גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תושבים בדרום ת"א מתכננים להפגין: 'מוצ"ש אצל מרים נאור'

ההפגנה מתוכננת להתקיים סמוך לבית נשיאת ביהמ"ש העליון בשכונת רחביה בירושלים, בדרישה להחלטה בעניין הנוהל להרחקת מסתננים למדינה שלישית

מרים נאור, נשיאת בית המשפט העליון (צילום: איל יצהר)
מרים נאור, נשיאת בית המשפט העליון (צילום: איל יצהר)

בלהט הויכוח הפתח-תקוואי על הזכות למחאה מול ביתו של היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט - התארגנה הפגנה נוספת, גם היא במוצאי שבת, שאולי מסמנת את תחילתה של מתקפת הפגנות נגד שומרי הסף במערכת המשפט.

הפעם נראה כי ההפגנה תחצה גבולות מקובלים של מחאה נגד בית המשפט העליון, שבשנים האחרונות עמד במוקד של ביקורות חריפות.

את ההפגנה החדשה ("מוצ"ש אצל מרים נאור", ככותרת הפוסט בפייסבוק) מארגנים תושבים בשכונות דרום תל-אביב, שהפכו בשנים האחרונות למיעוט בקרב מסתננים שבחלקם הם מבקשי מקלט.

ההפגנה מתוכננת להתקיים סמוך לביתה של נשיאת בית המשפט העליון, מרים נאור, בשכונת רחביה בירושלים, והיא תדרוש שבית המשפט יקבל החלטה בעניין הנוהל להרחקת חלק מהמסתננים למדינה שלישית, שמשרד הפנים גיבש לפני כ-4 שנים.

הנוהל להרחקה למדינה שלישית מצוי בהקפאה מזה כשנתיים - כשנה וחצי מתוכן בעקבות צו ביניים שהוציא בית המשפט העליון.

מארגני ההפגנה מציינים במפורש כי היא "מתכתבת" עם ההפגנות בפתח-תקווה נגד מנדלבליט, ומצהירים: "אם להם מותר, גם לנו מותר - אם אפשר להפגין נגד היועמ"ש, אפשר להפגין נגד שופטי העליון".

המארגנים מודעים לכך שבפסיקת בג"ץ (בעניין פעיל הימין נועם פדרמן, מ' ר') נקבע כי אין להפגין מול בתים של שופטים, אולם הם נכונים להיעצר - כך אומרת ל"גלובס" שפי פז, פעילה מוכרת תושבת דרום תל-אביב.

פז מוסיפה כי "אנחנו בכלל לא צריכים רישיון מהמשטרה, בגלל שלא יהיו נאומים או תהלוכות. אבל - וזה עניין של עיקרון - בניגוד לעבר אנחנו לא רואים את עצמנו תלויים בקיומו של רישיון, כמו שאחרים לא קיבלו מאיתנו רישיון להפוך את הבית שלנו למתקן שהייה. תמיד שמרנו על החוק ועל מאבק לא אלים, עד שכבר נמאס לנו".

את התסכול פז מסבירה בהתמשכות ההליכים ותוצאותיה: "בית המשפט העליון קיבל את כל התשובות מכל הצדדים כבר בסוף ינואר (למעשה כתב הטענות האחרון הוגש בפברואר, מ' ר'). בכל השנתיים בהן הנוהל מוקפא - האכיפה נעלמה ופקחי ההגירה כמעט ולא עובדים. אין סיבה שלא תהיה פסיקה מינואר עד סוף אוגוסט, למעט סחבת", היא מאשימה.

לפז חשוב להדגיש כי "אנו לא מפגינים כדי ללחוץ על בית המשפט העליון לפסוק לטובתנו, אלא כדי לקבל פסיקה כלשהי, כי כל עוד הנוהל מוקפא, שום דבר לא מחליף אותו, והמדינה מחכה לראות מה יקרה בבית המשפט העליון. בינתיים עוד ועוד כיתות גן ובית ספר נתפסות על-ידי המסתננים, ואנחנו חיים כמיעוט אתני".

עמדת מארגני ההפגנה, למעשה, ממשיכה את זו של חלק מהבכירים במערכת אכיפת החוק, עליה דיווח השבוע "גלובס", שמצדדת בזכות מחאה רחבה ככל האפשר, גם מול בתיהם של אנשים פרטיים שהינם עובדי ציבור ולא נבחריו.

הגישה החולקת על גישה זו מתבססת, בין השאר, על הטענה כי לעובדי ציבור יש "משרדים" שאפשר להפגין מולם. "משרדה" של הנשיאה נאור הוא בית המשפט העליון - שמולו הפגינו בישראל תנועות מגוונות, החל בהפגנת החרדים בת 350 אלף המפגינים בשנת 1999 בנושאי דת ומדינה וכלה בהפגנת המסתננים עצמם בינואר האחרון המבקשים שלא ליישם את נוהל ההרחקה.

ההפגנה המתוכננת מול ביתו הפרטי של שופט מהווה צעד מרחיק לכת גם עבור פעילי המאבק בדרום תל-אביב עצמם - שעד כה הפגנותיהם התקיימו מול הכנסת, בתל-אביב או מול בתיהם של שרים נבחרים כמו ציפי לבני וגדעון סער. אלה הסתיימו בדרך-כלל בשיחות, ולא במעצרים, כי "המשטרה בתל-אביב מאד מכילה" (כך שפי פז). ההכלה הזו תיבחן בהפגנה המתוכננת, וגישת המשטרה תיקח בחשבון את החלטת בית המשפט ששחררה ממעצר את עו"ד אלדד יניב ומני נפתלי, מכוכבי ההפגנה בפתח-תקווה.

הנהלת בתי משפט לא מסרה את תגובתה, וזאת עד מועד סגירת הגיליון. 

"התקדים": ההפגנות נגד מנדלבליט

"הליך הרחקה למדינה שלישית תקוע בעליון וזה מורגש בשטח"

החל מ-2007 נכנסו לארץ באופן לא חוקי 64,371 איש מאפריקה, רובם המכריע גברים בגילאי העבודה, שאותם מגדירה המדינה כ"מסתננים", לפי לשון חוק הכניסה לישראל. כ-20 אלף עזבו במהלך השנים. 72% מהם הגיעו מאריתריאה, ו-20% מסודאן.

המספר הזה נכון לסוף 2012, עת נעצר דרסטית זרם המסתננים, כשהושלמה בנייתה של חומה לאורך הגבול עם מצרים. ישראל נמנעת מלהחזירם לארצות המוצא או לארץ ממנה יגורשו לארצות המוצא, לא עומדת בקצב בדיקת בקשות המקלט הרבות ומאשרת מעטות מהן.

לצד אלה שחותמים על "עזיבה מרצון" תמורת תשלום, חוק ההסתננות מאפשר למדינה לזמן למתקן "חולות" מסתנן, שלא הוכח שהוא מבקש מקלט, ולהחזיק בו שם לתקופה של עד שנה - אז הוא משוחרר, ולא ניתן לזמנו שוב למתקן. בנוסף המדינה משליכה יהבה על "חוק הפיקדון", שמחייב את חסר המעמד להפריש 20% משכרו לקרן מיוחדת, כך שיקבל אותו בחזרה - בתוספת הפרשת מעסיק של 16% - רק כאשר יצא מישראל. חוק הפיקדון תלוי בבג"ץ לצד נוהל הרחקה למדינה שלישית, בעניינו מתוכננת ההפגנה.

בתחילת יולי 2015 עתרו ארגוני זכויות אדם לבית המשפט המחוזי בבאר-שבע כנגד הנוהל שגיבש משרד הפנים להרחקת חלק מאזרחי אריתריאה וסודן באמצעות הסכם עם מדינות שלישיות - רואנדה ואוגנדה - שפרטיו נותרו חסויים. לשם אישור הנוהל ביקר היועץ המשפטי לממשלה הקודם, יהודה ויינשטיין, במדינות הללו, ובחן את התנאים להם המורחקים אמורים לזכות.

בצו ביניים שניתן במסגרת העתירה הוחלט כי עד להכרעה באשר לנוהל, המסתננים לא יורחקו וגם לא יועברו למשמורת. לאחר שהעתירה נדחתה בנובמבר 2015, הוגש על פסק הדין ערעור לעליון בדצמבר 2015, במסגרתו שוב הוצא צו ביניים, כך שמזה כשנתיים אין הרחקה למדינות שלישיות. בערעור נטען כי במדינות אליהן מורחקים המסתננים לא מתקיימים, בפועל, התנאים שהובטחו בנוהל.

יונתן יעקובוביץ מ"המרכז למדיניות הגירה ישראלית", שמתמקד באיסוף נתונים ואינו מזוהה פוליטית, מתאר כי "יש עזיבה מרצון, במספרים זעומים. כרגע אין הרחקה אקטיבית למדינות המוצא, גם לא למהגרי עבודה. הכלי העיקרי של המדינה - הרחקה למדינות שלישיות - תקוע בעליון. יש עדיין זימונים להתייצבות במתקן בחולות אבל משרד הפנים עם תת התקצוב שלו ותת כוח האדם - לא אוכף אותם, אלא בוחר להתמקד באכיפת נוהל ההרחקה המיידית של אוקראינים וגיאורגים. אין החלטה רשמית, אבל יש אצלם גישה כזו, שממילא עוד מעט נצא למבצע נרחב להרחקתם למדינות שלישיות. נוצר מצב של תת אכיפה, וזה מורגש בשטח מבחינת תחושת האנרכיה, ועולים החיכוכים בינם לתושבים".

עוד כתבות

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק