גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בגיל 31, עשיר אבל מתוסכל, מנכ"ל טאמבלר מתפטר

ילד הפלא דיוויד קארפ, שעזב את התיכון, הקים את פלטפורמת הבלוגים טאמבלר ומכר אותה ליאהו, סיים את תפקידו: "ההחלטה באה אחרי חודשים של מחשבה על השאיפות שלי"

דיוויד קארפ עם ברק אובמה / צילום: רויטרס Adrees Latif
דיוויד קארפ עם ברק אובמה / צילום: רויטרס Adrees Latif

מנכ"ל טאמבלר (Tumblr) דיוויד קארפ הודיע כי יעזוב את רשת הבלוגים שייסד ב-2007 בסוף השנה הנוכחית. "החלטתי כי 2017 תהיה השנה האחרונה שלי בטאמבלר", כתב קארפ, הדמות המזוהה ביותר עם טאמבלר, בתזכיר ששלח לעובדי החברה, והוסיף כי "ההחלטה שלי באה אחרי חודשים של מחשבה על השאיפות האישיות שלי". עוד ציין קארפ כי הוא מותיר את הפלטפורמה עם 375 מיליון בלוגים ו-155 מיליארד פוסטים שונים "בידיים טובות משלי", מתייחס לנשיא ג'ף ד'אונופריו (D'Onofrio) שהוכרז כממלא את מקומו.

לכל הדעות 10 שנים על כיסא המנכ"ל אינה קדנציה קצרה, אך קארפ (Karp) משלים את התקופה הזו בגיל 31. ילד הפלא מניו-יורק, הוונדרקינד שלימד את עצמו קוד לפני הבר מצווה התחיל את הקריירה שלו כבר בגיל 14 כשהחל לעבוד עבור פרד שיברט (Seibert), מפיק טלוויזיה, יוצר סדרת האנימציה הפאור פאף ונשיא האנה ברברה לשעבר. תוך זמן קצר הוא צבר לעצמו שם כמתכנת צעיר ומוכשר והחל לעבוד עבור סטארט-אפים במשרה חלקית, בגיל 15 עזב את התיכון כדי לשמש מנהל מוצר במשרה מלאה ב-urbanbaby, לוח מודעות אינטרנטי להורים. הוא היה חלק מהאקזיט הנאה של החברה כשהיא נמכרה ל-CNET בשנת 2006.

"זו הפעם הראשונה שהיה לי קצת כסף", אמר קארפ בראיון ל"ניו-יורק טיימס". קארפ פנה לדרך עצמאית עם הון קטן בכיס בתקופה שבה רשתות חברתיות היו הדבר החם ביותר. הוא רצה לייצר ממשק פשוט לכתיבת בלוגים וייסד את טאמבלר שצברה 75 אלף משתמשים בתוך שבועיים. את כל העבודה הזו קארפ עשה מחוץ לבועה היזמית של עמק הסיליקון, בשנים הראשונות אף מדירת אמו באפר ווסט סייד. את ניו-יורק הוא כינה "ההשראה" שלו ולקהילת הסטארט-אפים בעיר "צנועה ותומכת".

הפלטפורמה הנקייה והפשוטה שהקים משכה אליה הכל מהכל ובעיקר סופרים, אמנים ויוצרים חובבים. במשך השנים היא צברה לעצמה שם של אחת מלאת רוח פוליטית אקטיבית (עוד נחזור לזה) ואחד האתרים העיקריים שבהם התפתחה "תרבות האינטרנט" בניהם פאנדומים וה-GIFים. טאמבלר היתה המקום להיות בו, אפילו ביונסה וג'י זי בחרו בה כדי לשים תמונות ראשונות של הילד הראשון שלהם. גם קארפ, אף שנחשב אדם פרטי יחסית, הוא בלוגר פעיל וחשוף, עמוס בתמונות של חברים, משפחה, מכוניות עתיקות, שייט ביאכטה או נוף ניו-יורקי רומנטי. במשך תקופה הוא אף קידם את טאמבלר במודעה משותפת עם רשת הבגדים יוניקלו כ"פלטפורמה מושלמת לביטוי עצמי".

אם ההתייחסות של קארפ לפלטפורמה שלו נשמעת לכם מוכרת, זה בגלל שבאותה העת ממש צמח יזם צעיר אחר, בחוף המערבי עם חזון דומה. כמו קארפ, גם מארק צוקרברג הוכתר כילד פלא עם הרשת החברתית פייסבוק, אך קארפ דאג להרחיק עצמו ככל הניתן מהשוואות.

בראיון שערך עם "הניו-יורק טיימס" אף טען כי פייסבוק היא "ממש דוחה" ושהאפשרות לחפש ולהוסיף חברים יכולה להיות פעולה "רעילה לחברה". אכן לא היה שונה יותר בין שתי הרשתות החברתיות. טאמבלר התגאתה בפשוטת הגמורה שלה. ההפך מפייסבוק עמוסת הפיצ'רים. הפריסה הנקייה שלה עם מספר לחצנים מוגבל היתה גם הסיבה לנהירה העצומה של בלוגרים אליה שמצאו בה כלי ללא חיכוכים, עם שיתוף מיידי. הגישה הספרטנית הייתה טובה לתרבות הרשת, אבל היא עלתה לטאמבלר הרבה והקשתה עליה לפתח מנגנון רווחים.

רשת חברתית מודעת לעצמה

הבאזז שנוצר סביב טאמבלר היה של מעין רשת חברתית מודעת לעצמה, רוצה להיות מגניבה ומעודכנת. הרוח הצעירה היזמית הזו היא שתפסה את עינה של מריסה מאייר, אז מנכ"לית יאהו. ב-2013 מאיר השלימה את רכישת טאמבלר תמורת 1.1 מיליארד דולר, מה שהיה לרכישה הגדולה ביותר של ענקית האינטרנט באותה השנה ושל מאייר בכלל. כ-750 מיליון דולר מהשווי יוחס למוניטין, לצד נכסים ממשיים בשווי של 350 מיליון דולר בלבד והתחייבויות בגובה 114 מיליון דולר. שיא ההכנסות שהניבה טאמבלר אגב, עמד ב-2012 על 13 מיליון דולר וקצב שריפת המזומנים על 25 מיליון דולר. למרות זו מאייר, שחיפשה כל דרך להציל את המותג הגווע שלה, האמינה כי מדובר בעסקה טובה של רשת חברתית בשלה עם משתמשים נאמנים שתצליח למשוך קצת משתמשים. מי שללא ספק הרוויח מהמכירה היה קארפ, אז רק בן 26, שהונו העצמי הוערך ב-275 מיליון דולר. לא רע לבחור צעיר בלי השכלה תיכונית.

המכירה לא התנהלה על מי מנוחות. אף שקארפ מכר את טאמבלר בהבטחה קולנית שפלטפורמת הבלוגים שלו תישאר עצמאית, לא תיפגע ממודעות פולשניות והוא ימשיך להוביל אותה, משתמשי הפלטפורמה זעמו, המתחרה הגדולה של טאמבלר וורדפרס, טענה בזמנו כי ביומיים שאחרי ההודעה על המכירה היתה נהירת משתמשים חדשים אליהם. מאייר אכן קיוותה להפוך את הפופולריות של טאמבלר לפרה חולבת מודעות. מהלך טבעי לרשת חברתית, אך פחות עבור קארפ שכמעט ולא השקיע מאמץ להפוך את העסק לבר קיימא.

גם היום טאמבלר מתקשה להרוויח כסף. אפשרויות כמו פתיחת חשבונות פרימיום או לאפשר למשתמשים להכניס מודעות לציר הזמן שלהם שולבו בפלטפורמה אך לא הצליחו למשוך מפרסמים רבים בגלל האופי הלא מתוחכם של הכלים שפיתחו. זאת בשונה משילוב מודעות בווידאו בפייסבוק או פילטרים מיוחדים בסנאפצ'ט ובכלל יכולת מיקוד גבוהות כמו יתר השחקנים בזירת הפרסום הדיגיטלי. החלום של מאייר שבשנה הראשונה לאחר הרכישה תרשום טאמבלר הכנסות של 100 מיליון דולר התבדה. במקום זאת יאהו מחקה 230 מיליון דולר משווי טאמבלר בספריה, בשנה השנייה 480 מיליון דולר נוספים.

מה שכן הוליד החיבור הם קיצורי דרך לפיתוחים טכנולוגיים אחרים לטאמבלר. כך באפריל השנה השיקו בטאמבלר אפליקציית וידיאו צ'ט נפרדת עם חמישה אנשים שונים בזמן אמת. מדובר על אפליקציה נפרדת ראשונה לטאמבלר וגם כזו שחותרת תחת קו יסוד של הפלטפורמה - שיתוף תכנים בקהילה המורכבת בעיקרה מזרים.

ואז ורייזון נכנסה לתמונה

לא לגמרי ברור מדוע קארפ בחר לעזוב כעת. במסגרת ההסכם עם יאהו נקבע כי הוא יוכל להמשיך בפעילותו בחברה בארבע השנים הבאות, תקופה שמגיעה לקיצה, אך לא היתה מחייבת לכאן או לכאן. סיבה אפשרית היא הרכישה על ידי ורייזון. שנת 2014 היתה שנה חשובה עבור קארפ. באותה שנה הוא היה לוחם קולני בקרב על ניטרליות הרשת, על אינטרנט חופשי ופתוח. הוא היה חלק מקבוצת מנכ"לים של חברות טכנולוגיות שנפגש עם ה-FCC כדי לדון בנושא. באותה שנה הוא גם הוזמן לייעץ לנשיא ארה"ב דאז ברק אובמה בנושא רשתות חברתיות וחינוך ציבורי ונחשב כאחד מהגורמים שהשפיעו על אובמה לקדם תקנות של ניטרליות הרשת. אם כי מאז התחמם המאבק הזה שנית, מאז נבחר דונלד טראמפ לנשיאות, קארפ הקולני בחר לשמור על שתיקה גמורה, רק ציון אחד תקשורתי למגזין וראיטי על כך ש"ליבו נשבר לראות את השינוי".

במקביל למאבק המתחדש רכשה ענקית התקשורת האמריקאית ורייזון את יאהו שבבעלותה טאמבלר, רכישה שהושלמה רק ביוני האחרון. ורייזון היא מתנגדת ידועה לניטרליות הרשת ואף עתרה ל-FCC כדי שזו תבחן מחדש או תקל על התקנות בנושא. כעת של קארפ היה לתת את הדין לוורייזון ובזמן המאבק הסוער המחודש על ניטרליות הרשת, בחר קארפ פשוט לעזוב.

אגב מאבקים פוליטיים. באותו הזמן שקארפ שמר על שתיקתו הוא גייס 74 מייסדים ומנכ"לים של חברות טכנולוגיה מרחבי ארה"ב שחתמו על מכתב פתוח שיוצא להגנתה של "הורות מתוכננת", רשת שירותי בריאות המעניקה ייעוץ לנשים בתכנון משפחה, אמצעי מניעה והפסקת היריון. זאת במטרה לעצור את הקונגרס מלהמשיך בחקיקה "שתמנע מנשים טיפול מונע". מה שמחזק את ההנחה שהיה לוורייזון חלק בשיקולי קארפ.

קארפ עוזב את טאמבלר כשהיא כבר לא בשיאה וללא מודל הכנסות ראוי. יכולותיה של הפלטפורמה לשרוד תלויות במאמץ ובהון שוורייזון תהיה מוכנה להשקיע.

מה זה טאמבלר?

פלטפורמה המאפשרת ליצור בלוגים, לעצב אותם ולשלב בהם תמונות, וידאו, גיפים ומוזיקה. נחשבת לנציגת הדור החדש של עולם הבלוגים: נוחה לתפעול ולניווט ומשלבת אלמנטים של רשת חברתית

המספרים של טאמבלר

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● כוחות צה"ל השמידו בעזה תוואי תת-קרקעי באורך של כ-2.5 קילומטרים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד