גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי ניו יורק, ברלין ולונדון: השפים הישראלים מסתערים גם על פריז

בשנה האחרונה מתרגש על פריז בום של מסעדות ישראליות ■ מחומוסיית "יפו" של השף הצעיר לוטן לחמי, ועד למסעדת היוקרה "בלגן" של קבוצת מחניודה בראשות השף אסף גרניט

חומוס  עם ברוקולי צלוי של מסעדת יפו/ צילום:julien benaiteau
חומוס עם ברוקולי צלוי של מסעדת יפו/ צילום:julien benaiteau

כשהייתי סטודנט, היה לי חלום: להקים דוכן חומוס בציריך. חסר שם מקום כזה, חשבתי לעצמי, ובמקום שבו ארוחה במקדונלד'ס עולה 70 שקל, את החומוס שלי אוכל למכור במאייה לפחות. סטארט-אפ של קטניות ופיתות תימניות. מוחות דגולים חושבים דומה, אומרים. לגבי דגול - אני לא יודע, אבל דומה לישראלים אחרים - בטוח.

חומוסיות-איכות ומסעדות שף ישראליות אפשר למצוא בעשור האחרון בכמעט כל עיר מרכזית בעולם המערבי. כעת, אחרי שביססו נוכחות בסצנת המסעדות של ניו יורק, לונדון, מוסקבה וברלין - תקעו שפים ישראלים יתד גם בבירת הקולינריה העילית. מחומוסיות ועד מסעדות יוקרה, על עיר האורות מתרגש בשנה האחרונה בום של מסעדות ישראליות, רבות מהן של קבוצות מקומיות שהפכו לבינלאומיות כמו "המזנון" של אייל שני ו"בלגן" של קבוצת מחניודה בראשות אסף גרניט.

"יש כאן בזמן האחרון באזז גדול סביב אוכל ישראלי, גם מחוץ לקהילה היהודית. כתבות גדולות מתפרסמות בעיתונים מובילים ומגזינים והכיסוי בעיתונות מרהיב, בסדר גודל שלא היה למטבח המקומי כמותו מעולם", מספרת עיתונאית הקולינריה הוותיקה יפה עירון-קוץ, שמדווחת מפריז כבר מעל 30 שנה. "ב'לה פיגארו' הקדישו מקום נרחב לכתבת אוכל ישראלי בפריז שעשתה גלים, ספר הבישול של אוטולנגי על ירושלים, שהוא הצלחה בינלאומית, נמכר היטב גם בצרפת, ורק לאחרונה יצא ספר נוסף ומקומי - 'פריז תל אביב' של הכותבת קלואה סעדה - על סצנת האוכל הישראלי בצרפת ובישראל".

"המסעדות שנפתחות נהנות מעניין של צרפתים בלי זיקה ישראלית, וכמובן גם מביקוש של היהודים הצרפתים, אשכנזים ולא-אשכנזים, שמחפשים מסעדות כשרות. לדור החדש, שהוריו הגיעו במאה ה-20 מצפון אפריקה לצרפת, יש כסף. אף שהם מסורתיים יותר, הם רוצים לצאת, והמסעדות הישראליות - שלרוב כשרות או באוריינטציה כשרה - עונות על הצורך שלהם ונהנות מתפוסה יפה".

מנה של מסעדת בלאגן/ צילום: julie charles

לאכול חומוס בשלג

ברובע העשירי של פריז, באזור שרחוק בעליל מהאוריינטציה הכשרה של רבעי המארה (נגיע אליו מיד) ובלוויל, לא רחוק מתחנת הרכבת המרכזית גאר דו נורד, פתח השף הצעיר לוטן לחמי (30) את החומוסייה העברית הראשונה בעיר האורות, "יפו" המדוגמת (yaffo, 96 rue dhauteville) שזוכה לעניין בקרב פודי'ז וכותבי אוכל מקומיים.

"הולך טוב והפידבק חיובי", הוא אומר. "במשך שנים, חומוס לא נחשב פה כמנה שעומדת בפני עצמה אלא מטבל קיצי שאוכלים בחוץ. לכן, כשקר - הביקוש יורד. פסיכולוגית, אני עדיין רואה שקשה לצרפתים לאכול חומוס כשיש בחוץ שלג, למשל".

 מנה של מסעדת יפו/ צילום:julien benaiteau

לחמי, קונדיטור בעברו, למד מדגנאות בבית הספר הצרפתי של אלאן דוקאס ועבד במשך כמה שנים בפטיסרי לאדורה היוקרתית, שהייתה אמורה לפתוח סניף בקניון גינדי TLV שבתל אביב השנה - והתקפלה ("אני מבין אותם. גם לפושון לא קל - מסובך לפתוח עסק של אוכל בישראל", אומר לחמי).

"זו הייתה תקופה שהתחילו לדבר על אוכל ישראלי והחלטתי לוותר על הפינצטה שעובדים במסעדות יוקרה ולהכין חומוס". "יפו" צרפתית בתפיסתה, והאדפטציה המקומית ניכרת בתפריט. נעשה שימוש בחומרי גלם עונתיים וצרפתיים שמקבלים טאץ' ישראלי. החומוס עצמו מתבסס על הטחינה הישראלית של אל ארז הנצרתית.

את החומוס מגיש לחמי פושר, עם תוספות חמות שמשתנות על בסיס יומי: אחת בשרית - טלה בתנור, למשל, ואחת צמחונית כמו ברוקולי צלוי. "וריאציות יותר ים תיכוניות כשנעשו שינויים גם בחומוס. מה שמקובל בישראל הרגיש למקומיים מוזר, כמו שימוש דומיננטי בכמון ושום. 'אנחנו רוצים לחזור למשרד בלי ריחות', אומרים הלקוחות, שגם לא קיבלו את הבצל שהגשתי בצד לניגוב. בכלל, הם אוכלים חומוס עם מזלג", הוא אומר.

מסעדת יפו/ צילום: julie charles

מאוכל יהודי לאוכל ישראלי

העניין העולמי באוכל ישראלי הוא חלק מטרנד מזרח תיכוני מקיף יותר שאותו חולקת ציון עם סוריה ולבנון, שגם מטבחיהן נוכחים בפריז: פטיסרי סורית, אלף (Aleph), נפתחה גם היא בעיר השנה.

"כשהגעתי לפריז, היה רק אוכל יהודי ועל אוכל ישראלי לא היה בכלל מה לדבר", אומרת עירון-קוץ. "חלק מהמסעדות היהודיות נחשבו למקומות אייקוניים גם מחוץ לקהילה - מסעדת גולדנברג, למשל, עם חבית ההרינג הענקית והמפורסמת שבכניסה. היא, כמו רוב המקומות הוותיקים, נסגרו זה מכבר ולא זכו לראות את הרנסנס של הרובע היהודי במארה, על סצנת האוכל שלו".

"אוכל ישראלי כישראלי התחיל עם דוכני פלאפל שהוקמו ברובע בתחילת המאה הנוכחית. לעניין גדול ומשמעותי ראשון בעיתונות זכה "המזנון" של אייל שני, הודות לאוכל שהוא ישראלי, אבל גם עם טאץ' צרפתי ומגע הומוריסטי כמו בף בורגיניון בפיתה. הם מאוד מתרשמים גם מהכרובית הצלויה שלו, מהישיבה על הבר לארוחה, שפופולרית בארץ וכה נדירה פה - וכן מהשימוש בירקות, ומהאוכל הצמחוני, טרנד עולמי חזק וקלף חזק של האוכל הים-תיכוני". למסעדה של שני יצטרף בקרוב סניף נוסף, באיזור קנאל סן מרטאן -מעוז ההיפסטרים של עיר האורות. שני עצמו מגיע תכופות לעיר ומבשל במזנון לעיני הלקוחות.

לא רחוק מהמארה, בשישי בערב, מסעדת "בלגן" - השלוחה הצרפתית של קבוצת מחניודה - מלאה עד אפס מקום. הנציגה המפונפנת ביותר של גל המסעדות הישראלי ממוקמת בלב פריז, ליד רחוב ריבולי וכיכר הקונקוד ונפתחה מוקדם יותר השנה בקומת הקרקע של מלון היוקרה רנסנס.

החלל מרגיש צחור, נקי ושלו. השלווה שנוסך מופרת כשמישהו צועק - בחיבה, בטח שבחיבה - על יושבות השולחן שיתחילו לשתות יותר כי רק הוא מתבסם מהיין - פינו נואר של "הרי גליל" (שמככב בגאון, כמו גם הפינו נואר של גמלא, בעוד מסעדות שביקרתי בהן בעיר).

מאוחר יותר ינגנו כאן את הלהיט "אמריקנה" של דלידה - הווריאציה המקומית למוזיקה המזרחית של מחניודה הירושלמית - והמלצרים והסועדים יפצחו בריקודי שורות. שככה יהיה לי טוב.

החלל מחולק לשניים: בר קוקטיילים חשוך בהשראת המועדונים של מונמרטר, ובר אוכל ארוך המשקיף למטבח. השף במקום, דן יושע, מארח הערב את אסף גרניט ואת השפית נופר זוהר ("קפה האנוי") למשמרת מיוחדת שבה יעלו מנות ספיישל שהכינו השניים. "חומרי הגלם כאן מעולים. האוכל מחניודה, אבל השפע שנחשפנו פה אליו והמנות שאנחנו יוצרים בהשראתו - חדש", אומר גרניט.

על הקוקטיילים אמונים שותפי מחניודה בפריז, והם יוצאי דופן באיכותם, שואבים השראה מהאוכל הישראלי - קוקטייל סלק ומזקאל עם קציפת מי חומוס, למשל. "זה כמו כוסברה - או שאתה אוהב או שלא מתחבר", אומר יושע וצוחק.

"מבין הישראליות, 'בלגן' הוא בעיניי המקום היחיד שיוכל לקבל הכרה של מישלן. אם השירות, החומרים וההגשה ישמרו על סטנרדט גבוה, הם יקבלו גם כוכב", אומרת עירון-קוץ. רשמנו לפנינו.

מתכון | כרובית צלויה

חומרים: 1 כרובית בינונית שלמה, על הבסיס והעלים הירוקים. 50 מ"ל שמן זית מלח ופלפל גרוס

הכנה: מסדרים כרובית במרכז סיר גדול ויוצקים מים בכמות שמכסה 3/4 מגובהה של הכרובית. ממליחים בכפית מלח מחוקה על כל ליטר מים. מביאים לרתיחה ומכסים.

מבשלים על להבה נמוכה 15-10 דקות (תלוי בגודל הכרובית). מסננים את המים ומעבירים את הכרובית למסננת ומניחים לה להתייבש שם דקה-שתיים.

מושחים את הכרובית החמה בשמן זית בידיים או בעזרת מברשת. זורים מלח גס ופלפל גרוס ומעבירים לתבנית מכוסה בנייר אפייה. צולים בתנור שחומם מראש לחום של 220 מעלות עד להזהבה עמוקה של כיפת הכרובית והעלים המקיפים אותה. מגישים לוהט.

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?