גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סערה בדה מרקר: העורך סמי פרץ עוזב, העיתון יוכפף לאלוף בן

מי שיערוך את העיתון בפועל יהיה כתב התשתיות אבי בר-אלי ■ עם קבלת ההודעה יצאו עובדי העיתון למחות מול משרדי ההנהלה, שלטענתם נוקטת "צעדים אגרסיביים חד-צדדיים בחוסר תום-לב קיצוני" ■ לאחרונה הוכרז בעיתון על סכסוך עבודה

סמי פרץ / צילום: תמר מצפי
סמי פרץ / צילום: תמר מצפי

אחרי שבועות של שמועות והכחשות, הבוקר (ה') שלח מו"ל "הארץ", עמוס שוקן, הודעה דרמטית לעובדי "הארץ" ו"דה מרקר". החל מהשבוע הבא עורך "דה מרקר", סמי פרץ, יסיים את תפקידו, והעיתון יוכפף באופן רשמי לעורך "הארץ", אלוף בן. מי שיערוך את "דה מרקר" בפועל יהיה אבי בר-אלי, שמשמש כיום ככתב התשתיות של העיתון. על-פי ההודעה ששלח שוקן, פרץ ימשיך במרקר וב"הארץ" ככותב וכפרשן בכיר.

שוקן שלח את ההודעה הדרמטית לעובדים בזמן הישיבה שנקבעה לו להיום עם ועד העובדים של העיתון. אנשי הוועד הכריזו לאחרונה על סכסוך עבודה בעיתון, ואתמול (ד') התריעו במכתב נוסף מפני מהלכים חד-צדדיים - ובהם פיטורי בכירי "דה מרקר" - כשעל רקע זה נקבעה להם פגישה להיום עם ההנהלה.

עם קבלת ההודעה עזבו העובדים את מקומות עבודתם ועלו להפגין בקומת ההנהלה של העיתון. בארגון העיתונאים הגדירו את המהלך: "צעדים אגרסיביים חד-צדדיים וחוסר תום-לב קיצוני מטעם ההנהלה עוד בטרם קיום משא-ומתן".

הרוחות במערכת "הארץ"-"דה מרקר" סוערות כבר שבועות, אם לא חודשים. בתחילת השנה נערך בעיתון קיצוץ מינורי יחסית, בתיאום עם ועד העובדים, שכלל פיטוריהם של עד 15 עיתונאים, רובם עיתונאים ותיקים שהגיעו לגיל הפנסיה.

במקביל, נרשם צמצום מסוים בכמות העמודים של מוספי סוף השבוע "מוסף "הארץ" ו"מרקר וויק", והוחלט על צעד התייעלות נוסף - שאכן יצא לדרך לאחרונה - שכלל את ביטול מערך ההפצה העצמאי ומעבר להפצה באמצעות חברת בר הפצה שבשליטת ידיעות תקשורת ועידו ברגמן.

יחד עם זאת, מזה חודשים ברור כי על הפרק עומדת תוכנית קיצוצים נרחבת בהרבה. במאי השנה נחשף ב"גלובס" כי בהנהלת העיתון שוקלים מספר צעדי התייעלות מרחיקי לכת שמתמקדים ב"דה מרקר", ובהם אפשרות לפיטורים של עד שליש מהעובדים בו וקיצוץ משמעותי במספר עמודיו. מאז הודיע שוקן על כמה תאריכי יעד בהם יציג בפני הוועד את תוכניתו המדויקת, אך אלה נדחו שוב ושוב.

לאחרונה, על רקע גל שמועות נוסף, שלפיו קיימת אפשרות גם לאיחוד מלא בין "הארץ" ל"דה מרקר", החליט הוועד לא להמתין עוד ולהכריז על סכסוך עבודה, וזה נכנס לתוקף בתחילת השבוע.

שוקן מסר לפני כשבוע ל"גלובס" כי "גם כשתיפול החלטה (בספטמבר) לא יהיה מצב ש'דה מרקר' יהפוך לכמה עמודים בתוך 'הארץ'", אך גורמים במערכות "הארץ"-"דה מרקר" התריעו כבר אז כי גם אם לא יתבצע איחוד מלא בין שני חלקי העיתון, הזזתו של פרץ והכפפת "דה מרקר" ישירות לעורך "הארץ" תחליש את המוסף הכלכלי ועשויה לאפשר איחוד מלא בעתיד הלא רחוק. היום מסתבר כי לפחות החלק הראשון בתחזיות הללו התאמת, ו"דה מרקר" יוכפף ישירות לעורך "הארץ".

במהלך הנוכחי יש גם מעין סגירת מעגל היסטורית, לאחר שבשנת 2004 התפטר מתפקידו עורך "הארץ" דאז, חנוך מרמרי, על רקע החלטתו של שוקן להעניק עצמאות למה שהיה אז החלק הכלכלי בעיתון ואתר האינטרנט של "דה מרקר", אותו הוביל גיא רולניק.

"הישגים יוצאי דופן"

פרץ ערך את "דה מרקר" במשך 12 השנים האחרונות, כשב-4 השנים האחרונות הוא הוגדר כעורך הראשי של כלל חלקיו, ובהם גם אתר האינטרנט ושאר מוצרי הפרינט.

במכתב ששלח היום לעובדים, כתב פרץ: "אני מסיים את תפקידי כעורך 'דה מרקר' אחרי 12 שנים מדהימות. מאחל הצלחה לאבי בר-אלי התותח. נשאר כאן ככתב ופרשן. תודה לכולם, אוהב אתכם".

פרץ צירף מכתב ארוך בו מנה את הישגי העיתון ב-12 השנים האחרונות, וציין כי הוא חש "גאווה גדולה שלמרות האתגרים הגדולים של העיתונות ולמרות לחצים מכל סוג שהוא שחווינו בשנים האחרונות, נשארנו נאמנים לעיתונות מקצועית, ישרה, ביקורתית, ולוחמנית".

שוקן כתב לעובדים על פרץ: "סמי הוביל את 'דה מרקר' להישגים יוצאי דופן בעיתונות הישראלית והביא ערך עצום לציבור ולעיתון, ואני מודה לו על כך מאוד".

סכסוך העבודה ב"הארץ"-"דה מרקר" אינו סכסוך העבודה היחיד שעובר בימים אלה על הענף. גם ב"גלובס", שעבר לאחרונה לשליטתן של אלונה בראון וענת אגמון, הכריז בשבוע שעבר ועד העובדים על סכסוך עבודה, בשל מה שהוגדר "כוונת המעסיק לבצע שינויים ארגוניים בעיתון, שיש להם השלכות כבדות-משקל על עתידם של העובדים, ביטחונם התעסוקתי, מעמדם, תנאי עבודתם וזכויותיהם".

עוד כתבות

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

ג'זוף עאון, נשיא לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו

דיווח: נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקני לפירוק חיזבאללה מנשקו ● "מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, אלוט מזנקת ב-10%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%