גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביהמ"ש: תשלום היטל פיתוח לא יהווה תנאי לבקשת היתר בנייה

הפסיקה, לפיה אין לרשות המקומית סמכות להתנות פתיחת תיק בדרישה לתשלום היטלי פיתוח, באה בעקבות עתירה שהגישה חברת "תמ"א בונים איכות בע"מ" נגד המועצה המקומית בית דגן

האם יגבו היטלי השבחה בגין זכויות תמ"א 38?/ צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
האם יגבו היטלי השבחה בגין זכויות תמ"א 38?/ צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

בית המשפט המחוזי מרכז קבע לאחרונה כי רשות מקומית לא יכולה לדרוש תשלום היטלי פיתוח כתנאי להגשת בקשה להיתר בנייה. הפסיקה של בית המשפט, לפיה אין לרשות המקומית סמכות להתנות פתיחת תיק בדרישה לתשלום היטלי פיתוח, באה בעקבות עתירה שהגישה חברת "תמ"א בונים איכות בע"מ" נגד המועצה המקומית בית דגן.

במאי 2016 הגישה החברה בקשה להיתר בנייה לשיפוץ בית מגורים ישן בן כ-60 שנה, כולל חיזוק הבניין ותוספת בנייה. לאחר מספר חודשים, וכתנאי לפתיחת התיק, דרשה המועצה המקומית תשלום של היטלי פיתוח וסלילת רחובות בסך כ-550 אלף שקל.

במרכז הדיון המשפטי עמד חוק העזר העירוני שבו נאמר "דרישת התשלום תימסר עם הגשת הבקשה למתן היתר בנייה". לטענת החברה היזמית, פירוש החוק שהתשלום יעשה רק לאחר אישור הבקשה בוועדה לתכנון ובנייה. המועצה המקומית מצידה טענה כי יש לשלם את אגרת ההיטלים יחד עם הגשת הבקשה.

השופט צבי דותן דחה את עמדת המועצה המקומית וקבע כי עצם הגשת הבקשה אינו מספיק, ויש צורך ב"קליטת" הבקשה, כלומר עמידתה בתנאים מוקדמים, ורק לאחר שנקבע שהתנאים הללו אכן מולאו, יש מקום לחיוב היטלי הפיתוח.

"אינני מקבל את עמדת העותרת, כי המועד שבו מוסמכת המשיבה להוציא דרישה לתשלום היטלי הפיתוח הוא לאחר שהוועדה המקומית החליטה לאשר את הבקשה להיתר, או לאחר שאישרה למגיש הבקשה לפעול להוצאת היתר בנייה, או לאחר שאישרה את תוכניות הבנייה. אינני מקבל גם את עמדת המשיבה, כי היא מוסמכת להוציא דרישה לתשלום היטלי הפיתוח כתנאי מוקדם להגשת בקשה להיתר בנייה. עמדה זו איננה מתיישבת עם הוראות חוקי העזר, הקובעות, כי דרישת התשלום תימסר עם הגשת הבקשה למתן היתר בניה ולא טרם הגשת הבקשה".

יחד עם זאת, דחה בית המשפט את טענות החברה העותרת לגבי גובה התשלום וחוקיותו. החברה טענה, כי פנתה אל המועצה המקומית והציגה בפניה נתונים מהם עולה כי כבר שולמו היטלי פיתוח בגין אותם שטחים בעבר, אולם לטענתה, המועצה המקומית התעלמה מפניותיה, וסירבה למסור לה פרטים בנוגע לתשלומים קודמים. לדברי החברה, בשנת 1986 כבר ניתן היתר בנייה לנכס המדובר, אולם הבנייה לא בוצעה בסופו של דבר. לטענת החברה, ניתן להסיק מכך כי המועצה המקומית כבר גבתה היטל פיתוח ולכן אין לה סמכות לגבות היטל זה בכפילות .

המועצה המקומית בית דגן טענה בהקשר זה, כי החברה היזמית צריכה להוכיח את טענתה, כי שולמו היטלי פיתוח בגין אותם שטחים בעבר וכל זמן שאין היא מוכיחה זאת , הרי שלא שולמו היטלים . בסוגיה זאת, קיבל השופט את עמדת המועצה המקומית וקבע: "אין בידי העותרת שמץ של הוכחה לטענתה העובדתית. נהפוך הוא, המועצה המקומית טוענת כי לא הוכח ששולמו בעבר דמי השתתפות או היטלים בגין תשתיות התיעול והסלילה ..". גם טענותיה של החברה היזמית על כך שהתעריפים לפיהם נקבע גובה ההיטל הם מיושנים ואינם תואמים למציאות העכשווית, נדחו על ידי בית המשפט .

לבסוף, קבע דותן כי הוא מקבל את עתירתה הראשונה וקובע כי אין זה בסמכותה של המועצה המקומית להתנות פתיחת תיק בקשה להיתר בניה בוועדה המקומית, בתשלום היטל תיעול והיטל סלילת רחובות. לפיכך, דרישות התשלום שהוצאו לחברה הבניה אינן תקפות. "רק לאחר פתיחת תיק בקשה להיתר, תהיה המשיבה מוסמכת להוציא לעותרת דרישות לתשלום", נקבע בפסק הדין.

מאידך, דחה דותן את הטענות הנוספות של החברה בדבר סמכותה של המועצה לגבות את ההיטלים, כיוון שאלו כבר נגבו בעבר. המועצה המקומית אף חוייבה בתשלום בסך 9,000 שקל הוצאות משפט .

לדברי עו"ד מוטי איצקוביץ, מומחה למיסוי מוניציפלי ולתכנון ובניה ממשרד כץ, גבע, איצקוביץ (KGI), " בישראל הליך קבלת היתר בנייה הינו תהליך ארוך ובירוקרטי שיכול לקחת חודשים רבים ואף למעלה מכך, ובמהלכו נבדקת הבקשה להיתר על ידי הרשות המקומית על שלל חלקיה. הליך הגשת בקשה להיתר בנייה מהווה גם צומת חשוב עבור הרשות המקומית לטובת גביית תשלומים להם היא זכאית. מדובר באגרת הבנייה ובהיטלי השבחה, אולם על תשלומים אלה מוסיפה הרשות גם תשלומי היטלי פיתוח" . איצקוביץ הוסיף כי "היטלי הפיתוח לרשות המקומית יכולים להגיע לבין 200 שקל למ"ר ל-400 שקל למ"ר. נכון להיום לכל רשות מקומית יש תעריפי היטלים שונים, האמורים להתאים למבנה הרשות המקומית ולאופי הפיתוח של אותה רשות. בכל הנוגע לגביית תשלומים יש גם את תאגידי המים והביוב אשר גם הם גובים תשלומים במועד הוצאת היתר בנייה ומגיעים בממוצע לכ- 120 שקל למ"ר" .

לדברי איצקוביץ, "שלבי אישור ההיתר הם ארוכים ולכן נשאלת השאלה מתי רשאית הרשות המקומית לגבות את התשלומים האמורים, המסתכמים בסכומים נכבדים מאד. פסק הדין בעניין של בית דגן קבע, כי המועד לתשלום היטלי הפיתוח הוא לא במועד הגשת הבקשה להיתר אלא בשלב אישורה. תשלום היטלי הפיתוח וההשבחה מהווה אקורד אחרון טרם קבלת היתר הבניה המיוחל ואין להקדים את המאוחר. פסק הדין מהווה תמרור אזהרה נוסף לרשויות המקומיות, שיקפידו על שלטון החוק ולא ינצלו את מורכובתו ומשך הזמן של התהליך לטובתן". 

עוד כתבות

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים