גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין הביטוח הסיעודי לשכר המורים: כל הדרכים לחמוק ממהפכה

בסיפור של הביטוח הסיעודי כל הצדדים כשלו: החברות המשווקות והסוכנים, הלקוחות וכמובן הרגולטורים ■ כולם מכרו או קנו מוצר בלי כיסוי ■ המזל הוא שריבוי האשמים מביא איתו גם ריבוי של גורמים שנדרשים לשאת באחריות

ביטוח סיעודי / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
ביטוח סיעודי / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

ה-30 בנובמבר, יום חמישי. מהדורות החדשות של השעה 6:00 יבשרו על הסרת איום השביתה במשק בעקבות פריצת דרך שהושגה לפנות בוקר בשיחות המרתוניות שהתקיימו בין נציגי משרד האוצר, משרד הבריאות וההסתדרות הכללית. במרכז המתווה המוסכם: תוקף הביטוחים הסיעודיים הקבוצתיים יוארך פעם נוספת בחודשים ספורים בלבד, למרות התנגדותה של מנהלת רשות שוק ההון, דורית סלינגר; חברות הביטוח יחויבו לשווק פוליסה אחידה עם מענה בסיסי ובמחיר אטרקטיבי; קשישים ומקבלי קצבאות הבטחת הכנסה ייהנו מסבסוד ממשלתי עבור אותו מוצר ביטוחי; ותקציב האשפוז הסיעודי יגדל באופן מדורג (המטרה המרכזית היא להפסיק עם מבחני ההכנסה שחלים כיום גם על בני משפחתו של המטופל הסיעודי).

מה לגבי האזהרות מפני הזדקנות האוכלוסייה שמחייבת העלאה במס הבריאות או תוספת משאבים ממשלתית? הצדדים יסכימו על הקמת צוות מיוחד (חלילה לא "ועדה" שנשמעת כמו מריחה) שייבחן פתרונות ארוכי טווח, לרבות השקת ביטוח סיעודי ממלכתי של ממש - רצוי ללא העלאת מסים המנוגדת לעיקרון העקבי של שר האוצר, משה כחלון. זה יהיה אוסף של פשרות, חבילה של תוכניות אפויות למחצה, "להשאיר את הכבשה שלמה ואת הזאב שבע", כמו שאמר לי אחד הגורמים בעניין. משהו שיוצג כהישג בסוף 2017 בתקווה שלא יהפוך למחדל בדוח מבקר המדינה של 2021.

עד כאן העתיד. בסיפור של הביטוח הסיעודי כל הצדדים כשלו: החברות המשווקות והסוכנים, הלקוחות (ועדים ומעסיקים כאחד) וכמובן הרגולטורים. כולם מכרו או קנו מוצר בלי כיסוי, לפחות ברגעים שבאמת צריך אותו. המזל הוא, אם אפשר לדבר על מזל במקרה כזה, שריבוי האשמים מביא איתו גם ריבוי של גורמים שנדרשים לשאת באחריות. סלינגר לא יכולה לזרוק את זה על חברות הביטוח, חברות הביטוח לא יכולות לזרוק את זה עליה, יו"ר ההסתדרות ניסנקורן לא יכול להפיל הכול על כחלון, וכחלון לא יכול לגלגל את זה בחזרה אל יו"ר ההסתדרות.

תוסיפו לכל זה את דוח מבקר המדינה האחרון שלא חסך מאיש, ותקבלו מחזה נדיר של נבחרי ציבור, פקידים ורגולטורים שיושבים יחד "אשכרה" כדי למצוא פתרון מוסכם. "יש שיח שנראה יותר אמיתי מתמיד", אמר לי אחד הגורמים המרכזיים שמשתתפים בשיחות, כשבמקביל גם שר הבריאות, יעקב ליצמן, החל לדבר על התקדמות משמעותית.

ההתנגדות העיקשת של כחלון להעלאת מסים אמורה הייתה להסיר לחלוטין מהשולחן את תוכניתו של ליצמן להוביל ביטוח סיעוד ממלכתי שימומן באמצעות תוספת של 0.5% במס הבריאות. אלא שעודפי הגבייה ממסים, שכל יום רק הולכים ותופחים (המספר החדש מדבר על 19 מיליארד שקל), משאירים את היוזמה על סדר היום לפחות מבחינת משרד הבריאות וההסתדרות, עם שינוי "קל" בזהות הגורם המממן - המדינה במקום הציבור.

במשרד האוצר מדגישים כי מדובר בכסף "חד-פעמי" שלא ניתן לבסס עליו תוכניות שמחייבות תוספות קבועות, אבל בירושלים יש מי שמשוכנע כי החד-פעמיות הפכה כבר לשיטה: קובעים תחזית גבייה שמרנית עד כדי פסימית, מייצרים במקביל מערכת של תמריצים המעודדת חברות בין היתר לוותר על "רווחים כלואים", ואז בסוף מדווחים על "הפתעה" בהיקף הגבייה.

חיפוש פשוט בגוגל יגלה לא מעט הפתעות חד-פעמיות כאלה בשנים האחרונות. במערכת הבריאות לא מעזים לדמיין אפילו מה אפשר היה לעשות עם 19 מיליארד שקל, סכום שעדיין נמוך בכ-5 מיליארד שקל בכדי להדביק את הפער העצום מול ההוצאה הלאומית לבריאות במדינות ה-OECD (9.8% מהתוצר לעומת 7.4% בישראל). עם סכום כזה, כך לפי אחד הגורמים, אפשר היה להגדיל את התקציבים לשירותים החברתיים ב-4-5 מיליארד שקל בכל אחת מהשנים הקרובות, וגם על זה היו אומרים תודה. חד-פעמית, כמובן.

קפיטליסט עם חמלה

בימיו האחרונים של כחלון בליכוד, כשדילג בין משרד התקשורת למשרד הרווחה ורגע לפני שהודיע על "פסק זמן מהחיים הפוליטיים" (תודו שלא באמת האמנתם), הוא נהג להדגיש בשיחות סגורות את ההבדל התהומי לכאורה בין הגישה הכלכלית-חברתית שלו לבין זו של ראש הממשלה. הוא סיפר איך נתניהו הסביר לסביבתו את הרציונל מאחורי מדיניות המיסוי שלו שפוגעת בחלשים ומיטיבה עם העשירים, באמצעות תשובה קצרה ומדהימה למדי: "כי חלשים יש יותר".

חצי עשור אחרי, כחלון מאמץ הלכה למעשה את הגישה של נתניהו כשהוא מתעקש על הפחתת מסים שתסייע בעיקר לחזקים ולא תהווה שום דרמה למעמד הביניים. לא עזרה עמדתה העקבית של נגידת בנק ישראל, ד"ר קרנית פלוג, נגד הפחתה כזו, לא עזר גם המחקר של ה-OECD ממאי 2015 שמצא כי צמצום האי-שוויון באמצעות הגדלת תקציבים חברתיים תורם לא רק לחברה בריאה יותר, אלא גם לכלכלה צומחת יותר. לא עזר גם רב המכר של הכלכלן הצרפתי תומס פיקטי ("הון במאה ה-21") שיצא לאור שנה קודם לכן ואמר בדיוק את זה על גבי 696 עמודים.

הספר ההוא, שהתבסס על מחקר ואיסוף נתונים שקדני בן 15 שנה, חולל מהומה גדולה בעיתונות הכלכלית אבל לא הזיז דבר אצל קובעי המדיניות. החברתיות של כחלון מסתכמת בהפחתת מכסים על מוצרי חשמל או הנעלה ופה ושם סבסוד קל לצהרונים - אבל המדיניות היא אותה מדיניות של ימין ניאו-ליברלי עם קורטוב של "חמלה" וחיוך אמפתי.

להחזיר את דוח דוברת

ההצעה של משרד האוצר להעניק תוספות שכר גבוהות יותר למורים מתחילים על פני הוותיקים נראית נכונה לחלוטין ממבט ראשון, בעוד שההתנגדות של ארגון המורים נתפסת כצעד אוטומטי שמונהג על-ידי גילדה ישנה ושבעה יחסית. בפועל, ארגון המורים מבקש דווקא שכר התחלתי גבוה יותר מזה שהאוצר מציע (9,000 שקל ברוטו בחודש לעומת 8,000 שקל לפי הצעת האוצר), אבל דורש כי גם המורים הוותיקים יזכו לתוספות. האם זו דרישה מוגזמת? מורה עם ותק של 15 שנה מרוויח היום 10-13 אלף שקל בחודש, ורק אחרי ותק של 20 שנה הוא יכול להגיע עד 14,419 שקל בחודש. בארגון המורים סבורים, רחמנא ליצלן, ששכר כזה ראוי לקבל כבר אחרי 10-15 שנה.

הבעיה הגדולה יותר, ובזה שני הצדדים אשמים, היא שהמדינה והמורים הולכים פעם נוספת לסכסוך עבודה שבסופו הסכם חדש בלי שחר של יום חדש. עוד מאותו הדבר, בלי שינוי אמיתי שכולל גם את ההורים והתלמידים. לשינוי הזה קוראים דוח ועדת דוברת והוא שוכב במגירות של משרד החינוך מאז 2005. הוועדה המליצה גם היא על תוספות שכר משמעותיות בדגש על שכר התחלתי ראוי יותר, אבל גם על מעבר דרמטי לחמישה ימי לימוד שמייצר בפועל יום לימודים ארוך שמייתר, בין היתר, את הצהרונים ואת העלויות שלהם להורים. ההמלצות כללו גם את קיצור החופש הגדול והענקת סמכויות רבות יותר למנהלים. ההתנגדות העיקרית של המורים לדוח דוברת נבעה מהמלצה אחת דרמטית שכללה פיטורי אלפי מורים - המלצה שלא תחזור עוד לאור קצב הגידול במספר התלמידים והביקוש למורים נוספים. למעשה, על רקע הצפיפות בכיתות, משרד החינוך החל ליישם בשנים האחרונות פיילוט של "שני מורים בכיתה" - משהו שלא מסתדר ממש עם פיטורים.

אם משרדי החינוך והאוצר מעוניינים במהפכה אמיתית שתחולל שינוי של ממש במערכת לטובת כל הגורמים מהתלמיד דרך המורה ועד להורה, דוח דוברת צריך לחזור לשולחן המו"מ כתנאי לכל תוספת שכר. בלי חרב הפיטורים שהונחה אז, ארגון המורים צפוי לתמוך ברוב ההמלצות המרכזיות. אם הוא לא יעשה כן, הציבור כבר לא יהיה עם המורים ולא יעניק להם את הרוח הגבית הקריטית במאבקים כאלה. זה גם יהיה המקום לבחון האם משרד האוצר באמת מעוניין ברפורמות חשובות, או רק לשלם כמה שפחות.

עוד כתבות

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה