גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נגב קרמיקה תובעת מיליונים מהמנכ"ל לשעבר מוטולה

החברה תובעת 46 מיליון שקל מהמנכ"ל לשעבר אבי מוטולה ומגורמים נוספים ■ לפי כתב התביעה, "נתגלו אי-סדרים חשבונאיים משמעותיים" בתקופת ההנהלה הקודמת

אבי מוטולה / צילום: תמר מצפי
אבי מוטולה / צילום: תמר מצפי

נגב קרמיקה, שבבעלות קרן ההשקעות ויולה, הגישה היום (ה') לבית המשפט המחוזי מרכז תביעה על סך 46 מיליון שקל נגד מנכ"ל החברה לשעבר, אבי מוטולה, ונגד גורמים נוספים שלטענת החברה "פעלו במשותף כדי להונות את נגב קרמיקה וליטול לעצמם את כספיה". יש לציין כי התביעה מתייחסת לתקופת ההנהלה הקודמת של החברה.

מוטולה, מהנתבעים המרכזיים, כיהן כמנכ"ל נגב קרמיקה בין 2007 ל 2015, ובחלק מהתקופה שימש גם כמנכ"ל חברת-האם אפריקה תעשיות, שבבעלות אפריקה ישראל של לב לבייב.

במארס 2015 פוטר מוטולה, ואז - כך לפי כתב התביעה - "נגב קרמיקה גילתה אי-סדרים חשבונאיים משמעותיים שבהם היה מוטולה מעורב".

בין הנתבעים גם אביהו איבשיץ, ששימש בתפקיד סמנכ"ל כספים ופיתוח עסקי בנגב קרמיקה והיה בעל זכות חתימה ודירקטור בחברה. בעקבות החשדות לאי-הסדרים, הנהלת החברה החליטה לפטר גם אותו.

התביעה הוגשה על-פי דרישת הבנקים מקרן ויולה, שהיא הבעלים של נגב קרמיקה מזה כחצי שנה. בנגב קרמיקה הסבירו כי "כפי שהחברה מחויבת ללקוחותיה, לספקים שלה ולקהל עובדיה - היא מחויבת לרדוף ולתבוע גורמים שהסבו לה נזק".

נגב קרמיקה צירפה לכתב התביעה גם הודעה של רשות ניירות ערך מתחילת מארס השנה, לפיה נמצאה תשתית ראייתית להגשת כתבי אישום נגד מוטולה ואיבשיץ בחשד לעבירות על חוק ניירות ערך. "מוטולה ואיבשיץ פעלו בנגב קרמיקה כבשלהם", נטען בכתב התביעה, שהוגש בידי עורכי הדין מעין שגיא ויעל מושקוביץ. "השניים פעלו כדי לגזול את כספיה של נגב קרמיקה".

בכתב התביעה נטען כי השניים חברו לאנשי עסקים נוספים, תוך הסתרת מידע מנגב קרמיקה, והעבירו להם ולחברות שבשליטתם כספים השייכים לנגב קרמיקה - מבלי שהחברה קיבלה על כך תמורה.

התביעה נוגעת, בין השאר, להליכים הקשורים לתכנון ולהקמת המפעל ליצור אריחי פורצלן שבירוחם, שעלה לפני כשבועיים לכותרות בעקבות החלטת קרן ויולה לסגור אותו ולפטר את 140 עובדיו.

כתב התביעה מגולל התנהלות המיוחסת לאיבשיץ ולמוטולה במסגרת תהליכי הרכש של מכונות ייצור שיוטמעו במפעל שבירוחם. על-פי הנטען, סכומי כסף גדולים שהוצאו לכאורה לטובת רכש של מכונות - מבלי שמכונות אלה סופקו כלל. כספים אלה הועברו לחברת קלרט שבבעלות איש העסקים משה צוק, שהוא הבעלים של מספר חברות שפועלות בתחום השיש.

עם פיטוריהם של איבשיץ ומוטולה, כך לטענת נגב קרמקיה, נמצאו 3 העברות כספיות בסך כולל של 740 אלף אירו מהחברה לחברת קלרט וזאת - כשצוק או החברה שלו לא היו מעורבים כלל בתהליך בחירת המכונות, רכישתן או הליכים אחרים הקשורים לכך. צוק, יש לציין, הוא בין הנתבעים בתיק זה, ובכתב התביעה נטען כי "קלרט וצוק מעולם לא היו מעורבים ברכישת המכונות למפעל".

עוד נטען בתביעה כי סכומי כסף בסך כולל של 9.5 מיליון דולר הוצאו מנגב קרמיקה על רכש של מכשירים ומכונות שלא סופקו מעולם: "כלל החברות שמהן 'רכשה' נגב קרמיקה את אותם מוצרים פועלים בתחום השיש - למרות שמפעל נגב קרמיקה לא מעבד אריחי שיש אלא מייצר אריחי פורצלן (...) כך, מיליוני דולרים הוצאו מקופת החברה ללא כל בסיס להוצאתם, עבור מוצרים שלא נדרשו לחברה ולא התקבלו בה".

התקשרויות בעייתיות

כתב התביעה מגולל שורה של התקשרויות בעייתיות בין נגב קרמיקה שבתקופת מוטולה ואיבשיץ גם עם חברת סנטרל, על רכישת חלקי חילוף למכונות ליטוש בסך כולל של כ-2 מיליון דולר. מוצרים אלה, כך נטען, לא סופקו מעולם לחברה, זאת בעוד שחלק מחלקים אלה נרכשו כבר במסגרת הליכים אחרים בידי הנהלת המפעל מחברה איטלקית - כך שכל התקשרות עם סנטרל הייתה מיותרת. טענות דומות יוחסו בנוגע להתקשרות נגב קרמיקה עם חברות כמו וארול וקרמיק קולקשן.

נגב קרמיקה תובעת מיליוני שקלים גם על הוצאות ששולמו בתקופת ההנהלה הקודמת על השתתפותה בתצוגות בחו"ל - שכלל לא התקיימו.

כלל הפרשיות לכאורה, שעולות מכתב התביעה, מסתכמות לסכום של כ-46 מיליון שקל. נגב קרמיקה מבקשת מבית המשפט לחייב את צוק, איבשיץ ואת מוטולה בהחזרת הכספים, בתוספת ריבית והצמדה, ולשלם את ההוצאות המשפטיות הנלוות.

בימים אלה מפעל נגב קרמיקה בירוחם נתון במשבר עמוק, בשל הקושי של המפעל להתחרות עם מוצרים מיובאים ממדינות כטורקיה, איטליה וסין. בשל מחלוקת עם ועד העובדים וההסתדרות על תוכנית הבראה שהציגה, נסגר המפעל בירוחם, שהינו פחות מ-15% מפעילות החברה. 

בשבוע וחצי האחרונים הנהלת החברה נדרשה לקיים משא-ומתן עם נציגות העובדים וההסתדרות, וזאת בהוראת בית הדין האזורי לעבודה בבאר-שבע. לפי שעה, אין פריצת דרך במשא-ומתן ודיון על מצב החברה צפוי להתקיים בבית הדין לעבודה ביום שני הקרוב.

אבי מוטולה, לשעבר מנכ"ל נגב קרמיקה ואפריקה תעשיות, סירב להגיב לדברים וטען כי אינו מכיר את כתב התביעה.

עוד כתבות

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

עליות בוול סטריט; הישראלית שמזנקת, וזו שנופלת ב-40%

נאסד"ק עולה ב-0.5% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט מזנקים, הדולר מתחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי מזנקת בעקבות הדוחות, סולאראדג' נופלת ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שהן ימשיכו בהמשך השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל–2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ–60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח