גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

את המשברים של אלקו, גרשון זלקינד צלח כמו גדול

בניגוד לחברות החזקה בורסאיות בולטות שקרסו בזו אחר זו, הצליחו גרשון זלקינד ובניו להתמודד עם המשבר הפיננסי הגלובלי ולנתב את דרכה של אלקו בחזרה לשגשוג, אגב הורדת החוב הפיננסי לאפס ■ אתמול נפטר איש העסקים המצליח בגיל 87

גרשון זלקינד שהלך אתמול (ג') לעולמו בגיל 87, היה נציג נאמן של הכלכלה הישנה. חברת ההחזקות אלקו שבשליטתו נשענת על יסודות איתנים של חברות הפועלות בתחומי התשתיות, הקמעונאות והנדל"ן, מציגה מחזור הכנסות שנתי של כ-8 מיליארד שקל ויודעת לייצר רווחים גבוהים מפעילותה השוטפת וממימושי החזקות.

נכון להיום מחזיקה משפחת זלקינד ב-65% ממניות אלקו, ששוויה הנוכחי עומד על כ-2 מיליארד שקל - עלייה של 130% בשנתיים האחרונות וכמעט פי 5 משווי השפל שבו נסחרה באוגוסט 2012, עת החלו לעלות סימני שאלה באשר ליציבות הקבוצה ויכולתה לעמוד בהתחייבויותיה.

קווים לדמותו של זלקינד שהובאו בתקשורת הכלכלית בעבר יצרו תמונה של איש עסקים שמרן, ריכוזי וקפדן, שאיננו מהסס לרדת לפרטי הפרטים של עסקיו, אך גם כזה הרואה למרחוק. את האימפריה של אלקו בנה זלקינד מלמטה. מבחינתו, היכולת לשלוט בעסקיו הייתה המפתח להצלחה.

את השכלתו הפורמלית רכש זלקינד דווקא בתחום הפיזיקה הגרעינית, במכון הפוליטכני בשווייץ. בשנות ה-50 הצטרף למפעל המשפחתי, שעסק בייצור ובשיווק של מוצרי תשתית בענף החשמל. שלושים שנה לאחר מכן הוביל את המפנה בעסקיה של אלקו, לאחר שזו נקלעה לקשיים בשל ירידה בהזמנות מצד הלקוח העיקרי שלה עד לאותה עת - חברת החשמל.

זלקינד ביסס את שליטתו באלקו ופצח בסדרת רכישות, שהחלה ביצרנית השנאים המתחרה קצנשטיין-אדלר, ונמשכה באלקטרה (עבודות אלקטרומכניות) ובאלקטרה מוצרי צריכה (מזגנים). בכל החברות הנרכשות הורחבה הפעילות, גם באמצעות קניית אתרי ייצור וחברות שיווק בחו"ל. וכך, תחת הנהגתו הפכה אלקו מחברה קטנה של כמה מיליוני דולרים לקונצרן בשווי של מאות מיליוני דולרים.

בשנים האחרונות חדל זלקינד מלהיות פעיל בדירקטוריונים של חברות הקבוצה, הגם שהמשיך לשמש כנשיא אלקו, וככל הידוע היה שותף בהחלטות אסטרטגיות (דוגמת רכישת גולן טלקום בידי אלקטרה מוצרי צריכה). צמד בניו - מיכאל (מייקי) ודניאל, עומדים בראש החברה זה כעשור ומשמשים כמנכ"לים משותפים האחראים בפועל על ניהול עסקיה. המטה של החברה רזה ומצומצם, ומופעל על ידי צוות של 10-15 איש הנותן מענה לחברות הבנות בתחומים כמו ניהול כספים וייעוץ משפטי.

אלקו

תקופה טובה, לאחר שנים מאתגרות

אלקו פועלת באמצעות שלוש חברות בת בורסאיות מרכזיות: אלקטרה (בתחומי הקבלנות והתשתיות), אלקטרה מוצרי צריכה (ייצור ושיווק מוצרי צריכה וכן חברת הסלולר גולן טלקום) ואלקטרה נדל"ן בתחום הנדל"ן המניב. לאחרונה נכנסה הקבוצה לתחום פעילות חדש, לאחר שהתמודדה על רכישת רשת בתי הקולנוע גלובוס מקס - מכרז בו זכתה בשבוע שעבר, בהשקעה של 144 מיליון שקל.

הקבוצה נפרדת מזלקינד כשהיא בתקופה עסקית טובה, ולאחר שחוותה כמה שנים מאתגרות עם חולשה בחלק נרחב מתחומי הפעילות שלה, עד כדי כך שהיו שהביעו ספקות לגבי יכולתה להתאושש. ספקות אלה באו לידי ביטוי בעלייה ניכרת בתשואות האג"ח של חברות הקבוצה, לצד שחיקה משמעותית בשווי מניית אלקו והחברות הבנות.

אלקו התמודדה בעיקר עם בעיות שונות שהיו לה בפעילות ייצור המזגנים בחו"ל, שגררה אותה להפסד מצטבר ענק של כ-240 מיליון שקל בין השנים 2012-2014. בנוסף לכך היא נדרשה להתמודד עם הפסדים משמעותיים שהציגה החברה הבת אלקטרה נדל"ן, בשל רכישות נכסים בחו"ל שביצעה לפני המשבר הכלכלי העולמי, וכן עם האטה כלכלית ותחרות גוברת בעסקיה של אלקטרה צריכה - שגררו גם אותה להפסדים ניכרים.

בניגוד לחברות החזקה בורסאיות בולטות (ובהן אפריקה ישראל, אי.די.בי ואלביט הדמיה) שקרסו בזו אחר זו, הצליחה משפחת זלקינד להתמודד עם המשבר הפיננסי הגלובלי ולנתב את דרכה של אלקו בחזרה לשגשוג. הקבוצה ביצעה ארגון מחדש שכלל מהלכים שסייעו לשיפור מצבה, ובהם מכירת נכסים ופעילויות שלא היו בליבת עסקיה, ואשר הניבו לה רווחים חד-פעמיים גדולים, במקביל לחיזוק פעילויות הליבה שלה והורדת רמת המינוף והגדלת הנזילות. עם השלמת המהלכים הללו ירדה מצבת החוב הפיננסי נטו של הקבוצה מסכום של מיליארד שקל לחוב אפסי.

כך, כבר בתחילת 2015 הצליחה אלקו לעבור לרווח, בעיקר תודות לחברה הבת אלקטרה, הנחשבת כיום לזרוע הפעילות החזקה בקבוצה. זמן לא רב לאחר מכן מימשה אלקו את החזקותיה בקרן ריט אמריקאית בה הייתה שותפה, ובכך סיכמה השקעה מוצלחת בשוק הנדל"ן האמריקאי. במסגרת פעילות זו נרכשו מקבצי דיור להשכרה במזרח ארה"ב, הושבחו והושכרו מחדש.

פעילות זו הגיעה בשיאה להיקף שהתקרב ל-30 אלף יחידות דיור, ובשנת 2016 מומשה באופן שהותיר בידי אלקו תזרים חיובי של 700 מיליון שקל, שמרביתו שימשה להקטנת החוב הפיננסי כאמור. מהלך זה מלמד על יכולתה של הקבוצה לאתר הזדמנויות השקעה טובות, הגם שבעבר היו לה גם השקעות מוצלחות פחות (לידקום, השקם).

להתייצבות הפיננסית ולצמצום החוב של אלקו סייעו גם שני מימושי קרקע גדולים, בהיקפים של מאות מיליוני שקלים. הראשון היה של שטח בסין, שהיה שייך לחברה שהפעילה מפעל מזגנים שנסגר, וכן מכירת "מתחם אלקו", הקרקע שהייתה בבעלותה בצומת מורשה סמוך לרמת השרון, לידי קבוצת קנדה ישראל. את שנת 2016 סיכמה החברה עם רווח נקי מרשים של קרוב ל-400 מיליון שקל, בעיקר בזכות מכירת הקרקע בסין.

שיפור עקבי בתוצאות הבנות

הכיוון בו אלקו נעה אלקו בשנים האחרונות תואם לפעילות החברות הבנות, שתרומתן לרווחיה אשתקד הייתה חיובית, כשאלקטרה המשיכה להיות זרוע הפעילות הבולטת, אלקטרה מוצרי צריכה (אמ"צ) ממשיכה בשיפור משמעותי בתוצאותיה, ואילו אלקטרה נדל"ן תורמת תרומה סמלית לרווח, אחרי כמה שנים של הפסדים.

אלקטרה היא חברה יציבה ותזרימית, המחלקת דיבידנדים באופן קבוע ומבצעת מדי שנה רכישה או שתיים של חברות עם פעילויות משלימות. החברה הגיעה בימים האחרונים לשווי שיא של כ-3 מיליארד שקל, לאחר עלייה של כ-30% מתחילת השנה.

באמ"צ, הנסחרת בשווי של יותר מ-1.5 מיליארד שקל, בוצע בשנים האחרונות רה-ארגון מקיף, נסגרו עשרות סניפים של הרשתות מחסני חשמל ושקם אלקטריק ובוצעו פעולות שיווקיות מוצלחות, שהביאו להגדלת נתח השוק של החברה בתחום המזגנים בישראל לרמה של כ-45%, לצד פיתוח פעילות שיווק בחו"ל. בחברה הבת של אמ"צ, רשת ה"עשה זאת בעצמך" אייס אוטו דיפו, שסבלה מהפסדים, בוצע רה-ארגון שהחזיר את הרשת לרווחיות, ולאחר מכן היא נמכרה לקרן קדמה תמורת כ-200 מיליון שקל, ברווח של כ-150 מיליון שקל. כמו כן, באפריל האחרון השלימה אמ"צ את העסקה לרכישת גולן טלקום.

גם באלקטרה נדל"ן, הנסחרת בשווי של 370 מיליון שקל, בוצע ארגון מחדש, שכלל מימוש של פרויקטים יזמיים בהודו ונכסים מניבים באנגליה, הולנד, גרמניה, קנדה, לצד השלמת פרויקטים יזמיים בשוק הישראלי. בשנת 2016 נכנסה החברה לתחום מקבצי הדיור בארה"ב (תחום שאלקו עצמה פעלה בו בעבר), והוקמה חברה בת שכבר רכשה קרוב ל-23 אלף יחידות דיור, לצד שותפים אסטרטגיים ופיננסיים משוק הנדל"ן והפיננסים.

עוד כתבות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

פתיחה ירוקה בתל אביב; אודיוקודס צוללת ב-14%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.8% ● השקל התחזק מול הדולר, 3.72 שקלים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" ● עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ב-5%

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

הבורסות באירופה עולות; מגמה מעורבת באסיה


מדד הקוספי הדרום קוריאני זינק בכ-2%; לאחר 10 ימים של עליות, הנג סנג ירד ב-0.5% ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן, אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

״חזירות״: הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

השכירויות שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיעות לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"