גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שר הכלכלה: "צריך תוכנית ממוקדת לטיפול בעסקים קטנים"

כהן בראיון ל"גלובס": שוקלים לבטל מס חברות לעסקים קטנים בשנים הראשונות, ועובדים על הקלות בגישה למקורות מימון במסגרת "נטו תעשייה" ■ כתבה אחרונה בסדרה

אלי כהן / צילום: איל יצהר
אלי כהן / צילום: איל יצהר

- אדוני שר הכלכלה והתעשייה אלי כהן, תסביר לי בבקשה כיצד ניהול של עסק קטן הפך להיות קרב הישרדות?

"אני מכיר היטב את הבעיות ואת הקשיים של האנשים האלה. לפני שנכנסתי לחיים הפוליטיים הייתי רואה חשבון של עסקים קטנים. וכן, יש כאן בעיות ואפשר לתקוף אותן בשני היבטים: הרגולציה מכבידה עליהם מאוד מצד אחד, ומצד אחר מדובר באנשים שצריכים הדרכה טובה והכוונה בבואם לפתוח עסק".

- וכמי שמכיר את הבעיות, כיצד פותרים אותן?

"בשנתיים האחרונות נעשו הרבה פעולות בתחום הזה, ויש עוד פעולות שצריכות להיעשות: יש צוות רגולציה שפועל במשרד ראש הממשלה, ומשרד הכלכלה ומשרד האוצר שותפים מלאים לפעילות שלו. הצוות מוכוון לקידום מהלכים להפחתת רגולציות, ובד בבד אנחנו מעמידים הדרכות טובות וסיוע לכל מי שמבקש במסגרת תכנית המעו"ף של הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים. המענים המרכזיים לבעיות של המגזר הזה הם באמצעות הפחתה של רגולציות, מתן כלי סיוע שיאפשרו למגזר העסקים הקטנים והבינוניים להצליח וסיוע בהגדלת האשראי והמימון".

- הבעיות האלה לא נולדו אתמול. מדובר במגזר ענק שקופח והוזנח במשך שנים ארוכות. היכן ממשלות ישראל טעו ביחס אליו?

"באופן טבעי, קל יותר למקד את תשומת הלב בעסקים הגדולים ובמשיכת עוגני תעסוקה וצמיחה. עם זאת, כשאנחנו מסתכלים על הנתונים, העסקים הקטנים והבינוניים מספקים תוצר של יותר מ-50%.

"אין ספק שהריכוזיות במשק הישראלי גורמת לכך שיש כאן עסקים גדולים מאוד ועסקים קטנים מאוד. אין כמעט שכבת ביניים. זה מוביל בין השאר לבעיית יוקר המחיה ופוגע בכושר הצמיחה של המשק. עכשיו המדינה מבינה את החשיבות הגדולה בקידום של מגזר זה. עדיין לא הגענו למחצית הדרך. יש לנו עוד הרבה עבודה". 

לכתבה הראשונה בסדרה - רגולציה, אשראי וביורוקרטיה: ההישרדות של העסקים הקטנים

לכתבה השנייה בסדרה - הכסף הגדול של מכרזי המדינה לא מגיע לעסקים הקטנים

לכתבה השלישית בסדרה - "המדינה מפריעה לעבודה": איך מתגברים על מפלצת הרגולציה?

לכתבה הרביעית בסדרה - מחנק האשראי של העסקים הקטנים: "כל הכסף הולך לגדולים" 

"המדיניות הנוכחית של הממשלה נכונה"

הפחתת רגולציות, הרחבת דרכי הגישה למימון והקלות במס לעסקים קטנים ובינוניים לפחות בשנים הראשונות שלהם - אלה בין המהלכים הנדרשים ביותר לדעת שר הכלכלה והתעשייה.

"הגדלת המימון לעסקים אלה היא הדלק שהם זקוקים לו כדי להתבסס, להתחזק, לצמוח ולגדול וכיום זה החסם המרכזי והעיקרי שמקשה עליהם. אנחנו גם בוחנים אפשרות לקדם פטור ממס חברות לעסקים קטנים, לפחות בשנים הראשונות שלהם, והרחבת כלי הסיוע שמגישה המדינה למגזר זה באמצעות מערך המעו"ף", הוא אומר. כיום עסקים קטנים בתחומי התעשייה והמלאכה משלמים מס חברות בשיעור של כ-25%.

- כיצד תיעשה ההקלה בנטל הרגולטורי?

"המדיניות הנוכחית שהממשלה מובילה היא נכונה: היא מדברת על מעבר מפיקוח ובקרה להצהרות, דבר שיקצר תהליכים ויפחית את העומס על בעלי העסקים הקטנים והבינוניים. חלק גדול מהעומס הרגולטורי נובע מביקורות בבתי העסק, והפתרון לכך הוא בחתימה על בעל העסק על תצהירים שלפיהם הדרישות מולאו, והרשויות יתמקדו רק באכיפה. במצב כזה החובה על בעל העסק תהיה לפעול כשורה וברוח החוק והתקנות, ואם ביקורות שייעשו בהתבסס על ההצהרות יעלו אחרת, הוא ייתן את הדין. חלק מהנהלים שקיימים היום יישארו, אך נפשט את הדברים".

- כשר הכלכלה, אתה מוכן לוותר על סמכויות כדי שבקצה תהיה הקלה ברגולציה?

"כן, וזה גם קרה: אדם שמבקש לבנות דירה להשכרה היה צריך לקבל לשם כך אישור ממשרד הכלכלה וויתרתי על ההליך הזה. אני מסתפק בהצהרה שתינתן בידי רואה החשבון שלו, כדי שהמדינה לא תצטרך להיכנס לו בין הרגליים בלי סוף".

- אתה אומר דברים יפים, אך הצהרות דומות נשמעו גם בעבר משרים שקדמו לך. בשטח לא קרה הרבה. למה שבעלי עסקים קטנים ובינוניים, שהם שבעי הבטחות, יאמינו לך?

"בוא נבחן מה נעשה פה בשנתיים האחרונות: המונופול של מכון התקנים טופל, עשינו רפורמה בבנקים והכנסנו לשוק סולק חדש. המדינה אישרה תקנות חדשות שמיטיבות עם עסקים קטנים ובינוניים שהם יצואנים עקיפים, כלומר כאלה שעושים עבודות לחברות מייצאות והם ייהנו, בהתבסס על חלקן היחסי באותו מוצר, מהטבות שמעמיד החוק לעידוד השקעות הון. הוכחנו את זה במעשים. אלה לא דיבורים".

- בכמה כסף מדובר?

"כל המהלכים האלה מסתכמים במאות מיליוני שקלים. אלה רפורמות וחוקים שמיטיבים עם המגזר הזה בהיקף של יותר מחצי מיליארד שקל. רק חוק הפנסיה לעצמאים - מה שלא היה להם עד עכשיו, זה סיפור של 380 מיליון שקל".

"מקבל רעיונות לחוקים חדשים"

- בכמה עסקים קטנים יצא לך לבקר במהלך כהונתך בתפקיד שר הכלכלה?

"בהמון. בשבועות האחרונים הקדשתי יום שלם למגזר הזה: הייתי בתחנת מוניות, הייתי אצל סוכן נסיעות, אצל סוכן ביטוח, ביקרתי עם הצוותים שלי גם במוסך ובבית מרקחת קטן. ראיתי אותם, שמעתי אותם ואפילו לקחתי כמה רעיונות לחוקים חדשים. נהג מונית דיבר איתי באחד הסיורים בעבר על הצורך בגמלת אבל לעצמאיים, שבשונה מעובד שכיר במשק שקרוב משפחה מדרגה ראשונה נפטר לא עלינו, לא מקבל בתקופת האבל כלום. פעלתי לתיקון המצב המפלה הזה ולמדינה זה עולה בכל שנה כ-15 מיליון שקל".

- ועדיין, 18% בלבד מהעסקים הקטנים נהנים מגישה למכרזים ציבוריים. הרוב מודר מהם.

"חלקם בתוצר של העסקים האלה הוא 52% ולכן, כשראינו שהם זוכים במכרזים האלה פחות מחלקם בתוצר, התחלנו לפעול והובלנו תיקון בחוק באופן שייתן להם הזדמנות שווה באותם מכרזים והליכי רכש. אנחנו רואים שיש הפליה על בסיס של גודל, ועסקים גדולים מקבלים ועסקים קטנים לא. עשינו השוואה בין רשתות הפארם הגדולות לקטנות, השווינו את מחיר הסל, והיה מפתיע לגלות שדווקא ברשתות הגדולות, שצריכות להוריד מחירים, סל המוצרים יותר יקר מזה של הקטנות. זאת אחת הסיבות שאנחנו צריכים לפעול יותר לעידוד העסקים הקטנים".

- לפי אחד המדדים, ב-2016 נסגרו בישראל 43 אלף בתי עסק קטנים.

"הנתונים האלה דומים לממוצע במדינות OECD וגם היקף העסקים שנפתחים בישראל גבוה יותר בהשוואה עולמית. התשובה שלנו לנתון הזה היא כלים, ואנו נותנים אותם בתוכנית מעו"ף. אני מציע לכל מי שפותח עסק לגשת לשם כדי לקבל הדרכה וייעוץ שיאפשרו לו להתנהל באופן מושכל יותר. יש הרבה צעירים שמנסים לפתוח עסק ואין להם הכשרה מתאימה. ללא ספק, הישראלי הוא לוחם באופיו וזה טוב, אבל לפני שהוא ניגש לפתוח עסק מוטב שיתייעץ".

- האם יש צורך בתוכנית סיוע ממשלתית ממוקדת למגזר הזה?

"כן. כיום רוב התוכניות הן תכניות רוחביות, ומאופי הדברים, יש לשקול מתן טיפול ממוקד במגזר העסקים הקטנים והבינוניים. עד כה נעשו מגוון מהלכים לטובת העסקים האלה, אך יש לשקול תוכנית שתהיה ייחודית עבורם".

- אז איך אתה מקדם תוכנית כזאת?

"יש לנו רעיונות לדברים שאנחנו צריכים לסכם. אנחנו בוחנים כיצד לעשות את זה, תוך שיתוף הגורמים הרלוונטיים".

נגד משרדי הכלכלה והאוצר מופנות לא מעט טענות על כך שהתוכנית המתגבשת "נטו תעשייה" לא תיטיב עם העסקים הקטנים והמפעלים הזעירים והיא פונה בעיקר לתעשיינים הגדולים.

"'נטו תעשייה' כוללת מרכיבים שייטיבו גם עם העסקים הקטנים והבינוניים גם מבחינת הנגישות למקורות מימון, וזאת בעקבות פניית 'גלובס' אלינו בנוגע להלוואות שמוצעות למגזר זה - רק בכפוף להוכחת קיומו של מחזור שנתי של 25 מיליון שקל בזמן שבפועל רוב העסקים מקיימים מחזורים נמוכים יותר. הנושא טופל ואנחנו מסכמים אותו כעת. סוגיית המימון היא מרכיב חיוני להצלחת העסקים הקטנים והבינוניים, ועם זאת, התוכנית 'נטו תעשייה' רחבה ומתייחסת לכלל העסקים בישראל. כפי שאמרתי, יש לשקול תוכנית כוללת וממוקדת רק לעסקים הקטנים והבינוניים".

המהלכים ששר הכלכלה מתכוון לקדם במשרדו

* הרחבת דרכי הגישה למימון

* הקלות במס לעסקים קטנים ובינוניים

* הרחבת הסיוע והייעוץ מהמדינה באמצעות תוכנית מעו"ף

* צמצום הרגולציה באמצעות מעבר מפיקוח אקטיבי לתצהירים

עוד כתבות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה הישראלית החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הירידות בוול סטריט מתמתנות; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-4%

נאסד"ק יורד בכ-1%% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד