גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קופת גמל להשקעה – ככה תחסכו לילדים (וגם לעצמכם)

מהם היתרונות בהשקעה במכשיר חיסכון זה? ● מהן הטבות המס שניתנות בו? ● וכמה ניתן לחסוך באמצעותו?

חיסכון פנסיוני בעולם / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
חיסכון פנסיוני בעולם / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

קופת גמל להשקעה היא מכשיר חיסכון שהושק ב-2016 במטרה לעודד את הציבור להגדיל את החיסכון הפנסיוני שלו, אך יחד עם זאת לא להכביד עליו ולא "לנעול" אותו עם חיסכון עד גיל פרישה. כלומר, שהחיסכון והמשיכה יהיו מרצונו החופשי של החוסך.

המוצר הזה מרכז יתרונות שלא נמצאים במוצרים אחרים - הוא נזיל, הוא מנוהל על ידי גופים מקצועיים בדמי ניהול סבירים (0.6%-0.8%); ניתן לעבור בין לעבור בין מסלולים שונים בקופה ובין קופות שונות מבלי שזה ייחשב כמימוש ולכן לא מחויבים במס על הרווח; ניתן ליהנות מהטבות גדולות אם מחכים עד גיל 60 - משיכת הכספים תהיה פטורה ממס; וניתן לקחת הלוואה מול קופת הגמל להשקעה.

כמו כן, ניתן לחסוך בו באופן חד פעמי עד סכום של 71 אלף שקל בשנה, וניתן לחסוך דרכו בהוראת קבע. לכן, הוא נוח כחיסכון לילדים.

מהי קופת גמל להשקעה?

קופת גמל להשקעה היא סוג של קרן נאמנות משוכללת (למדריך המלא של קרן נאמנות), שהחוסכים בה קובעים את התמהיל שלה, ובהתאמה את רמת הסיכון שלה. הקופות האלו מהוות תחרות גדולה לקרנות הנאמנות וגם לפוליסות החיסכון/ פוליסות ההשקעה של חברות הביטוח.

קופות הגמל להשקעה מפוזרות על פני אפיקים שונים - סולידי, מנייתי, עירוב של מניות והשקעות סולידיות. אגב, ההשקעות בקופות עשויות להיות גם השקעות לא סחירות (בדומה להשקעות של גופי הפנסיה), וזה מהווה יתרון ביחס לקרנות הנאמנות שיכולות להשקיע רק בנכסים סחירים.

בכל מקרה, המשקיע מחליט מהי רמת הסיכון שמתאימה לו ובהתאם לזאת בוחר את קופת הגמל להשקעה - זו יכולה להיות קופת גמל סולידית ואז הביצועים שלה יהיו קרובים לאלה של השקעה בפיקדונות, וזו יכולה להיות קופה מנייתית בדומה לפוליסת חיסכון מנייתית או קרן נאמנות מנייתית. כלומר, במהות מדובר במוצר חליפי למוצרים הקיימים, אבל עם הטבות ייחודיות לו.

קופת גמל להשקעה - היתרונות

היתרון הראשון והבסיסי הוא שמדובר במוצר נזיל שאפשר להשקיע בו לכל תקופה - טווח קצר, טווח בינוני וטווח ארוך. כלומר, שונה לחלוטין מקופת הגמל הקלאסית שנועדה לטווח ארוך בלבד, עד הפנסיה.

יתרון שני - המוצר מנוהל על ידי הגופים המוסדיים ודמי הניהול עשויים להיות נמוכים - סביב 0.7% מהצבירה וללא דמי ניהול על ההפקדות. מעבר לכך, זה תלוי ביכולת המיקוח של כל אחד ואחד.

יתרון שלישי - לא מדובר בכסף קטן; אומנם נקבעה תקרה שנתית לסכומי ההפקדה בקופת הגמל להשקעה - 71 אלף שקל, אבל רוב הציבור בהחלט מסתפק בחיסכון שנתי כזה, ואפשר להגיע לסכומים משמעותיים. בנוסף, החיסכון הוא שמי - כלומר ניתן לחסוך לכל אחד מבני המשפחה 71 אלף שקל בשנה. לדוגמה, משפחה של 4 נפשות יכולה לחסוך דרך קופת הגמל להשקעה 284 אלף שקל בשנה, משפחה בת 5 נפשות כבר תחסוך 355 אלף שקל בשנה, וזה מצטבר להרבה כסף.

יתרון רביעי הוא כאמור בגמישות - אפשר לעבור בין אפיקי השקעה - ממנייתי לכללי, ממנייתי לסולידי וההפך - הכל פתוח. אפשר להחליף אפיקים בתוך אותה חברה (לדוגמה מקופת גמל להשקעה סולידית של הראל לקופת גמל להשקעה מנייתית של הראל), ואפשר לעבור בין החברות השונות (לדוגמה מהראל סולידית לקופת גמל להשקעה סולידית של מיטב דש). המעבר בין הקופות בתוך אותו גוף והמעבר בין החברות השונות לא ייחשב כמכירה, כך שלא משלמים עליו מס.

המשמעות היא שאם אתם לא צריכים את הכסף, אתם פשוט יכולים לעבור בין האפיקים לפי סגנון ההשקעה שלכם והסיכון שאתם מעוניינים בו על פני תקופה ארוכה ולצבור הטבות שוטפות. היתרון המיסויי הגדול, לצד הנזילות, וגם האפשרות להשיג דמי ניהול נמוכים יחסית מציבים את קופת הגמל להשקעה כפתרון טוב לחוסכים רבים, ואפילו כתחליף לחיסכון פנסיוני. הטבות המס על החיסכון הפנסיוני הן עד תקרת שכר מסוימת (הפרשה של כ-600 שקל מהשכר לשכר של כ-10 אלף שקל), ומאוד ייתכן שבמקום להפריש כספים נוספים לחיסכון פנסיוני, עדיף לאנשים פשוט להפריש את היתרה לקופת גמל להשקעה.

יתרון חמישי של קופות הגמל להשקעה הוא באפשרות לקבל מולן הלוואה. נניח שיש לכם קופת גמל להשקעה בסכום של 200 אלף שקל, ואתם זקוקים ל-100 אלף שקל. האפשרות המיידית שלכם היא לשבור את קופת הגמל, אבל אז לא תיהנו מכל הטבות המיסוי שבקופה, ולכן יש דרך "לעקוף" את העניין - לקחת מהקופה הלוואה בגובה של עד 80% מהיתרה בתנאים מצוינים: הלוואה לתקופה של עד 7 שנים, בריבית נמוכה ואטרקטיבית - לרוב פריים מינוס 0.5%, והיא משמרת את הטבות המס שלכם.

יתרון שישי - מדובר באלטרנטיבה מאוד מעניינת לחיסכון לילדים. אתם יכולים להפריש כמה עשרות או מאות שקלים בחודש לטובת חיסכון לילדים, וליהנות מכל היתרונות המוזכרים כאן.

ההבדל בין קופת גמל להשקעה לפוליסת חיסכון

לצד קופות הגמל להשקעה ישנו מוצר מתחרה שהושק לפני מספר שנים על ידי חברות הביטוח - פוליסות חיסכון/ פוליסות פיננסיות. מדובר במכשיר שמאפשר השקעה ברמות סיכון שונות, אך לא מבטא הטבה פנסיונית (הטבת מס לחוסכים לפנסיה כפי שיש בקופות הגמל להשקעה). המכשיר הזה הפך לפופולרי מאוד בשנים האחרונות, בזכות היותו מכשיר חיסכון נזיל, גמיש, מנוהל (על ידי מנהלי השקעות), שכולל גם הטבות מס (במידה וכאמור עוברים מפוליסה לפוליסה). מעבר לכך, המכשיר הזה לא מוגבל בתקרת השקעה, וזה יתרון ביחס לקופת גמל להשקעה שמוגבלת בהפקדה של 70 אלף שקל בשנה (להרחבה על פוליסת חיסכון).

איך בוחרים קופות גמל להשקעה?

קופות הגמל להשקעה מנהלות כיום מעל 25 מיליארד שקל. מדובר באחד המכשירים הצומחים ביותר.

אפשרויות ההשקעה בקופות גמל להשקעה מגוונות: אפשר להשקיע במסלול כללי שמשלב בין אג"ח למניות (משקל גבוה לאג"ח), אפשר להשקיע במסלול מנייתי ובמסלול אג"חי.

המסלול הכללי הוא המסלול המועדף על ידי הציבור. קופת הגמל להשקעה הכללית (פלוס כללי) של אלטשולר שחם היא הגדולה בתעשייה (לרשימת קופות הגמל להשקעה - תשואות וגודל).

חשוב להדגיש כי ישנן מסלולים סולידיים בקופות גמל להשקעה. קיימת אפשרות להפקיד בקופת גמל סולידית במיוחד, ובהתאמה עם דמי ניהול מאוד נמוכים. מדובר למעשה לתחליף מצוין לפיקדונות - זהו כלי חסכון והשקעה נזיל (עם אפשרות להשאיר לחיסכון ארוך טווח וליהנות מפטור ממס), והוא צפוי לספק תשואה לא נמוכה מפיקדונות. בינתיים הר השקלים בפיקדונות לא זז, הציבור מעדיף שהכסף שלו יישאר בבנקים, אם כי, כבר הצטברו כמה מיליארדים בודדים בקופות הגמל להשקעה הסולידיות.

מדריכים קשורים:

איך משקיעים בגיל 50 פלוס ? - דרך תיקון 190

מדריך קרנות השתלמות - יתרונות וחסרונות

* המדריך נכתב על ידי כותבי מערכת האתר הון, מדריכים פיננסיים. המידע והנתונים במאמר אינם מהווים המלצה לרכוש או למכור מניות, קרנות נאמנות וניירות ערך אחרים; וכן אינם תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם.

עוד כתבות

טראמפ רוצה דולר חלש, ובנק ישראל לא צפוי להתערב / צילום: Shutterstock

כטריליון שקל עדיין חשופים לנפילת המט"ח. מומחים: הגנה מפני תרחישי קיצון גאו-פוליטיים

ניתוח נתוני בנק ישראל חושף כי למרות מגמת ההיחלשות של הדולר, כטריליון שקל מחסכונות הציבור עדיין חשופים לתנודות מט"ח ● בשוק מסבירים שחשיפה מאוזנת עשויה לשמש "כרית הגנה" מפני תרחישי קיצון גאו־פוליטיים שעלולים להפוך את המגמה בשווקים

מנכ''ל אמזון, אנדי ג'סי / צילום: Reuters

רצף הירידות הארוך מזה 20 שנה: מה עובר על ענקית הטכנולוגיה?

מניית אמזון רשמה ירידות בתשעת הימים האחרונים של המסחר, ואיבדה מערכה כ-18% ● בזמן שהמשקיעים חוששים שההשקעות הקרובות של אמזון ישחקו את תזרים המזומנים, בחברה מנסים להרגיע: "הלקוחות ייצרכו יותר טכנולוגיית מחשוב ותשתית מאי־פעם"

האתגרים הצפויים במכירת ענקית הספנות צים / צילום: Craig Cooper

העובדים והרגולציה: האתגרים הצפויים במכירת ענקית הספנות צים

קרן פימי והפג־לויד הגרמנית צפויות לרכוש את צים תמורת 3.7 מיליארד דולר, באופן שיותיר את חברת התובלה הימית תחת בעלות ישראליות ● ועד העובדים כבר הכריז על שביתה מחשש לפיטורים המוניים לאחר החתימה המסתמנת על העסקה ● כעת הכדור צפוי לעבור לידיים של הממשלה שתבחן אותה

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניות שמדשדשות בת"א ואלה שצפויות לעלות היום

האינפלציה בישראל הפתיעה לחיוב בינואר, האם ריבית בנק ישראל תרד בשבוע הבא? ● למה המניות הביטחוניות בת"א סופגות לחצים ● בהלת ה-AI בוול סטריט צפויה להתרחב עם פתיחת המסחר השבוע רק ביום שלישי בשל ״יום הנשיא״. וגם: הסקטור בוול סטריט שרושם בחודשים האחרונים את הביצועים החזקים ביותר שלו מזה 25 שנה ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

מימין: לן בלווטניק, מבעלי רשת 13; פטריק דרהי, המשקיע החדש; ואמיליאנו קלמזוק, מנכ''ל רשת 13 / צילום: טים בישופ, יח''צ, רויטרס

הלחץ נגד עסקת רשת מגיע לחו"ל. האם דרהי יקבל שיעבודים, ומה ייצא למנכ"ל?

מנכ"ל רשת 13 אומנם לא יקבל מניות הודות לכך שהביא את איש העסקים פטריק דרהי כמשקיע בערוץ, אבל ההזרמה צפויה לכסות גירעון של 120 מיליון שקל ● רשות התחרות תצטרך להכריע האם מדובר בהלוואה או בשותפות, והעיתונים בבריטניה עוקבים מקרוב אחר ההתרחשויות

אילוסטרציה: Shutterstock

אלטשולר וילין לפידות מפספסים גם בינואר. ומי הגופים שמככבים בצמרת התשואות?

זינוק של כמעט 10% במדד הדגל המקומי הקפיץ את התשואות בקרנות ההשתלמות במסלול הכללי והמנייתי ● חברות הביטוח המשיכו ליהנות מהחשיפה המוגברת לשוק המקומי והציגו תשואה עודפת ● אילו גופים פספסו את הביצועים הטובים של הבורסה המקומית, וכמה עשו מסלולי ה-S&P 500 לנוכח התחזקות השקל?

ספינה של ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד / צילום: ap, Matthias Schrader

"השתלטות עם השלכות פוליטיות": איך מסקרים בגרמניה את רכישת צים?

כלי התקשורת בגרמניה מתייחסים לעסקת הרכישה של צים ע"י ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד כ"השתלטות עם השלכות פוליטיות" ● בעקבות לחץ פרו-פלסטיני, בקיץ האחרון הפג-לויד פרסמה הצהרה שבה היא מרחיקה את עצמה מההתנחלויות הישראליות מעבר לקו הירוק

מחאה נגד מדיניות המשטרה / צילום: Reuters, Anadolu

תוכנית החומש לחברה הערבית נכנסה לשנתה האחרונה, ללא חלופה באופק

כשמספר הנרצחים בשיא חסר תקדים, תוכנית החומש לחברה הערבית תסתיים בסוף 2026 ● בשנים האחרונות היא התמודדה עם קיצוצים של מיליארדים, ובמקביל הממונה עליה התפטר לפני יותר מחצי שנה - וטרם מונה לו מחליף ● בינתיים, הממשלה לא הציגה תוכנית חליפית

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

מדד המחירים לצרכן יורד / אילוסטרציה: Shutterstock

מה יעשה הנגיד: הסעיפים במדד שמסבכים את החלטת הריבית בשבוע הבא

ימים ספורים לפני החלטת הריבית של בנק ישראל, קצב האינפלציה השנתי הגיע ל-1.8%, הרמה הנמוכה ביותר מאז יוני 2021 ● בין הגורמים המשמעותיים ביותר בהחלטת בנק ישראל ניצב השקל, שהתחזק מאוד בחודשים האחרונים ואף שבר שיא של 30 שנה ביחס לדולר

ניצול קשישים / אילוסטרציה: Shutterstock

"זעקת הקשישים נשמעת לרחוק": מאחורי החלטת העליון נגד חברות האשראי

ביהמ"ש העליון קיבל את הערעור ואישר את הבקשה בתביעה הייצוגית נגד ישראכרט, כאל ומקס, בטענה כי לא מנעו את התופעה הידועה כ"עושק הקשישים" ● מה פסק המחוזי, מהן השלכות פסק הדין, וכיצד נפעל מעכשיו במקרה של הונאה? ● גלובס עושה סדר

מחלקת העסקים של ארקיע / צילום: ארקיע

ארקיע משיקה קווים חדשים ומחלקת עסקים גם בטיסות לאירופה

בין היעדים החדשים שארקיע מתכננת להפעיל בקיץ הקרוב נמנים פוקט שבתאילנד, מלאגה ואיביזה בספרד וכן וילנה בליטא ● בנוסף משיקה החברה מחלקת עסקים גם בקווים לאירופה, לראשונה בתולדותיה. כמה זה יעלה?

לן בלווטניק ואסף רפפורט / צילום: טים בישופ, עומר הכהן

האי הקריבי וההערכות שהתבדו: פרטים חדשים על המו"מ בין אסף רפפורט ולן בלווטניק

העיתון הבריטי "פייננשל טיימס" חשף כי אסף רפפורט נפגש עם בעלי רשת 13 לן בלווטניק מספר פעמים במטרה לנסות ולקדם את הצעת הרכישה שהוביל ● המחלוקת הייתה סביב הצורך בהזרמת כספים מידיית, דבר שהוביל לבסוף לבחירה בהצעה של פטריק דרהי

ירידת ערך בשוק המשומשות / צילום: Shutterstock

עד 15% בחודש וחצי: מחירי הרכבים המשומשים נחתכים

הורדת המחירים החדה בדגמים החדשים דוחקת מטה גם את ערך המכוניות המשומשות ● בין הסיבות: התחזקות השקל, הצפת המותגים מסין וחיסול מלאי "אפס קילומטר" ● כך השחיקה המואצת במחירוני המשומשות עלולה להקפיא את השוק כולו

מושגים לאזרחות מיודעת. מיזוג / צילום: Shutterstock

ערוץ רשת 13 ו־i24news יתמזגו? זה מה שהמדינה צריכה לבחון

הבעלים של ערוץ i24news מתקרב לרכישת ערוץ רשת 13, ויש מי שכבר מעלים אפשרות של מיזוג ● מה ההגדרה של מיזוג, באילו תנאים הוא צריך לעמוד, ומי מפקח על זה? • המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הבטן הרכה של איראן לקראת סבב נוסף של שיחות עם ארה"ב: מכירת הנפט

טראמפ מעמת את טהרן עם מציאות חדשה לקראת סבב השיחות השני בג'נבה: נכונות של המערב למו"מ לצד לחץ צבאי חסר תקדים ● איראן מגיעה עם אורניום מועשר בהיקף גדול ותשתית חשמל מקרטעת, והשאלה הגדולה היא האם תסכים להעשרה מחוץ למדינה

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הנגיד יוריד את הריבית? שני נתונים שהתפרסמו ביממה מסבכים את התשובה

הלמ"ס פרסמה נתונים המציגים תמונה מורכבת: צמיחה של 3.1% וחוסן כלכלי, לצד אינפלציה בשפל של 1.8% ● על רקע התחזקות גם של השקל, נגיד בנק ישראל יצטרך להכריע האם הוא להמשיך להקל על המשק - או שמא הצמיחה האיתנה ושוק העבודה ההדוק מחייבים עדיין ריסון

נתי סיידוף, יו''ר שיכון ובינוי / צילום: איל יצהר

לאחר מחיקת ענק בשדה דב: שיכון ובינוי מכניסה את השכרת הדירות לשלד בורסאי

בשנים האחרונות, נאלצה חברת הבנייה של נתי סיידוף להכיר במחיקות עתק של 1.5 מיליארד שקל בגין ייזום נדל"ן במתחם שבצפון ת"א ● כעת היא מכניסה את הפעילות לבורסה באמצעות מיזוג לשלד לפי שווי של 270 מיליון שקל

דירות חדשות / צילום: Shutterstock

אחרי שהספידו אותה: העיר שהקפיצה את מחירי הדירות

אחרי 8 מדדים רצופים של ירידת מחירי הדירות, הגיעו שני מדדי הרבעון האחרון של 2025, שהפכו את הקערה והצביעו על עליות גדולות שקיזזו כמחצית מהירידות ● את העליות מובילה תל אביב עם 2%, ובמקביל מחוז הדרום רשם עלייה של אחוז

הכוח שמניע את הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

המאמר שקובע: הכוח החדש שמניע את הדולר

"מה שבאמת מזיז את הדולר הוא אופרת הסבון הפרועה שהיא הפוליטיקה האמריקאית", כותבים ב"פייננשל טיימס" ● אנליסטים: "אנחנו נכנסים לעידן חדש, הצמיחה בארה"ב תזנק השנה, אבל הדולר ייחלש" ● ההמלצה: לגדר את אמריקה