גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ורינט ואביליטי נתבעות: "הפרו פטנט שמאפשר פריצה ל-GSM"

שתי החברות נתבעות בידי ממציא שיטת הפריצה אלעד ברקן, שטוען כי הן מייצרות ומוכרות מוצרים המפירים את הפטנט

אלעד ברקן / צילום: תמונה פרטית
אלעד ברקן / צילום: תמונה פרטית

תקלה חמורה שגילה סטודנט בטכניון בשנת 2003 אפשרה לו לפצח את ההצפנה של רשת ה-GSM הסלולרית, ונרשמה כפטנט על שמו; 14 שנה מאוחר יותר, התקלה מתגלגלת לפתחן של שתי חברות ישראליות - ורינט  ואביליטי   - שנתבעות על-ידי הממציא בגין הפרת פטנט.

שתי החברות משווקות מוצרי יירוט לתקשורת סלולרית, כולל ברשתות GSM. ורינט, בניהולו של דן בודנר, מספקת מערכות ושירותים בתחום המודיעין העסקי והביטחוני, ונסחרת בנאסד"ק בשווי 2.5 מיליארד דולר.

אביליטי, שהוקמה ומנוהלת על-ידי אנטולי חורגין, נסחרת בנאסד"ק ובתל-אביב בשווי 20 מיליון דולר, והיא מפתחת טכנולוגיה לגורמי מודיעין. ניסיון של ורינט להביא לביטול הפטנט נכשל, וסגנית רשם הפטנטים, ז'קלין ברכה, קבעה לפני כשבועיים שבקשת הביטול נדחית.

הסיפור החל כאמור לפני כ-14 שנה. ד"ר אלעד ברקן, שהיה באותם ימים סטודנט למדעי המחשב בטכניון, הצליח - בשיתוף המנחה שלו לעבודת הדוקטורט, פרופ' אלי ביהם - לפצח את ההצפנה של רשת ה-GSM, שעד אז נחשבה בלתי חדירה. ברקן וביהם גילו פרצות משמעותיות באופן יישום פרוטוקול ההצפנה של הרשת, ופיתחו שיטה ליירוט והאזנה בזמן אמת לכל תשדורת סלולרית המועברת ברשת.

לאחר שהשניים הציגו זאת בכנס מקצועי, פורסמו דיווחים רבים בנושא. ברקן רשם פטנט על המצאתו, והפטנט (מספר 671') בישראל ניתן לו ב-2005. הוא פעל למסחר את הטכנולוגיה באמצעות חברה שהקים, קיסי תוכנה.

למעשה, ברקן מספר שבתחילה המטרה שלו הייתה אחרת לגמרי. "קיוויתי שיתקנו את הרשתות", הוא אומר בשיחה עם "גלובס". "לפני שפרסמנו את הנושא, פנינו לגופים העולמיים שמאגדים את כל המפעילים, שלחנו העתקים מהמאמר שלנו והצעות איך לתקן את הרשתות. אבל עובדה שזה עדיין קיים, 14 שנה אחרי".

- כמה זה רלוונטי היום, כשרשתות הסלולר מתקדמות יותר?

ברקן: "זה קצת מורכב, אבל מערכות תקשורת בנויות בשכבות. דור 2, שהוא הדור הישן של פעם, נשאר עם פרוטוקול ההצפנה והבטיחות. כשהוסיפו את דור 3 לא פירקו את דור 2, והמכשירים הקיימים תואמים גם לדור 2. גם היום, במכשיר של דור 4, אפשר לשדר אות מתאים שיחסום לך את דור 4, הטלפון שלך יעבור לדור 2 ואז אפשר לפרוץ אליו. עד היום יש בעולם המון רשתות דור 2".

תביעה ראשונה: נגד ורינט

בינואר הגיש ברקן תביעה נגד ורינט, באמצעות משרד עוה"ד לוטי ושות', המתמחה בתביעות קניין רוחני. על-פי כתב התביעה, ב-2008 נחתם הסכם בין ורינט לקיסי, שאפשר לורינט לייצר ולמכור מוצרים לפי תקן הפטנט. לשם כך רכשה ורינט מוצרי תוכנה שמבצעים את פעולות פענוח ההצפנה מחברת קיסי, ושילבה אותם במוצריה. "במסגרת מערכת יחסים מסחרית זו, נחשפו נציגי הנתבעת לפרטים רבים לגבי הטכנולוגיה שפיתחו התובעים", נכתב בכתב התביעה.

לפי התביעה, ב-2009 חדלה ורינט לרכוש מוצרים ורישיונות מקיסי, אך המשיכה לייצר ולמכור מוצרים המפירים את הפטנט. "מעשיהם ומחדליהם של הנתבעים מהווים הפרה של פטנט 671', הפרת ההסכם המסחרי, גזל סודות מסחריים ועשיית עושר שלא במשפט על חשבון התובעים", מפרט כתב התביעה.

תביעה שהוגשה נגד ורינט בארה"ב הובילה למו"מ בניסיון להגיע לפשרה, אך ב-2015, ללא כל הודעה על סיום המו"מ, הגישה ורינט (באמצעות החברה הבת רונטל) בקשה לרשם הפטנטים בישראל לבטל את פטנט 671'. בקשה זו, כאמור, נדחתה לפני כשבועיים, בהחלטה מנומקת המפורטת על-פני 46 עמודים. "הרגשתי מצוין", משיב ברקן לשאלה איך הרגיש כשנדחתה הבקשה לביטול הפטנט. "הרשמת עשתה עבודה מאוד רצינית ועמוקה, וקיבלה את כל הטענות שהציגו עורכי הדין שלי, שזו גם האמת".

"לא ניתן לכמת את הפיצוי"

בכתב התביעה נגד ורינט הוערך שווי התביעה, לצורכי אגרה בלבד, בסך של 5 מיליון שקל, וכתב התביעה מבקש שבית המשפט יורה על ורינט למסור דוח מפורט על המוצרים שנמכרו. "בשלב זה, בטרם מתן החשבונות, לא ניתן לכמת באופן סופי את שווי הפיצוי המגיע לתובעים", נכתב.

ברקן מאמין שהסכומים יהיו גבוהים יותר, אך לדבריו בשלב זה הוא אינו יודע מהם. "הקושי בתחום הזה (הביטחוני, ש'ח'ו') מבחינת אכיפת פטנט, זה שהעסקאות הן די נסתרות, וקשה לגלות אותן", הוא אומר. לפי הערכות, הסכום עשוי להגיע עד לעשרות מיליוני דולרים.

"היו כמה נקודות שבהן הבנו שקורים דברים. ורינט רכשה חברה מקפריסין (את U-TX ב-2014, ש'ח'ו'), שמייצרת חלק מהמערכות האלה, תמורת מעל 80 מיליון דולר. נוסף על כך, ורינט יזמה את הליך ביטול הפטנט בישראל - למה לתקוף את הפטנט אם היא לא עוסקת בזה? זה הליך מאוד יקר".

קשה לקבוע מהו היקף ההכנסות השנתי של ורינט מהמוצרים שמפירים לכאורה את הפטנט. כתב התביעה מציין את קו מוצרי "Engage" של ורינט, שמשמש רשויות אכיפת חוק וגופי ביטחון ומודיעין, "ואולם, ייתכן שמוצרים נוספים נמכרים תחת שמות מסחריים אחרים". מדובר על מוצרים שמוכרת החטיבה הביטחונית של ורינט, שלפי הערכות שונות נמצאת "על המדף" כשהחברה מבקשת למכור אותה. ברבעון הראשון הכנסות ורינט מהשוק הביטחוני היו כ-91 מיליון דולר.

תביעה שנייה: נגד אביליטי

ורינט היא כאמור לא החברה היחידה שנתבעת על-ידי ברקן. השנייה היא אביליטי, שמצבה הכללי גם כך אינו מזהיר. לפני מספר ימים פורסמו דוחות שהצביעו על הכנסות כמעט אפסיות ברבעון השני, והעמקת ההפסד הנקי. התביעה נגד אביליטי הוגשה בבית המשפט המחוזי בלוד עוד בסוף 2015 (שבועות ספורים לפני שאביליטי הפכה חברה ציבורית), אך ההליכים עוכבו על רקע הבקשה לביטול הפטנט, וכעת הם עשויים להתחדש.

אביליטי דיווחה על התביעה בדוחותיה, ובדוח המורחב ל-2016 ציינה, כי "אנחנו מאמינים שאין הצדקה לטענות התביעה, ומתכוונים לפעול בתקיפות נגד הטענות". עם זאת הוסיפה החברה, "לאור העובדה שההליך נמצא בשלבים מוקדמים, וכרגע הוא מושהה, אי אפשר לצפות את התזמון ואת התוצאה שלו בשלב זה".

תביעתו של ברקן נגד אביליטי כוללת גם את בעלי השליטה בה, מייסדי החברה אנטולי חורגין ואלכסנדר אאורבסקי, וגם היא מוערכת לצורכי אגרה בלבד ב-5 מיליון שקל.

לפי התביעה, חורגין פנה לברקן ב-2003, לאחר הגשת הבקשה לפטנט, וביקש להיפגש איתו במטרה לבחון אפשרויות מסחור. בין הצדדים נחתם הסכם סודיות, ולאחר שמגעים ביניהם לא הבשילו לעסקה, "הצדדים פנו איש לדרכו". ב-2007 נודע לברקן שאביליטי מציעה לגופי ממשל בטורקיה מערכות פענוח הצפנה המבוססות על המצאתו, אך היקף הפעילות לא היה ברור.

ואולם, לקראת הפיכתה של אביליטי לחברה ציבורית, פורסמו נתונים שונים, ואז "הופתעו התובעים לגלות כי הנתבעים מייצרים, משווקים ומוכרים בהיקפים ניכרים מוצרי יירוט ופענוח", המפירים את הפטנט. התביעה מפרטת שורה של מוצרים, וכותבת כי ב-2014-2015 המוצרים הללו נמכרו בהיקפים של עשרות מיליוני דולרים לשנה, עם שיעור רווחיות של 50%.

לפי התביעה, שיווק המוצרים מהווה "הפרה של תביעות פטנט 671', כמו גם הפרה של תנאי הסכם לשמירת סודיות שנחתם בינם לבין התובעים (ברקן וקיסי תוכנה), וגזל סודותיהם המסחריים של התובעים".

הפטנט של ברקן: מהגילוי ועד התביעה

2003: החוקרים ד"ר אלעד ברקן ופרופ' אלי ביהם גילו תקלה ברשת ה-GSM, שמאפשרת להאזין בזמן אמת לתשדורות סלולריות

2005: נרשם פטנט בתחום ע"ש ברקן

2008: ורינט החלה לעבוד עם ברקן ורכשה ממנו מוצרים ורישיונות

2009: ורינט הפסיקה לעבוד עם ברקן, אך המשיכה למכור מוצרים בתחום

2015: תביעה שהגיש ברקן נגד ורינט בארה"ב הובילה למו"מ לפשרה; ורינט הגישה בקשה לביטול הפטנט של ברקן בישראל; ברקן תבע את אביליטי על הפרת הפטנט, תביעה שהושהתה עד סיום ההליך על ביטול הפטנט

2017: ברקן תבע את ורינט בישראל על הפרת הפטנט

8/2017: נדחתה בקשתה של ורינט לבטל את הפטנט

עוד כתבות

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין