גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאחר שמכרה ב-2016 700 מיליוני גלוני דלק: ארקו ממשיכה לצמוח

חברות שצומחות מהר מתקשות בדרך-כלל לשמר את קצבי הצמיחה לאורך זמן ■ למרות זאת, GPM האמריקאית, הנשלטת ע"י ארקו החזקות, הוכיחה בשנתיים האחרונות כי גם נתח שוק בולט לא מנע ממנה להמשיך לגדול

חברת ארקו החזקות, הנשלטת על ידי אריק קוטלר ומוריס וילנר (64.2%), עוסקת בתחום מכירת דלקים ומוצרי נוחות באמצעות החזקה (עקיפה) ב-75% מהמניות של החברה האמריקאית GPM.

פעילות GPM נחלקת לשני תחומים משיקים: בתחום הקמעוני - הפעלה של אתרים, הכוללים חנויות נוחות ותחנות דלק צמודות. GPM חולשת על כ-980 אתרים לממכר מגוון מוצרי צריכה ונוחות, וברובם גם תחנות לממכר דלקים ללקוחות הקצה, הצרכן הסופי. המתחמים פזורים ב-18 מדינות, המרוכזות בחוף המזרחי ובמרכז ארה"ב.

בתחום הסיטוני, לחברה פעילות של אספקת דלקים (ללא מוצרי נוחות) לתחנות דלק המופעלות על ידי צדדים שלישיים - 135 תחנות דלק חיצוניות, שמהוות אתרים מתחרים לאלה של GPM.

GPM פועלת בשני ערוצי הפצה ללקוחות חיצוניים: האחד, אספקת דלק במשגור (קונסיגנציה), שבמסגרתו GPM היא הבעלים של מלאי הדלק באתרים החיצוניים ואחראית לקביעת המחיר לצרכן הסופי, כאשר GPM והמפעיל החיצוני מתחלקים ברווח. הערוץ השני הוא אספקה ישירה למפעילים החיצוניים, שהופכים לבעלים של המלאי ואחראים לקביעת המחיר לצרכן הסופי, כאשר GPM גובה מהם מחיר עלות בתוספת מרווח קבוע.

המאפיין הבולט של פעילות GPM הוא קצב הצמיחה השנתי המרשים - תוצאה מובהקת של אסטרטגיית רכישות אינטנסיבית. כפועל יוצא, GPM ממוצבת כיום כאחת מ-10 השחקניות הגדולות בתחום בארה"ב.

מבחינת תמהיל ההכנסות, מכירת הדלקים מהווה כ-60% והמכירות בחנויות הנוחות מהוות כ-40%. מבחינת תמהיל הרווח הגולמי, התרומה זהה, היות שרווחיות מוצרי הנוחות גבוהה מזו של הדלקים.

ב-2016 מכרה החברה כ-700 מיליוני גלונים של דלק. לשם השוואה, ב-2013 מכרה החברה כשליש מהכמות הצפויה שנה קדימה. תחזית החברה שנה קדימה (ספטמבר 2017 עד ספטמבר 2018) היא למכירה של יותר מ-900 מיליוני גלונים - צמיחה של יותר מ-30%. את 2017 צפויה GPM לסיים עם EBITDA (רווח לפני ריבית, פחת והפחתות) של 72 מיליון דולר (מאוחד) - שיפור של יותר מ-30% ביחס לנתוני 2016.

נתוני הצמיחה והתחזיות להמשך צמיחה נשענים על גורמים אקסוגניים, שמיוחסים לענף הפעילות, כמו גם לגורמים אנדוגניים, הקשורים קשר ישיר והדוק בניהול של החברה ובאסטרטגיית הצמיחה של GPM.

סביבה עסקית. שוק חנויות הנוחות בארה"ב מגלגל יותר מ-230 מיליארד דולר בשנה. בארה"ב יותר מ-150 אלף חנויות נוחות, מתוכן כ-80% מוכרות גם דלקים לצרכן הסופי שמגיע למתחם. חברת GPM דורגה במקום השני בדירוג החברות הצומחות בתעשייה זו, על פי אחת מחברות המחקר בענף. בסוף 2016 היא דורגה כחברה השביעית בגודלה בכל ארה"ב לעומת 2015, שבה סיימה במקום 11 בלבד.

ענף מתחמי חנויות הנוחות נחשב למבוזר מבחינת המפעילים: כ-60% מהם מנהלים אזור הפעלה (מתחם) אחד בלבד, ורק ל-17% מהמפעילים מעל 500 חנויות נוחות כמו ל-GPM (ולרובן תחנות דלק צמודות). היקף שוק הפעילות הוא גדול מאד במונחים כספיים (אבסולוטית), ומכאן פוטנציאל הצמיחה של החברות הפועלות בשוק זה.

מיתוג ומיצוב. GPM פועלת בחנויות הנוחות באמצעות 13 מותגים בבעלותה. מסעדות המזון המהיר הפועלות במסגרת חנויות הנוחות, פועלות תחת שמות מסחריים של GPM או של רשתות מזון ארציות ומוכרות. תחנות הדלק הצמודות ממותגות לרוב באמצעות ספקי הדלק ל-GPM, חברות מהגדולות בתחומן.

GPM נחשבת למשווק הדלקים הגדול ביותר בחוף המזרחי בארה"ב. הגודל מהווה יתרון מהותי עבור רווחיות החברות - מחירי האספקה מחברות הנפט מושפעים מהותית מכושר המיקוח של חברות אספקת דלקים כמו ארקו . בשנה האחרונה חידשה ארקו את הסכמי הסחר שלה מול ואלרו בתנאים מועדפים.

מוטת הניהול של החברה. פעילות החברה אמנם מתפרסת על פני 18 מדינות, אבל תחת מטה ראשי אחד, בריצ'מונד שבווירג'יניה, ובאמצעות עשרה משרדים אזוריים. החברה נוטה למקד את פעילותה מבחינה גיאוגרפית בשווקים המתאפיינים בגידול אוכולוסייה, בין אם זה באזורים אורבניים מתפתחים ובין אם בפרברים.

צמיחה חוץ-אורגנית. מתחילת 2016 השלימה GPM שבע רכישות, הכוללות במצטבר כ-400 אתרים להפעלת חנויות נוחות ותחנות דלקים. כיום יש לחברה מעל 1,100 אתרים - שיעור צמיחה של עשרות אחוזים בתוך פחות משנתיים.

במקרים רבים, מתקשרת GPM לרכישת הפעילות התפעולית באתרים יחד עם שחקן נדל"ן, שרוכש את שטחי הנדל"ן ומשכיר את השטח ל-GPM, כאשר כל גורם בעסקה פועל בתחום מומחיותו.

פיננסית, לארקו הון עצמי של כ-730 מיליון שקל, אבל רובו מיוחס לבעלי זכויות המיעוט. ההון העצמי משרת מאזן של כ-2.9 מיליארד שקל (26% יחס הון למאזן). החוב הפיננסי (נטו) של GPM מסתכם בכ-90 מיליון דולר (לא כולל הלוואת בעלים מארקו), ומתחלק בין קווי אשראי מתאגידים בנקאיים, ש-GPM נוטלת למימון צורכי הון חוזר, ובין הלוואות ארוכות טווח.

חשוב לציין כי כש-GPM השלימה הנפקה פרטית של מניות בשותפות GPMG בתחילת 2016, המזומנים שגויסו שימשו, בין השאר, להקטנת רמת המינוף.

היכן הסיכון העסקי? ככלל, עלייה במחירי הדלק מובילה לפגיעה ברווחיותה של GPM - ולהפך, בתקופות שבהן מחירי הדלק נמוכים, בדומה לשנים האחרונות, הרווחיות אמורה להשתפר. אבל גם לסיכון זה יש גורמים ממתנים: ראשית, כשמחירי הדלק עולים, וקיימת ירידה בביקוש, הרי שחלה עלייה מקבילה ברכישה בחנויות הנוחות באתרי החברה. שנית, גם עמלות הרכישה שמשלמת GPM לחברות כרטיסי האשראי יורדות, היות שהן נגזרות ממחירי המכירה.

במבט קדימה, אפשר להיצמד לתזה הגורסת שחברות שצומחות מהר מאוד, מתקשות לשמר את קצבי הצמיחה לאורך זמן. למרות זאת, GPM הוכיחה בשנתיים האחרונות כי גם נתח שוק בולט בענף לא מנע ממנה לבצע רכישות ולקפוץ מדרגה (הגדלת נפח הפעילות בעשרות אחוזים).

גם כשנכללה במסגרת 20 החברות הגדולות, ידעה GPM לנצל את תנאי השוק ולבצע מסע רכישות אגרסיבי, תוך הטמעה מוצלחת של הפעילויות שנרכשו על הפלטפורמה הקיימת. ניתן לייחס זאת לא רק לביזור השוק ולגודלו האבסולוטי, שמאפשרים לחברות להמשיך ולצמוח חוץ-אורגנית, אלא גם לניהול ממוקד המטרה, המכוון על ידי בעלי ארקו. המשך צמיחה שנתית (אורגנית ולא אורגנית) בשיעור דו-ספרתי מהווה הערכה לא זהירה מדי לטווח של השנתיים-שלוש הבאות.

ארקו החזקות

יתרונות: 

■ סביבה עסקית תומכת

■ אסטרטגיית רכישות ממוקדת

■ מיצוב עסקי

חסרונות: 

■ חשיפה למחירי הנפט

■ ריכוז גיאוגרפי

■ תלות בצריכה הפרטית

*** הכותבים הם מנהל מחלקת מחקר ואסטרטגיה בקבוצת אקסלנס ואנליסטית בכירה במחלקת המחקר בקבוצת אקסלנס. הנתונים מבוססים על דיווחים פומביים של החברה. הכתבה אינה מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. לכותבים אין עניין אישי בנושא הכתבה. קבוצת אקסלנס היא חלק מקבוצת דלק, העוסקת, בין היתר, בעסקי הדלק, הנפט והגז. חברות מקבוצת אקסלנס מחזיקות ו/או עשויות להחזיק ני"ע ונכסים פיננסים המוזכרים בכתבה ו/או להעניק שירותים פיננסיים לחברות הנזכרות בכתבה. 

עוד כתבות

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי