גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתחת לרדאר: אלקטרה נדל"ן מטפחת אימפריית דיור בארה"ב

החברה, שנפרדה בשנים האחרונות מעיקר נכסיה בארץ ובחו"ל, ממשיכה לעבות את פעילותה מעבר לים, תוך שהיא מקווה לשחזר את הצלחת החברה האם אלקו ■ גיל רושינק, מנכ"ל אלקטרה נדל"ן, על המניה שעלתה בשנה האחרונה רק ב-5%: "אולי שוק ההון עושה לחברה קצת עוול"

בימים האחרונים סיכמה חברת אלקטרה נדל"ן, באמצעות זרוע הפעילות האמריקאית שלה (אלקטרה אמריקה), על עסקה לרכישת מקבץ דיור נוסף, של כ-300 דירות, בעיר סן אנטוניו בטקסס תמורת כ-40 מיליון דולר. בכך ממשיכה החברה לעבות את פעילותה בתחום מקבצי הדיור בארה"ב, המתנהלת מתחת לרדאר אך הופכת למשמעותית יותר ויותר מבחינתה.

אלקטרה נדל"ן שותפה ומנהלת כיום כבר יותר מ-60 מקבצי דיור ובהם כ-21 אלף יחידות דיור, ששוויים הכולל מוערך של כ-2 מיליארד דולר בדרום מזרח ארה"ב - טקסס, פלורידה, צפון קרוליינה, וירג'יניה וג'ורג'יה, והתקווה שלה היא לשחזר את ההצלחה המרשימה שהייתה מנת חלקה של חברה האם שלה, אלקו, בפעילות דומה שהייתה בבעלותה. מלבד החזקת חברת הניהול במלואה, חלקה של אלקטרה נדל"ן בנכסים עומד על כ-20% ולכן היא לא מאחדת את הפעילות בדוחותיה הכספיים.

הכניסה לפעילות בתחום מקבצי הדיור בארה"ב הגיעה לאחר כמה שנים בהן התרכזה אלקטרה נדל"ן במימוש נכסים כדי לעמוד בהתחייבויותיה, על רקע מצב פיננסי מאתגר והפסדים משמעותיים, שגררו אותה לגל מכירות אינטנסיבי ופרידה מעיקר נכסיה בישראל ומעבר לים.

אשתקד, זמן קצר לאחר שמימשה את עיקר פעילות מקבצי הדיור שלה בארה"ב ברווח גדול, החליטה החברה האם אלקו שבשליטת משפחת זלקינד, להפוך את אלקטרה נדל"ן לזרוע הנדל"ן המניב שלה ובמסגרת זאת מכרה לה תיק נכסים שנותר לה בארה"ב תמורת קרוב ל-60 מיליון שקל.

זאת לאחר שבמהלך 2015 סיכמה אלקו השקעה מוצלחת בעסקי הדיור באמריקה עם מכירת קרן הריט האמריקאית LAT, שבה הייתה שותפה, לידי הקרנות מיילסטון וסטארווד תמורת 1.9 מיליארד דולר, בעסקה שייצרה לה תזרים מזומנים חופשי של כ-640 מיליון שקל.

באפריל השנה הקימה אלקטרה נדל"ן קרן משלה במקבצי דיור בארה"ב (אלקטרה אמריקה פאנד), עבורה גייסה מחודש אפריל כ-170 מיליון דולר ממשקיעים בישראל, מסך גיוס כולל של עד 200 מיליון דולר שהיא מתכננת להשלים עד סוף 2017.

מאז ייסודה הספיקה הקרן לרכוש יחד עם שותפים 14 מקבצי דיור הכוללים כ-5,000 דירות, בהשקעה כוללת של כ-600 מיליון דולר, מתוכה עם הון עצמי של כ-140 מיליון דולר. היקף ההשקעה של אלקטרה נדל"ן עצמה בפעילות בארה"ב מאז נכנסה אליה, מגיעה כבר לכ-80 מיליון דולר, כשחלקה בקרן שהקימה כ-30 מיליון דולר.

מלבד הכסף שהשקיעה אלקטרה נדל"ן בעצמה בקרן, את עיקר הסכום (כ-60-70 מיליון דולר) היא גייסה ממשקיעים פרטיים, מהנוסטרו של בנק לאומי (כ-40 מיליון דולר) ומגופים מוסדיים (כ-30 מיליון דולר).

מגייסת גם כסף ישראלי

גיל רושינק, מנכ"ל אלקטרה נדל"ן, שבתקופה האחרונה נע לא מעט על ציר ישראל-ארה"ב, מספר כי "לאחר מסע המימושים שהחל באלקטרה נדל"ן ב-2012 במטרה להימנע מהסדר חוב, ב-2015 הגענו למצב בו החברה כבר הייתה בריאה יותר והיינו צריכים להחליט מה עושים קדימה.

"לשמחתנו, 'ירשנו' את פעילות מקבצי הדיור של אלקו בארה"ב, כולל חברת הניהול של הנכסים יחד עם כ-7,000 דירות, והתחלנו להרחיב את הפעילות. חברת הניהול שנרכשה, המעסיקה כ-500 עובדים, כבר הייתה מוכרת לגופים המוסדיים האמריקאיים. כך גם התאפשר לנו ליהנות מפעילות נדל"ן מניב בריאה וחזקה, וגם בזכות מה שאלקו בנתה בארה"ב, העסקאות שהציגה והידע שצברה, היום אנחנו יכולים להיכנס לעסקאות כשותף מנהל ולהביא איתנו שותפים אמריקאים.

"התפנית בעלילה הגיעה השנה, עם ההחלטה שלנו לגייס הון לעסקאות גם מישראלים, לאחר שראינו שקולגות מארה"ב ללא זיקה לארץ מגייסים פה כסף. הכוונה אחרי השלמת הקרן הראשונה להמשיך לגייס קרנות שבהן יהיה כסף ישראלי ואמריקאי, שיאפשר לנו להגדיל את כמות ההון לעסקאות. כסף זה ישמש לרכישת מקבצי דיור נוספים בדרום-מזרח ארה"ב, אותם אלקטרה נדל"ן תנהל ותהנה מדמי הצלחה ודמי ניהול".

"הביקושים גבוהים מההיצע"

רושינק מזהה פוטנציאל משמעותי בפעילות בשוק האמריקאי ואומר כי "חברת הניהול היא החברה התפעולית של הנכסים, שמייצרת את הכסף הגדול. רכישת מקבץ דיור זה כמו לרכוש שכונה שלמה ולהשכיר אותה, משהו שבארץ לא יכול לעבוד בגלל מחירי הקרקע הגבוהים והתשואות הנמוכות בהשכרה, אבל בארה"ב כן".

לדבריו, "בזכות הכניסה לפעילות בארה"ב, לאלקטרה נדל"ן יש היום שלושה מקורות הכנסה שהופכים את החברה ליציבה - FFO (תזרים מזומנים מפעילות שוטפת א'ל) מהנדל"ן המניב, דמי ניהול שוטפים, וקבלת נתח מרווחים עודפים לאחר מכירת הנכסים. דרך הפעילות שלנו היא רכישת מקבץ דיור, שיפוץ, העלאת שכר דירה ומכירה, והמנגנון מבטיח לנו מעל תשואה מסוימת אחוזים מהרווח".

לגבי שוק הנדל"ן למגורים להשכרה בארה"ב, אומר רושינק כי, "אי אפשר להתייחס לארה"ב כולה כמקשה אחת, אבל בשוק הדיור בדרום מזרח ארה"ב הביקושים לדירות בשכירות גבוהים יותר מההיצע ויש צפי לעוד הרבה שנות יציבות. במדינות בהן אנו פועלים, המחירים עדיין לא יקרים ואחוז התשלום על שכירות ביחס להכנסה עדיין נמוך ועומד על כ-30%, לעומת כ-50% בניו-יורק לדוגמה. כמובן שעדיין צריך לדעת לקנות נכון, ולנו יש גישה גדולה לעסקאות, בין היתר גם מקרנות שהיו שותפות שלנו ואנחנו רואים עשרות עסקאות פוטנציאליות בכל חודש".

רושינק גם התייחס להשפעת סופות הטורנדו שפקדו חלק ממדינות הפעילות של החברה ואומר כי "מזג האוויר בהן עדיין עדיף על מקומות עם חורף קשה, כי האמריקאים יודעים להתמודד עם הסופות והכול גם מבוטח. הסופות, למרות הרעש התקשורתי, השביתו חלקים קטנים מאוד מארה"ב, ומה שמניע את השוק אלה הביקושים שגדלים".

למרות הפוטנציאל, המשקיעים עדיין לא מתנפלים על מניית החברה, שעלתה בשנה האחרונה בכ-5% ומשקפת לה שווי של כ-380 מיליון שקל - הרחוק בכ-80% משווי שיא של 2.2 מיליארד שקל בו נסחרה במהלך 2007. התשואה השנתית של המניה גם מותירה את אלקטרה נדל"ן הרחק מאחור ביחס לביצועי מניית אלקו, וגם ביחס לביצועי החברות האחיות אלקטרה ואלקטרה צריכה.

רושינק מסביר כי "החברה עדיין מושפעת מהפעילות הישנה שהייתה לה ואשר העיבה עליה, אבל שכבר נוקתה כמעט במלואה. לאלקטרה נדל"ן הישנה נותרו פחות מ-10 נכסים עם היקף הון של כ-500 מיליון שקל שצריך למכור ולהביא הביתה, אבל זה נמצא בתהליך, כמו לדוגמה מכירת הנכסים בהודו שחילצו כ-120 מיליון שקל שיגיעו אלינו בתשלומים. היום אנחנו נמצאים בתפר שבין הפעילויות, וככה גם המניה מתנהגת. אבל אני חושב שאולי שוק ההון עושה לחברה קצת עוול כי כבר ניקינו אותה והחזרנו כל מה שהיה צריך".

אלקטרה אמריקה

תחום פעילות: החזקת מקבצי פעילות בארה"ב

אזור פעילות: דרום מזרח ארה"ב

מנכ"ל: ג'ו לובק

מספר מקבצי דיור: 64

היקף דירות: כ-21 אלף

שווי נכסים כולל מוערך: כ-2 מיליארד דולר

עוד כתבות

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש