גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רוצים להתנגד לפרויקט בנייה? כדאי שתהיו עשירים ומקושרים

3 התנגדויות פופולריות לפרויקטים בירושלים ובת"א זוכות לכינוי הגנאי "בורגניזם", מכיוון שהמתנגדים השקיעו הרבה זמן, ידע, כסף וקשרים ■ ומי שאין לו? "פחות מתייחסים אליו, פחות מתקשרים איתו"

עמק רפאים בירושלים/ צילום: איל יצהר
עמק רפאים בירושלים/ צילום: איל יצהר

בתקופה האחרונה אנו שומעים על יותר ויותר מקרים של התנגדויות לתוכניות בנייה ופיתוח במרחב העירוני. "מטה המאבק לבינוי שפוי - התאחדות כל המאבקים", שקם במאי השנה, מונה כבר 38 התארגנויות מכל רחבי הארץ, ובתל-אביב צומח גוף שנקרא "הפרלמנט האזרחי של תל-אביב-יפו", שמאגד עשרות פעילים ממקומות שונים בעיר. לכל ההתארגנויות יש עמודי פייסבוק וקבוצות ווטסאפ והחברים נפגשים זה עם זה, מתייעצים ומתעצמים.

הקרקע רוחשת, ועתה טוענים המתנגדים למתנגדים שחלק ממובילי המאבקים מונעים מאינטרס צר ואין להם היכולת לראות את התמונה הכוללת. בדיונים המתפתחים בדפי הפייסבוק "תכנון עירוני וסביבתי", או "עירוניות מתחדשת", יש כבר מי שטוען שמתפתח כאן זן חדש של אורבניזם אגוצנטרי, או כמו שהם קוראים לו: בורגניזם.

רכבת קלה בעמק רפאים בירושלים

הרס העיר ההיסטורית או הצלת הרחוב הגווע?

מאבק מתוקשר מתקיים בשנה האחרונה בלב ירושלים, בין התומכים והמתנגדים למעבר הרכבת הקלה ברחוב עמק רפאים, הציר הראשי של שכונת המושבה הגרמנית. מדובר בקטע קצר מתוך מסלול הקו הכחול של הרכבת הקלה שאמור לחבר את העיר מצפון לדרום, בתוואי שאורכו 23 ק"מ ועושה את הדרך משכונת רמות ועד לשכונת גילה.

המתנגדים לתוכנית, שכולם מתגוררים או שיש להם עסקים ברחוב עמק רפאים, הקימו עמותה, גייסו יותר מ-800 אלף שקל (!), שכרו משרד יחסי ציבור, פתחו עמוד פייסבוק בשם "עוצרים את רכבת הרפאים" ודאגו לפרסום כתבות בכל אמצעי מדיה אפשרי. הפרופסור לספרות אריאל הירשפלד, המתגורר באזור, פרסם טור דעה בעיתון "הארץ" שבו טען שהסוגיה המקומית "נוגעת בגורלה של ירושלים כעיר היסטורית, כאתר תיירות, וכאתר מורשת שהוא קניינה של התרבות הישראלית כולה, ובעצם - הרבה מעבר לה". לפי תפיסתו, רכבת קלה בעמק רפאים "תהרוס סופית את ירושלים ההיסטורית".

בדיון שנערך בנושא בימים האחרונים (22.10) בוועדה המחוזית בירושלים, הציגו מתנגדי התוכנית חלופה של הרכבת הקלה (רק"ל) בתוואי תת קרקעי תחת פארק המסילה, המקביל לעמק רפאים.

הפרוטוקול, כולל ההחלטה של הוועדה המחוזית, טרם התפרסמו רשמית, ואולם ידוע כי הוחלט להחריג מקטע של כקילומטר מתוכנית הקו הכחול של הרכבת באזור המושבה הגרמנית. זאת לצורך "חשיבה מחודשת על חלופות".

עו"ד איתמר שחר, המשלים בימים אלה תואר שני בתכנון ערים ומתגורר באזור, הוא גם חבר בפורום האורבני של מנהל קהילתי גוננים (קטמונים). שחר מאמין בחשיבות של מעבר הרכבת הקלה בציר עמק רפאים ואת ההתנגדות לתוכנית הרק"ל הוא מפרש כ'נימביסטית' (נגזרת מ-NIMBY, ראשי תבות של Not In My Back Yard). לדברי שחר, "הטענה על הרס השכונה היא טענת אווירה. כשאתה פורט את זה לפרוטות אתה רואה שאין הרס של בניינים, יש כריתה של כמה עצים, הזזה של גדרות וזהו. אני לא מצליח להבין איך להכניס רכבת קלה במקום רכבים פרטיים זה הרס".

עמק רפאים בירושלים/ צילום: איל יצהר

- מה מניע את המתנגדים?

"אני חושב שיש שם קבוצה גדולה מאוד, עם אינטרסים מרובים: הסוחרים חוששים מפגיעה בעסקים שלהם בזמן העבודות על הרק"ל, התושבים חוששים מפגיעה בנגישות של הרכב הפרטי, מהרעש, וחלק מהאנשים, כאלה שהוזנו בדיסאינפורמציה, באמת מאמינים שזה יפגע במורשת".

- מניין הביטחון שהפרויקט טוב?

"הרחוב הזה היה בשיא פעילותו בשנות ה-90. אחר כך היו פיגועים. כשהקימו את מתחם התחנה בסמוך העסקים ניזוקו. אם אתה מסתובב ברחוב אתה רואה המון חנויות להשכרה. הרכבת הקלה, להערכתי, תסייע בנגישות לרחוב ותציל אותו".

ג', אדריכלית ירושלמית שחוששת להזדהות בשמה, אומרת שיש באזור התארגנות של מעט אנשים ממעמד סוציאקונומי מסוים, שמשפיעה לרעה על תכנון: "החלופה שהם מציגים תפגע בתושבים של הקטמונים, כי שם הרכבת תהיה עילית. הפורטלים (הכניסות והיציאות של הרכבת מתת הקרקע) ייצרו שני קרעים עירוניים. הקול של האנשים האלה נשמע הרבה יותר מאשר החלק שלהם באוכלוסייה. זה לגמרי לא מובן מאליו ששר התחבורה יתאם עם יו"ר הוועדה המקומית של ירושלים בחינה מחדש של מנהור בקטע קטנטן של הרכבת הקלה. איזה אדם רגיל יכול להגיע לשר ישראל כ"ץ, שישקול מה יהיה או לא יהיה מול הבית שלו?"

בינוי בחורשת ההסתדרות בתל-אביב

מגורים לחסרי בית או שימור הנוף הירוק

חורשת ההסתדרות, הממוקמת מצפון לדרך בן צבי וממזרח לדרך לבון בתל-אביב, מהווה פוטנציאל בלתי נדלה לתוכניות בינוי ופיתוח. לפני כשנתיים נודע לתושבים מהשכונה בדרך מקרה על כוונת עיריית תל-אביב לשתף פעולה עם יוזמה של משרד האדריכלים יסקי מור סיוון, שבמקרה זה פעל כיזם, וביקש לקדם במקום תוכנית לבניית פרוייקט בנייה גדול. מדובר במיזם התחדשות עירונית בשיטת בינוי-פינוי, שאמור לתת מענה לדיירי מבנה שיכון ברחוב אופטושו, שבמזרח השכונה, שקרס עקב עבודות הפיתוח של ציר איילון דרום.

תוכנית נוספת מייעדת 7 דונם משטח חורשת ההסתדרות לצרכי התארגנות. כלומר, לצורך אחסון ציוד כבד ועודפי עפר בזמן הקמת הקו הירוק של הרכבת הקלה. לתוכנית הוגשה התנגדות על ידי האגודה השיתופית ליוצאי צבא קבע בקרית שלום, הפורום למען טבע עירוני ואיכות הסביבה, ופורום תושבים מקרית שלום ושכונות דרום תל-אביב, בטענה שפיסת שטח ההתארגנות שאושרה אינה מוגבלת בזמן, והמשמעות היא שנתח משמעותי משטח הפארק ייגזל מתושביה למשך שנים ארוכות, וקיים ספק גדול אם בכלל יושב לציבור.

מאירה תדמור, תושבת השכונה שהייתה בין מובילי המאבק נגד הבנייה בחורשת ההסתדרות, מבהירה שמדובר בעניין שמשמעותו חורגת הרבה מעבר לחורשה הקטנה: "מדובר בתופעה גלובלית, שהולכת ומחמירה של פגיעה בשטחי טבע, במקרה הזה טבע עירוני. לשטחים האלה יש חשיבות אקולוגית נרחבת. אם אנחנו לא נשמור על המקומות האלה לא יהיה כדור הארץ. זאת המציאות".

חורשת ההסתדרות דרום תל אביב/ צילום: איל יצהר

- ומה עם דיירי השיכון של רחוב אופטושו שמשוועים לתפרון?

"אנחנו חתרנו כל הזמן לפתרון במגרש כדורגל נטוש, בפינת הרחובות ישראל גורי וקיבוץ גלויות. הכל עניין של רצון. לא חייבים לאכול שטחים פתוחים".

יעל בן יפת, מנכ"לית הקשת הדמוקרטית המזרחית, שהיא גם ילידת שכונת קרית שלום, זועמת על האופן שבו התנהלו הדברים: "הקמת איילון דרום הרסה לתושבי רחובות לייוויק ואופוטושו (שיכונים בצד המזרחי של שכונת קרית שלום) את החיים. לפני 12 שנים אחד מהמבנים התמוטט. כשבאו ורצו לעשות פינוי-בינוי הסתבר שאי-אפשר לבנות מחדש את המבנים כי מדובר באזור מסוכן ולא ראוי למגורים. חורשת ההסתדרות הייתה אתר פוטנציאלי לפתרון בעיית תושבי השיכון ברחוב אופטושו.

"המאבק שם היה הפנים המכוערות של התארגנות תושבים. הם דיברו על 'הריסת פארק החורשות' אף על פי שזה בכלל לא קשור לפארק. זה היה כל-כך סימבולי שאחד מנציגי האוכלוסייה המוחלשת (מרחוב אופטושו) התאבד כשנודע לו על ההתנגדות לבנייה. אני רואה בג'נטריפיקטורים ובתושבים הוותיקים את האחראים למה שקרה שם. הניצחון שהם מתהדרים בו כבר גבה חלל".

"משטרת הג'קוזי" בתל-אביב

בניין למשטרה או מבנה לגני ילדים

מאבק שזכה לתהודה רבה יחסית בתקשורת הוא ההתנגדות של תושבי אזור מזרח לב העיר בתל-אביב (בין שדרות רוטשילד לדרך בגין) למבנה הממוקם בפינת הרחובות יהודה הלוי ולינקולן, ששימש בעבר את בזק והדואר. המבנה נרכש בשנת 2014 ע"י קבוצת "אורבנו", שהגישה בקשה לוועדת ההיתרים להקים במקום תחנת משטרה ומעליה מלון - הכולל ג'קוזי בחלק מהמרפסות.

בחוות דעת אדריכלית ותכנונית שהוכנה על ידי אדריכל עילם טייכר עבור עו"ד דוד שוב, והוגשה לוועדת הערר המחוזית באפריל 2016, הוא מנה שורה ארוכה של פגמים שאמורים למנוע את התאמת המבנה כתחנת משטרה: מדובר במבנה ציבורי בבעלות פרטית; העירייה מתעלמת מצרכי התושבים ומבקשת לשנות את ייעוד הבניין על חשבון שימושים קהילתיים שהיו אמורים להיות בו; מיקום תחנת המשטרה לא יאפשר שירות איכותי לתושבי מרכז העיר; האזור סביב יהיה פקוק בשל עבודות הרכבת הקלה ועוד.

אי-אפשר שלא להתרשם מאופן הפעולה וההתארגנות של תושבי אזור מזרח לב העיר. קבוצת התושבים שפועלת כעת לסילוק תחנת המשטרה המיועדת מרחוב לינקולן, המכנה את עצמה "ירוק וגם בטון", הצליחה, במאבק שארך 15 שנים, להביא להקמתו של פארק קריית ספר, באתר שבו רשות מקרקעי ישראל, בתמיכת עיריית תל-אביב-יפו, תכננו להקים מתחם מגדלי מגורים. זהבה ארזואן, שהובילה את המאבק נגד הקמת תחנת המשטרה, מבקשת להדגיש שמדובר בקהילה מגובשת למדי, אך לאו דווקא אמידה: "אנחנו בורגנים, אנשים עם המון מוטיבציה, שלא מוכנים שהרשות תנהג בנו בבריונות ותרמה אותנו".

פעילי "ירוק וגם בטון" יוצאים מגדרם כשקוראים להם 'נימביסטים'. בין היתר הם נזכרים בפוסט שהתפרסם באוקטובר 2015 בדף הפייסבוק של מירב מורן, מי שהייתה באותם ימים כתבת במוסף הנדל"ן של גלובס, ויצאה נגדם: "הבה נשים לב שהמחאה מגיעה מצד אנשים שמחזיקים בנכסים על הקרקע הכי יקרה בארץ: דירות מגורים בבנייה נמוכה בואכה שדרות רוטשילד ושינקין (סליחה על הדמגוגיות), 400 מטרים מבניין הסינמטק, ו-500 מטרים מכיכר הבימה, מרחק צעידה נעימה למוזיאון תל-אביב ובית האופרה, לצד בית הספר היסודי הכי מיוחס במדינה, וסמוך לתחנת הרכבת הכי מפוארת שתבנה במטרופולין. מוקפים בכל מוסדות הציבור הנחשקים של העיר במרחק הליכה, ומתנגדים להקמת תחנת משטרה, יש לי רק מילה אחת לומר לכם, אגואיסטים: תתביישו".

הפוסט הודפס ואף הונח על שולחנות חברי מועצת העיר, כשבאו לדון בנושא.

בנין בזק יהודה הלוי פינת לינקולן תל אביב/ צילום: אמיר מאירי

"אין הזדמנות להשפיע, אז אנשים מתנגדים"

בשלושת המקרים שתוארו כאן, המתנגדים יטענו כמובן שהם בעד עירוניות והתחדשות, שהם מצילים את רוח העיר האמיתית ושהם פועלים למען הסדר הטוב. אולם, אי-אפשר להתכחש לכך שמדובר בהתאגדויות של מעט תושבים שדואגים לקידום אינטרס מצומצם. אנחנו לא יודעים באמת כמה כסף עולים הקמפיינים של ההתנגדויות, אבל ברור שהפעילים במושבה הגרמנית בירושלים, בקרית שלום ובלב העיר בתל-אביב, הצליחו לייצר חשיפה ונראות של המאבקים שלהם בגלל שיש להם נגישות יוצאת מן הכלל לעולם התכנון, המשפט והתקשורת, והם יודעים להגיע ללבם של פוליטיקאים מקומיים שמשתמשים במאבק לקידום מעמדם.

ד"ר טליה מרגלית, מבית הספר לאדריכלות של אוניברסיטת תל-אביב, אומרת שאכן התחושה היא שיש בתקופה האחרונה יותר התארגנויות וגם יותר התנגדויות. מרגלית מכירה בעובדה שבסופו של דבר קולם של החזקים הוא זה שנשמע: "באופן מסורתי, בארץ ובעולם, האוכלוסייה החלשה מתנגדת פחות. הם לא יודעים איך, הם לא מעיזים, והם לא מאמינים שזה יעזור להם.

"גם המערכת התכנונית מתייחסת אליהם בצורה שונה: עונה להם בצורה פחות מפורטת, פחות מתייחסת אליהם, פחות מתקשרת איתם. אנחנו יודעים שהמאבקים הגדולים התחילו ממקומות שאנשים יודעים לספק את המילים הנכונות. במקומות אחרים, של אוכלוסייה חלשה, שדווקא שם הבעיות הגדולות, הקול שלהם לא נשמע".

לאלה אלכסנדרי, חברת הוועד המנהל של עמותת "מרחב" ולשעבר מנהלת קהילת חיפה של החברה להגנת הטבע, ביקורת עניינית על סוגיית ההתנגדויות: "המצב שבו ההתנגדויות ניתנות אחרי שהתוכניות כבר מגובשות, מזמין תגובות נימבסיטיות. לציבור אין הזדמנות להיות שותף בגיבוש התוכניות ולכן הוא מתנגד וימצא כל דרך שהיא לעצור תוכנית, בכלי היחיד שהמערכת נתנה לו. המערכת מקדמת חוסר אמון של התושבים ואף יוצרת אפליה מובנית. עצם זה שהאוכלוסיות היחידות שמבינות מה קורה ויכולות להקדיש אנרגיה למאבקים הן אוכלוסיות חזקות, בעייתי".

עוד כתבות

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור