גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תמ"א 38: כיצד יכולים הדיירים להגן על עצמם מאי-ודאות כלכלית?

פרויקטי תמ"א 38 כפופים לרגולציה ותקנות שמשתנות, במיוחד בתחום המיסוי וההיטלים, שיכולים להעמיד את קיומם בסכנה ■ איך ניתן להימנע ממצב שכזה?

 

 

ככל שרווחיות היזם נמוכה, גדל החשש שהפרויקט לא ייצא לפועל  /   צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
ככל שרווחיות היזם נמוכה, גדל החשש שהפרויקט לא ייצא לפועל / צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

 *** הכתבה בשיתוף משרד עורכי דין שובל יושע

מעצם העובדה כי תחום ההתחדשות העירונית צעיר יחסית והיקף הפרויקטים בו אינו רחב היקף, כל הנושא הכספי - קרי התחשיב הכלכלי החזוי בפרויקט, לוקה בחוסר ודאות. לעיתים רבות הפער בין החזוי לבין המצוי עומד על עשרות אחוזים. הדבר בא לידי ביטוי במיוחד בתחום המיסוי וההיטלים, בו הוודאות בענף ההתחדשות העירונית שואפת לאפס וההנחיות והתיקונים האחרונים רק מהווים לכך דוגמה חיה.

בעזרת עו"ד עמית יושע, שותף במשרד שובל יושע עורכי דין, המתמחה בייצוג דיירים בפרויקטי התחדשות עירונית ברחבי הארץ, נבין כיצד עליהם לפעול בתנאים של חוסר וודאות, כאשר המספרים משתנים וכיצד לערוך את החוזה באופן שיבטיח מימוש פרויקט באופן יעיל וזריז.

עו"ד יושע מביא כדוגמה את ההיטל ההשבחה. לדבריו, אין ליזם תמ"א 38 כיום כלים לאמוד את העלות האמיתית שלו, וכל מספר שיכניס לתחשיב יהיה סוג של ירייה באפילה. "לא אחת נתקלנו באקסלים של יזמים בהם תחזית להיטל השבחה עמדה על עשרות ומאות אלפי שקלים בעוד שהתשלום בפועל או לפחות דרישת התשלום בסופו של ההליך היתה של מיליונים. חוסר היכולת לנבא את האומדן הנכון גורם לכך שנושא היטל ההשבחה מהווה כיום את אחד המכשולים לקידום הפרויקטים ותמחורם האמיתי. מצד אחד, יזם אגרסיבי שמתעלם מהסיכון יבטיח לדיירים תמורות רבות מדי ובעת החיוב יבין כי הפרויקט מתנדנד, ולעומתו יזם שמרן יתקשה לזכות בפרויקט מלכתחילה שכן התמורות שיציע לדיירים תהיינה פחותות בשל אותו חשש מהבלתי ידוע".

נזכיר כי תיקון 3א', שטרף את הקלפים באשר לגביית ההיטל המדובר, מגביל עד מאוד את היקף ההשבחה שהרשויות המוניציפאליות יכולות לגבות בעבור תוספת הזכויות וחלקן אף הגישו עתירה מנהלית באשר לתיקון זה. אין מדובר בסיבוב הראשון במלחמה על היטלי ההשבחה ולא נופתע אם גם בתיקון הנוכחי יחולו שינויים באשר לכמות הזכויות בעבורן ניתן לגבות היטל השבחה.  על אחת כמה וכמה באותן רשויות שמקדמות תוכנית מתאר מקומית שדרכה ניתן לקבוע כללים חדשים למשחק.

עו"ד יושע מוסיף כי גם באשר למס השבח חוסר הוודאות שריר וקיים. אמנם באוגוסט 2016 עבר חוק הרשות להתחדשות עירונית שקבע כי בתמ"א 38 הריסה ובנייה כל תוספת עד ל-25 מ"ר פטורה ממס שבח, אך עדיין לא ברור כיצד יחושב השטח המקורי של הדירה. זאת מאחר וישנן מספר דרכים לחישוב שטח הדירה וכל דירה רשומה אחרת ברשויות השונות. "טרם הוסדר האם המדידה תעשה לפי השטח בהיתר הבנייה המקורי, או שתעשה לפי הרישום בטאבו, או לפי הרישום בארנונה ובכל אחד מהרישומים הללו סביר כי נמצא שטחים שונים, אשר לעיתים חורגים באופן גס אחד מן השני", מסביר עו"ד יושע, "למשל אם נקבע כי הדייר יקבל 100 מ"ר בדירתו החדשה ובהיתר המקורי מחושב שטח הדירה כ-80 מ"ר בעוד שבטאבו הוא רשום לפי 65 מ"ר ובארנונה לפי 70 מ"ר, הרי שלפי השניים האחרונים ישנה חשיפה לתשלום מס שבח אשר שהוא מהותי ליזם ומכאן חוסר הוודאות בתחום זה".

אז איך בכל זאת יכולים דיירים להתגבר על חוסר הוודאות? ראשית, על מנת שלא לחשוף עצמם לבור, או לכל הפחות למזער ככל שניתן את הסיכון, מדגיש עו"ד יושע כי על הדיירים להבהיר מתחילת המו"מ כי כל עסקה תעשה במתווה של עסקת נטו. כך גם במקרים של שינוי, הדייר לא יוציא שקל מהכיס והוצאות יחולו בכל מקרה על היזם עצמו.

באותה נשימה הוא מוסיף כי מהצד השני של המתרס על הדיירים להבין כי אין לכפות על יזם כניסה לעסקה לא כדאית בעבורו, ולכן יש לאפשר במסגרת החוזה, סוג של נקודת יציאה בנסיבות מסוימות, שכן בדיוק כמו שהדיירים נפגעים מאי התממשות הפרויקט, כך גם היזם. "חובה להבין כי כאשר פרויקט הופך ללא כלכלי, הרי גם אם היזם התחייב לכך במסגרת החוזה, הוא לא יכול יהיה לצאת לדרך, ולו רק בשל אי מתן ליווי בנקאי לפרויקט שסף הרווחיות שלו מתחת למינימום ההכרחי. ובכלל, החשש שהפרויקט יתקע באמצע עולה ככל שהרווחיות שלו נמוכה יותר. מכאן שגם לדיירים עצמם אסור לצאת לדרך עם פרויקט שכזה. על כן יש לאפשר ליזם לסגת מן העסקה ללא תשלום פיצויים ובתנאי שיוכיח כי הפרויקט אינו ריווחי", אומר עו"ד יושע ומוסיף כי יחד עם זאת יש להגביל את התקופה שבה ניתן לסגת מהפרויקט עד לשלב החלטת הוועדה המקומית, או ההודעה על פינוי הדירות, ולהדגיש בחוזה כי מעבר לתקופה זו לא ניתן יהיה לחזור מהסכמות גם אם תחול ירידה משמעותית בכלכליות הפרויקט עד כדי כך שאינו ריווחי ליזם.

הוא מוסיף כי ניתן במקביל למצוא פתרונות ביניים דרכם בכל זאת אפשר יהיה לממש פרויקטים של התחדשות עירונית גם כאשר ישנו שינוי בשוק המשפיע על סוגיות כלכליות. כך למשל, לקבוע את התמורה לדיירים נכון למצב כיום ובמקביל להכניס בחוזה רף מינימום, שאליו יוכלו התמורות לרדת במידה ותחול החמרה במצב הכלכלי של הפרויקט. כל זאת לפי סיבות שיוגדרו מראש ובהתאם לקביעות של שמאי מוסכם שיסתמך על שיעורי הקומבינציה המקוריים לפיהם נעשתה העסקה.

בשורה התחתונה, על שני הצדדים - הדיירים והיזם - אסור לשכוח כי יש להם אינטרס זהה והוא הוצאת הפרויקט לפועל על פי ההסכמות שהושגו, מוטב לכולם להימנע ממצב של אי-וודאות כלכלית, המקטין את הסיכוי להשיג מטרה זאת .  

*** עו"ד עמית יושע הוא שותף ובעלים של משרד שובל יושע , המתמחה בליווי פרויקטי התחדשות עירונית, לכניסה לאתר לחץ כאן

עוד כתבות

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס ישראל: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם