גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעזרת הקב"א: תעשיית מכוני ההכנה למיונים בצה"ל מתפתחת

בצה"ל אולי אומרים שאי-אפשר להתכונן למבחני המיון בצו הראשון, אבל התעשייה רק הולכת וגדלה ■ מה גורם להורים להוציא מאות שקלים על הכנה שמוטלת בספק, איך הצבא מתמודד עם התופעה, ומה זה אומר על חזון כור ההיתוך? ■ בדיקת G

חיילים / צילום:רויטרס
חיילים / צילום:רויטרס

"קיבלתם זימון לצו ראשון? שואפים להגיע לתפקיד יוקרתי ומבוקש בצה"ל? אתם חייבים להגיע מוכנים למבחני צו ראשון! הכנה מוקדמת למיונים בצו ראשון מבטיחה לכם סיכויים גבוהים במיוחד לקבל תפקידים שווים בצבא". כך, במילים האלה, מתוך פרסומת לאחד ממכוני ההכנה למיוני הצו הראשון, נראה היום חזון צבא העם, זה שכל קבוצות האוכלוסייה מקבלות בו הזדמנויות שוות, שכל המשרתים בו עושים זאת למען המולדת, שאין בו תפקיד קטן מדי.

הכנה לצו ראשון אינה עניין חדש, אבל בשנים האחרונות אבד גם הניסיון לשמר את הפסאדה של שיוויון בפני הקב"א - אותה קבוצת איכות הנקבעת בצו הראשון, ושתכריע את עתידם של המועמדים לשירות בצה"ל, מי לקורס טיס ומי לשמירות בהתנחלויות, מי ל-8200 ומי לשלישות, מי לקצונה ומי לש.ג. תמיד נטען שבצבא העם אין דרך להתכונן למיונים האלה, שמתיימרים לחזות עד כמה יתאימו לתפקידים שביקשו בשאלון המנילה; גם גורם בצה"ל שעמו שוחחנו מתעקש שהמצב עדיין כשהיה.

אך לפחות במונחים של כוח שוק, נדמה שהאמון בהנחת היסוד הזו נפגם, כי יש מספיק צעירים (ובעיקר הורים), שמוכנים לשלם כמה מאות שקלים ולהשקיע זמן, על מנת לעשות "שירות צבאי משמעותי", שעם פריחת היחידות הטכנולוגיות היום גם מתורגם לקריירה מובטחת לאחר השחרור.

מדובר בתהליך ארוך שנים, וכדי להראות קצת ממנו, כדאי לחזור לפעם האחרונה שנושא הקב"א עורר סערה ציבורית. זה היה באוקטובר 2014, כאשר תחקיר "המקור" בערוץ 10 חשף את תעשיית ההכנה למבחני הקב"א. זו הייתה תגובת דובר צה"ל אז: "מערכת המיון הקיימת היא מהמתקדמות בעולם, נבחנת כל העת ותוסיף להיבחן בעתיד. באשר לסוגיית מכוני ההכנה לצו הראשון, בימים אלו מתבצעת בחינה בנושא".

הנה מה שאומר לנו הגורם הצבאי שלוש שנים לאחר מכן: "באופן כללי, אנחנו בהחלט מודעים, גם אם אנחנו לא מבצעים מעקב סדור. אנחנו חיים את המרחב, מכירים את האפליקציות ואת מכוני המיון, יודעים שזה בהחלט קיים. הדרך שלנו לפקח היא מוגבלת, אבל אנחנו כן צריכים לרענן את המבחנים שלנו מדי פעם ואנחנו עובדים על זה ממש בימים אלו. ב-2018 המבחנים יוחלפו, כי המידע עובר ודברים לא תמיד נשמרים. זו כבר אתיקה מובנית". במילים אחרות: בחנו את הנושא, והבנו שאין לנו מה לעשות עם התופעה הזו, כי בסך הכול מדובר בעניין של היצע וביקוש.

למען ההגינות, צריך לציין שמחירי הקורסים אינם בשמיים: ההכנה למבחני הקב"א נעה בין 90 ל-300 שקל עבור ערכה לשימוש עצמי, לבין 600 עד 1,000 שקל עבור קורס הכנה מקיף. מעבר לזה, הגורם הצבאי טוען שההכנה אינה תורמת הרבה ולא משנה יותר מדי בתוצאות, ואפשר להניח שהצבא יודע לאתר את האנשים המתאימים ביותר לתפקידים המבוקשים (לצורך כך, אגב, מבוצעים מיונים רבים ומורכבים גם לאחר צו ראשון, וכמובן שגם במהלך השירות עצמו). השאלה שצריכה להישאל היא אחרת: האם מועמדים ממעמד סוציו-אקונומי נמוך יכולים לזכות להזדמנות שווה בתחרות על התפקידים היוקרתיים בצה"ל, שרק הולכים ומתרבים ככל שהצבא הופך טכנולוגי יותר.

הגורם הצבאי שעמו שוחחנו משוכנע שכן: "ברור שיש זליגת מידע על מה שאנחנו עושים ואיך נראים המבחנים, אבל גם אם מישהו הצליח במבחן אחד יש עוד פרמטרים, ואנחנו מנסים לקבל תמונה כמה שיותר שלמה, עם ההבנה שצריך לשפר כל הזמן. לצד זאת, המבחנים בוחנים התאמה לשירות ומבחני פוטנציאל של יכולת חשיבה, כך שגם אם את עושה את ההכנה, זה לא מבחן ידע שאפשר להתכונן ולתת את התשובה. במבחן פוטנציאל, או שאת מצליחה להבין את ההיגיון של סדר מסוים או שלא, ולכן הכנה נותנת אוריינטציה ועוזרת להפיג חששות, אבל לא מביאה לשיפור משמעותי לציון במבחן, זה כתפיסה כללית שלנו".

- אבל הנה, כמו שאמרת: "נותנת אוריינטציה ועוזרת להפיג חששות". זה אפקט פסיכולוגי שיכול, במקרים מסוימים, להכריע את הכף, לא?

"במחקרים שעשינו לאורך השנים, לא מצאנו שההכנה הזו מעלה באופן משמעותי את הביצוע במבחן. אנחנו כן חושבים שהאוריינטציה ולהבין לקראת מה את באה, זה מאוד חשוב, לכן גם באתר 'מתגייסים' אנחנו מפרסמים הסבר על המבחנים וגם דוגמאות. המטרה היא לא להסתיר, להיפך. יש גם הכנות למועמדים שנעשות בשיתוף של משרד החינוך עם משרד הביטחון".

"ניחוח קל של קומבינה"

הנקודה המרתקת ביותר בסיפור הזה נשענת על הפער שבין האמירות של הצבא לבין הפריחה של מכוני ההכנה (הפער הזה קיים, אגב, בכל תחום: מעסיקים אומרים לנו שאי-אפשר להתכונן לראיונות אישיים או למבחני פיל"ת; במרכז לבחינות והערכה אמרו באופן מסורתי שקורס הכנה לפסיכומטרי לא נותן יותר מ-10 נקודות נוספות - ועדיין, הביקוש להכוונה והכנה הוא רב). על הפער הזה מגשרת, לפחות באופן חלקי, גישה ישראלית מאוד: הקריצה. לעיתים קרובות, אנשים המציעים הכנה יציגו את עצמם ככאלה שעוסקים במיונים במילואים, או שמבוססים על היכרות כלשהי עם מערך ההכנה, שמרכיביו אמורים להיות סודיים.

"מכל הסיפור עולה ניחוח קל של קומבינה", אומר הורה ממרכז הארץ שהשתתף בהרצאה של אחד המכונים בתיכון של הילד. "בא בן אדם שמספר לך שהיה חלק ממערך המיון בצה"ל, ושגם היום הוא עושה מילואים, ואז נותן טיפים לכאורה איך לבלף את המערכת. לזכותו ייאמר שהוא אמר שהוא לא מתכוון לחשוף שאלות שמופיעות במבחן, כי הוא עדיין עושה מילואים, אבל בסוף ההרצאה בדקתי באתר שלהם וראיתי שהם כן מציעים הכנה למבחנים בתשלום. התחושה היא שהם קיבלו ידע במסגרת השירות הצבאי שלהם ועכשיו הם גורפים מזה כסף. האם זה שונה ממישהו ששירת ב-8200 ומקים סטארט-אפ? לא, אבל זה עדיין מרגיז".

כשהתקשרנו למכון המדובר בשם בדוי, דווקא המליצו לנו לחכות עם הקורס, בשם שיתוף הפעולה בין צה"ל למשרד החינוך, שבמסגרתו התקיימה ההרצאה. "קודם כדאי לבדוק אלו סדנאות יהיו בבית הספר, זה מספיק", אמרה הפקידה. ובכל זאת, בירור קצר לגבי הקורס העלה שמחירו 500 שקל והוא נמשך יום אחד.

- מי מעביר את הקורסים?

"חיילים משוחררים, חלקם במילואים".

- הקורס הזה באמת מועיל?

"לא יודעת להגיד במדויק, זה חלק גדול מהקב"א ומהדפ"ר (דירוג פסיכוטכני ראשוני, יב"י), ולכן זה כל-כך חשוב".

"רוב הקצינים שעוברים דרכנו וחשופים למידע, לא עושים את זה", אומר בתגובה הגורם הצבאי. "הם מרגישים מאוד מחויבים לאתיקה מקצועית ואנחנו לא פוגשים אותם באזורים האלה. לאורך השנים נתקלנו במקרים מעטים של אנשים שיוצאים מהמערכת ומשתמשים במידע. כשאנחנו יודעים על אירוע כזה, אנחנו משתדלים לטפל בו באמצעים שלנו".

- אפשר באמת להתכונן?

ציון הקב"א הסופי של כל מועמד/ת לשירות ביטחון הוא שקלול של כמה גורמים, הנקבע בסיום המבחנים של הצו הראשון, שאותם, כמובן, ניתן לעבור פעם אחת בלבד. סקאלת הקב"א נעה בין 43 ל-56. על-פי נתונים לא רשמיים, קב"א 43 עד קב"א 46 מהווה שחרור על רקע נתונים נמוכים, ומאפשר להתגייס בהתנדבות; קב"א 47 עד קב"א 50 מהווה שירות ללא אפשרות לפיקוד; קב"א 51 מהווה שירות עם אפשרות לפיקוד שאינו קצונה; וקב"א 52 עד קב"א 56 מאפשרת פיקוד וקצונה.

בתחקיר "המקור" טענו כי הצליחו לחשוף את נוסחת המרכיבים השונים של הקב"א, אף על פי שלא ניתן לזה אישור רשמי כלשהו: הדפ"ר, טענו שם, מהווה חצי מציון הקב"א. הצה"ר (ציון השכלה ראשוני), מהווה שישית. הוא ממוקם על הסקאלה שהקצה הנמוך ביותר שלה הוא השכלה בסיסית (יסודי) והציון המרבי ביותר ניתן לזכאים לבגרות מלאה ולזכאים לתארים אקדמאים. שליש מהציון מגיע מהראיון האישי עם המאבחנת הפסיכוטכנית (זה נקרא צד"כ - ציון הדרך הכללי). על-פי תחקיר "המקור", למאבחנת יש 4 תכונות ראשוניות שהצבא זיהה כחשובות, והן ניתנות לניקוד מ-1 עד 5 (הציון המקסימלי הוא 20). בין התכונות, על-פי "המקור": דייקנות, פעלתנות, הסתגלות למטרות ומוטיבציה לשירות קרבי.

איך אפשר להתכונן לזה? הנה מה שמציעים בחלק ממכוני ההכנה: במכון הדר משלמים 180 שקל ומקבלים קוד גישה לסל של יותר מ-60 מבחנים פסיכוטכניים. במכון נועם, תמורת 854 שקל מקבלים בנוסף לערכת התרגול שתי פגישות אישיות - אחת עם מאבחן/ת פסיכוטכני/ת שנותנ/ת טיפים והדרכה, ואחת עם פסיכולוג/ית תעסוקתי/ת, שעושה סימולציה והדרכה של הראיון האישי. לדבריהם, יש הרבה מאד תרגולים עם הסברים מפורטים על כל פרק בבחינה, וכן חמש סימולציות מלאות של הבחינה, המאפשרות לקבל אינדיקציה מראש של תהליך המיון.

במכון הדס משלמים 690 שקל עבור ערכת האונליין יחד עם יום של הדרכה אישית הכוללת ביצוע מבחן פסיכוטכני, קבלת משוב על המבחן וטיפים איך לענות נכון בראיון האישי יחד עם סימולציה ומשוב. לדבריהם, יש להם ביקוש גדול, והם מציעים להגיע ליום ההדרכה האישית שבוע-שבועיים לפני מועד הצו, ולהתחיל את התרגול באינטרנט עוד קודם לכן.

הגורם הצה"לי שעמו דיברנו, כאמור, לא חושב שצריך לשלם תמורת כל ההכנה הזו: "אנחנו מנגישים לכולם את המידע הרלוונטי דרך האתר ומקיימים הכנות בבתי ספר, בדיוק באשכולות היותר חלשים, כי אנחנו יודעים שאם אנחנו לא נגיע, יהיה להם יותר קשה להגיע לבד. לי אין מושג מי עבר הכנה ומי לא. ראשית, לרוב התפקידים שיש בהם יכולת גבוהה או ספציפית אנחנו עושים מיוני המשך, שלאלה כבר אי-אפשר להתכונן, ואם מישהו הגיע בטעות, הוא לא ימשיך. שנית, כשמתבוננים במאסות שאנחנו ממיינים, אנחנו רואים שתהליך השיבוץ והמיון מוכיח את עצמו באופן נפלא".

המשפט האחרון של אותו גורם כלל סתירה לוגית שהותירה אותנו עם התהיות שעמן פתחנו: "לא סתם רוצים להתכונן לתהליך הזה, כי הוא מוכיח את עצמו", התגאה הגורם. כוח שוק כבר אמרנו?

קב"א

עוד כתבות

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים