גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דרושה רפורמה במיסוי שוק ההון

צריך להשיב את הבורסה להיות צינור לגיוס הון ■ לצד זה מוסכם גם שחשוב לפעול להורדת מחירי הדיור ■ שתי מטרות אלו מובילות למסקנה ברורה: יש לבצע שינויים בשיעור מס רווח הון והמס על דיבידנדים שמחלקות חברות שנסחרות בתל אביב

נדל"ן/ צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
נדל"ן/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

ההתייבשות של הבורסה בהיבט של שוק המניות, היא תופעה מתמשכת ויש לה סיבות רבות, אבל היא החמירה מאוד בשנים האחרונות בעקבות הכבדת המיסוי על שוק ההון, שהגדילה את אפליית המס לטובת שוק הנדל"ן, שלא לדבר על כך שאכיפת המס בפועל על שוק ההון היא קלה, ממוחשבת ואוטומטית, מה שלא כך לגבי שוק הנדל"ן. אין זה סוד שהרבה עשרות מיליארדים יצאו בשנים האחרונות משוק ההון לטובת השקעה בדירות וסייעו בכך לנסיקת מחיריהן, שהרי שוק המניות ושוק הנדל"ן פועלים ככלים שלובים. אין זה גם סוד שהרבה כסף שמגיע למשקיעים בשוק ההון, "שוכב" ברשות המסים, בעוד שהרבה כסף שמגיע לרשות המסים מהשכרת נדל"ן, נשאר בכיסי המשקיעים.

המדינה רואה לעצמה חובה להחזיר את הבורסה למעמדה המרכזי כצינור לגיוס הון באופן שיתרום לצמיחת המשק, והמדינה רואה לעצמה חובה להביא להורדת מחירי הדירות. המקום שבו נפגש המימוש של שתי המטרות האלה הוא המיסוי. שינויי מס יש בכוחם לסייע מאוד למדינה להגיע למימוש שתי המטרות החשובות האלה.

המדינה לא הרוויחה מהעלאת המס בבורסה

מעט היסטוריה: מה שהתחיל לפני יותר מעשור כמס בשיעור של 15% ריאלי ו-10% נומינלי, עלה בהמשך ל-20% ו-15% בהתאמה, ובעקבות מחאת קיץ 2011, המליצה ועדת טרכטנברג להעלות אותו ל-25% ו-15% בהתאמה, וכך אכן קרה.

אין ספק בכלל שהמהלך, שנעשה מטעמי נראות והשקטת הרחוב, היה סמלי, אבל כפי שקורה מפעם לפעם, מה שנראה כראוי ציבורית, אינו בהכרח גם נכון וחכם.

במקרה זה, העלאת שיעור המס לא הביאה שום תועלת, אבל לנזק היא גרמה גם גרמה.

לפי מחקר של בנק ישראל, המדינה "לא ראתה שקל" מהעלאת המס, אבל המהלך הזה פגע בבורסה בשני אופנים שמתנקזים לתוצאה אחת. הוא גרם לירידה במחזורי העסקאות בשוק המניות, ולפגיעה בתמחור הנכסים הפיננסיים - פעם אחת ישירות ופעם שנייה דרך ירידת מחזורי העסקאות, שמשמעותה פחות נזילות ופחות רצון של המשקיעים להשקיע במניות, אלא אם הם ייהנו מפרמיית אי-נזילות בדמות מחירים נמוכים.

ברגע שהתמחור נמוך, ברור שזה פוגע גם בנכונות של חברות "חדשות" להיכנס לבורסה, וזוהי הבעיה העיקרית.

יש לא מעט חסרונות מנקודת ראותם של בעלי שליטה להנפיק את החברות שלהם בבורסה, כמו למשל החשיפה של דוחותיהן הכספיים וסודות מסחריים שונים, למתחריהם. החסרונות האלה גברו מאוד בשנים האחרונות והחשיפה כיום היא לא רק כלכלית-עסקית, אלא גם מנהלית ומשפטית - היכולת לקבל החלטות ניהוליות, גובה השכר, חשיפה לאכיפה מנהלית ועוד. לכל אלה נוספה בעיית התמחור הנמוך, גם באופן אבסולוטי וגם באופן יחסי לשוקי מניות אחרים, מה שרלוונטי למשל במיוחד להיי-טק, שיש לו שווקים אלטרנטיביים. מעבר לכך, העלאת שיעור המס מ-20% ל-25% העמיקה את אפליית המס בין שוק הנדל"ן לבין שוק ההון באופן שעזר מאוד לניפוח מחירי הדירות, והנה נזק נוסף.

במחקר של בנק ישראל (רועי שטיין, אוגוסט 2015) נכתב: "העלאת שיעור המס השפיעה באופן מובהק על הרכבו של תיק הנכסים הכספיים בישראל ועל היקפו". ועוד: "אלה הערוצים העיקריים של השפעת המס על רווחי ההון ... יתר על כן, הציבור יעביר חלק מנכסיו וחסכונותיו לאפיקי השקעה הפטורים ממס באמצעות המשקיעים המוסדיים, וכן יסיט השקעות לאפיקים אחרים, שבהם שיעורי המס נמוכים יותר, כגון נדל"ן". ועוד: "בבחינת שיעור הגבייה האפקטיבי מהמיסוי על רווחי הון מנכסים פיננסיים סחירים, לא נמצא קשר חיובי בין העלאת שיעורי המס הסטטוטורי לבין שיעור הגבייה בפועל" (הדגשה שלי, צ.ס.).

יש כמובן גם יתרונות בלהיות חברה ציבורית, אבל במבחן התוצאה, וזה מה שקובע, העובדה היא שכיום בתפיסה הרווחת החסרונות עולים על היתרונות, שאם לא כן, היינו רואים הרבה יותר חברות בבורסה.

מה שעשוי לשנות את התמונה מן הקצה אל הקצה זה טיפול בנושא המס, שיש לו אחריות גדולה למצב הבורסה כיום, הן מבחינת המשקיעים והן מבחינת בעלי השליטה.

אם המדינה מבקשת אכן לעודד את הפעילות בבורסה כדי שתשמש פלטפורמה לכניסת חברות לבורסה, ומעוניינת להחליש את הפעילות בשוק הדיור כדי לבלום, ואחר כך להוריד את מחירי הדירות ולמנוע פיצוץ בועה עתידי שיסכן את יציבות המערכת הבנקאית והמשק, עליה לעשות שימוש נכון במערכת המיסוי, בדיוק כשם שהיא עושה זאת בתחומים אחרים, כמו מיסוי דיפרנציאלי לחברות על בסיס אזור פיתוח, ובדיוק כשם שהיא עושה זאת לעובדים בפריפריה לעומת המרכז.

אם מבקשים לעודד כניסת חברות חדשות לבורסה, נכון יהיה לייצר אפליית מס לטובת חברות ציבוריות לעומת חברות פרטיות על-ידי הקטנת שיעור המס על דיבידנדים בחברות אלה והשארת שיעור המס על חברות פרטיות במקומו.

אם מבקשים לעודד פעילות של משקיעים בבורסה כדי שהתמחור של מניות בבורסה יהיה נכון יותר וייתן עידוד נוסף לכניסת חברות לבורסה, צריך להוריד את שיעור מס רווח הון, שהעלאתו ממילא לא תרמה דבר לקופת המדינה.

זהו המהלך המנצח שישיג את כל המטרות שהמדינה מצהירה עליהן, הן בעידוד הצמיחה והן לגבי מחירי הדיור.

הצעתי: הורדת מס ועידוד החזקה לזמן רב

(א) הורדת שיעור מס רווח הון ריאלי מ-25% ל-15% והאחדתו עם המס הנומינלי של 15%.

המצב כיום הוא אנומלי, שכן מזה 3 שנים שהאינפלציה היא שלילית ויש פה הכבדה ניכרת של המס, שכן מעבר להעלאתו בשנים האחרונות, האינפלציה לא נותנת למשקיע שום הגנה, כי היא פשוט איננה. זהו מצב בלתי צודק בעליל. יתרה מזו, שיעור המס צריך להיות פונקציה של תקופת ההחזקה (ראה סעיף ה').

לחילופין, אם מבקשים בכל זאת לשמר שתי חלופות מס, ניתן להפחית את שיעור המס הריאלי מ-25% ל-18%, ואת שיעור המס הנומינלי מ-15% ל-12%.

(ב) הפחתת שיעור המס על דיבידנדים בחברה ציבורית לאותו שיעור מס שייקבע לרווח הון.

מהלך כזה, לא רק שיעודד בעלי שליטה להפוך את חברותיהם מפרטיות לציבוריות, אלא ישפר מאוד את הנזילות והכדאיות של השקעה במניות של חברות בינוניות וקטנות, שרמת הסחירות בהן כיום נמוכה, ובהתאם לכך גם התמחור שלהן נמוך.

(ג) הפחתת שיעור המס על בעלי שליטה של חברות פרטיות שיהפכו אותן לחברות ציבוריות, והפחתת שיעור המס על בעלי שליטה, שהם כבר כיום בעלים של חברות ציבוריות, וימכרו את מניותיהם לציבור הרחב.

זה לא סוד שאחת הבעיות הגדולות בבורסה היא חוסר נזילות, שפוגע כאמור בתמחור של המניות ובכניסת חברות חדשות. הצעד המוצע יפתור זאת, כיוון שהוא ייצור תמריץ למכור מניות בבורסה ויגדיל את כמות המניות למסחר בבורסה - הסחורה ה"צפה".

אפשר להגביל את ההטבה בשני אופנים:

ראשית, לתת אותה רק לבעלי שליטה שיפחיתו את שיעור שליטתם בחברה לפחות מ-60%.

שנית, לקבוע את סעיף ג' וגם את ב' כהוראת שעה ל-5 שנים, כדי שתהיה יכולת לאמוד את תוצאות המהלך, גם מבחינת השגת המטרה של צמיחת המשק וגיוסי הון, וגם מבחינת קופת המדינה.

(ד) השוואת הפטור ממס על רווח הון על השכרת נכס בנדל"ן העומד על 60 אלף שקל בשנה.

(ה) מעבר לאפליית המס הקיימת בין שוק ההון לבין שוק הנדל"ן, יש גם אפליה בתוך שוק ההון בין החוסכים בקופות גמל, קרנות פנסיה וכו' לבין חיסכון פיננסי בניירות ערך, תעודות סל וקרנות נאמנות.

הרצון של המדינה לתת הקלות/פטור במס לחוסכים לעת פנסיה הוא מובן וראוי, והיא עושה זאת במגוון של דרכים, כולל מתן הטבה במס (ניכוי וזיכוי) בעת הפקדת כספים. עם זאת, אין שום סיבה הגיונית להפלות בין המשקיע בקרנות נאמנות, בתעודות סל ובניירות ערך לבין המשקיע בקופות גמל, כאשר ובתנאי, שבכל המקרים החיסכון הוא לטווח הארוך, ויש סיבות מאוד הגיוניות לעודד השקעות לטווח ארוך.

בנוסף, אין סיבה שמעבר ממסלול למסלול בפוליסה פיננסית או בקופת גמל להשקעה, לא יהיה כרוך במס, בעוד שמעבר מקרן נאמנות אחת לרעותה ייחשב אירוע מס.

כנגזר מגישה זו, צריך לדעתי לקבוע שיעור מס שונה בהתאם לתקופת ההחזקה של ההשקעה: ככל שהיא ארוכה יותר, כך יורד שיעור המס. זה צריך להיות המבחן ולא כלי ההשקעה שבו משתמשים.

שיעור זה יעודד חשיבה לטווח ארוך והתוצאה שלה תהיה השקעה לטווח ארוך. זה בריא יותר לשוק ולחברות שנסחרות בו. זה משתלב עם התפישה שמעודדת חברות, בעליהן, מנכ"ליהן והדירקטוריונים שלהן לאמץ חשיבה ודפוסי פעולה הנותנים עדיפות לטווח הארוך - השבחת ערך החברה על-פני מיקסום רווחים לטווח קצר.

** הכותב הוא בעלי בית ההשקעות מיטב דש ויו"ר מיטב דש קרנות נאמנות בע"מ. אין לראות באמור מתן ייעוץ/שיווק השקעות והאמור אינו מהווה תחליף לייעוץ/שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

הצעת הרפורמה במיסוי עידוד לחשיבה לטווח ארוך

עוד כתבות

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?