גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"יכולנו להמשיך לחלוב, אבל הבנו שהולך להיות צונאמי דיגיטלי"

אחרי 6 רבעונים של ירידה בהכנסות על רקע פיתוח מערכת חדשה שתחליף את הישנה שלה, לייבפרסון חזרה להראות סימנים של צמיחה ■ המנכ"ל בישראל, ערן ואנונו, מספר על ההחלטות והמחירים

ערן ואנונו / צילום: שלומי יוסף
ערן ואנונו / צילום: שלומי יוסף

לאחר שישה רבעונים שבהם רשמה לייבפרסון  ירידה בהכנסות לעומת רבעון מקביל, הציגה החברה צמיחה ברבעון השלישי של 2017, במה שייתכן שמסמן, סוף-סוף, יציאה מתקופה לא קלה. השחיקה בהכנסות ברבעונים הקודמים הגיעה על רקע פיתוח פלטפורמה חדשה, והעברה הדרגתית של הלקוחות מהפלטפורמה הישנה - מהלך שהתברר כארוך מהצפוי, וכלל גם אובדן לקוחות.

ניצני הסיום של תקופת המעבר הביאו לעלייה של 44% במניה מתחילת השנה. היא עדיין רחוקה ב-44% מהשיא שנרשם ב-2012, אך היא נסחרת כיום בשווי של כ-650 מיליון דולר, גבוה מהשווי בו נסחרה כשהתחילה להיסחר בתל-אביב ב-2011.

לייבפרסון מספקת פתרונות SaaS (תוכנה כשירות), המאפשרים ניהול קשר בין ארגונים לצרכנים שלהם. ההתחלה הייתה בתוכנות צ'אט, אך כיום הפתרונות שלה כוללים גם קשר באמצעות אתרי אינטרנט, רשתות חברתיות, אפליקציות וכדומה. החברה אמריקאית, אולם הסניף הגדול ביותר שלה נמצא בישראל (לאורך השנים רכשה החברה סטארט-אפים מקומיים), והיא מעסיקה ברעננה כ-450 עובדים בתחומי הפיתוח השונים. כיום היא מרחיבה את פעילותה בארץ, ופותחת שלוחה בשרונה בתל-אביב, שתעסוק בעולמות הבינה המלאכותית (AI).

מי שמנהל את הפעילות בישראל הוא ערן ואנונו, שמכהן גם כ-CTO של החברה. בריאיון ל"גלובס" מספר ואנונו על התהליך שעברה החברה. "זה היה מהלך לא פשוט. לפני כארבע שנים הגענו לנקודת החלטה. החברה צמחה, יכולנו להמשיך 'לחלוב את הפרה', אבל הבנו שהולך להיות 'צונאמי' דיגיטלי, ואם אנחנו רוצים להיערך היטב, אנחנו חייבים לבנות את הפלטפורמה מחדש. בעולמות המוטרפים של היום, זמן המדף של המוצר הטכנולוגי מתקצר מאוד".

ואנונו מציין שבחברה ניסו להבין מה יהיו התמורות בעולם הדיגיטלי, והסתכלו על טכנולוגיות ומגמות של ביג דאטה, ענן, אנליטיקה, דיגיטל ומובייל - למעשה, כל ה-buzz words של השנים האחרונות.

"היום כל סטארט-אפ עם שני שרתים באמזון ושלושה לקוחות קורא לעצמו חברת ביג דאטה-קלאוד אנליטיקס, אבל אנחנו חברה אמיתית בתחום. בחרנו בקפידה את הטכנולוגיה וניגשנו לשולחן העבודה להכין את המערכת שהמובייל במרכזה", אומר ואנונו.

על הקשיים בתקופת המעבר הוא מספר, "המשמעות של פיתוח מערכת חדשה תוך כדי תמיכה במערכת הישנה זה כמו לפתוח שפגט. איבדנו כמה לקוחות, כי בתהליך כזה אתה שם דגש על מה שיהיה מחר, ופחות על הצרכים היום, והמתחרים מגיבים לפער הזה. עשינו את זה במודע, והיום אפשר לומר שסיימנו את התהליך".

מניית לייבפרסון עלתה

- היה צורך לחנך את השוק?

"נהפוך הוא. החברות מצמצמות פערים אלינו, הצרכנים. דיגיטל זה אורח חיים, אנחנו כצרכנים מכתיבים לחברות. אם נסתכל למשל על אבא שלי, עליי ועל הבן שלי - אבא שלי כמעט משוכנע ששרה מבנק דיסקונט בקריית-ביאליק שומרת לו על הכסף, והוא נאמן לבנק. אני הייתי בין הלקוחות הראשונים של הבנק הישיר הראשון, שאין לו סניפים. יש לי נאמנות יותר נמוכה משל אבא שלי, אבל יש לי עדיין טולרנטיות ואני יכול להבין למה שואלים אותי מה מספר החשבון כשאני גולש באפליקציה. הבן שלי בן 18, ורמות הנאמנות והטולרנטיות שלו מאוד נמוכות: הוא חי חיים דיגיטליים והוא מצפה שהם יתנהגו כמו שהוא רגיל. הוא נולד עם זה, זה נתון".

ואנונו סבור שנוצר פער גדול בין הצרכנים והציפיות שלהם, לבין איך שהחברות נותנות לנו שירות. "אנחנו אוהבים לשנוא אותן על השירות שהן נותנות, אבל הן משקיעות המון כסף בזה - פשוט בעולמות ישנים, אנלוגיים - שבהם אתה מחייג ושומע מוזיקת המתנה. הבן שלי ילך למתחרה שייתן לו שירות כמו שהוא מצפה. מה שיקרה זה שהפער ייסגר, כי כולם ראו מה קרה לחברות כמו נוקיה וקודאק, שלא הבינו שהצרכנים שלהן השתנו".

הפלטפורמה של לייבפרסון מאפשרת לנציגי שירות של חברות להיות זמינים ללקוח באמצעים דיגיטליים שונים, תוך מדידת הנציגים. במקביל היא מספקת כלים של הבנת שפה טבעית ואנליטיקה, שמאפשרים לבחון את שביעות הרצון של הלקוח ולהגיב בהתאם.

לדבריו, בניגוד לצ'אטים בעבר, המערכת החדשה מציעה אפשרות של קו פתוח, כמו למשל בשיחת וואטסאפ, שבה כל צד עונה כשנוח לו, ואז נציג יכול לטפל במקביל בכמה לקוחות. "היום במרכז שירות נציג עונה לשיחות, נכנסים בו ב-100 קמ"ש לקוחות עצבניים שחיכו הרבה זמן. במרכזי שירות יש שחיקה גדולה מאוד, ותחלופה של 35% כל שנה, ולחברה עולה הרבה כסף להכשיר נציגים חדשים. נציג שטוב לו, נותן שירות יותר טוב".

- מי המתחרים המרכזיים שלכם?

"יש את המתחרים של אתמול ואת המתחרים של מחר. אלה של אתמול, שנותנים פתרונות דיגיטליים בעיקר של צ'אטים, כוללים למשל את אורקל, סיילספורס, ניואנס - בעיקר חברות מתחום ה-CRM שהוסיפו נדבך של קשר דיגיטלי.

"בשנה האחרונה רואים את גוגל, פייסבוק ואפל נכנסים לעולמות האלה, ומייצרים רוח גבית לא נורמלית".

בהקשר זה נציין שאפל משיקה פתרון ABC - אפל ביזנס צ'אט - שלייבפרסון מעורבת בו.

- למרות החזרה לצמיחה, לייבפרסון עדיין לא רווחית לפי כללי החשבונאות (GAAP).

"יש טרנד חיובי בשנה האחרונה, והתכנון הוא להיות רווחיים. אנחנו מאמינים שיש ROI טוב ורואים את התנועה בכיוון".

- המשקיעים מבינים את המהפך שעברתם?

"אני חושב שכן. מראש אמרנו שב-2017 אנחנו ממוקדים בשדרוג, והכוונה היא לחזור לשיעורי הצמיחה שרגילים לראות אצלנו. בשני הרבעונים האחרונים רואים את תחילת הדרך".

- כחברה אמריקאית, מה מחזיק אתכם בבורסה בתל-אביב, כשכל-כך הרבה חברות נמחקות ממסחר?

"המוטיבציה העיקרית לרישום הייתה חיזוק המותג. הנוכחות בארץ חשובה לנו מבחינת גיוס עובדים והגאווה של העובדים המקומיים, והיו סיבות פיננסיות כמו סחירות רציפה, אבל הן משניות. מחיקה זה נושא שכל הזמן עולה. קשה למדוד אפקטיביות, אבל בינתיים אנחנו פה. זאת שאלה שכל החברות הדואליות מתמודדות איתה".

עוד כתבות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק