחי החברה הגיעו לשיא, היזמת שרוצה להכניס את ישראל למרוץ לחלל, המנהלת שהפכה לבעלים כנגד כל הסיכויים והלוחמות שיוצאות למשימות בשמי איראן ● הנשים שמשפיעות על הכלכלה, החברה והביטחון

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: יח''צ

כמעט 20 מיליון דולר בשנה: מנכ"ל טבע הוא שיאן השכר בבורסה

ריצ'רד פרנסיס קיבל בשנה החולפת שכר בעלות של כ-66 מיליון שקל ● עלות השכר של סמנכ"ל הכספים של טבע, אלי כליף, עמדה על כמעט 7 מיליון דולר ● ומי המנכ"ל שנמצא במקום השני בטבלת השכר?

מתקן ההפקה המיועד למאגר סי ליון, שנאוויטס 65% מהזכויות בו

מנכ"ל נאוויטס מממש כמחצית מהחזקותיו בחברה תמורת כ-60 מיליון שקל

שותפות חיפושי הנפט דיווחה כי המנכ"ל עמית קורנהאוזר מממש כ-49% מסך החזקותיו הסחירות בה, בסכום של כ-57.7 מיליון שקל ● קורנהאוזר הדגיש כי "מדובר בצעד אישי, שאינו גורע כהוא זה מהאמון המוחלט, העמוק והמלא שלי בשותפות"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה חיובית בוול סטריט: מניית נייקי נפלה ב-15%

בורסות אירופה ננעלו בירוק בוהק ● ירידות קלות במחירי הנפט, נפט מסוג ברנט נסחר סביב 100 דולר לחבית ● המסחר באסיה ננעל בעליות חדות; בורסת סיאול המריאה במעל 8%, טוקיו במעל 5% ● זאת, לאחר שאמש רשמה וול סטריט את היום הטוב ביותר מאז מאי, אך סגרה חודש שלילי ● דוברת הבית הלבן הודיעה כי טראמפ ימסור "עדכון חשוב לאומה" בנוגע למלחמה באיראן בלילה שבין רביעי לחמישי