גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עתיד הלמידה נמצא בנוירו-חינוך

בעולם משתנה, המיקוד צריך להיות בללמוד איך ללמוד, ולשם כך אנשי חינוך מתחילים לגייס את מדעי המוח

משדרגים סדרתיים / איור: עובדיה בנישו
משדרגים סדרתיים / איור: עובדיה בנישו

כמעט בכל שיחה על עולם העבודה העתידי אנחנו מגיעים גם לשאלה על חינוך ילדים לחיים ולעבודה בעולם שאנחנו אפילו לא יכולים לדמיין. אבל אולי דווקא בחוסר היכולת לתת תשובות ודאיות טמונה ההזדמנות, כי אם איננו יכולים להגדיר בוודאות אינטליגנציה בעולם העתידי, הרי שצריך להעביר את המיקוד ליכולת הלמידה. השיח על חינוך צריך להתמקד ב"איך" ולא ב"מה".

אחת התופעות המעניינות בהקשר הזה היא החיבור בין חינוך לפסיכולוגיה ומדעי המוח, בניסיון ליצור את מדע הלמידה. יש לזה אפילו שם חדש: neuroeducation (נוירו-חינוך), כלומר, שילוב מתודולוגיות מדעיות בהכנת תוכניות לימודים ואסטרטגיות הוראה.

בספרה Teaching Students to Drive Their Brains, טוענת דונה וילסון, פסיכולוגית המתמחה בתחום, שיש לנו היכולת "לנהוג" במוח שלנו וללמד את עצמנו אסטרטגיות למידה, וכך להשיג ביצועים טובים יותר. אחד התפקידים החשובים ביותר של המורה, אם כך, הוא להוביל ולתמרץ את התלמידים להגביר את הפוטנציאל שלהם.

המוח מוכן מינקות ללמוד ולהתאים את עצמו לאתגרים חדשים, ואימון אינטנסיבי משיג תוצאות. אחד המחקרים הידועים בתחום הזה הראה כיצד מוחם של נהגי מוניות ותיקים בלונדון התפתח בהתאם לצורכי העבודה שלהם. מרכז הזיכרון שלהם היה גדול מהממוצע בגלל התרגול האינטנסיבי בנהיגה. הדבר לא הקנה לנהגים זיכרון טוב יותר באופן כללי, אלא רק זיכרון ייחודי לעיסוק שלהם.

כניסתן של תוכנות הניווט ניטרלה למעשה את היתרון של הנהגים הוותיקים, והידע שהם צברו על מפת לונדון הפך לכל הפחות ללא רלוונטי. לכן אין לנו ברירה אלא לנצל את גמישות המוח כדי ללמוד מה שצריך עכשיו בעולם שזז. רק כדי לסבר את האוזן, הקורס הפופולרי ביותר באתר הלימודים המקוונים Coursera הוא "ללמוד איך ללמוד". נרשמו אליו עד היום 1.8 מיליון סטודנטים מכ-200 מדינות, רובם בגילים 25-44, אנשים שמבינים שהקריירה שלהם תהיה רצופה שינויים ומחפשים דרכים חדשות לטפס בעקומת הלמידה.

ד"ר ברברה אוקלי, מרצה להנדסה באוניברסיטת אוקלנד ברוצ'סטר, טוענת שכל אחד יכול ללמד את עצמו ללמוד באמצעות חיווט מחדש של המוח. היא ריכזה את המלצותיה בספר Mindshift: Break Through Obstacles to Learning and Discover Your Hidden Potential. כן, יש לו גם קורס מתוקשב תואם. אלה ארבעת הדגשים העיקריים שלה:

להתרכז/להתפזר: למוח יש שני סוגי מצבים בהקשר של ריכוז. באחד אנחנו ממוקדים בחומר ובשני אנחנו מפוזרים, כלומר המוח במצב מנוחה. דווקא במצב המפוזר, המוח מעבד את המידע שנצבר ויוצר חיבורים בין חלקי מידע. בשלב הזה עשויות להתגבש תובנות בלתי צפויות. לכן מומלץ לנוח אחרי עבודה ממוקדת. אוקלי מפשטת את הרעיון הזה בסרטון TED פופולרי.

לעשות הפסקות: כדי לאפשר את שני המצבים - ריכוז ופיזור - מומלץ להגביל את זמן הריכוז ל-25 דקות רצופות ואז לקחת הפסקה, אפילו קצרה. הפסקה פירושה להקשיב למוזיקה, לצאת להליכה, או כל דבר שמכניס אתכם למצב רגיעה וגורם לכם להפסיק לחשוב על הדבר שהתרכזתם בו. בזמן שאתם לא חושבים עליו, המוח שלכם מארגון את הידע החדש ו"שם על המדף לשימוש בעתיד". אוקלי ממליצה ממש לשים טיימר ל-25 דקות. הטיימר מכניס אותנו במהירות רבה יותר למיקוד, כי אנחנו יודעים שהזמן קצוב.

להתאמן: Chunking הוא תהליך של יצירת דפוסים עצביים במוח שניתן להפעיל מחדש על פי הצורך. לדוגמה, העלאת נוסחה שכבר למדנו או נגינת אקורד מוזיקלי. מחקרים מראים שכדי לפתח מומחיות, אנחנו זקוקים למעין ספרייה מנטלית של דפוסים מוגדרים כאלה. וכדי לייצר ספרייה כזו צריך להתאמן. נהיגה היא דוגמה טובה לכך. בהתחלה, אנחנו חושבים על כל תנועה, על כל פרט, אבל עם הניסיון, לאחר שהוטבעו דפוסים במוח, אנחנו יכולים לנהוג כמעט על אוטומט ולחשוב על דברים אחרים. הדפוסים האלה בנויים זה על זה, וכך ידע צומח והופך למומחיות. כמו שלומדים שפה או תווים, יש יסודות שאנחנו יכולים לשלוף במהירות גם אם אנחנו מתמודדים עם משפט מורכב או יצירה חדשה.

דע את עצמך: אנשים לומדים בדרכים שונות. חלק קולט מהר, חלק צריך לתת למידע לשקוע, אבל אולי גם מצליח לקלוט יותר פרטים בדרך. ההבנה של איך אנחנו לומדים היא הצעד הראשון בדרך להבנת האופן שבו כדאי לגשת לחומר חדש.

הנקודה האחרונה הזאת מופיעה שוב ושוב בעולמות הלמידה החדשים, במסגרת המושג Metacognition המתייחס לצורך לחשוב על החשיבה (thinking about thinking). חישבו שיש לכם מוח מעל המוח, שתפקידו להתבונן מבחוץ על מה שקורה לכם במוח בזמן שאתם לומדים. המוח החיצוני הזה מציב יעדים ללמידה, מתכנן אותה, בודק היכן אתם עומדים ביחס לתוכנית, מה עובד ומה לא, ומה צריך לשנות כדי שתלמדו יותר טוב. הדבר החשוב הוא שהמוח החיצוני הזה הוא שלכם, לא של מורה או בעל סמכות שמנחה או מפקח עליכם בתהליך. זה בעצם הסיפור של החינוך החדש, הצורך לפתח אצל התלמידים את המוח הנוסף הזה, כדי שייקחו אחריות על הלמידה היום ובעתיד ולא יזדקקו למישהו חיצוני כדי להתפתח. זו המתנה הגדולה ביותר שכל מורה יכול להקנות לתלמידיו. בכל גיל.

* הכותבת היא דירקטור משאבי אנוש באינטל העולמית ובעלת הבלוג "עולם העבודה העתידי", www.niritcohen.com

עוד כתבות

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"