גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הבאתי את אנשי הממשלה במיניבוס לנהריה, והם פחדו לרדת"

בגליל המערבי הסתיים פרויקט ענק ומציל חיים לניקוי סיבי האזבסט במאות אתרים נגועים

ניקוי סיבי אסבסט/ צילום: פיני חמו
ניקוי סיבי אסבסט/ צילום: פיני חמו

באפריל האחרון הסתיים פרויקט ניקוי ייחודי, הגדול ביותר שנעשה עד היום בארץ, לניקוי סיבי האזבסט בגליל המערבי. פרויקט הניקוי עצמו ארך שש שנים, מאז 2011, וקדמו לו שנים של דיונים משפטיים ותכנון ארוך.

ראשית הסיפור במפעל איתנית לייצור אזבסט, שפעל בנהריה מאז תחילת שנות ה-50, עד שנסגר בשנת 1997. במהלך אותן שנים ייצר המפעל כ-150 מיליון מ"ר אזבסט, שהותקן ברחבי הארץ בגגות, במרזבים ועוד.

תמר בר און, שהיתה עד לאחרונה ראש אגף אבק מזיק במשרד להגנת הסביבה, מסבירה: "מוצרי האזבסט נמצאים בכל הארץ בגגות, צנרת וארובות. בשנות השישים והשבעים מצאו דרך ייחודית להיפטר מהפסולת שהצטברה במפעל - הציעו אותה לתושבי האזור כמצעים לריפוד של שבילים, חניות, דרכים חקלאיות, שהטרקטור לא ישקע בשדות. ככה היה בערך עשר שנים. זה היה בידיעה של הממשלה, ולא נעשה בהיחבא".

בניגוד לאזבסט המשמש לגגות או למרזבים, שמורכב מ-10% סיבי אזבסט והשאר מלט ומים, בפסולת מדובר על 100% סיבים. בכל פעם שנוסעים בדרך בשביל מרופד או כשנושבת רוח - הסיבים משתחררים.

התוצאה הטרגית ידועה וברורה. "החלה תחלואה שקשורה לאזבסט - זו תחלואה שמופיעה עשרות שנים אחרי, ואין לה מרפא. הראשונים שהיו חולים היו האנשים שעסקו בזה ובני משפחותיהם, ולכן אז חשבו שזו תחלואה תעסוקתית. בשנות ה-2000 החלה גם תחלואה סביבתית. למשל בקרב תושבי קיבוץ כברי שעבדו במטעים של הקיבוץ".

אחריות רטרואקטיבית

"אי אפשר היה להשלים עם זה. אמרו לי, 'מה את רוצה, להתחיל לחפור את כל נהריה?'. לא יכולתי לקבל את זה, ובסופו של דבר זה מה שעשינו. חפרנו 342 אתרים נגועים בסיבי אזבסט וניקינו אותם.

"כל מי שהיה מעורב בפרויקט הזה מרגיש שזה נעשה מהבטןזה היה נראה כמו משימה בלתי אפשרית. צריך היה לגייס גם משרדי ממשלה שותפים והצלחנו בזה. הבאתי אנשים מהאוצר במיניבוס לנהריה להראות להם את זה, והם לא רצו לרדת מרוב פחד. יש אחריות ציבורית, כי גם מי שנחשף היום יחלה חלילה עוד ארבעים שנה".

- תוכנית הניקוי שהוחלט עליה עלתה כ-300 מיליון שקל, ומחצית המימון הגיעה מחברת איתנית.

"זה אומר שנעשה מעשה לפני 40 שנה כמעט - בעת שהוא נעשה הוא לא היה לא חוקי, ובכל זאת אנחנו מטילים עליהם אחריות רטרואקטיבית. הם שילמו 150 מיליון שקלים ואנחנו את השאר".

- איך נעשה הניקוי בפועל?

"הבאנו מומחים מחו"ל שעשו דברים דומים ועשינו כמה פיילוטים וגם השתכללנו תוך כדי. השתפרנו באיך לאסוף את הפסולת ואיך להפריד אותה. צריך לבוא עם טרקטור ומשאית, לבודד את השטח. חלק גדול מהאתרים היו למעשה בתים של אנשים, והיינו צריכים להעביר את המשפחות, כולל כלב וסוס, לדיור חלופי, לתאם את הזמן מתי נוח להם ולשכנים, לאטום את הבית ואז להרטיב ולחפור ולמיין, ולאטום באריזות מיוחדות שייצרו עבורנו במיוחד בסין, ומשם זה הלך לאתר ההטמנה".

- אנשים שיתפו פעולה?

"היה חשש גדול של אנשים. פחדו מאוד שהאבק יעלה אם ניגע בו. בהתחלה עשינו ניקוי בשטחים ציבוריים ואח"כ עשינו אסיפות ועברנו בית-בית עד שהגענו למצב שאנשים רדפו אחרינו. למרות שזה דרש מהם למשל לרצף מחדש ועל חשבונם שביל או משטח שפירקנו.

"גם בשטחים החקלאיים זה לא היה פשוט. צריך למצוא זמן שזה לא מפריע לעבודה, לקבוע סדרי עדיפויות ולעבוד בשקיפות, כל הזמן פרסמנו באתר האינטרנט ובעיתונות כללי התנהגות לאנשים ומה יהיה סגור, ולפרסם את התוצאות של הדיגום. זה היה מורכב גם בהתארגנות וגם תוך כדי עבודה".

"כשסיימנו את העבודות קיבלנו עשרות מכתבי תודה. אנשים לא רגילים שהמדינה עושה להם כזה שירות. היה אדם שזכר שאבא שלו הביא את השקים האלה מהמפעל, והנה באה המדינה ודאגה לפנות את זה.

"הניקוי גם הסיר מגבלות פיתוח מטורפות. הרחבות של יישובים שלא יכלו להתקדם, למשל נס עמים וקיבוץ סער, עד שלא פינינו".

- קראתם לזה שלב א'. מה יהיה שלב ב'?

"סיימנו לנקות את כל האתרים שאנחנו יודעים עליהם - 342 במספר, אבל יש עוד אזבסט מתחת לתשתיות. למשל, אם ניקינו חצר של בית וראינו שהאזבסט נכנס מתחת לבית, לא פירקנו את הבית, אלא הכנסנו את זה למפות. אם ירצו להרוס את הבית בעוד שנים, שידעו שיש אזבסט למטה וינקו. או למשל מגרש כדורסל שאנחנו מכירים אותו מתביעה של אדם שחלה לאחר ששיחק שם כילד, אבל במרוצת השנים העירייה ריצפה אותו - אנחנו יודעים מה יש מתחת".

עוד כתבות

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי