גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טבע, תרבות, מורשת וחופים: למה כדאי לבקר באקוודור ובפרו

אקוודור ופרו הן כוכבות עולות בקרב תיירים המחפשים יעדים קצת אחרים ■ הן מציעות שילוב של טבע במיטבו (אקוודור), עם אתרי תרבות ומורשת היסטורית (פרו), וחוף נהדר של האוקיינוס השקט (שתיהן), שאותו משום מה רוב התיירים מחמיצים

העיר קואנקה / Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב
העיר קואנקה / Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

עשרות דייגים אחזו בחוזקה ברשת הדיג הענקית והחלו למשוך אותה לכיוון החוף. מעל ראשם ממש חגו מאות שקנאים, שהמתינו לרגע שבו ייחשפו הדגים הלכודים ברשת, ויהפכו לסעודת מלכים עבורם. אלא שהדייגים לא הרפו מאחיזתם, ומשכו את הרשת עד שאינספור דגים מפרפרים הגיחו מעל המים, ועד מהרה נאספו על-ידי דייגים שהמתינו על החוף. בעוד הם צופים בהצגה הכי טובה בעיר וחגים ממש מעל ראשי, המשיכו השקנאים לצוף ולצפצף בקול גדול מעל למים, מאוכזבים ככל הנראה מעוד אירוע של מלחמת הקיום בטבע.

הלוקיישן? עיירת החוף פלאיאס (Playas), במחוז גואיאס (Guayas), במרחק נסיעה של כ-90 דקות מגויאקיל - העיר הגדולה באקוודור. העיתוי? נובמבר, כמה שבועות לפני שהתיירים המקומיים נוהרים בהמוניהם לבלות כאן חופשת חג מולד בקיץ הדרומי. לפני העונה, פלאיאס היא עיירה מנומנמת, שהחושות שעל חוף הים שלה מרמזות שהתיירים הזרים והמשקיעים טרם גילו את האוצר הימי הזה.

אקוודור ושכנתה הדרומית פרו הן מהמדינות האטרקטיביות ביותר לתיירים באמריקה הדרומית. שתיהן כוכבות עולות בקרב תיירים המחפשים יעדים מעבר לאירופה הקלאסית וצפון אמריקה. כאן הם מוצאים שילוב של טבע במיטבו, הצד החזק של אקוודור, עם אתרי תרבות ומורשת היסטורית ייחודית, המאפיינים את פרו, שגם אתרי טבע אינם חסרים בה. עם זאת, רוב התיירים מבלים את זמנם בעיקר בחלקים ההרריים של שתי המדינות, ומפספסים בגדול את אוצרותיו של האוקיינוס השקט המלטף את חופיהן.

שלושה ימים של שיטוט ושחייה לאורך החוף, ביקור בשוק הדגים שעל החוף, ולינה בחדר פרטי מבית היוצר של AIRBNB אחרי טיסה מתישה מישראל - כל אלה היו פתיח הולם לטיול עם טעם ימי באקוודור ובפרו. בחלקה הדרומי של פלאיאס כבר נבנו כמה וילות מפוארות ולידן מגדלי מגורים, שמכל אחד מהם נשקף נוף פנורמי נהדר של העיירה והמפרץ המושלם שלה בצורת סהר.

מושבת אריות ים בשמורת הטבע פאראקאס / Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

כנסייה לכל שבוע בשנה

אקוודור ופרו חולקות גבול משותף, שתיהן שוכנות לחופו של האוקיינוס השקט, ואין אהבה גדולה ביניהן. שתי המדינות, שבעבר הלא רחוק היו שם נרדף לקיטוב כלכלי וחברתי חריף, עוברות בשנים האחרונות שינויים גדולים. אלה מתבטאים בין היתר גם בשיפור ניכר בתשתיות וביכולת של התיירים לטייל בהן לאורכן ולרוחבן, לאו דווקא בטיול מאורגן. אם בעבר, מרבית התיירים נהרו לאתרים הקלאסיים - איי גלאפגוס באקוודור, ומאצ'ו פיצ'ו וקוסקו בפרו - הרי שהיריעה התרחבה וקל ונוח לטייל גם באופן עצמאי באזורים הפחות מוכרים שלהן.

הדרך מגואיאקיל שבשפלת החוף הנושקת לאוקיינוס השקט ולקואנקה "פנינת הרי האנדים" מתחילה בנסיעה בנוף חדגוני. אך עד מהרה, האוטובוס הממוזג והנוח מפלס את דרכו בעלייה בין עננים וערפילים. לפתע השמש והשמיים הכחולים משתלטים על הנוף, הכולל פסגות אין-ספור של הרי האנדים, בואכה השמורה הלאומית Cajas שבה כ-250 אגמונים ומקווי מים. בין לבין, האוטובוס חולף על פני בתי עץ מסוגננים ומסעדות המציעות דגי שמך ישר מהמקור, ולרגע נדמה לי שהגעתי לשווייץ של הרי האנדים.

מתחנת האוטובוס של קואנקה (Cuenca) אני פוסע ברגל לכיוון החדר הפרטי שהזמנתי, ועד מהרה אני מרגיש כמו בסרט "תעלת בלאומילך": בכל רחוב ניצבים דחפורים - חלק מהרחובות הבנויים שתי וערב מאובקים והרוסים למחצה וממתינים להתקנת ה-Metrovia, מערכת תחבורה ציבורית חדישה. גם במצבה זה, לא קשה להבין מדוע קואנקה נחשבת לעיר היפה ביותר באקוודור. כל בית שני בכל רחוב שבו פסעתי שווה צילום, והוא בנוי לרוב בסגנון קולוניאלי. לטעמי, קואנקה היא אחת משלוש הערים היפות ביותר בכל אמריקה הלטינית, כששתי ערים חינניות אחרות - אנטיגואה בגואטמלה וסוקרה בבוליביה - נותנות לה פייט.

ואם בבניינים עסקינן, קואנקה מתהדרת ב-52 כנסיות בגדלים ובגילאים שונים - אחת לכל שבוע בשנה. הגדולה שבהן, הקתדרלה המטרופוליטנית, היא דווקא צעירה יחסית ליתר הכנסיות, בנות המאה ה-15 וה-16, שכן היא נולדה רק ב-1885. אבל היא מרשימה בגודלה, מעוטרת בשלוש כיפות ענקיות בצבעי כחול ולבן ונחשבת לסמל של העיר. אם תרצו להרגיש כמו המקומיים, סורו לשוק הגדול שבפאתי הקתדרלה, שבו יש כמו כל עיר המכבדת את עצמה באזור מסעדות משפחתיות המציעות אוכל טעים בפרוטות.

בקואנקה מבחר מוזיאונים בתחומים שונים, אך ה-מוזיאון הוא זה של הבנקו סנטרל. המוזיאון הוא מרכז למידע וללמידה של התרבות, האתנוגרפיה, המנהגים והמסורת של אזורים שונים באקוודור. הקדישו למוזיאון שעתיים לפחות, וכשתצאו ממנו, תמצאו את עצמכם בלב אתר העתיקות של פומהפונגו. בהמשך, שביל נוח מוביל בירידה לפארק מטופח ורחב ידיים, שבמרכזו אגם שליו וסביבו נטועים עצים ופרחים.

ומה עושים בערבים ובלילות בקואנקה? בערב אחד הולכים לכנסייה עתיקה בפלאסה קלדרון, הכיכר המרכזית של העיר, כדי להאזין לקונצרט של התזמורת הפילהרמונית של העיר שאוכלוסייתה כזו של תל אביב רבתי. בצהרי היום שלמחרת, נהנים מתחרות ריקודים בין תלמידים ותלמידות בתיאטרון המקומי, ובערב באחד מאולמות הקאזה דה קולטורה המקומי, אני מוצא את עצמי מתנועע בכיסא לצלילי מופע פולקלור, והכול חינם אין כסף.

שקנאים בשמורת הטבע פאראקאס / Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

שאנטי מנקורה

אמרתם פרו, והתכוונתם קרוב לוודאי לקוסקו, ולמאצ'ו פיצ'ו, איקיטוס שעל האמזונאס ועוד אינספור אתרי טבע וארכיאולוגיה בלבה של המדינה החיננית. אבל רצועת החוף הפרואנית, שאורכה כ-2,500 קילומטר, ואתרי התיירות שקל לפקוד בה, מציעים פן אחר של פרו. כאן שזורים חופים נפלאים, אתרי מורשת, ערים מרתקות וכפרי דייגים מנומנמים עד תוססים, המציעים בין היתר גם הפתעות גסטרונומיות, ובראשן מעדני הסביצ'ה - דגים נאים המושרים במיץ לימון ותערובת של בצל עם תבלינים פיקנטיים.

למנקורה (Mancora) - עיירת חוף קסומה ועולצת בצפון פרו, הגעתי השכם בבוקר בעיניים טרוטות. לאחר מעבר הגבול בין אקוודור ופרו בחצי הלילה, ובין נמנום להצצה מעבר לחלון כדי ליהנות מהנוף החצי-מדברי ממערב ומזריחה מעל הים המהמם במזרח - פתאום, צעקות של הכרטיסן: "מנקורה, מנקורה".

אני נוטל את חפציי בחופזה, יורד מהאוטובוס, תופס ספסל עם הפנים לגלים המלטפים את החוף. לפתע נזכרתי שקראתי על כפר הדייגים הפרואני הקרוב קאבו בלאנקו, שאליו הגיע ארנסט המינגוויי כדי לדוג דגי חנית (Marlin) ענקיים במסגרת צילומי הסרט שהתבסס על יצירת המופת שלו, "הזקן והים".

באותם ימים, היה האזור אתר נופש פופולרי. גם מרילין מונרו, המפרי בוגרט ועוד מפורסמים הוליוודיים בילו כאן חופשות בשנות ה-50 וה-60 של המאה הקודמת. אני, לעומתם, ניצב בפתח האכסניה Posada del Mancora, השוכנת בעמק הצופה מרחוק לים, ומגלה ששערי המקום נעולים.

כמו בסרט, ברגע שבו דרכו רגליי במקום, נפתחו השערים מעצמם, וכעבור כמה דקות קיבלתי חדר פרטי שליו ומספק עם שירותים צמודים, מאוורר תקרה, טלוויזיה והכי חשוב לתייר הנוסע בדרכים - WIFI איכותי. כשאני יוצא מהחדר אני מגלה שלא סתם מנקורה היא חביבתם של גולשי הגלים - אלה מתנשאים לגובה רב כבר באמצע היום. ליד החוף ערב-רב של מסעדות קטנות ובתי הארחה.

הליכה של כ-15 דקות מובילה אותי לקצה העיירה ולשוק שלה. אני מצטייד בכמה פירות מנגו בטעם גן עדן ובעוד מצרכים בסיסיים, וחוזר לשחות בבריכה של הפוסאדה המוקפת אינספור פרחים, פסלים ואווירת שאנטי. בצהריים אני מלקק את השפתיים בחושה על החוף כשאני נוגס בסביצ'ה הראשון בטיול, שמתגלה כחמצמץ ורענן. כלל ראשון "בסביצ'אות": הזמינו מנת סביצ'ה רק עד שעות הצהריים, וכך תבטיחו שתאכלו את הדג החמצמץ כשהוא טרי יחסית.

לכאורה, מדובר במעדן פשוט להכנה שאינו דורש בישול, פשוט דג חי קצוץ ומושרה קצרות במרינדה, אבל ההקפדה על כמה תנאים הופכת את הכנת הסביצ'ה המושלמת למבצע לא פשוט.

צריך לדעת איזה דג לבחור, לא כל פילה דג מתאים למשימה, ועליו להיות טרי וקר, לבלות כמה דקות במיץ לימון או ליים עם בצל, תערובת של פלפל חריף, שום ועוד תבלינים, ולא פחות חשוב - יש לדעת מתי להוציא את נתחי הדגים מהתחמיץ כדי שיקבלו את הטעם האופטימלי.

ומה עוד אפשר לעשות במנקורה? למשל, ללכת ל-Muelle, רציף הדייגים, שבו אפשר עם קצת מזל לקנות קילו דגים כסופים מפולטים תמורת פחות מ-10 שקלים. אפשר לבשל, לבלות על החוף, לשבת באחד מהפאבים או המסעדות שעל החוף ולהחליף חוויות עם תיירים מכל העולם.

וביום האחרון - אין כמו להתפנק בעיסוי "מהסרטים", המשלב שני מעסים ועוד מגוון מכשירים הרוטטים על כל נקודה בגוף - במבנה מסודר ונקי הממוקם ממש מול בית העירייה המקומי ברחוב הראשי .Piura כ-50 שקל עולה התענוג.

סעודת הסביצ'ה האחרונה

התחנה האחרונה לפני ביקור חטוף בלימה, עיר הבירה המרתקת של פרו, הייתה בלתי נשכחת. זו שמורת הטבע פאראקאס (Paracas), שיש המכנים אותה "הגלפגוס של העניים". בעיירה הקטנה אפשר ליהנות מצפייה מרגשת ביותר מ-200 סוגים של ציפורים ובעלי חיים ימיים מבלי להוציא מאות - או אלפי - דולרים כדי לבקר באיי גלפגוס שבאקוודור.

אני הקדשתי לפאראקאס לילה ויום שלם, שבמהלכם הצטרפתי לשני סיורים - האחד כלל סיור נופי מרהיב עין בחצי האי של פאראקאס, שבו חופים מבודדים, שמורות טבע ועיירות מנומנמות, והשני היה שיט של כשלוש שעות (מומלץ להצטייד במעיל רוח ובסוודר) לשמורת הטבע של איי בייסטס (Ballestas), שבהם צופים בעולם החי הימי הנדיר, וכל זאת תמורת פחות מ-80 שקל.

בפאראקאס נהניתי מ"סעודת הסביצ'ה האחרונה". ליד המזח ניצבה שורת דוכנים המציעים משלל פירות הים והדגים. התלבטתי במי לבחור, ודווקא החיוך המבויש של בעלת דוכן מספר 7 קסם לי, שכן ביתר הדוכנים ניצבו הבעלים ושידלו את העובדים ושבים בקולי קולות "להסתבץ'" דווקא אצלם. אחרי חמש דקות ניגשה גם המסעדנית מדוכן 7. התברר שעד אותו רגע הייתה עסוקה בטיפול בנכדים... כך או כך, היה כדאי להמר על הסבתא: לשולחן היא הגישה צלחת עמוסה בנתחי סביצ'ה בתחמיץ לימון עם ניחוח וטעם משכר (כ-20 שקל). לולא מיהרתי לסיור הבא, הייתי נשאר אצלה ואוכל עוד ועוד מנות רק כדי לשמר לאורך זמן את טעמי הסביצ'ה מדוכן מספר 7... אבל הטעם נשאר אי שם בזיכרון, יחד עם שאר החוויות המופלאות.

 העיירה פאראקאס / Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

מידע מעשי

הגעה: משך הטיסה דרך אירופה הוא כ-20 פלוס שעות. מומלץ לטוס בחברות המאפשרות טיסה בכיוון אחד לאקוודור וחזרה מפרו. איבריה מציעה את מגוון הטיסות הגדול ביותר ליעדים באמריקה הדרומית והמרכזית, ומחיר טיסה הלוך ושוב דרך מדריד מתחיל בכ-1,100 דולר. תמורת חוויית טיסה מפנקת במחלקת עסקים עם מושב ההופך למיטה בטיסות ממדריד לדרום אמריקה, וכולל גם שימוש בטרקליני אירוח בשדות התעופה, תשלמו כ-2,800 דולר. חברות נוספות המפעילות טיסות לאקוודור ולפרו הן אייר אירופה וקלמ ההולנדית.

התניידות: אפשר לשכור רכב, אבל אפשר בהחלט גם לבסס נסיעה על אוטובוסים מקומיים, ברמות שונות של איכות ומחירים. אלה מקשרים בין מרבית היעדים (המלצה חמה על האוטובוסים והשירות של חברת Oltursa). מעבר הגבול בין המדינות אינו דורש המתנה של יותר משעתיים. מומלץ לנסוע באוטובוס המקשר בין קואנקה שבאקוודור למנקורה שבפרו.

עונה: התקופה הטובה ביותר ליהנות באזור היא נובמבר-דצמבר - תחילת הקיץ העמוס וההביל לאורך החוף. לטיול נינוח במסלול המתואר כדאי להקצות לפחות שלושה שבועות. ואם תרצו ליהנות עוד ועוד, הרחיבו את המסלול כך שיכלול ביקור גם בעיר טרוחיו ((Trujillo הססגונית, שלידה נמצאים שניים מאתרי הארכיאולוגיה המופלאים של המדינה - צ'אן צ'אן ופירמידות השמש והירח, ובאזור ההררי סביב הוארז (Huaraz) בהרי הקורדיליירה של פרו.

לינה: אפשר להשתכן במלונות של 4 ו-5 כוכבים, מרביתם מלונות בוטיק מעוצבים, במחיר המגיע עד 200 דולר לזוג ללילה. עם זאת, כדאי לדעת שגם החדרים הצנועים במלונות המקומיים במחיר של עד 25 דולר לחדר ללילה הם יותר ממניחים את הדעת.

כללי: נושאי דרכון ישראלי אינם זקוקים לאשרת כניסה לשהייה של עד 90 יום בכל אחת מהמדינות הלטיניות. יש לבדוק בלשכת הבריאות המחוזית, בהתאם לאתרים שבהם תבקרו, אם יש צורך בחיסונים או בכדורים. באקוודור המטבע הנוהג הוא הדולר האמריקאי ובפרו תקבלו במשרדי החלפנים כ-3.2 סול תמורת דולר אמריקא י.

עוד כתבות

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

רואי סויסה / צילום: תמונה פרטית

המשקיע הזה ראה עשר דירות יד שנייה, ובסוף מבצע אחד שינה את התמונה

רואי סויסה קנה דירה חדשה מקבלן בבת ים ואז מכר אותה לפני שתכנן, כדי להשיג עסקה טובה יותר: "לקחתי בחשבון שאולי אצטרך להחזיק את שתיהן לתקופה מסוימת" ● האזינו

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה, נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו, הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה הכול: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים