גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנהירה ל-ICO: מורה נבוכים ללהיט החדש בשוק ההון

מדוע המשקיעים נוהרים למטבעות הדיגיטליים, מהם מאפייני הסיכון בהנפקת אסימונים מבוססי טכנולוגיית בלוקצ'יין (ICO), ומהם סוגי האסימונים? ■ 3 נקודות חשובות להבנת התחום הלוהט בארץ ובעולם

ביטקוין / צילום: רויטרס
ביטקוין / צילום: רויטרס

הזינוק המטאורי בערך הביטקוין הביא לטרנד לוהט של יצירת "מטבעות דיגיטליים" והנפקתם לציבור ב-Initial Coin Offering) ICO), כאסימונים (טוקנים) מבוססי טכנולוגיית בלוקצ'יין.

ב-2017 גויסו למעלה מ-4 מיליארד דולר ב-ICOs, פי 15 משלוש השנים הקודמות גם יחד.רגולטורים מובילים בעולם יצאו באזהרות פומביות מפני הסיכונים למשקיעים המשתתפים ב-ICOs, במסגרת שאינה מוסדרת רגולטורית וחשופה לסיכונים רבים.

אך מהם אותם מאפייני ה-ICO שהופכים את ההנפקות למסוכנות? מחקר מקיף שפרסמו לאחרונה חוקרים מאוניברסיטאות בלוקסמבורג ואוסטרליה, בחן למעלה מאלף ICOs וחשף א-סימטריה עצומה בין החברות המנפיקות למשקיעי ה-ICO ומרחק רב מהסטנדרטים המקובלים בהנפקות מניות לציבור:

1. בניגוד לתשקיפים המפורטים בהנפקות בבורסות, מסתפקים המשקיעים ב-ICO בסרטון YouTube ו-White Paper, בהם תיאור תמציתי של הפרויקט והאסימון המונפק.

2. ברוב ה-White Papers לא פורסמו כלל פרטי התקשרות, מדינת התאגדות או נתונים בסיסיים אחרים לזיהוי החברה והמנפיקים. בחמישית מה-White Papers לא ניתן כל מידע על היזמים.

3. בניגוד למניות, המשקיעים באסימונים ב-ICOs אינם מקבלים זכויות כלשהן בחברה, כגון הצבעה או דיבידנדים. כלומר, האסימונים המונפקים אינם מדללים את בעלי המניות הקיימים.

4. ב-68% מה-ICOs, הציבור אינו הניצע הראשון, ולעתים אף לא השלישי, אלא יזכה להיכנס רק לאחר שורת pre-sales למשקיעים פרטיים או קרנות גידור, במחיר נמוך משמעותית מהמוצע לציבור. לרוב אף לא מוגדרת תקופת חסימה מינימלית בה המשקיעים הראשונים מנועים מלמכור (Lock-up), כך שביכולתם למכור ברווח עצום לציבור בהנפקה, תופעה המכונה "Pump and Dump".

לדוגמה, ב-ICO הגדול ביותר עד כה, של חברת Filecoin, המציעה מכירה של מקום אחסון וירטואלי תמורת filecoins, גויס סכום המקביל ל-257 מיליון דולר. כחמישית גויס בשלב ה-pre-sales במחירי רצפה, בעוד המשקיעים מהציבור שילמו עד פי 20 מהניצעים הראשונים, שיכלו לצאת ברווח עצום.

תופעה פסולה?

להערכתנו, שני גורמים עיקריים מסבירים את נהירת המשקיעים ל-ICOs:

ראשית, משקיעים מקווים להשקיע "בביטקוין הבא" ורוכשים אסימונים מבוססי מטבעות דיגיטליים מתוך תקווה שערכם יעלה, ללא קשר לביצועי החברה המנפיקה. האמור ממחיש את מימדי הבועה, כך שדי במונח "מטבע דיגיטלי" כדי לנפח מחיר נכס ללא קשר לביצועי נכס הבסיס ואף ללא גילוי מינימלי לגביו או מתן זכויות כלשהן למשקיעים.

לדוגמה, חברת Maecenas האנגלית, המפעילה פלטפורמה המחברת בין אספני אמנות למשקיעים, השיקה באפריל קמפיין מימון המונים בשאיפה לגייס 400 אלף ליש"ט ממשקיעים מתוחכמים תמורת מניות. הגיוס כשל, אך Maecenas פנתה לשוק ה-ICO ובאוקטובר הצליחה לגייס לא פחות מ-15.5 מיליון דולרים. המשמעות היא ש-Maecenas הצליחה לגייס באסימונים כמעט פי 30 מהסכום שכשלה לגייס במניות, תוך מתן זכויות נחותות בהרבה למשקיעים.

שנית, ICOs מהוות כר פורה ל"כסף שחור" שלא ניתן להשקיע באפיקים מקובלים או להפקיד בבנקים, מתוך מטרה להלבינו באמצעות העברה למטבעות דיגיטליים במחשכים, בשאיפה למכרם בעתיד תמורת כסף רגיל. יצוין שכמענה לכך ישנן חברות הפועלות להסדרה רגולטורית של הנפקות ICO. לדוגמה, הפלטפורמה הקמעונאית Overstock הודיעה לאחרונה על הנפקת טוקנים בשם tZERO, שתעמוד בדרישות ה-SEC ותשלם למשקיעים דיבידנד רבעוני.

השאלה הנגזרת מכך הינה האם ICO הינה תופעה פסולה קטגורית, או שמא יש לה מקום בשוקי ההון? לדעתנו, על אף הבעייתיות במצב הקיים, בהחלט יש מקום ל-ICOs מסוימים.

האסימונים על סוגיהם

שלושה סוגי אסימונים מונפקים ב-ICOs. הראשון הוא "אסימון קהילתי", העושה שימוש בבלוקצ'יין לקידום מטרות חברתיות או שיווקיות.

דוגמה בולטת היא ה-Hullcoin, אסימון מקומי ראשון מסוגו שהונפק בעיר הנמל האל שבאנגליה, הניתן למתנדבים ותושבים מקומיים תמורת עבודה בקהילה ומזכה בהנחות בחנויות המקומיות ובארנונה.

ה-Hullcoin מבוסס על בלוקצ'יין, בו מוטבעת חותמת זמן של הפעילות הזכאית, כך שנוצרת שרשרת בלוקים של "מעשים טובים", ומאפשרת לאנשים לבנות "קורות חיים חברתיים". האסימון מתקיים כרגע במתכונת פיילוט ויתחיל לפעול רשמית בתחילת 2018.

להערכתנו, בהחלט ראוי לפתח אסימונים דומים בעולם, שימנפו את הבלוקצ'יין לקידום אג'נדות חברתיות. בשלב זה לפחות, נראה שהצורך בהסדרה רגולטורית בהקשרם מוגבל למדי, הואיל ואינם משמשים לגיוס הון.

הדיון מורכב יותר לגבי יתר סוגי ה-ICO המהווים, למעשה, גיוס הון: בקצה אחד נמצא "אסימון השימוש", המהווה רישיון או יחידת שימוש בשירות או בתוצרי פרויקט. האמור מהווה מעין "Gift Card" או "IOU ציבורי", שערכו הכלכלי נגזר ממהות השירות או המוצר שיסופק שכנגדו, ומהסיכויים להתממשות התנאים הנדרשים לקיומו.

"אסימון שימוש" מאפשר ליזמים "להרוג שני ציפורים במכה אחת": גם לגייס מימון לפרויקטים וגם להפיץ את מוצריהם למשקיעים, שיוכלו להשתמש בהם או לסחור בערך האסימונים.

במסגרת זו ניתן למנף, בנוסף לבלוקצ'יין, גם מנגנוני חוזים חכמים כדוגמת את'ריום, שיגדירו בתנאי האסימון את זכויות המשקיעים לקבלת שירותים, לדוגמה כתלות בהצלחת הפרויקט. אולם, הדבר אינו חליף לגילוי ראוי למשקיעים בדבר הפרויקט הממומן וסיכויי הצלחתו, בדגש על כך שהערך שיניב הפרויקט אינו מבוסס על שווי האסימון המונפק (בניגוד למצב היום).

לדעתנו, "אסימון שימוש" אינו בהכרח ני"ע. השאלה הרלוונטית הינה האם "רכיב השימוש" בשירות הינו הרכיב המשמעותי באסימון, כלומר האם אסימון שואב את ערכו בעיקר מהזכות לשימוש בתוכנה קיימת, או שמא הרכיב הדומיננטי הוא "ציפייה לעליית הערך", כגון זכות שימוש בתוכנה עתידית שערכה יעלה במקרה של הצלחת פיתוחה, אז ראוי לבחון האם אכן מדובר בני"ע.

כיום, רק כ-10% מכלל האסימונים המונפקים ניתנים לשימוש לאחר ה-ICO, כלומר מייצגים זכויות בנות-קיימא. היתר משמשים כמכשיר ספקולטיבי.

אסימונים פיננסיים

הסוג המורכב ביותר לדעתנו הוא "האסימון הפיננסי" על סוגיו: הראשון הוא "המטבע הקריפטוגרפי", המקנה זכות בעלות במטבע המיר לכסף מוחשי או למטבע דיגיטלי אחר, שיכול לשמש להעברת כספים בין צדדים לפי יחס המרה מסוים וללא אישור צד ג'. על פניו, זהו מטבע אלטרנטיבי גרידא, ללא מנגנון מוגדר לרווח עתידי (אלא אם אתם מאמינים בעליות המטבעות הדיגיטליים לנצח.

שילוב מעניין בין "אסימון השימוש" למטבע קריפטוגרפי מתקיים באסימונים שנועדו לשמש כאמצעי תשלום חליפיים למערכות התשלומים והאשראי הקיימות. דוגמה לכך הינה אסימונים מקומיים שנועדו לשמש לתשלומים בעסקים באזור מסוים (כגון ערים) באמצעות מטבע דיגיטלי המגובה במלואו בכסף רגיל (מעין ארנק נטען).

אולם, כדי שמיזמים מסוג זה יצליחו לאורך המערכת הפיננסית, עליהם להניב חיסכון משמעותי לעסקים מבחינת עלויות ניהול תשלומים ואשראי, וכן לצרכנים, בדמות הנחות או מבצעים, שימומנו מהחיסכון לעסקים. להערכתנו, על אף הרעיון הראוי, צפוי להם אתגר עצום במעבר לשימוש מסחרי נרחב, שכן "עוגת החיסכון" שביכולתם להשיג מצומצמת ממילא, וצריכה לממן גם את רווח היזמים, לצד צמצום האשראי המוקנה לצרכנים כיום, שעבור רובם חיוני לצרכי מימון שוטף.

הסוג האחרון הוא "האסימון ההוני", המבטיח למשקיעים השתתפות בתזרים מזומנים הנובע מהנכס או הפעילות עליהם מתבסס ה-ICO. ככל שיקבע שזו אכן הנפקת ני"ע דה-פקטו, יש מקום להתערבות רגולטורית לגיבוש כללים של גילוי נאות והגנות רגולטוריות בסיסיות.

הכותבים הם, בהתאמה, שותף ומתמחה ב-PwC ישראל. הגורמים בכתבה עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים, לרבות אלו שהוזכרו בה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

ICO - (Initial Coin Offering)

הנפקת טוקנים (אסימונים) לציבור בטכנולוגיה מבוססת בלוקצ'יין, בעיקר לצורך גיוס מימון, ללא מסגרת רגולטורית מוסדרת לעת עתה. הטוקנים המונפקים משמשים למגוון מטרות - מקידום אג'נדות חברתיות, דרך זכויות שימוש במוצרים ושירותים וכלה בגיוסי הון והנפקת מטבעות דיגיטליים

עוד כתבות

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020