גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  דעותיניב פגוט

נטו יבוא, נטו שופרסל

קבוצת נטו: ענקית מזון ישראלית - שמקפידה על פרופיל תקשורתי נמוך

עופות בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי
עופות בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

חברת נטו אחזקות  עוסקת בייצור, יבוא, שיווק והפצה של מוצרי מזון כשרים וכן בייצור, יבוא ושיווק מוצרי צריכה ביתיים שאינם מוצרי מזון. מדובר בענקית מזון בסדר גודל ישראלי, אך בחברה מקפידים על פרופיל תקשורתי נמוך. באופן נדיר, עלה שמה של החברה לאחרונה לכותרות המדורים הכלכליים, עקב סכסוך מתוקשר עם רשת יינות ביתן והפסקת ההתקשרות בין הצדדים.

הסכסוך עם יינות ביתן (שמחזיקה גם ברשת מגה בעיר אותה רכשה אשתקד) תרם תרומה ניכרת למגמה שלילית במניית נטו, ואולם השפעתו העסקית ארוכת הטווח על האופק הכלכלי של החברה מתונה. המניה איבדה מהשיא שרשמה בחודש מאי כ-20%, והיא נסחרת במחיר המשקף לחברה שווי של כ-1.2 מיליארד שקל. עם זאת, המשקיעים המתמידים במניית נטו רשמו תשואה מרשימה של קרוב ל-250% בחמש השנים האחרונות.

שוק המזון בישראל עובר מהפכות רבות בשנים האחרונות, הן בכל האמור בשינויים החדים בתחום הרשתות הקמעונאיות, הן בתחום הרגולציה על הענף והחברה והן בכל הקשור לטעמי הלקוחות, וחברת נטו נדרשת באופן שוטף להתאים עצמה לשורה של שינויים רדיקאליים.

ההתפתחות המהותית ביותר בסביבה העסקית של החברה היא פתיחת שוק הבשר הטרי ליבוא בשנתיים האחרונות, מהלך פרו-צרכני מוצלח שממשלת ישראל מובילה ומטרתו הגברת התחרות בתחום הבשר הטרי.

אם עד לפני שנים מעטות נשלט שוק הבשר הטרי על ידי החברות תנובה ודבאח, אשר סיפקו כ-80% מן הבשר הטרי למשק הישראלי, אזי בשנתיים האחרונות ירד חלקן של חברות אלו לכ-50%, ויבואניות בשר נוספות ניצלו את ההזדמנות שנקרתה בדרכן העסקית.

חזקה ביבוא בשר טרי

חברת נטו, אשר לה ידע מקצועי ויכולות ליבה מוכחות בתחום היבוא בכלל, ויבוא בשר בפרט, הייתה ממוצבת היטב למהלך שמובילה המדינה, והתוצאה באה לידי ביטוי בזינוק עקבי במכירות מגזר היבוא של החברה, בדגש על יבוא בשר טרי.

מכירות מגזר היבוא הסתכמו ב-460.5 מיליון שקל במחצית הראשונה של 2017, ואילו הרווח התפעולי של מגזר זה הסתכם ב-26.8 מיליון שקל (שיעור רווחיות של 5.8%). בשנת 2016 כולה צמחו מכירות מגזר היבוא ל-890 מיליון שקל, בהשוואה למכירות של 793 מיליון שקל ב-2015 ו-695 מיליון שקל ב-2014. החל בשנת 2015 מייבאת החברה גם גבינות קשות למחצה, וזאת כפועל יוצא מפתיחה הדרגתית של השוק המקומי ליבוא. עקב הדומיננטיות הגוברת של מגזר היבוא, נהנית נטו מהתחזקותו המתמשכת של השקל ביחס למטבעות הסחר.

הוזלת מחירי הבשר הטרי הביאה עימה הגדלה של כמויות הצריכה של בשר זה, ואולם במקביל היא פוגעת באופן ניכר במכירות הבשר המעובד טחון. נטו הייתה משך שנים, וגם כיום, השחקנית המרכזית בתחום מכירות הבשר הטחון המעובד בישראל, ולפיכך פריחת מכירות הבשר הטרי -הנשענת הן על הוזלת מחירים והן על טרנד בריאותי - פגעה קשות בפעילות זו של החברה והובילה לירידה חדה במכירות וברווחיות של תחום זה.

מגזר מפעלי הקבוצה הכולל את מכירות הבשר המעובד הציג אשתקד מכירות שנתיות בהיקף של 664 מיליון שקל, בהשוואה למכירות שנתיות של 727 מיליון שקל בשנת 2015 ו-809 מיליון שקל בשנת 2014. הדעיכה במכירות מפעלי הקבוצה נמשכה במחצית 2017 בה הן עמדו על 298 מיליון שקל. בנתונים אלו, הכיוון האסטרטגי של החברה ברור: יותר יבוא ופחות ייצור מקומי.

תלות עצומה בשופרסל

האבולוציה הדרמטית בשוק רשתות המזון בישראל, במסגרתה התאדתה מן העולם רשת המזון השנייה בגודלה, מגה, לצד הסכסוך העסקי המתוקשר עם רשת יינות ביתן, חיזקו באופן ניכר את התלות של נטו ברשת שופרסל. בשנת 2016 מכרה נטו לשופרסל בכ-626 מיליון שקל, אשר היוו כ-24.6% ממכירותיה אשתקד.

חלקה של החברה ברכישות שופרסל מהספקים צמח מ-6% בשנת 2015 ל-7.2% בשנת 2016, גידול שעיקרו ממכירת בשר טרי בהיקף של כ-120 מיליון שקל. נטו מוכרת אמנם בהיקפים לא מבוטלים גם לרשתות אושר עד ורמי לוי, ואולם התלות שלה בשופרסל עצומה.

מערכת היחסים של נטו עם שופרסל עברה אמנם בהצלחה מבחנים לא פשוטים במהלך השנים, ואולם היה ובשופרסל יחליטו ביום מן הימים להקים מחלקת יבוא עצמאית של בשר טרי, תהיה זו מכה קשה לנטו. ההימור הגדול על שופרסל, אשר הוכיחה בשנים האחרונות כי אין קטגוריה שהיא מהססת לפעול בה עצמאית, וכי היא לא מהססת להתעמת עם הגדולים שבספקיה על תנאי הסחר - אינו הימור טריוויאלי. אחד האתגרים הגדולים העומדים בפני הנהלת נטו הוא הפחתת התלות בשופרסל ופיזור הביצים שלה בין יותר לקוחות.

עוד כתבות

האחים צחי (מימין) ועידו חג'ג' / צילום: יח''צ - שי תמיר

הרווח של חג’ג’ זינק, וכמה דירות נמכרו בפרויקט באבן גבירול?

קבוצת חג’ג’ מכרה 66 דירות ברבעון השני, עם עלייה במכירות בפרויקטים בבבלי וביבנה, בעוד שבפרויקט אינפיניטי-סומייל בתל אביב לא נמכרה אף דירה ● ההכנסות צמחו ב־26% והרווח הנקי הסתכם ב־35 מיליון שקל, יותר מפי שניים לעומת הרבעון המקביל ● ומה צופה החברה בנוגע להשפעת זיהום הקרקע בשדה דב?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יונתן בלום (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

"אין ארוחות חינם": הנגיד בראיון על הורדת הריבית, והאזהרה לממשלה

בראיון לגלובס, פרופ' אמיר ירון מסביר מה עומד מאחורי החלטת בנק ישראל להוריד את הריבית בפעם השלישית ברציפות, וגם מותח ביקורת על כוונת הממשלה לשריין את תוכנית הרכש הצבאי בסך 400 מיליארד שקל לשנים קדימה ● "אין דבר כזה שאין מגבלת תקציב - זה יבוא לידי ביטוי בהמשך במיסוי או בהקטנת הוצאות אזרחיות אחרות"

תעשיות ביטחוניות / צילום: אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: קולוגו בע''מ, smart shooter, XTEND, אריאל גבאי

שלוש ישראליות בטופ: כך נראה דירוג ענקיות הביטחון בעולם

אלביט, התעשייה האווירית ורפאל התברגו לדירוג השנתי של "דיפנס ניוז" ונמצאות בין 30 החברות הביטחוניות הגדולות בעולם, עם הכנסות מצרפיות של יותר מ־20 מיליארד דולר מדיפנס ב־2025 ● בצמרת הדירוג ממשיכות לשלוט הענקיות האמריקאיות, לצד התחזקות של חברות מאירופה וממדינות נוספות ● כך נראית מפת תעשיית הביטחון העולמית

קינן ממן, מנכ''ל קשת טעמים / צילום: יח''צ

מנכ"ל קשת טעמים מכוון לבורסה ועוקץ את המתחרים: "אנחנו לא קורעים את הכיס"

רשת הסופרמרקטים, שמונה 26 סניפים, החלה לבחון את היערכותה להנפקה - אף שאין לה צורך תזרימי לגייס הון ● בראיון לגלובס, אומר המנכ"ל קינן ממן כי החברה שואפת להגיע לשווי של מיליארד שקל וחושף את תוכניות ההתרחבות להמשך

מדוע קשה לעסקים משפחתיים לגייס מנכ''ל חיצוני / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הצל על הכיסא הריק: מדוע קשה לעסקים משפחתיים לגייס מנכ"ל חיצוני

המרחק בין "להבין שזה נכון" לגייס מנכ"ל מבחוץ לבין "לבצע" הוא תהומי ● הסיכון מרוכז ברובו בשלב הכניסה ומה שמכריע הוא לא רק איכות המועמד אלא מה שנסגר עימו לפני ● מיקה מזור מסבירה מדוע יעד העסק המשפחתי לא צריך להסתכם בשימור השם על דלת המנכ"ל אלא להמשיך לשמר את מורשת העסק לדורות קדימה ● כנס החברות המשפחתיות יתקיים ביום חמישי הקרוב, בבורסה לניירות ערך

התפלת מים / צילום: איל יצהר

חמישה מתקני התפלה הושבתו. האם צפוי מחסור במים בישראל?

עכירות חריגה במי הים הובילה להשבתה יזומה של רוב מתקני ההתפלה הגדולים בישראל, וגם ניסיון להחזירם לפעילות לא החזיק מעמד ● מה גרם לתופעה, האם המים בברזים בטוחים לשימוש, מי עלול להיפגע ראשון ומתי המצב צפוי להסתיים? ● גלובס עושה סדר

חיסכון פנסיוני / צילום: Shutterstock

המגמה התהפכה: מה עשה החיסכון שלכם באוגוסט?

אחרי חודשיים חלשים: העליות בשווקי המניות והאג"ח בארץ ובעולם החזירו את הירוק לחסכונות באוגוסט ● המסלול הכללי עלה ב-1.1%, והמסלול המנייתי זינק ב-2%, למרות התחזקות השקל שקיזזה חלק מהתשואות ● מתחילת השנה: המסלול המנייתי רושם זינוק ממוצע של 11%

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מימושי סוף אוגוסט: ירידות בוול סטריט ברקע הזינוק בנפט

המתיחות הגאו-פוליטית במפרץ, הנאום הניצי בג'קסון הול ודחיית התוכנית לצמצום החוב האמריקאי שלחו את המדדים למימושים ביומו האחרון של החודש ● סקטור האנרגיה בלט כאי ירוק יחיד לאחר שמחירי הנפט חצו את רף 90 הדולרים; מניות התשתיות בקליפורניה קרסו בעקבות החלטה משפטית ● מדד ה-VIX זינק; ה-S&P 500, הנאסד"ק והדאו ג'ונס ננעלו במגמה חיובית בסיכום החודשי

נשיא סין שי ג'ינפינג (משמאל), ונשיא קירגיזסטן סאדיר ג'פארוב / צילום: Reuters, Kyrgyz Presidency

ממצרים להודו וארה"ב: מנהיג סין פתח בסיבוב חובק עולם

מוועידת הפסגה ופגישות פרטיות עם פוטין בקירגיזסטן, ועד הביקור הצפוי בבית הלבן ● אחרי שנה בה אירח מעל 20 מנהיגים בסין, שי ג'ינפינג החל בסבב ביקורים עולמי ● היכן הוא יבקר ומה הוא מנסה להשיג?

חברת הביגוד הסינית Shein / צילום: Shutterstock

מסחר תנודתי בהונג קונג: שיין מחקה כמעט את כל הירידות ביום המסחר הראשון

ענקית האופנה המהירה שיין צללה בכ-9% בפתח המסחר בבורסת הונג קונג, אך התאוששה בהמשך ונסחרת בירידה קלה של כ-0.1% בלבד ● שווי החברה נקבע על 26.5 מיליארד דולר - רבע משווייה בשיא ● ברקע: מכשולים רגולטוריים, תחרות מול Temu וטיקטוק ומעבר להפסד ברבעון הראשון

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

סימנים של משבר: גל מכירות חריג של איגרות חוב ממשלתיות בעולם

תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב ובמדינות מפותחות רבות אחרות מזנקות לגבהים חדשים, מה שדוחף בנקים מרכזיים לכיוון של העלאות ריבית, ובמקביל מפעיל לחץ שלילי על שוקי המניות ● מה עומד מאחורי המגמה וכיצד בעולם מתמודדים מול המצב? ● גלובס עושה סדר

כבאים אוקראינים עובדים בזירת פגיעה של רחפן נפץ רוסי / צילום: Reuters, Valentyn Ogirenko

רחפני נפץ, איומים והצתות: באירופה חוששים שרוסיה מגבירה את הלהבות

סדרת ניסיונות תקיפה בגרמניה בעזרת רחפני נפץ מניחות במרכז הבמה את החששות של אירופה מזליגת המלחמה בין רוסיה ואוקראינה לשטח שלהן ● הממשלה הגרמנית צפויה להכריז על שורת צעדים חריפים בתגובה, בעוד ארה"ב מנסה להנמיך את הלהבות

רשות המסים / צילום: איל יצהר

אחרי 15 שנה ברשות המסים: העו"ד שעובר לכסא הנאשם

הפרקליטות הגישה כתב אישום נגד עו"ד ורו"ח שמעון כהן, לשעבר בכיר ברשות המסים, ונגד איש העסקים דודי אפל, בגין עבירות מס, זיוף ועבירות על חוק חדלות פירעון וחוק איסור הלבנת הון ● עוד נאשמים בפרשה עו"ד אורלי טל, אף היא עובדת רשות המסים לשעבר שעבדה במשרדו של עו"ד כהן; צבי שפץ; חיים סלטר; ושלוש חברות שבשליטת כהן

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

אחרי רצף שערוריות בבורסה: רשות ני"ע פותחת בביקורת על דירקטורים

כשלים פיננסיים התגלו לאחרונה בשורה של חברות חדשות בבורסה - מתחת לאפם של שומרי הסף ● כעת, רשות ניירות ערך פותחת בביקורת נרחבת המתמקדת בעבודת הדירקטוריון ובפרט באופן הסיווג של דירקטורים "בעלי מומחיות חשבונאית ופיננסית" ● גורם בשוק: "כאשר ממנים דירקטור שחסר לו הידע המקצועי, הוא לא יודע 'להרים את השטיח'"

גיל אגמון, מנכ''ל ובעל השליטה בדלק רכב / צילום: אוהד רומנו

גיל אגמון קנה מניות דלק רכב בכ־200 מיליון שקל. אלה המוכרים

אחרי הצניחה במניה, בעל השליטה ביבואנית הרכב רכש 10% ממניותיה מידי אלטשולר שחם, אנליסט ואחרים

פרופ' עדה יונת / צילום: Reuters, SERGEI KARPUKHIN

בגיל 87: כלת פרס נובל, פרופ' עדה יונת, הלכה לעולמה

הייתה חלוצה של חקר הריבוזום: "מדענית יוצאת דופן. מורשתה גדולה מהישגיה המדעיים"

דריו אמודיי, מנכ''ל אנתרופיק / צילום: Reuters, Denis Balibouse

אנתרופיק צפויה להגדיל את ההימור על ישראל

לגלובס נודע כי ענקית ה־AI אנתרופיק, הצועדת לקראת הנפקה היסטורית לפי שווי של 2 טריליון דולר, עשויה להגדיל משמעותית את פעילות המכירות בישראל ● המהלך מגיע בנוסף לרכישה הצפויה של הסטארט־אפ הישראלי דקארט

ד''ר שמעון אקהויז וד''ר דולב רפאלי / צילום: תומר שלום, יחצ

רשות ני"ע הטילה עיצומים כספיים על אפיטומי מדיקל; החברה תערער

אפיטומי מדיקל ובכיריה נקנסו בעקבות קביעת רשות ני"ע כי דיווחי החברה מסוף 2023 כללו פרטים מטעים ברשלנות, הנוגעים להסכם הפצה עם נסטלה ● החברה מתכוונת כעת לשווק את התרופה שלה בארה"ב ובישראל באופן עצמאי

אביב שפירא / צילום: באדיבות XTEND

חברת הרובוטיקה מישראל שמגיעה לוול סטריט לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר

חברת הרחפנים הישראלית אקסטנד תחל להיסחר ביום שישי בניו יורק תחת הסימול XTND, לאחר מיזוג עם חברה אמריקאית ● החברה, שהחלה כמיזם גיימינג והוסבה למענה ביטחוני, גייסה 152 מיליון דולר - בין המשקיעים גם אריק טראמפ ● המנכ"ל אביב שפירא: "ציון דרך משמעותי במסע שהתחיל בישראל"

שי בנישו, מנהל השקעות הנוסטרו, מגדל ביטוח ופיננסים / צילום: יוסי צבקר

מנהל ההשקעות שבטוח: זה מה שיקרה לבורסה אחרי הבחירות

שי בנישו, מנהל השקעות הנוסטרו של מגדל, אופטימי לגבי השוק המקומי ● הוא ממליץ לנצל את ההזדמנויות באג"ח האמריקאיות ומסמן את מניות הפיננסים, אבל גם ממליץ להתרחק מנדל"ן מניב - "עד שלא נבין את ההשפעה של ה־AI"