גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יועץ נוסף יבחן את בקרת הרמזורים בקו האדום של הרכבת הקלה

ביהמ"ש: "היועץ שמואל צירקל לא גילה על הקשרים העסקיים עם חלק מהמציעים במכרז" ■ נת"ע: "גויס יועץ זר. בימים אלה מתרגמים את מסמכי המכרז לצורך הבדיקה הנוספת"

מכונת הכרייה השלישית של הרכבת הקלה בגוש דן רוזה פארקס. קרדיט: נת"ע
מכונת הכרייה השלישית של הרכבת הקלה בגוש דן רוזה פארקס. קרדיט: נת"ע

חברת נת"ע, המקימה את הקו האדום במסגרת הרכבת הקלה של גוש דן, תמנה יועץ מקצועי חדש במכרז להקמת מערכות הרמזור ומערכות תנועה נוספות בערים בת-ים ופתח-תקווה ותבדוק את תקינות המכרז. זאת, בעקבות קביעת סגן נשיא בית המשפט המחוזי לעניינים מינהלים בתל-אביב, ד"ר קובי ורדי, לפיה יש חשש לניגוד עניינים של היועץ הנוכחי, שמואל צירקל.

צירקל היה מעורב בתנאים הטכניים של המכרז ובבדיקת המתמודדים במכרז, שבו השתתפו ארבע חברות מתוך חמש החברות הפועלות בענף זה: "ר.ס. תעשיות", "מנורה איזו אהרון יזום ופיתוח" "אי.פי.אי תנועה וחניה" וחברת "אריאל-וימאזור בקרת תנועה וחניה", שזכתה במכרז.

חברת ר.ס תעשיות, שלא זכתה במכרז ולא עמדה בתנאי הסף, עתרה לבית המשפט לעניינים מינהליים בתל-אביב, בדרישה לבטל את תוצאות המכרז, כאשר טענתה העיקרית הייתה ל"ניגוד עניינים בסיסי וחמור, ישיר וזועק". זאת, לטענת העותרת, משום שצירקל היה איש מפתח במכרז בשלב הטכני, אולם הוא "ניהל יחסים עסקיים פרטיים עם שתי מציעות המכרז: 'וימאזור' שהוכרזה כזוכה במכרז, וחברת 'מנורה'".

"מדובר בתחום ושוק מצומצם"

במקביל לעבודתו כיועץ לחברות התקנה ותחזוקת מערכות רמזורים, צירקל הוא גם יצרן וספק של מוצרים הקשורים לפעילות קבלני הרמזורים, כמו למשל גלאים המתבססים על מנגנוני הבלוטוט' בכלי הרכב. על כך העיר השופט ורדי, ש"בנוסף להיותו יועץ לעניינים נשוא המכרז, היועץ מהווה יצרן וספק של מוצרים שונים הנדרשים לפעילות קבלני הרמזורים בישראל, כאשר אותן חברות להן הוא אמור לספק פוטנציאלית מוצרים שונים, הן אותן החברות לגביהן הוא מייעץ לוועדת המכרזים ביחס לעמידתן או אי-עמידתן בתנאי המכרז. זאת, כאשר מדובר בשוק מצומצם של קבלני רמזורים בישראל המונה חמש חברות בלבד, שארבע מהן הגישו הצעות במכרז, וזאת כאשר העותרת רוכשת מוצרים אלה ואחרים מחברת 'סימנס' העולמית, ועל כן אינה נדרשת למוצריו של היועץ".

נת"ע טענה כי לא ידעה על חשש לניגוד עניינים של צירקל, אבל כשנודעו לה הטענות היא קיימה בירור בוועדה לניגוד עניינים, וקבעה שלא מדובר בניגוד עניינים וכי אין מניעה שצירקל ימשיך לשמש כיועץ לבדיקת ההצעות במכרז. הטיעון המרכזי של נת"ע היה, כי שאלת תנאי הסף במכרז לא נקבעו על-ידי היועץ אלא נלקחו מתנאי הסף במכרז אחר של עיריית תל-אביב, וכן כי צירקל לא פעל כיועץ יחידי אלא היה חבר בצוות יועצים. לדברי נת"ע, "מדובר בתחום ושוק מצומצם, ולא כל היכרות בין המומחים למי מהמציעים מקימה חשש לניגוד עניינים".

קשרים עם "וימאזור" ו"מנורה"

במהלך הדיונים המשפטיים נחשפה מהות הקשרים של צירקל עם החברות "וימאזור" ו"מנורה" שהתמודדו במכרז הקו האדום של נת"ע. צירקל היה במו"מ עסקי עם "וימאזור" גם במכרזשל חברת נתיבי ישראל (מע"צ לשעבר), שבו "וימאזור" הגישה הצעת מחיר על בסיס הגלאים של צירקל ואף זכתה במכרז (אולם בסופו של דבר רכשה מוצר אחר). בנוסף, צירקל נתן ל"וימאזור" הצעת מחיר למכרז אחר ואף הרצה ביום עיון שארגנה החברה.

עוד התברר, כי צירקל מקבל מעיריית חיפה, באמצעות חברת "מנורה" תשלומים בהיקף של 560 אלף שקל עבור הגלאים שלו, וכי "מנורה" סיפקה גלאים של צירקל לעיריית ירושלים, ולפיכך הוא צפוי לקבל כספים מהעירייה באמצעות מנורה.

השופט ורדי אמר בהחלטתו כי לא הוכח פגם ביושרו המקצועי של צירקל וקיבל את הטיעון שתנאי הסף נלקחו ממכרז אחר, אבל קבע: "אני סבור כי אכן קיים חשש לניגוד עניינים במקרה זה. קשה להבין ולקבל את התנהגות היועץ שלא גילה לנת"ע על הקשרים העסקיים הפרטיים שיש לו או שהיו לו עם 'וימאזור' ו'מנורה'... החשש אף התעצם בעקבות אי-הגילוי של העובדות והמידע הנ"ל על-ידי היועץ, שהיה חייב לגלות מידע זה לנת"ע".

השופט ורדי הורה לנת"ע למנות יועץ משפטי חדש לוועדת המכרזים, שאין לגביו חשש לניגוד עניינים, וקבע כי יועץ זה יבדוק את הצעתה של העותרת ואת טענותיה. בית המשפט קבע כי אחרי בדיקתו של היועץ החדש, יובא העניין שוב לוועדת המכרזים, שבה "תתקבל החלטה לגבי אשרור ו/או שינוי החלטותיה הקודמות ו/או כל החלטה אחרת".

מנת"ע נמסר: "מאחר שמדובר בתחום מקצועי מצומצם וייחודי, כפי שציין ביהמ״ש, היה קושי למצוא יועץ מתאים. לאחר שנבדקו שישה יועצים ישראלים שאיש מהם לא נמצא מתאים, גויס יועץ זר. בימים אלה מתרגמים את מסמכי המכרז לצורך הבדיקה הנוספת".

עוד כתבות

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה