גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טבע, נכים ושחיתות: מדוע האזרחים צריכים להיענש?

מדינה של בריונים, שבה מבינים רק כוח ■ וגם: מנהל לשעבר בטבע מאיר זווית אחרת במשבר של החברה: חוסר היעילות והתחרותיות של המפעלים ■ גילוי נאות

עובדי טבע בכניסה למפעל באשדוד (צילום: רויטרס)
עובדי טבע בכניסה למפעל באשדוד (צילום: רויטרס)

1. מה חושבים האזרחים שעומדים בפקקים הארוכים בלאו הכי, שמתארכים והולכים בגלל הפגנות וחסימות צמתים מרכזיים ברחבי הארץ - הפגנות הנכים, הפגנות עובדי טבע או הפגנות נגד השחיתות? יש כאלה שוודאי מגלים אמפתיה והזדהות נוכח זעקתם המוצדקת של הנכים ושל עובדי טבע. הם מבינים ללבם של המפגינים, הם מבינים שקצבאות הנכים בישראל עלובות ושעובדי טבע משלמים מחיר כבד על ההפקרות של ההנהלה. אבל כשזה קורה פעם אחר פעם, ובכל פעם מדובר במאבק אחר, עולה התהייה, לפחות התהייה, מדוע הציבור צריך להיענש על נזק שעשו אחרים לנכים או לעובדי טבע? מדוע, לדוגמה, היה צריך בתחילת השבוע להשבית את כל המדינה כמעט לחצי יום? את מי בדיוק מענישים? הרי את האחראים לנזקים שנעשו לנכים ולעובדי טבע זה ממש לא מעניין.

או.קיי, התשובה היא סולידריות חברתית, אבל כשהדרישה ל"סולידריות" הזאת הופכת למחזה שבשגרה כמעט בישראל, היא הופכת לבריונות לשמה. זו בריונות משום שכולם בישראל מבינים רק כוח. מה שלא הולך בכוח, הולך בעוד יותר כוח. באיומים. בסחטנות. באגרופנות. זה נכון לא רק לוועדי עובדים ששורפים צמיגים בצמתים מרכזיים, אלא גם, ואפילו במיוחד, לאנשים מעונבים, מחויטים, מצוחצחי לשון, שמדברים גבוהה-גבוהה ויש להם מבט רך ונעים. הבריונות שלהם גרועה יותר מזו של כל שורף צמיגים.

בריונים כאלה יש לא רק בפוליטיקה, שאליה מכוונת כל האש. הרי לא רק ראש הממשלה בנימין נתניהו מתנהג כאחרון הבריונים; יש בריונים גם במשטרה, שהפכה למשרד יחסי ציבור שמפר את החוק שוב ושוב בהדלפות ומפר את זכויות הנחקרים; יש בריונים בפרקליטות ובמערכת המשפט, שמגלים שוב ושוב עד כמה המערכת גורמת עינויי דין, עד כמה האכיפה בררנית ועד כמה הם מטייחים תופעות חמורות אצלם בבית (ראו מקרה רות דוד); יש בריונים בתקשורת, שחלק מחבריה מצייצים את עצמם לדעת מתוך נרקסיזם, מתוך מחשבה שכל מילה שיוצאת מפיהם היא כמו קוויאר, מתוך מחשבה שהם-הם שמש העמים - החוקר, השופט והתליין, שאם בית המשפט הפרטי שלהם קבע שפלוני-אלמוני מושחת, אז הוא מושחת, ולעזאזל מה שיקבע בית המשפט. וכל הבריונות הזאת נעשית בשמה הקדוש של הדמוקרטיה, בשמו הקדוש של חופש הביטוי, בזמן שהשימוש המוגזם בהם הוא כסות לאנרכיה.

הבריונות הזאת היא תרבותית. היא נולדה מחוסר אמון טוטאלי בין כל הצדדים: בין עובדים למעסיקים, בין הממשלה לאזרחים, בין התקשורת למושאי הסיקור שלה ולמי שצורך אותה, בין מערכת המשפט לפוליטיקאים ולאזרחים, בין המשטרה לציבור ועוד ועוד. הנהלת טבע לא צריכה להתפלא שעובדיה חוסמים צמתים ומשביתים את המפעלים. מי שמתנהג בבריונות לעובדים, לא משתף אותם בקבלת החלטות, שולח מייל על סגירת מפעלים ולא פותח איתם בהידברות - שלא יתפלא שההתנהגות הבריונית חוזרת אליו. בסופו של דבר לכולם ברור: לא רק שהבריונות היא חלק מכללי המשחק, היא גם משתלמת. בסוף הכול מגיע לכסף, להרבה כסף.

2. באוגוסט השנה השתתפה דפני ליף, מי שעמדה במרכז המחאה החברתית של 2011, באחת ההפגנות מול ביתו של היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, ונשאה נאום קצר, שהתקבל בבוז. שוב, דוגמה לבריונות, שבאה ממי שכביכול חרתו על דגלם את הדמוקרטיה ואת חופש הביטוי. שמעתי את ההקלטה של נאום ליף. היא דיברה מדם לבה, אפשר היה להבחין בערכים שלה וגם בתמימות. היא הטיחה באלדד יניב, ממארגני ההפגנות, דברים קשים: "אתה היית חלק מהשיטה הזאת שנים. לא אעמוד על במה שאתה נואם כאילו אתה מוביל את הדבר הזה". היא ביקשה מהקהל להיות קשוב, אבל הוא לא היה ממש קשוב ולא פתוח לדעות אחרות. ליף אמרה שהיא באה להפגנה לא כדי להפיל את נתניהו ולא כי היא שונאת את הליכוד. היא הסירה מעל הנוכחים את מסכת הצביעות והעלתה שאלות נוקבות על השחיתות ארוכת הימים של שלטון מפא"י: "מה עם פרשת חטיפת הילדים? זו חטיפה וזו גניבה. ומה עם שלטון מפא"י והמנהיגים שהיו לפני כן? ומה עם כל האנשים שנמצאים בסביבת נתניהו וסותמים עכשיו כי הם מפחדים שעוד שנייה יגיעו אליהם..." ולסיום אמרה משפט מפתח: "האמת לא יכולה להיות דבר יחסי. היא לא דבר יחסי לבמה הזאת וכרגע אין ערך אם אנחנו צועקים לאחד וסותמים לאחר".

ליף יודעת על מה היא מדברת: למעשה סתמו לה את הפה. אולי כי לא נוח שהשחיתות של שלטון מפא"י הייתה הרבה יותר גרועה מהסיגרים והשמפניות של נתניהו. היא הייתה הרבה יותר גרועה מפני שהייתה בה בעיקר הפליה כלכלית רחבת היקף.

תחת זה, קולו של אלדד יניב לא מפסיק להישמע. אני לא מאמין למילה שיוצאת מפיו, אבל מתברר שבחסות התקשורת הוא הפך לגיבור חברתי שקופץ מאולפן לאולפן. כמו בנבואה שמגשימה את עצמה, מתחילים לעשות עבורו סקרים ולספור בשבילו מנדטים וירטואליים. אולי צריך לחזור ולהזכיר לציבור מי האיש: זה עורך הדין חלקלק הלשון ששירת גורמים פוליטיים וכלכליים חזקים, שעצר תחקירים על שחיתויות פוליטיות של אנשים ששילמו לו כסף טוב, זה האיש ששירת נאמנה את אהוד ברק ושימש נושא כליו, זה האיש שלדבריו נסע לווינה להשקיט את מרטין שלאף, שביקש שיחזירו לו חצי מיליון דולר - תרומתו לקמפיין של ברק שלא היה ("המצפון היה אצלי בגרב, חציתי את כל הקווים - השחורים, האדומים והאפורים", אמר יניב ל"הארץ").

זה האיש ששירת לקוחות כמו דוד אפל, בני שטיינמץ, האחים עופר, מיכאל צ'רנוי, אביגדור ליברמן, פואד בן אליעזר, אברהם הירשזון, שלום שמחון, דליה איציק ורבים אחרים; זה האיש שערבב שנים רבות בין הון לשלטון, שבו הוא חובט עכשיו, וזה האיש שהרוויח מהשלטון הזה הון תועפות כפרקליט צמרת; זה האיש הערמומי שהודה ששיקר אין ספור פעמים, שחיפש את החיים הטובים והיקרים, שהיה נרקומן של כסף, שניהל קמפיינים מכפישים על אחרים, שאיים כעורך דין על מי שהציק ללקוחותיו העשירים.

וזה האיש שהחליט פתאום לעשות תיקון, להכניס את עצמו לאיזו מקלחת שתוריד ממנו את הלכלוך, את השחיתות, את השקרים, את האיומים ואת הבריונות, ולצאת ממנה זך, תמים, טהור וערכי. אני לא קונה את תהליך ההיטהרות העצמי הזה של יניב: אנשים מסוגו לא הופכים את עורם בן לילה, אם בכלל. אנשים מסוגו לא הופכים ישרים פתאום, ערכיים. הם לא מסוגלים להיפטר מכל תכונותיהם הרעות בתהליך היטהרות. כניסה לג'קוזי עם חומרי קרצוף לא הופכת את עורו של איש. יניב נותר איש חלקלק, מאכער, ממזרי ורודף פרסום, רק בתחפושת של מנהיג חברתי ולוחם שחיתות. הוא יודע היטב שאת השחיתויות הגדולות ביותר המציאה המפלגה שהוא ניסה להתמודד בה בפריימריז, במפלגת העבודה. היא זו שגרמה והובילה להסדר הקיבוצים המושחת, בהיקף של יותר מ-20 מיליארד שקל; להפקרות ולשחיתות בקרנות הפנסיה ההסתדרותיות, שעלתה ותעלה למדינה כ-164 מיליארד שקל (!), סכום מפלצתי שהיה יכול לשמש למטרות חברתיות. במקום להניף את דגל השחיתות גם במקומות האלה, יניב מעדיף שחסידיו השוטים יסתמו את הפה לדפני ליף.

מנהל לשעבר בטבע מאיר זווית אחרת במשבר של החברה: חוסר היעילות והתחרותיות של המפעלים

"ישראל צריכה להוביל חדשנות גם בייצור, לא רק במו"פ"

בשבועיים האחרונים קיבלתי אין ספור תגובות על הנעשה בטבע. אני מביא כאן אחת מהן, שמציגה קול שונה,וחשוב, זווית מעניינת בכל ההמולה התקשורתית סביב המשבר. אפשר להסכים, אפשר להתעצבן, אבל צריך להקשיב גם לקול הזה, של מנהל לשעבר בטבע, שכתב בדם לבו על הנעשה בחברה, על העובדים ובעצם על אחת הבעיות של ישראל - התעשייה שלה.

אותו מנהל בחר להישאר בעילום שם, אבל הנה מכתבו.

***

"כרבים אחרים אני עוקב בימים אלה אחר המתרחש בחברת טבע, בין היתר באמצעות קריאת הכתבות והמאמרים ב'גלובס', ובכלל זה מאמריך שלך. כמנהל לשעבר בחברה (עזבתי לפני כשלוש שנים), וכאחד שהתחיל מלמטה, בתפקיד של מהנדס מתחיל, וצמח עד לאחד התפקידים הבכירים ביותר בתפעול בישראל, אני מכיר מקרוב ולעומק את החברה, את אנשיה, את אתגריה ואת בעיותיה - כולל תוכניות הקיצוצים הכואבות שיוצאות כיום אל הפועל. חבל לי, כמו ישראלים רבים ובעיקר כעובד לשעבר, על ספינת הדגל השוקעת, ועל כל אותם אנשים שעומדים לאבד את פרנסתם, כמו גם על מעשה ידיי שלי ועל תרומתי לחברה ולאנשיה בכל השנים שעבדתי שם, שיורדים כולם לטמיון.

"ראיתי לנכון לכתוב לך, כאחד שמסקר את הנושא זה זמן, ולחדד נקודה אחת שלטעמי אינה מטופלת ומוזכרת דייה בתקופה זו. כישלונה של ההנהלה באיתור פתרון לקופקסון, העסקה הנמהרת עם אלרגן, קבוצת אומרי ההן במועצת המנהלים - כל אלה סוקרו בהרחבה והכול נכון. אין ספק שעסקת אלרגן הובילה להשמדת הערך העצומה הזאת. גם נכון שכל חברה חפצת חיים שמגיעה למצב כזה נאלצת להוציא אל הפועל תוכנית התייעלות נוקשה וכואבת, הכוללת פגיעה בפרנסתם של עובדים רבים. אבל - וזו הנקודה שכמעט לא מדובר בה, שכמעט לא מוזכרת ולא נדונה - איך זה שבישראל, שבה יש לטבע שישה מפעלים, מדברים על סגירתם של שניים ומכירתם של שניים נוספים? ארבעה מתוך שישה! וכל זה בחברה שנתפסה לאורך שנים כחברה מובילה - ספינת הדגל של התעשייה הישראלית. למה דווקא בישראל?

"ישראל היא מדינת מו"פ. סטארט-אפ ניישן - כך אנו ממתגים את עצמנו. חדשנות, יזמות, יצירתיות. בזה אנו טובים. אך בה בעת, הפריון נמוך: התעשייה נחותה מבחינה טכנולוגית, העלויות לא תחרותיות. מן המפורסמות היא שהתעשייה בישראל דועכת. יש שיאמרו שאי אפשר להתחרות בסינים או בהודים כשזה מגיע לעלויות. אבל במקרה של טבע, ואני מדבר מתוך היכרות אישית עם המספרים, גם מפעלים בגרמניה, באירלנד, באנגליה ובספרד יותר יעילים מאיתנו. איך זה יכול להיות?

"מניסיוני האישי, יש לכך סיבות רבות, אך בראשן - האופי הישראלי, או יותר נכון האופי של הישראלי המצוי. הוא אינו מכיל את הרכיבים הנדרשים לשימורה ופיתוחה של תעשייה מתקדמת ותחרותית. חדשנות, יזמות, חשיבה מחוץ לקופסה - כל התכונות הללו שחשובות מאוד לאנשי מו"פ הן פחות רלוונטיות ליצור המוני. כאן נדרשת התמדה, משמעת, הקפדה על נהלים והנחיות, ובעיקר - יכולת ורצון להשתפר באופן מתמיד, ולטווח ארוך. בזה אנו חלשים, אולי אפילו חלשים מאוד. תוסיף לזה את שלל הפינוקים שזוכים להם עובדי טבע, ועוד כהנה וכהנה 'אפליות מתקנות' שנוצרו עם השנים, והנה לך מפעל שמן, לא רווחי, שעסוק בעיקר בארגון נופשים, קייטנות ומתנות לכל חג שרק אפשר להעלות על הדעת, במקום בשמירת כושר התחרותיות.

"וכאן אני מגיע לכישלון הגדול של הנהלת טבע בעשור האחרון - חוסר החזון, חוסר הרצון וחוסר העשייה הנדרשים, כדי לחולל את השינוי הזה במפעלים בישראל. היית מצפה מהנהלה ישראלית, כפי שהייתה עד לא מזמן, הנהלה הנתפסת כמובילה ומשמשת דוגמה לחברות ישראליות אחרות, להיות מובילה גם כאן - לקחת את המפעלים שלה עצמה, שכולם ידעו (בחברה) שאינם יעילים, ולחולל בהם את המהפכה הנדרשת, כדי שכשיגיעו ימי סגריר (והנה הם הגיעו), ייסגרו אתרי יצור אחרים, בגרמניה, ארה"ב, הודו או רוסיה - אבל לא בישראל.

"תחשוב על זה - כשיש הנהלה 'זרה', חסרת שיקולים מקומיים, עם מעל שבעים מפעלים ברחבי העולם, אפשר להבין שאין לה אינטרס להשקיע במפעלים בישראל. אבל כשההנהלה, לאורך שנים, היא ישראלית, שמקבלת הטבות מהמדינה; כשמדובר בחברה מצליחה, מבוססת, בעלת אמצעים, ספינת דגל; כשמדובר בחברה הישראלית היחידה שהפכה גלובלית בקנה מידה שכזה - האם לא היית מצפה שהנהלת החברה תיקח יוזמה ותתקן את המצב במפעלים בישראל? תשקיע באוטומציה? בשיטות ייצור מתקדמות? בלהיות החלוצה המקומית של השינוי התרבותי במדינת ישראל, בכל הנוגע לייצור תחרותי ומתקדם?

"מנקודת מבט רחבה יותר, הכישלון כאן אינו רק של ההנהלה הישראלית. אם מדינת ישראל רוצה תעשייה, אם היא רוצה פריון, היא צריכה להשקיע בזה. לאף חברה גלובלית אמיתית אין כיום אינטרס להשקיע בישראל, להקים מפעלים או לקנות מפעלים קיימים, וזו בעיה גדולה מאוד. עם כל הכבוד לסטארט-אפ ניישן - מדינת ישראל אינה יכולה להתקיים רק על הייטק, פלוס אינטל, המגזר הפיננסי, תעשייית מזון מקומית ואי אלה תעשייניים מקומיים קטנים/בינוניים. החברה התעשייתית הגדולה ביותר בישראל, עם הנהלה לא ציונית וללא הפליה מתקנת (כפי שהייתה בעשרות השנים האחרונות), הכריזה השבוע שאנו לא יודעים לייצר ולא טובים בייצור. זהו מסר חשוב מאין כמותו, מסר שצריך לזעזע את משרדי הכלכלה והאוצר לא פחות מפיטורי העובדים, ובזה צריך לעסוק - איך הופכים את התעשייה הישראלית לחדשנית, בעלת איכות גבוהה ופריון גבוה?

"לא אוכל לסיים מכתב זה בלי לציין גם את תרומתם השלילית של ההסתדרות וועדי העובדים. מהפכה תעשייתית כזו מצריכה שיתוף פעולה בין התעשיינים, המדינה וארגוני העובדים. כיום, ואני מדבר כמובן מניסיון אישי של שנים רבות, ועדי העובדים עומדים מנגד ומונעים כמעט כל יוזמה או רצון לשיפור. ואחד כמוני, שניסה לשפר, ליעל ולשנות במשך שנים ארוכות כדי לשפר רווחיות, ונתקל בהתנגדות גורפת של יו"ר הוועד לקיצוץ משרות מעטות, אין לו אלא לתהות מה חושב אותו יו"ר ועד שסוגרים לו היום את המפעל כולו (!).

"לסיום, אני חושב שנכון וראוי לנצל את ההזדמנות והבמה שנוצרה לא רק לנתח את מה שהיה ולמה, אלא גם ואולי בעיקר למנוע את המקרה הבא. הגיע הזמן שנהיה גם manufacturing nation".

***

בשורה התחתונה, אני מסכים לחלוטין עם המנהל לשעבר. צמיחת המשק תלויה בייצור תעשייתי ולא רק במרכזי המו"פ של תעשיית ההיי-טק, והגיע הזמן לעשות זאת כדי להציל את התעשייה הדועכת בישראל. עובדה שחברות ענק כמו אינטל ו-HP-אינדיגו כבר עושות זאת בישראל במשך שנים.

עוד כתבות

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

עידן עופר, בעלי או.פי.סי אנרגיה / צילומים: סיון פרג', shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוב מפסיד ברכב החשמלי: עידן עופר מחק עשרות מיליוני שקלים במיזם עמדות טעינה

כעשור לאחר קריסת מיזם הרכב החשמלי בטר פלייס שהוביל עופר, הפחיתה או.פי.סי אנרגיה שבשליטתו כ־44 מיליון שקל מהשקעה שביצעה במניות חברת טעינת הרכב ג'ינרג'י ● זאת לאחר שניסיון להפריד כוחות עם יזם החברה נכשל

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך דחף נתניהו את ביידן אל קצה "הקו האדום" שלו

הפעולה הצבאית ברפיח דחפה את ביידן, ששאף להגיע להפסקת אש של 6 שבועות, לעצור משלוח נשק לישראל ● נשיא ארה"ב חטף ביקורת על ההחלטה מצד אנשי מפלגתו ומצד רפובליקנים ● ובמבט לאחור, נראה שביידן רמז על ההחלטה כבר לפני חודש

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

הגירעון זינק ל-7% וחצה את היעד השנתי כבר בארבעת החודשים הראשונים

הגירעון התקציבי עלה באפריל, והגיע לרמה שנתית של 7%, מעל היעד של 2024 כולה ● החשב הכללי אמר כי הוא צופה "שמגמת הגידול בגירעון תמשיך בחודשים הקרובים"

אפליקציית Gett / צילום: סטודיו גט

העסקה נחתמה: פנגו רוכשת את גט תמורת 175 מיליון דולר

סכום הרכישה דומה לשווי שפורסם בגלובס בחודש מרץ האחרון, אז לפי ההערכות התנהל המו"מ לפי שווי של 150-160 מיליון דולר עבור גט ● לפי גורם המקורב לעסקה, שתי החברות ימשיכו לפעול בצורה נפרדת ועצמאית, ולא מתוכננת כל השפעה על מצבת כוח-האדם

קמפיין free TV שעלה בקשת12 בחודש האחרון / צילום: צילום מסך

שנה להשקת FreeTV: האם מיזם הטלוויזיה הצליח לשנות את השוק?

בשנה החולפת הצליח מיזם free TV לגייס 50-60 אלף מנויים - הרבה פחות מהציפיות שתלו בו שתי השותפות, בעיקר לאור ההשקעה הגבוהה בפרסום ● גורמים בשוק טוענים כי כבר תקופה ארוכה קיימת מתיחות בין הצדדים, אך הדבר לא מפחית מהלחץ של המתחרות, שהורידו מחירים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

חדשות טובות לענף הבנייה: טורקיה אישרה לחדש אספקות לישראל

בזמן שבישראל משרד החוץ ומשרד הכלכלה פועלים בקדחתנות בימים האחרונים כדי להפסיק את התלות הישראלית ביבוא מטורקיה גם בטווח הארוך, משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה / צילום: Associated Press, Vahid Salemi

עם למעלה מ-30 אלף חיילים: האיום החדש של איראן על ישראל

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה, התייחס לסוגיה של פעילות ימית באגן הים התיכון, לצורך הידוק ההתקפה על ישראל ● זוהי לא הפעם הראשונה שמתייחסים באיראן לסוגיה זו, ולפני חודשים ספורים הוקם בסיג' ימי, משמר מתנדבים שיכלול לפי טהרן כ־55 אלף איש על כ־33 אלף כלים

תא''ל (מיל') פיני יונגמן / צילום: יוסי זמיר

המהנדס שישיא משואה: "טיל בליסטי עם ראש קרב מאיראן יכול לעשות נזק משמעותי"

פיני יונגמן, ראש חטיבת ההגנה האווירית ברפאל, נבחר להשיא משואה ביום העצמאות לאור תרומתו לקו ההגנה מפני איומים אוויריים ● "זה אחד מהרגעים המרגשים בחיי, אני מסתכל על כל מי שהלך איתי" ● בראיון מיוחד לגלובס לרגל בחירתו, הוא מספר על הפעילות האינטנסיבית מאז 7 באוקטובר, מדבר על האיומים האוויריים העתידיים ומסביר למה אינו "מתבשם משיעור היירוטים הגבוה"

השופט בדימוס אורי שהם, נציב תלונות הציבור על שופטים היוצא / צילום: ליאור מזרחי

נציב השופטים פורש ללא מחליף נוכח התנגדות לוין למנות שופט עליון בדימוס

שר המשפטים יריב לוין מבקש לשנות את השיטה הקיימת ולמנות לתפקיד נציב התלונות שופט מחוזי בדימוס - ולא שופט עליון בדימוס כפי שהיה ב-20 השנים האחרונות ● מ"מ נשיא העליון עוזי פוגלמן מתנגד לכך ● הנציב הפורש אורי שהם כתב ביקורת קשה על כך שטרם מונה לו מחליף: "פעילות הנציבות נגדעת עתה במחי יד וללא כל הצדקה"

נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: Shutterstock, Mr. Claret Red

ישראל מנעה מארדואן מרחב הכחשה, וטורקיה נסוגה מההקלות בסחר - בינתיים

משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל - אך הפרסומים בתקשורת הישראלית וההודעה החריפה של שר החוץ ישראל כ"ץ בנושא שברו את הכלים 

עידו אהרונוביץ / צילום: מסע ישראלי

הסדנה שטייסי הקרב עוברים כדי לעבד את חוויות המלחמה

חיל האוויר וארגון מסע ישראלי מציעים לטייסים סדנה בת יומיים שבה הם רוכשים כלים להתמודדות עם קשיים רגשיים ומנטליים ● "אלה דברים שלא יעלו בתחקיר מבצעי", מסבירים המארגנים ● ישראל מתגייסת

רינת אפרימה, מנכ''לית קימברלי קלארק ישראל / צילום: נירי גתמון

אחרי 7 חודשים עם מ"מ: זו המנכ"לית החדשה של קימברלי קלארק ישראל

אפרימה תחליף את דורון רוזנפלד, סמנכ''ל הכספים, שכיהן כמ"מ מנכ"ל קימברלי קלארק ישראל מאז סוף ספטמבר 2023, לאחר שטל רבן הודיע על פרישה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; פאגאיה זינקה ב-20%, פלייטיקה ב-14%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.9% וחתם רצף של שבעה ימי עליות ● ישראליות: טאואר, קמטק, ופייבר עלו בעקבות הדוחות, סולראדג' נפלה ב-9% ● חברת משחקי הוידאו רובלוקס צללה ב-20% ● האנליסטית שמסמנת את החברה שתרוויח הכי הרבה מ-AI ● בבנק אוף אמריקה אופטימיים לגבי Arm, למרות התחזית הפושרת של החברה ● באופנהיימר ממליצים על גילת עם אפסייד של 43%, מתמודדת על שלושה חוזים גדולים

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"

היישוב עלי ביהודה ושומרון / צילום: מיכאל יעקובסון

לראשונה: בג"ץ חייב את המשטרה לחקור בנייה לא חוקית ביו"ש

בג"ץ קבע כי על משטרת ישראל לפתוח בחקירה פלילית בגין בנייה לא חוקית במאחז היובל, שנמצא ביישוב עלי ● ההכרעה בעתירה, שהוגשה על־ידי תנועת "שלום עכשיו", נדחתה מאז 2018, עקב הצהרת המדינה כי תוקם יחידת אכיפה ייעודית שתחקור חשדות לבנייה לא חוקית - שהקמתה בסוף בוטלה

הפגנה פרו־פלסטינית בטריניטי קולג' בדבלין, ביום שבת האחרון / צילום: Reuters, Mostafa Darwish

האוניברסיטה היוקרתית באירלנד שנכנעה למפגינים הפרו־פלסטינים

התקשורת בבריטניה דיווחה כי טריניטי קולג', המוסד האקדמי היוקרתי ביותר באירלנד, הודיע שיסיט השקעות מישראל, בתום משא ומתן עם מוחים פרו־פלסטיניים בקמפוס ● המפגינים השתלטו על הכניסה למכללה, המהווה אטרקציה תיירותית, ומנעו כניסה של תיירים ומבקרים לאתר

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP(Kin Cheung), Shutterstock

רדיקלים מוסלמיים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה ופוטין מתקרב אל פטר הגדול

מוסלמים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה עם דגלים פלסטיניים ועם כרזות לטובת עזה ● אדאני (מנמל חיפה) הופך לכדור משחק בבחירות בהודו ● פוטין, תקופת כהונה חמישית, משתווה לסטאלין ● חדשות משפטיות טובות לטראמפ ● אורנגאוטן חובש את הפצע

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

רשות החברות דורשת להקפיא את הליך מינוי מנכ"ל נת"ע

דרישה מאחד מחברי ועדת האיתור לפרוש, גרמה למ"מ רשות החברות ינקי קוינט להקפיא את הליך בחית המנכ"ל "מחשש לתקינות ההליך" ● אך לגלובס נודע כי והבה לא השתתף בניקוד המועמדים ● ומי המועמדים המובילים לתפקיד?

בניין חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

האנליסטים מרוצים מטבע: "השוק עוד לא עיכל את שינוי ה-DNA בחברה"

טבע פרסמה אתמול דוחות ואשררה את התחזית השנתית, כשבמקביל דיווחה על תוצאות חיוביות בניסוי קליני בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה ● האנליסטים מעריכים כי התרופה תוכל להימכר במאות מיליוני דולרים ואף למעלה ממיליארד דולר