גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משחקי המחשב מכינים אותנו לחוקים המשתנים של עולם העבודה

חשבתם שהדור הצעיר מבזבז את זמנו כשהוא משחק במשחקי מחשב ברשת? משחקי המחשב דווקא דורשים אותם מיומנויות וכלים כמו המודלים החדשים של עולם העבודה המודרני

משחקי מחשב / צילום: צילומים: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב
משחקי מחשב / צילום: צילומים: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

בשקט בשקט נולד ספורט עולמי חדש. 173 אלף איש מילאו את האצטדיון בקטוביץ שבפולין, 100 אלף יותר מצופי האצטדיון בסופרבול בארה"ב, ואליהם הצטרפו 46 מיליון צופים ברשתות. והמשחק? אהה, מדובר בליגה של משחקי מחשב, וליתר דיוק: Multiplayer Online Games. אם חשבתם שהדור הצעיר מבזבז את זמנו כשהוא משחק במשחקי מחשב ברשת, הטור היום בוחן דווקא איך הם מכינים אותו לעולם העבודה העתידי.

מספר הצופים בתחרויות של משחקי מחשב

כדי להבין עד כמה המשחק דומה לעולם העבודה החדש, צריך להבין מה בדיוק מתרחש בו: אתם נכנסים אליו בתור דמות, ולדמות הזאת יש יכולות, כלים, רמה מקצועית ודירוג חברתי, שמיד נגיע אליו. המשחק נעשה בקבוצות, ויש כמה דרכים לחבור לקבוצה: אפשר להגיע מראש כקבוצה של חברים או של אנשים ששיחקו בעבר, או שאפשר לחבור לקבוצה שזקוקה למה שיש לכם להציע, ליכולות שלכם ולרמה המקצועית שלכם. מרגע שאתם קבוצה, יש לכם משימה וכלים להתנהלות: לדוגמה, אפשרות לשוחח, להשתמש בצ'אט, כלים המספקים מידע על ההתקדמות במשימה, על המיקום שלכם ביחד לצוות והמתחרים.

וזוכרים את הדירוג החברתי? יש במשחק קודים של התנהלות. אם, לדוגמה, יצאתם לפתע מהמשחק כי קראו לכם להצטרף לשולחן ארוחת הערב, ובכך פגעתם בקבוצה, אתם מנועים מלשחק במשך 24 שעות. אם דיברתם לא יפה או התנהגתם באופן לא חברי במשחק, אתם מקבלים ציון "רעילות" (Toxicity) ועונש שעשוי להגביל את השימוש שלכם בצ'אט ואפילו לאסור את ההשתתפות במשחק.

קיראו את הפיסקה הזאת שוב, החליפו משחק ב"עבודה", ותראו שזה עובד מצוין: בעולם החדש אופני העבודה מתרבים וכוללים פעילויות המבוצעות במבנים לגליים, תפקודיים וכלכליים שונים, לרוב שטוחים יותר מבעבר ודורשים התארגנויות אחרות. מה שהיו פעם "תפקידים" הופך לפעילויות ופרויקטים שניתן לפזר בין אנשי מקצוע מהארגון ומחוצה לו, בצוותים פיזיים או וירטואליים על פני מדינות ואזורי זמן שונים. כל אלה יוצרים פרדיגמה חדשה המאפשרת לרתום יחד רעיונות, ידע ואפילו כוח עבודה חיצוני.

עליית הצוותים

בדוח ההון האנושי של דלויט מ-2016 המחברים כינו את התופעה "עלייה של הצוותים כמבנה ארגוני". בעולם המשתנה, כבר אי-אפשר פשוט לעשות שינוי מבני בכל פעם שצריך לעבוד לרוחב הארגון. לכן צומח כעת פתרון שמסמן את סוף עידן הארגון ההיררכי. המונח "רשת של צוותים" לקוח מתוך הספר Team of Teams שכתב הגנרל סטנלי מקריסטל. מקריסטל מספר על השינוי שעבר בעת שירותו בצבא האמריקאי, כאשר נתקל לראשונה במגבלות ההיררכיה, במלחמת עיראק הראשונה מול אל-קאעידה. מקריסטל זיהה שצוותים הם יעילים בזכות רמת האמון הגבוהה בין חבריהם והחיבור למטרה המשותפת. הוא קרא לזה "תודעה משותפת" (Shared Consciousness). תודעה כזאת מפתחים על ידי שיתוף מידע ובנייה של מערכות יחסים ואמון, ואז שחרור השליטה, המאפשר לכל אחד לבצע מה שצריך בלי להזדקק לאישור, כל עוד הוא מספק את המידע המתאים להנהגה.

צורת העבודה הזאת דורשת התנהלות שונה מאוד מזו שהורגלנו בה בארגונים ההיררכיים. היא דורשת סט יכולות שמאפשר לאנשים לעבוד בצוותים גמישים, להבדיל מהצוותים היציבים שהכרנו בעבר. את המונח Teaming, "הצטוותות", טבעה החוקרת איימי אדמונסון, שבדקה כיצד צוותים פועלים בעולם שהאיץ את הקצב. במאמר שלה שפורסם ב"הרווארד ביזנס רוויו" (HBR) על תרבות הצוותים, היא מדגישה את הצורך לבנות את התרבות הנכונה בעידן שבו עובדים על פרויקטים שונים עם אנשים שונים כל הזמן. ראו לדוגמה צוותים רפואיים, צוותי פיתוח או אפילו צוותי קבלת החלטות אסטרטגיות, קבוצות של עובדים שצריכים לחבור יחד כדי לקבל החלטות במערכת מורכבת, תוך כדי תנועה ובקצב גבוה. בסביבת עבודה כזו, אין זמן לבחור, לבנות ולהכין צוות אידיאלי. צריך ללמוד לחבור, להתעדכן ולתפקד. בארגון החדש, תרבות העבודה חייבת לאפשר התנהלות כזאת.

מודל דומה קיים גם בהוליווד: קבוצה של אנשים חוברת יחד ליצירת סרט. המטרה שלהם ברורה, כמו גם לוחות הזמנים, התפקידים, קבלת ההחלטות. ההבדל הגדול טמון בעובדה שבסוף הסרט, או הפרויקט או המשימה, הצוות הזה מתפזר ואנשיו עוברים למשימה הבאה, לא בהכרח יחד.

לטענת אדמונסון, בעולם החדש אנשים צריכים להיות סקרנים, מחויבים ואמפתיים. סקרנים, כדי שנרצה לדעת מה אחרים כבר יודעים, מה מונח על השולחן ומה יש לנו להוסיף; מחויבים, כדי לתדלק את ההתלהבות ואת המאמץ שנשקיע; ואמפתיים, כדי לראות את התמונה מנקודת מבטו של האחר. זו יכולת קריטית לשיתוף פעולה תחת לחץ.

כשאנחנו חוברים לצוות לא מוכר, האינסטינקט הטבעי שלנו הוא להגן על עצמנו, אבל הצורך הטבעי הזה מוביל לכך שלא נתעניין באחרים, בעשייה המשותפת, בנקודות המבט השונות. וכאן אנחנו חוזרים אל עולם משחקי המחשב ברשת, אל היכולות שהוא בונה לדור העובדים החדש. בשיטוטיי ברשת, בחיפוש אחר חומר בנושא, נתקלתי ב-Wiki שכותרתו "איך לשפר את יכולות משחקי הרשת שלכם". אי-אפשר שלא לחשוב עד כמה העצות בו טובות גם לעולם העבודה.

ההמלצה הראשונה היא קודם כול להבין את המשחק. אם אתה לא יודע איך משהו פועל לא תדע כיצד לאמן את עצמך ולמצות את מלוא הפוטנציאל, לכן על השחקן ללמוד הכול על המפות, לזהות את נקודות התצפית וגם את המקומות הפחות מוכרים ואלה שבהם הוא יהיה פגיע. עליו גם ללמוד הכול על העזרים העומדים לרשותו, איך משתמשים בהם ומתי, וגם היכן הוא עשוי לפשל.

המדריך ממשיך וממליץ לשחקן הרשת להעמיק את הידע, ללמוד אסטרטגיות, טקטיקות, מהלכים משני מסלול, ללמוד משחקנים אחרים על סיפורי הצלחה, להכיר את הטרמינולוגיה, השפה, הקיצורים, ואז להתאמן - קודם כול לבד, ורק אחרי זה להצטרף למשחק. תחילה ברמה המתאימה לו, כדי ללמוד איך זה נראה ומתנהל, ואז לעבור למשחק ברמה גבוהה יותר, כי אי-אפשר להתקדם באמת אם משחקים רק נגד אנשים באותה רמה. חייבים ללמוד בדרך הקשה, שכוללת הפסדים, להכיר אנשים, לשאול שאלות, לקבל טיפים, לשים לב לצד השני, כי במשחק מחשבתי מול אחרים צריך לדעת לצפות את המהלך הבא האפשרי, לקרוא את מה שהצד השני חושב, מתכנן, עשוי לעשות.

נתתי לדור הצעיר הפרטי שלי לבדוק אותי, כדי שלא אכתוב כאן משהו לא נכון על המאפיינים של משחקי הרשת. מלא מוטיבציה, הוא הסביר לי מדוע הטור הזה מדויק ונתן דוגמאות נוספות. הוא סיפר לי על משחקים שבהם המשימה דורשת ללמוד מראש את האסטרטגיה, לראות 20 דקות של סרטונים לפני היציאה לדרך, לתכנן עם הקבוצה מי עושה מה. ובהקשר של ההתנהלות החברתית, הוא אומר, צריך להגיע מספיק זמן לפני תחילת המשימה כדי להתארגן, כדי שלא יחכו רק לך, כדי שכולם יתחילו בזמן. השחקנים גם מחליטים יחד מי מחליט - אם יש מישהו שמוביל או שההחלטה תהיה משותפת.

אז בפעם הבאה שאתם מתלוננים על כך שהם מול המחשב, או שהם לא יכולים להפסיק את המשחק כדי להגיע לארוחה, זיכרו שהם בעצם מתאמנים לקראת עולם העבודה החדש.

■ הכותבת היא דירקטור משאבי אנוש באינטל העולמית ובעלת הבלוג "עולם העבודה העתידי", www.niritcohen.com

עוד כתבות

ניקולאי טנגן, מנכ''ל קרן העושר הנורבגית / צילום: Reuters, Matt Rourke

האם גם מניות הבנקים ושופרסל יזרקו על ידי הקרן הנורבגית?

הלחצים על קרן ההשקעות הגדולה בעולם הובילו אותה להיפרד משתי מניות מקומיות, בשל פעילות מחוץ לשטחי הקו הירוק ● בסיכון דומה נמצאות כיום מניות הבנקים, רשתות המזון הגדולות וחברות ביטחוניות ● ולאילו מהחזקות הקרן הנורבגית בישראל האיום נוגע פחות?

מפעל של ריינמטאל,  יצרנית הנשק הגדולה בגרמניה / צילום: Reuters, KAI PFAFFENBACH

מפעלי פולקסווגן ייצרו טנקים: בגרמניה משנים כיוון ומתמקדים בתחום הנשק

תעשיית הרכב שהובילה את הכלכלה הגרמנית הולכת ודועכת, ומפנה כעת את הבכורה לחברות הנשק שנהנות ממבול הזמנות מרחבי היבשת ● מפעלי רכב של פולקסווגן, שרווחיה צנחו ב־41% ברבעון הראשון, כבר בדרך להפוך למפעלי ייצור נשק, וגם כוח האדם צפוי להירתם לכך

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

היזם הישראלי שיצר לעצמו הון מדהים של 1.5 מיליארד דולר בעסקי היופי

אורן הולצמן, בעל השליטה באודיטי טק (איל מקיאג'), מכר מניות ב־385 מיליון דולר לאחר זינוק של 67% מתחילת השנה ● בסה"כ מימש עד היום בקרוב ל־700 מיליון דולר, והוא ממשיך להיות בעל המניות הגדול בחברה ● ההטבה במניות של עובדי אודיטי קפצה ל–160 מיליון דולר

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה מעורבת בבורסת ת"א; מדד רשתות השיווק זינק ב-1.9%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.2% ● מדד רשתות השיווק זינק ● קמטק נפלה בכ-7% למרות הדוחות הטובים ● פריון זינקה לאחר הדוחות ● בוול סטריט, מתפשטת אופטימיות בשוק המניות, אבל לא בשוק האג"ח ● וגם: בנק ההשקעות שצופה עלייה של 50% במניית שבבים ישראלית

פרופ' גבי סרוסי, השר ישראל כ''ץ וגלעד ארדן / איור: גיל ג'יבלי

התעשייה האווירית כבר חצי שנה ללא יו"ר, והמועמד של כ"ץ מקבל הזדמנות אחרונה

דירקטוריון תע"א יתכנס לדון מחדש במועמדות גבי סרוסי, שקידם שר הביטחון ונפסלה על ידי הוועדה למינוי בכירים בשל "ניסיון ניהולי מצומצם" ● ברשות החברות דורשים הכרעה ומסמנים את השבוע הבא כמועד הקריטי ● מועמדותו של גלעד ארדן עשויה לחזור לשולחן

יוני אסיא, מייסד ומנכ''ל איטורו / צילום: יח''צ eToro

הערכות: איטורו תתחיל להיסחר בנאסד"ק מחר

מפתחת פלטפורמת המסחר הדיגיטלית צפויה להתחיל להיסחר בנאסד"ק מחר, לאחר שתדווח על תוצאות תמחור ההנפקה שלה ● בשבוע שעבר, דווח כי ההנפקה עשויה לשקף לה שווי של בין 3.7 ל־4.1 מיליארד דולר ● החברה תכננה להנפיק מניות במחיר של 46-50 דולר, אך ייתכן שתודיע בסופו של דבר על גיוס במחיר גבוה יותר

מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בודנובסקי

ירידה חדה ברכישות ברשתות השיווק: "הגענו לגבול היכולת להוציא על קניות"

ההוצאות ברשתות המזון צנחו ביותר מ־4% בחודש מרץ 2025 ביחס לשנה שעברה - כך עולה מבדיקה שביצעו במזרחי טפחות ● "היצרנים מתחילים להפנים זאת, ואפשר לראות בשטח שעליית המחירים החלה להיבלם", אומר יוני פנינג, אסטרטג ראש בבנק ● מה תרם לשינוי?

בורסת הנאסד''ק בניו יורק / צילום: Shutterstock

טראמפ הוציא את הנאסד"ק מ"שוק דובי" והמשקיעים תוהים כיצד לפעול כעת

מדד הנאסד"ק השלים עלייה של יותר מ־20% מהשפל האחרון, אבל האם זה אומר שכדאי להשקיע בו כעת? ● מדוע לא צריך לנסות "לתפוס" בדיוק את השפל, ומה קרה למי שמכר דווקא כשהשוק הוגדר כ"דובי" ● מומחי שוק מנסים להעריך אם כעת זה הזמן לחזור ולחפש הזדמנויות

השופט גילה - המשטרה הסתמכה על חוק לא קיים שנוצר ע"י AI

במסגרת דיון בבקשה שהגיש חשוד בעבירות מס להחזרת הטלפון הנייד שלו שנתפס בחקירה, התברר כי המשטרה הסתמכה על חוק שלא קיים ● איך זה קרה? בינה מלאכותית יצירתית והיעדר בדיקה של נציגי המדינה

טראמפ והנסיך הסעודי מוחמד בן סלמן / צילום: ap, Evan Vucci

כ-142 מיליארד דולר: טראמפ חתם על עסקת הנשק "הגדולה בהיסטוריה"

ארצות הברית וערב הסעודית חתמו היום על עסקת נשק ענקית, שהבית הלבן כינה הגדולה בהיסטוריה ● העסקה נחתמה כחלק ממספר עסקאות בין המדינות - המוערכות בכ-600 מיליארד דולר

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

הרווח הנקי של קמטק זינק ב-38%, גולף דיווחה על זינוק במכירות

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● גולף דיווחה על צמיחה של כ-15% במכירות, אותה ייחסה ל"הצעות ערך אטרקטיביות" לצרכנים ● חברת התוכנה מטריקס מציגה גידול של 10% ברווח הנקי ● וחברת הנדל"ן אמות רשמה עלייה בהכנסות מדמי שכירות וניהול, לקראת השלמת מגדל ToHa2 בת"א ● פריון עקפה את הצפי ברבעון ומעלה את התחזית ● "תוצאות שיא רבעוניות": קמטק עקפה את הצפי עם זינוק של 38% ברווח הנקי

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

​הרלב"ד מציגה: ארבעה דוברים בשנה אחת

הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים מינתה את יועץ התקשורת אילן מרסיאנו, אחרי ששלושה דוברים עזבו השנה את תפקידם ● המנטליסט ליאור סושרד מצטרף כיועץ אסטרטגי חיצוני לחברת הביומד מטריסלף, הנסחרת בבורסה בתל אביב ●  אירועים ומינויים

נתב''ג / צילום: ap, Matias Delacroix

משבר הטיסות עשוי להיות בשורה רעה לאינפלציה, ומה צפוי במדד השבוע?

האינפלציה בחודש אפריל צפויה לרדת ל-3.1% עפ"י התחזיות, אך רכיב הטיסות לחו"ל עלול להרוס את קצב ירידת מדד המחירים ● מה צפוי המשך השנה, ומתי האינפלציה תתכנס אל יעד יציבות המחירים של בנק ישראל?

נמל חיפה , ישראל / צילום: שלומי יוסף

דיל לחילוץ נמל חיפה? המדינה תאפשר לבעלים לשעבד חלק מהכסף

בקופת הנמל נעולים 2.7 מיליארד שקל שיועדו לתשתיות, שהרוכשים ביקשו לשעבד להפחתת חוב ● המדינה חוששת שהדבר ייפגע בפיתוח ● הפתרון המסתמן: חלק מהסכום יופקד בידי בעלת התשתיות

הרכבת הקלה בירושלים / צילום: Shutterstock

החשב הכללי מתריע במכתב חריף: המשטרה פוגעת בפרויקט לאומי

העימות בין משרד האוצר למשטרת ישראל ממשיך, על רק העבודות לפיתוח הרכבת הקלה בירושלים ● לאחר שמשטרת ירושלים עצרה היום את מהנדס הפרויקט, כתב רוטנברג לשר לביטחון פנים: "אין באפשרותנו לעמוד מנגד למול הצעדים אותם נוקט מפקד המחוז, שמייצרים פגיעה אישית בעובדים שכל חטאם הוא קידום פרויקט לאומי"

דיון בנושא נתוני צפייה בוועדת הכלכלה, היום / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

יו"ר ועדת הכלכלה: "המדינה חייבת לשים גוף מפקח על מדידת הרייטינג"

ועדת הכלכלה דנה בנושא הצגת הרייטינג בזמן אמת, עם התערבות אפשרית מצד הממשלה ● היו"ר דוד ביטן ציין ש"המפרסמים צריכים להאמין בשיטה, אחרת הם לא יפרסמו", ושחר תורג'מן מאיגוד לשכות המסחר תהה "למה הרגולציה נכנסת להיכל הקודש של המגזר העסקי?"

נשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Petr Josek

טראמפ רוצה לקבל מהקטארים מטוס מפואר? ארדואן עשה זאת לפניו

המטוס שנשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, קיבל מממשלת קטאר רחוקה מלהיות מתנה חסרת תקדים ● כבר ב־2018, שנה לאחר שמדינות המפרץ פתחו בחרם על דוחא, האמיר של קטאר העניק לנשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן את אותו מטוס מפואר, שמהווה כיום את המטוס הנשיאותי שלו

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: Associated Press, Nic Coury

מנכ״ל אנבידיה הצטרף לטראמפ וחתם על עסקת ענק עם סעודיה

יורש העצר הסעודי, מוחמד בן סלמאן, התחייב לרכוש מענקית הבינה המלאכותית כ-200 אלף שבבים גרפיים ● באמצעות עסקת הענק מבטיח לממלכה את אספקת השבבים החדשים ביותר

מנכ''ל קרן מנור אוורגרין, אבי אורטל / צילום: אורן דאי

שנה וחצי לאחר הקמתה: הקרן של יוצאי לאומי פרטנרס בדרך להצפת ערך ראשונה

קרן מנור אוורגרין, בהובלת אבי אורטל, נכנסה אשתקד לחברה הביטחונית אר פי אופטיקל, וכעת היא מביאה אותה להנפקה בת"א לפי שווי של מעל חצי מיליארד שקל - פי 3 מזה שבו השקיעה בה ● כמה גייסה הקרן הייחודית עד כה ואיזה עוד חברות ניתן למצוא בפורטפוליו שלה

נראה כי התוכנית תימשך בפריפריה ובמעגל השני והשלישי לאזורי הביקוש / צילום: Shutterstock

לאחר העתירה לבג"ץ: היכונו לעלייה נוספת במדד תשומות הבנייה

דניה סיבוס עתרה לבג"ץ, שיורה ללמ"ס לעדכן את מדד תשומות הבנייה לנוכח הזינוק בעלויות שסופגים הקבלנים בעקבות המלחמה ● בתגובה הודיעה הלמ"ס כי היא צפויה להשלים את עדכון המדד לקראת סוף השנה