גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משרד המשפטים בוחן: חיזוק עצמאות הדירקטורים

חשיפת "גלובס": צוות במשרד המשפטים החל לגבש לאחרונה תיקון לחוק החברות, לפיו יינתנו פטורים מהגבלות לחברות שיעניקו עצמאות לדירקטוריונים

איילת שקד / צילום: איל יצהר
איילת שקד / צילום: איל יצהר

על רקע פרשת השחיתות לכאורה בחברת בזק ופיטורי הענק בחברת טבע, צוות במשרד המשפטים בוחן דרכים לחיזוק עצמאות הדירקטורים בחברות הציבוריות - כך נודע ל"גלובס". לפי המידע שבידינו, את הצוות מובילים עו"ד מאיר לוין, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה (משפט כלכלי פיסקאלי) ועו"ד רוני טלמור, בכירה במחלקה הכלכלית-פיסקלית, שריכזה את תחום התאגידים.

עבודת הצוות אומנם נמצאת עדיין בתחילתה, אבל לפי המידע שבידינו, המטרה הסופית שלו היא לגבש תיקון לחוק החברות, שמחד יאפשר לתת לחברות ציבוריות תמריצים למינוי יותר דירקטורים חיצוניים; ומאידך יפעיל סנקציות על חברות ציבוריות שבהן הדירקטוריון אינו עצמאי ו"מתיישר" אחר בעל השליטה או המנהלים ללא ביקורת (שיטת "המקל והגזר").

עבודת הצוות החלה לפני שהתפוצצה פרשיות בזק וטבע, אבל אין ספק שהבעיות שהתגלו במקרים הללו מעודדות את לוין וחבריו להגביר את הלחץ על הדוושה בניסיון למצוא פתרונות נוספים לבעיות בממשל התאגידי מהן סובלות לא מעט חברות ציבוריות.

כיום, לפי החוק, מחויבת כל חברה ציבורית למנות שני דירקטורים חיצוניים שישבו בדירקטוריון. מינויים נועד להבטיח שבדירקטוריון ישבו לפחות שני נציגים שאין להם תלות בבעל השליטה, ושיכולים לפעול באופן אובייקטיבי לטובת החברה. שני הדירקטורים הללו אמורים להיות "כלבי השמירה" של בעלי המניות מהציבור. ואולם, בפועל, פעמים רבות מי שמביא בעקיפין את הדירקטורים החיצוניים הוא בעל השליטה, שמעודד מינוי של דירקטורים "שלא ישאלו שאלות קשות מדי". הצוות במשרד המשפטים דן באפשרות להגדיל את כמות הדירקטורים החיצוניים בחברות.

כמו כן, כיום הדירקטורים החיצוניים יכולים לשבת בדירקטוריון עד 9 שנים, אבל הם צריכים להתמנות מחדש כל שלוש שנים על ידי רוב מקרב בעלי המניות, שאינם בעל השליטה בחברה הציבורית. לכאורה, המינוי מחדש על ידי המוסדיים אמור היה להביא לכך שהדירקטורים החיצוניים יהיו משוחררים מלחצי בעל השליטה או המנהלים שמטעמו. ואולם בפועל, מאחר שהשוק בארץ הוא קטן - זה מאוד קשה.

הצוות בראשות מאיר לוין בוחן אפשרות לתקן את החוק כך שדירקטורים חיצוניים ימונו לתקופה אחת של חמש או שש שנים והמינוי שלהם לא יצטרך להיות מאושרר מחדש כל שלוש שנים כפי שנהוג היום.

רעיון נוסף לעידוד עצמאות הדירקטוריונים, שנבחן על ידי הצוות נוגע לדירקטור הבלתי תלוי. דירקטור בלתי תלוי הוא דירקטור עצמאי, בנוסף לדירקטורים החיצוניים, שחוק החברות מאפשר למנות אותו בחברה ציבורית בניסיון לחזק את עצמאות הדירקטוריון. הדירקטור העצמאי אמור לשרת את טובת החברה כולה, מבלי להיות תלוי באינטרסים של בעלי השליטה. בזמן שחוק החברות מטיל על חברה ציבורית את החובה למנות לה לפחות שני דירקטורים חיצוניים, כאמור, הוא איננו מטיל עליה חובה למנות לה דירקטור בלתי תלוי. אחת האפשרויות הנבחנות היא להפוך את הנוהג של מינוי דירקטור בלתי תלוי לחובה של מינוי דירקטור חיצוני שלישי.

ומהם התמריצים שיקבלו החברות הציבוריות שיגבירו את עצמאות הדירקטוריונים שלהם ויקטינו את התלות של הדירקטורים בבעל השליטה או במנהלים? במשרד המשפטים שוקלים לתקן את החוק באופן שחברות ביטוח או תאגידים פיננסיים שיגבירו את עצמאות הדירקטוריונים שלהם יקבלו פטור מהגבלות שהוכנסו בתיקון 20 לחוק החברות, שחל על החברות הציבוריות.

ממשרד המשפטים נמסר בתגובה: "מחלקת ייעוץ וחקיקה (משפט כלכלי) בוחנת כיוונים אפשריים לחיזוק עצמאות הדירקטוריון וועדותיו, בחברות ציבוריות ובחברות פרטיות שהן חברת איגרות חוב. ההנחה בבסיס בחינה זו היא, כי בחברה שתבחר להגביר את עצמאות הדירקטוריון, ניתן יהיה לתת משקל גבוה יותר לאישורים שניתנים בידי הדירקטוריון וועדותיו, ולהקל בהיבטים מסוימים בדרישות הממשל התאגידי, בעיקר כאלה המחייבות אישורים של האסיפה הכללית.

"מדובר בבחינה ראשונית בלבד, במסגרתה קוימו מספר שיחות ומפגשים עם גורמים שונים בשוק, וטרם הועברה המלצה כלשהי בעניין לשרת המשפטים".

ההצעות שעל השולחן:

- הגדלת מספר הדירקטורים החיצוניים משניים לשלושה

- דירקטורים חיצוניים ימונו ל-5-6 שנים במקום 3 היום

- מינוי של דירקטור חיצוני לא יצטרך להיות מאושרר

- מינוי דירקטור שלישי עצמאי ובלתי בתלוי

- חברות שיחזקו את הדירקטוריון יזכו לפטורים מהגבלות בתיקון 20 לחוק החברות

עסקת דסק"ש-מעריב וקריסת טבע כמשל | פרשנות

למרות שורה של שינויי חקיקה והגבלות רגולטוריות שנכנסו בשנים האחרונות, הממשל התאגידי בחלק מהחברות הציבוריות בישראל הוא במקרים לא מעטים עדיין לוקה מאוד בחסר. כך למשל, בשלושה מקרים שונים, שאינם קשורים ביניהם, כשלו הדירקטוריונים של חברת בזק , ולהבדיל, של חברות טבע ו- אי.די.בי בפיקוח על בעלי השליטה וההנהלות.

הדוגמה הקלאסית לאופן שבו דירקטוריון חברה פעל באופן רשלני, שלא לטובת החברה ובעלי המניות שלה מקרב הציבור - ולא פיקח כמצופה על בעל השליטה, היא זו שקרתה בעסקת רכישת עיתון מעריב על ידי חברת דסק"ש, שהייתה שבשליטת קונצרן אי.די.בי. ב-24 במארס 2011 התבקש דירקטוריון דסק"ש לאשר את הצעת בעל השליטה דאז בחברה, נוחי דנקנר, להתקשר בעסקה לרכישת השליטה במעריב החזקות. הדירקטוריון קיים דיון של כשעה וחצי בלבד בעסקה, ובסופו אישר פה אחד את ההתקשרות, בהתאם להצעה שהונחה לפניו. בעקבות החלטה זו השקיעה דסק"ש במעריב במהלך השנה וחצי שלאחר מכן סכום של כ-360 מיליון שקל - שרובו ככולו ירד לטמיון.

בתביעה נגזרת שהוגשה מאוחר יותר נגד חברי הדירקטוריון נטען כי החלטת דירקטוריון דסק"ש בדבר רכישת "מעריב", כמו גם החלטות שהתקבלו לאחר מכן שהביאו להגדלת ההשקעה במעריב, התקבלו באופן רשלני ופזיז, ולדירקטורים שקיבלו החלטות אלה יש אחריות כלפי החברה בגין ההפסד שנגרם לה. ביולי האחרון התגבשה פשרה בין הצדדים, לפיה דנקנר והדירקטורים בדסק"ש ישלמו 100 מיליון שקל - מתוכם 4 מיליון דולר מכיסם הפרטי - לטובת סגירת התביעה הנגזרת שהוגשה נגדם בפרשת מעריב.

ואולם, לאחרונה מתח היועמ"ש ד"ר אביחי מנדלבליט, ביקורת חריפה על כך שהחברה הפקיעה לדבריו את זכותו של התובע הייצוגי לנהל את ההליך ו"נטלה על דעת עצמה את המושכות" להגעה לפשרה ללא אישור מבית המשפט. בכל מקרה, גם אם התביעה הנגזרת בפרשת מעריב תסתיים בזה שהדירקטורים ישלמו באמצעות חברת הביטוח 100 מיליון שקל לבעלי המניות, צריך לשאול את איך עסקה כזאת רשלנית בכלל באה לעולם בחסות הדירקטוריון.

במשרד המשפטים מאמינים שחיזוק עצמאות הדירקטורים בחברות הציבוריות והקטנת ההשפעה של בעל השליטה, עשויה למנוע עסקאות כמו עסקת רכישת מעריב, בעתיד.

במקרה של טבע, חברי הדירקטוריון החברה הציבורית לא הצליחו למנוע את פיטורי הענק בחברה למרות נורות אזהרה ביחס למצבה של טבע. גורם המצוי בענייני החברה אמר ל"גלובס" שצעדי התייעלות קטנים יותר בעבר בטבע היו מונעים את הפיטורים ההמוניים היום. ואולם, לדבריו, דירקטוריון החברה ומנהליה חששו מ"השתלטות עוינת" של גורם חיצוני על טבע וזה הביא לכך שהדירקטורים לא קיבלו בזמן אמת החלטות ענייניות ואמיצות שהיו מחויבות המציאות.

הדוגמה הקיצונית ביותר והיחידה שנגועה לפי החשד בפלילים היא פרשת בזק. אחת הפרשיות שבגינן ממליצה רשות ניירות ערך להעמיד לדין את בעל השליטה בחברה, שאול אלוביץ', ואת בכיריה הנוספים עוסקת בהדלפת חומרי הוועדה הבלתי תלויה של החברה לאלוביץ' ולמקורביו.

ברשות חשפו הדלפות מתמשכות של דיוני הוועדות הבלתי תלויות של בזק שנדרשו לבחינת עסקאות בזק-yes ובזק-חלל תקשורת. מהחקירה עלה, כי לעתים הנחו אלוביץ' ומקורביו את הגורמים המדליפים מתוך דיוני הוועדה לפעול בקרב חברי הוועדה, על מנת לקדם עניינים בהתאם לאינטרסים של בעל שליטה ומקורביו בעסקה.

לפי החשד, בתקופת גיבוש ואישור העסקאות ניצלו לינור יוכלמן וסטלה הנדלר את מעמדן בוועדות הבלתי תלויות, פעלו בהתאם להנחיות שקיבלו מאנשי יורוקום שבבעלות אלוביץ', כדי ליזום ולסכל מהלכים הן בקרב חברי הוועדה והן מול גורמי מקצוע חיצוניים שהיו מעורבים בעבודת הוועדה. לפי החשד, מהלכים אלה - היה בהם כדי לקדם את האינטרסים של יורוקום.

כתוצאה מפעילותם האסורה של החשודים, טוענת הרשות, קיבלה יורוקום יתרון משמעותי בלתי הוגן על-פני ציבור המשקיעים בבזק.

עוד כתבות

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

סמל יאיר אליהו ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל אסף זמיר ויאיר אליהו נפלו בקרב ברצועת עזה

סמל אסף זמיר מדימונה נפל מירי נ"ט בדרום רצועת עזה, יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית ● מקור בארגוני הטרור הפלסטינים לערוץ אל-חדת' הסעודי: חמאס עדכן שהוא ימסור הערב למתווכות את תשובתו להצעה ● דיווח באל-מיאדין הלבנוני: כוחות מיוחדים של צה"ל פעלו קרקעית באזור דמשק ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט