גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העירייה מציגה: חריגות עצומות בעלויות הקמת הארנה בראשל"צ

ב-2011 זכתה העירייה במכרז של הטוטו לבניית אולם ■ דב צור הקפיא את הפרויקט בטענה כי השטח לא מתאים ■ הפרויקט הועבר למתחם ה-1,000, שמככב בפרשת השחיתות הנוכחית, ותומחר מחדש בכמעט כפול ■ העירייה: "לאחר התייעצות, הוחלט שהמיקום הטוב ביותר הוא במתחם ה-1,000"

הדמיית הארנה  בראשון לציון / מתוך אתר מרגולין ברוס
הדמיית הארנה בראשון לציון / מתוך אתר מרגולין ברוס

בנובמבר 2011 חגגה עיריית ראשון-לציון זכייה באחד ממכרזי הספורט הגדולים בישראל - מכרז של הטוטו לבניית "ארנה" עם כ-6,000 מקומות ישיבה. עלות הפרויקט נאמדה ב-150 מיליון שקל, שמתוכם 50 מיליון שקל מכספי קרן המתקנים של הטוטו.

האולם היה אמור, על פי מה שהוצג לטוטו, להיות ממוקם בצמוד לבית מכבי החדש ברחוב גולדה מאיר. מלבד אולם נכללו בתוכנית מתקן צמוד לאימונים על שטח של 1,200 מ"ר, חדרי עיתונות, חדרי כושר, חדרי מנוחה ועוד. בטוטו ומינהלת הליגה בכדורסל אומרים שתאריך תחילת העבודות נקבע לאמצע 2013.

אנחנו נכנסים לשנת 2018. ארנה עדיין אין, למען האמת אפילו יציקה אחת טרם הוטמנה באדמה. אבל כמה דברים בכל זאת השתנו במהלך השנים: מיקום הארנה הועבר ל"מתחם ה-1,000", העומד כיום במרכז פרשת השחיתות שבה נחקרת העירייה והעומדים בראשה. מה שעוד השתנה הוא הסכום הכספי שהתחייבה העירייה לממן לצורך הפרויקט: בסוף החודש שעבר בישר ראש העיר דב צור כי אולם הספורט במתחם ה-1,000 יעלה 270 מיליון שקל - כמעט פי שניים מהעלות הראשונית. זאת למרות שהיקף המימון מהטוטו לא השתנה.

מה קרה שהפרויקט עבר למתחם ה-1,000 ומדוע התנפח לממדים כאלה בהשוואה לעלות המתוכננת?

הסיפור הזה מזכיר במובנים רבים את האופן שבו בונים מתקן ספורט בישראל. יוצאים למכרז, הרשות מציגה תוכנית לבנייה בעלות מסוימת, היא זוכה במכרז - ואז מתברר שאין שטח, העלות מתנפחת לעלות אחרת, והשנים עוברות.

ניצן פלג, מנכ"ל החברה הכלכלית ראשון-לציון, שאחראית על הפרויקט מטעם העירייה, אומר ל"גלובס": "אנחנו מקווים להשיג את ההיתר בקרוב, ובמארס 2018 לצאת למכרז קבלנים. ואם הכול יהיה בסדר - אז במאי-יוני 2018 להתחיל את העבודות, ומאותו רגע בתוך 3 שנים הבניין אמור לעמוד". במילים אחרות: ארנה בראשון-לציון תעמוד על תלה במקרה הטוב בקיץ 2021.

חברת אדריכלות עולמית

למה הטוטו שלא מצליח להוציא כספים לפרויקטים ונתקע עם מזומנים שחונים בתיקי ההשקעות שלו (ושילם על כך לאחרונה ביוקר - עם ההחלטה של האוצר "להלאים" 600 מיליון שקל מהכספים החונים של הטוטו) לא אוכף על עיריות לוחות זמנים כפי שנקבעו במכרז? בעיקר כי אין לו שום מנוף. "אם היינו אומרים להם שהמכרז מבוטל כי הם לא עומדים בלוחות הזמנים - אתה חושב שיש עירייה אחרת שעומדת בתור לבנות מתקן בהשקעה כזאת? אז לא היה נבנה אולם, והכסף לא היה יוצא", אומר גורם בכיר בטוטו. "אז נתנו להם ארכה של עוד 24 חודשים למצוא שטח".

בטוטו גם מודים שפרויקטים בסדר הגודל הזה לרוב לא עומדים בלו"ז המתוכנן לתחילת העבודה, ודאי לא במועד הסיום. כך קרה גם עם בניית האצטדיון בנתניה, עם הבריכה בווינגייט. היוצא מאוד מהכלל הוא בניית האולם החדש בחולון, שנחנך ב-2014 והורם במונחים מקומיים במהירות שיא.

"כשעיריית ראשון-לציון ניגשה למכרז ב-2011 לא היו יותר מדי קופצים גם ככה על הקמת מתקן בהיקף כספי כזה", אומר אותו גורם בטוטו. "אחרי שהם הציגו לנו את התוכניות וזכו במכרז, הם טענו שיש להם בעיה עם השטח, כי הוא קרוב מדי לטעמם לאולם החדש שייבנה בחולון והם מחפשים שטח חדש". בעיריית ראשון-לציון טוענים שהבעיה הייתה אחרת: "רצינו לבנות את המתקן צמוד לאולם מכבי בעיר", אומר מנכ"ל החברה הכלכלית פלג, "אבל הייתה שם בעיה עם האדמה שהיה בה המון פסולת ורק לפנות אותה היה עולה לנו 10 מיליון שקל. חוץ מזה שהאזור שליד בית מכבי הוא אזור מגורים צפוף, ולשים אולם גדול באולם הזה ייצר הרבה מאוד מפגעים. לראש העיר דב צור רעדה הבטן, הוא התלבט והתלבט, ובשלב מסוים החליט להקפיא את בניית האולם עד שיימצא מיקום".

- ואיך הגעתם דווקא למתחם ה-1,000?

"כשהתחלנו לדבר על התוכנית האסטרטגית של פארק ה-1,000, התייעצנו עם החברה שליוותה את התוכנית שאמרה שמאוד חשוב שהתוכנית תכלול אייקון עירוני. אחרי הרבה מחשבה אילו אייקונים עירוניים לשים, הוחלט שהארנה הכי תתאים".

העלות התנפחה בן לילה. נשכרה חברת אדריכלות בריטית Populous, אחת הגדולות והמפורסמות בעולם בתחום אדריכלות ספורט; לצדה עובדת חברת האדריכלות הישראלית גולדשמיט ארדיטי בן נעים; הפיקוח נמסר למרגולין ברוס.

- מה הוצג לטוטו במכרז מבחינת אומדן כספי?

"סביב ה-150 מיליון שקל, אבל זה היה אולם אחד ולא שניים, וגם יותר קטן".

אז ככה להקפיץ את העלות פי שניים? "תראה", אומר פלג, "זה קונספט אחר לגמרי. במקור כשבאנו לטוטו דובר על שני אולמות שיהיה מעבר ביניהם במינהרה, כשהאולם הישן בבית מכבי יהפוך לאולם אימונים. ואז דובר על 150-160 מיליון שקל. אבל פה כבר הקונספט הוא שונה - מדובר על שני אולמות צמודים עם קיר אקוסטי מודולרי שאפשר לפתוח אותו - וכך אתה יכול לעבור מאולם ספורט תוך הרמת הקיר ושינוי תצורה לאולם הופעות שמכיל 11,000 מקומות".

- ותוספת המימון, מאיפה? הטוטו לא ייתן יותר.

"מכירת הקרקעות במתחם ה-1,000 תכניס הרבה מאוד כסף לעירייה, אז היא תשקיע באולם הזה".

מעיריית ראשון-לציון נמסר בתגובה: העירייה מבקשת להצעיד את העיר קדימה, ובהתאם להתפתחות במספר התושבים, להקים ארנה גדולה וראויה, שתשרת את תושבי העיר והמבקרים בה, כנהוג בערים המובילות בעולם. לשם כך, נבדקו לאורך השנים כמה אופציות, הראשונה ביניהן הייתה הרחבת בית מכבי. לאחר בדיקות רבות, והתייעצות עם מומחים מובילים בעולם, הוחלט שהמיקום הטוב ביותר להקמת הארנה הוא במתחם האלף, וזאת בשל הנגישות הגבוהה שתהיה למקום, שתעבור בו גם רכבת קלה, גם רכבת כבדה, וגם מפגש כביש 431 ואיילון. מקורות המימון של הארנה הן מהתב"ר, מתשואות הנדל"ן של מתחם האלף ומהטוטו. הטוטו אישר 50 מיליון שקל לצורך הקמת הארנה. סכום זה לא השתנה לאורך השנים".

מהטוטו נמסר: "הכסף עבור הקמת היכל טוטו ראשון-לציון טרם הועבר לעירייה, כמקובל בטוטו, המעביר כסף אך ורק בהתאם להתקדמות הבנייה. בפרויקטים מורכבים מסוג זה יש לעתים עיכובים מסיבות שונות. במקרה זה העיכוב נבע מבקשת העירייה להחליף את מיקום ההיכל. בקשות הדחייה מטעם העירייה נשקלו ואושרו בדירקטוריון הטוטו, וזאת כדי לאפשר את הקמת היכל הספורט. לפי הודעת העירייה האחרונה, בימים אלה יוצא מכרז לבחירת החברה הקבלנית".

החריגות הפכו לשגרה

בניית מתקני ספורט בישראל נעשית מכספי ציבור, מה שמקל מאוד כנראה על חריגות בעלויות הסופיות. לאורך השנים נרשמו בכל המתקנים חריגות עצומות, הנה כמה מהן:

שיפוץ היכל הספורט ביד אליהו כיכב בדוח מבקר המדינה, אחרי שחברת היכלי הספורט בע"מ, הגוף שמנהל את ההיכל עבור עיריית תל-אביב, הציגה אומדן ראשוני של 29.4 מיליון שקל לשיפוץ. בסופו של דבר הסתכם, לפי המבקר "ב-216.8 מיליון שקל".

הארנה פיס בירושלים שנחנכה ב-2014 נכנסה לסחרור: העלות המתוכננת עמדה על 240 מיליון שקל, אבל בספר התקציב של עיריית ירושלים נקבע כי העלות הכוללת של המתקן התנפחה ל-399 מיליון שקל. בריכת מכון וינגייט תוכננה לפי כ-60 מיליון שקל, והסתיימה באיחור ועלות של כ-95 מיליון שקל.

בימים אלה משופץ אצטדיון בלומפילד ביפו, שלמעשה נבנה מחדש אחרי שנהרס מהיסוד. עיריית ת"א יצאה לדרך עם אומדן של 190 מיליון שקל, אבל בהמשך, עם ההחלטה להרחיב את תכולת היציעים ותוספת של תאי הצפייה, בנייתו צפויה להסתיים ב-2019 ולפי מקור בעירייה העלות תעמוד על כ-400 מיליון שקל. "עם הצטיידות זה יגיע ל-450 מיליון שקל".

מתקני הספורט

עוד כתבות

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר