גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוכנית הרבעים בת"א: "כללי המשחק ישתנו וישפיעו על המחירים"

שוק ההתחדשות העירונית בת"א עומד לעבור שינוי, בעיקר עקב הכניסה ההולכת וקרבה לתוקף של תוכנית הרבעים ■ "צפויה הצפה ראשונית במתן היתרי בנייה של פרויקטים"; תהיה לכך השפעה מהותית על מלאי הדירות באזורי התוכנית בעיר"

ת"א. היזמים צריכים להערך לשינוי / צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
ת"א. היזמים צריכים להערך לשינוי / צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

*** הכתבה בשיתוף אנשי העיר

דפוס הפעילות של שוק הנדל"ן בתל אביב שונה מהותית במאפייניו מאזורים אחרים בארץ, סוג של בועה השוכנת במרכז. נראה כי יש כאלו המוכנים עדיין לשלם הרבה מאוד כסף בעבור המותג והלוקיישן הזה.

ועדיין, למרות שמדובר על פלנטה אחרת, השינויים האחרונים בשוק הנדל"ן המקומי ומאפייני תחום ההתחדשות העירונית, עתידים להטביע חותמם גם על תל אביב. רון חן, מבעלי חברת אנשי העיר המתמחה בייזום פרויקטים של התחדשות עירונית במיוחד בתל אביב, מספר על הסיבות והסימנים בשוק שעשויים לשנות במעט את גרף המחירים בעיר הגדולה.

"אין ספק ששוק הנדל"ן בארץ נמצא בסוג של קיפאון. גם אם הביקוש האמיתי לא ירד, בשל השלכות מדיניות האוצר, כולם הופכים לזהירים יותר. הבנקים מקשים על מתן ליווי, הרוכשים ובעיקר המשקיעים יושבים על הגדר, והיזמים עצמם הולכים מעט אחורה ולא 'מתנפלים' על כל פרויקט התחדשות עירונית. גם בתל אביב, למרות מאפייניה השונים, אני מבחין בבלימה קלה - מחד היזמים פחות אגרסיביים ומאידך, הדיירים הם מי ששואפים יותר לביצוע פרויקטים של תמ"א 38 בנכסים, מחשש שמחר יקבלו פחות ממה שיוכלו להשיג היום", מבהיר חן.

"היזמים המובילים והמנוסים בשוק התמ"א 38 יודעים כי החוכמה הגדולה היא לא לאסוף פרויקטים, אלא להוציא אותם לפועל. מאחר ותוכנית הרבעים בעיר עשויה לצאת לדרך באופן פורמלי במהלך החודשים הקרובים (תוכנית רובע 3 כבר אושרה - א.ש.), הרי שצפויה הצפה ראשונית במתן היתרי בנייה של פרויקטי התחדשות עירונית, יזמים יצטרכו להניע את הפרויקטים הללו ולכך נדרש הון עצמי לא מבוטל. מכאן שהתיאבון נכון להיום, במיוחד אצל היזמים הגדולים, מעט דעך.

רון חן- בעלים ומנכ``ל/ צילום: יח``צ

"לקחת מקדמי הגנה"

יש בשוק שחקנים שמחכים כבר שנים לאישורה של אותה תוכנית רבעים מפורסמת בת"א, שכן האישור עצמו התעכב מלהגיע באופן פורמלי עד כה. ההערכה היא כי בשנת 2018 התוכנית תצא לפועל ולפחות בכל הקשור לרבעים 3 (שתוכניתו, כאמור, אושרה) ו-4, היא תשפיע מהותית ובמיוחד על מלאי הדירות המיוחדות הנפוצות באזורים אלה בעיר - המרכז והצפון הישן.

חן מסביר: "אם נצא מנקודת מבט יחסית שמרנית שבשנת 2018, עם אישור תוכנית הרבעים, יינתנו היתרי בניה לכ-150 בניינים ברבעים אלו, הרי שהשוק יוצף במאות דירות מיוחדות, ובהן פנטהאוזים רבים. מחירו של פנטהאוז ממוצע יעמוד על 10 מיליון שקל, מחיר שקשה לקבל גם כאשר השוק רותח, ומכאן שעל השוק להיערך למצב החדש. המודעות לכך קיימת, אבל רבים מעדיפים לטמון ראשם בחול עד לשעת השין האמיתית".

גם בכל הקשור לדירות הרגילות, השוק צפוי להשתנות. "כיום דירה רגילה באזורים אלו נמכרת בכ-50 אלף שקל למ"ר, קרי דירת ארבעה חדרים מתומחרת בכ-5 מיליון שקל. כאשר ההיצע בשוק נמוך, כפי שקורה בימים אלו של טרום אישור התוכנית, הרי שעם כל טפטוף של מלאי שכזה, השוק מתמודד. אולם ברגע שהמלאי יעלה למאות של דירות כאלו ואף יותר, כללי המשחק ישתנו וישפיעו הן על המחירים והן על משך המכירה". חן סבור כי על מנת להיערך לכך, על היזמים לקחת מקדמי הגנה, למשל להוסיף 'ספיירים' בתמחור עלויות העבודה, להפחית מאגרסיביות תמחור ההכנסות, ולקחת בחשבון כי משך המכירה יתארך, כך שיזדקקו לחמצן מימוני שישפיע כמובן על הפרויקט כולו.

לחשוב על העיצוב

אך מעבר לתכנון הפיננסי, חן אומר כי יש להתרכז גם בתכנון האדריכלי על מנת להצליח. הוא מסביר כי "מעצם העובדה שתוכנית הרבעים היא תוכנית נפחית, הרי שעל מנת שאפשר יהיה לנצל את כלל הזכויות שניתנו, יוצרים סוג של בנייני 'מלבן', שמטבעם די דומים אחד לשני, כך שקשה לבדל ולמתג באופן מיוחד את הבניין והפרויקט הספציפי". לדעתו, עובדה זו תניע את היזמים לנסות ולחשוב מעט מחוץ לקופסה (או במקרה שלנו התיבה): "נכון, כל מ"ר בתל אביב שווה הרבה מאוד, אבל גם הבידול של הפרויקט מוסיף לו, ואותו ניתן לעשות על ידי שינוי בעיצוב החיצוני והפנימי של הבניין והדירה. לעיתים דירת ארבעה חדרים של 95 מ"ר הרבה יותר פרקטית מדירה של 100 מ"ר. ההפסד של אותם 5 מ"ר יכול לעזור בבידולו של הפרויקט, ולאפשר ליזם לקבל מחיר לא פחות טוב מזה של הדירה הגדולה יותר ולהקטין את משך המכירה".

למרות השינויים הצפויים, חן מסכם ואומר כי היזמים שיתנו דעתם מראש למאפיינים החדשים בבנייה בת"א, עתידים אף להרוויח מהמצב שיווצר. זאת מאחר ו"יזמים יודעים לפעול נכון יותר כאשר השוק מאוזן והשינויים העתידיים, הן בכל הקשור להיצע ולביקוש, צפויים לעשות כן. מי שלא ייזהר, וימשיך להתנפל על כל פרויקט, סביר להניח כי יתקשה לשרוד במידה והשוק באמת ישתנה".

רון חן, מבעלי חברת אנשי העיר המתמחה בייזום פרויקטים של תמ"א 38 במרכז הארץ.

לכניסה לאתר הקליקו כאן

עוד כתבות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: לע''מ

בנק ישראל נגד חוק הגיוס: "לוקה בחסר ולא יביא לגיוס החרדים הנדרש"

הבנק המרכזי מזהיר כי הנוסח הנוכחי של חוק הגיוס "לוקה בחסר", וזאת משום שהיעדים שקבעה הצעת החוק הם נמוכים, והתמריצים הכלכליים בעלי אפקטיביות נמוכה ● "העברת החוק במתכונתו הנוכחית עלולה לא להביא לשינוי משמעותי בהיקף הגיוס, ובכך לשמר את הנטל הכלכלי האישי והמשקי הנובע מהשימוש הנרחב באנשי מילואים"

אסדת קידוח ''תמר'' / צילום: אלבטרוס

מחיר החשמל ייקבע בלונדון: חברת החשמל יוצאת להליך בוררות נגד מאגר תמר

חברת החשמל הגישה את המסמכים הרשמיים לפתיחת הליך בוררות בלונדון ● תהליך הבוררות, שנקבע מראש בהסכם בין הצדדים, יעלה מיליוני שקלים, והבורר יוכל להכריע אם להעלות או להוריד את מחיר הגז בעד 10%

עומרי כספי / צילום: Ilya Melnikov

עולה ליגה: עומרי כספי גייס 100 מיליון דולר לקרן ההון סיכון שלו

משקיע ההון סיכון וכוכב הכדורסל לשעבר גייס 100 מיליון דולר נוספים לקרן ההון סיכון, סוויש קפיטל ● הקרן החדשה תאפשר לסוויש להמשיך ולשמור על החזקותיה גם בשלבי גיוס מאוחרים יותר לחברות ● ויש לו גם מסר מעודד: "המשקיעים שלנו מאוד אופטימיים לגבי ישראל"

ח'אן יונס / צילום: ap, Jehad Alshrafi

קצה חוט חדש: ישראל בודקת שטח שבו ייתכן שנקבר החטוף החלל רן גואילי

בישראל חוששים להישאר באפלה לקראת שלב ב' של הפסקת האש ברצועת עזה, אליו חותרת ארה"ב, ומתנים את תחילתו בהשבת החלל החטוף האחרון רן גואילי ● טראמפ מתכנן למנות גנרל אמריקני לפקד על הכוח הבינלאומי בעזה ● לפי מקורות בביירות, השליחה האמריקאית הזהירה כי ישראל תבצע תקיפות גדולות ומשמעותיות נגד חיזבאללה  ● חברת הסייבר פאלו אלטו: חשפנו קמפיין ריגול מתקדם של חמאס ● מגעים חשאיים בבית הנשיא להקמת ועדת חקירה ממלכתית ● עדכונים שוטפים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: ap, Jacquelyn Martin

החלטה מתוחה במיוחד: הפד הוריד את הריבית בפעם השלישית ברצף

הפדרל ריזרב הודיע על הפחתת ריבית של רבע אחוז, מרמה של 4% ל-3.75%, באחת ההחלטות המורכבות ביותר שנאלץ לקבל בשנים האחרונות ● כפי שאנליסטים צפו, הבנק המרכזי אותת כי צפויה הפסקה במתווה הורדות הריבית בעתיד הקרוב, וצופה הורדת ריבית אחת בלבד במהלך 2026

BYD SEALION 05  פלאג–אין / צילום: יח''צ

בפחות מ-170 אלף שקל: הקרוס אובר הזה עושה כמעט 50 ק"מ לליטר דלק

הסינים ממשיכים לשנות את שוק הרכב, והפעם מגיע אלינו BYD SEALION 05: קרוס-אובר משפחתי מרווח ומאובזר היטב, המצויד בהנעת פלאג-אין בוגרת ומעניק טווח משולב חשמל-בנזין של מעל 1,000 ק"מ ● הרכב אינו חף מפגמים, אבל במחיר פתיחה של פחות מ–170 אלף שקל יש לו פוטנציאל להיות להיט מכירות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בת"א סוגרת שבוע חיובי: ת"א 35 עלה ב-3.5%, מדד הביטוח ב-10%

מדד ת"א 35 בשיא חדש, ה-57 השנה ● השקל מתחזק מול הדולר ● מדד הביטוח זינק ב-10% השבוע ● מניות השבבים הדואליות ירדו ● הפד הוריד את ריבית ארה"ב כצפוי, אך אותת כי לא צפויות הורדות נוספות בקרוב - וול סטריט ננעלה בירוק ●

הנפקת אאוטבריין בנאסד''ק / צילום: נועם גלאי

סוף השנה בהייטק הפעם אגרסיבי במיוחד: כ-2,000 מפוטרים בחודש

חברות ההייטק מנצלות את סוף השנה להתייעלות, והפעם המגמה חריפה במיוחד ● בין המפטרים סטארט-אפים, חדי-קרן וחברות ותיקות כמו מובילאיי, אאוטבריין ופיוניר ● חלק גדול מהפיטורים נובע מהבינה המלאכותית, שדוחקת חלק מהמקצועות, וממעבר מהיר למיקוד ברווחיות

קרקע חקלאית / צילום: Shutterstock

הקרקע החקלאית הוחזרה למדינה: הסעיף שהפך את העסקאות לחסרות ערך

פסק דין חושף כיצד מצגים מפתים על "הפשרה קרובה" התגלו כעסקה נטולת ערך - בגלל סעיף אחד שהוסתר מהרוכשים

נשיא איראן לשעבר אברהים ראיסי ונשיא ונצואלה ניקולס מדורו במעמד החתימה על הסכם שיתוף הפעולה בין המדינות, 2022 / צילום: ap, Vahid Salemi

ישראל מרוצה: תקיפות ארה"ב בוונצואלה עשויות לפגוע בפעילות איראן וחיזבאללה

התקיפות האמריקאיות נגד קרטלים בוונצואלה מכוונות לנטרול אימפריית הסמים של איראן וחיזבאללה במדינה ● משטר מדורו נשען על סיוע ביטחוני וכלכלי מאיראן והסחר בסמים מממן את חיזבאללה ● עבור ישראל, הגברת לחץ על המדינה היא דרך להפחתת האיומים של ציר הרשע

שי אהרונוביץ, מנהל רשות המסים / צילום: מורג ביטן

כדי להתחמק ממס הרווחים הכלואים: חברות רבות מחפשות תכנון מס יצירתי

רפורמת הרווחים הכלואים מאלצת בעלי חברות רבים לחלק עד סוף השנה 5% דיבידנד על רווח שנצבר או לשלם קנס בגובה 2% ● בשוק יודעים לספר כי בעלי חברות רבים לא נערכו לכך ומחפשים תכנוני מס יצירתיים ● "החוק תפס רבים לא מוכנים, וכולם בלחץ"

"צורה חדשה של אנטישמיות": למה השתנה היחס של סין כלפי יהודים?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: איראן מנסה לגייס סוכנים נגד ישראל במדינות אפריקה, הביקור הסודי של סגן שר החוץ מטייוואן בישראל, האם ישראל ולבנון יכולות להשיג נורמליזציה, ולמה האנטישמיות מרימה ראש בסין ● כותרות העיתונים בעולם

מבלים בפסטיבל הבירה ''הופי'' / צילום: עידן עטייה

למה בוטל פסטיבל הבירה שעשה לישראל יופי של הסברה?

פסטיבל הבירה הבינלאומי "הופי" נערך בתל אביב 4 שנים, הביא הנה נציגי מבשלות בירה מחו"ל ואף שבר חרמות בזמן המלחמה ● השנה הוא לא יתקיים בשל רגולציה מחמירה: "הדרישה אבסורדית, עלות הבדיקה הנדרשת עולה על שווי הסחורה"

ויקטור בהר / צילום: ענבל מרמרי

"צעירים רואים בשוק המניות הכנסה קבועה. הם לא מבינים שתיקונים היסטוריים יכולים לקחת 20 שנה"

ויקטור בהר, הכלכלן הראשי של בנק הפועלים, בראיון לפודקאסט "כוחות השוק" של גלובס, מדבר על "החטא הקדמון" שרבים בשוק ההון מתעלמים ממנו: "הגירעונות גבוהים, אין ארוחות חינם", ועל המורשת החשובה שסיפקו לישראל "נערי האוצר" ● וגם: למה הורדת הריבית לא החזירה את הרוכשים לשוק הנדל"ן

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

איך השקל הפך לאחד המטבעות החזקים השנה מול הדולר, ומי ניצח אותו?

למרות אי־הוודאות הביטחונית שהייתה מנת חלקנו, השקל התחזק מתחילת 2025 בכ־11% ● מתי התרחשה נקודת המפנה שהביא לתיסוף הדרגתי של המטבע הישראלי, מי הם השחקנים בשוק שאחראים למהלך, ואיך נראה העתיד? ● נתון בשבוע

מפעל של יצרנית הרכב צ'רי בווהו, סין / צילום: Reuters, Xiao Benxiang/VCG

הצבא כבר החליט, רפאל בעקבותיו: האם הרכב הסיני הופך לסיכון אסטרטגי?

כלי הרכב החכמים תוצרת סין מצוידים במצלמות, חיישנים ומערכות מקושרות לרשת, ומסוגלים לאסוף כמויות עצומות של מידע לאורך זמן ● בעוד שגופי הביטחון בישראל הולכים אחרי ארה"ב ומטילים מגבלות שימוש, כרבע מיליון כלי רכב סיניים כבר נוסעים בכבישי ישראל ● האם אובדן הפרטיות הוא מחיר סביר לנוחות טכנולוגית, או שמא מדובר בסיכון ביטחוני?

אילוסטרציה: shutterstock

אלי לילי פרסמה את תוצאות הניסוי הטובות ביותר של תרופת הרזיה עד היום

למרות שהשקה עדיין לא באופק, הנתונים מהניסוי הקליני המוצלח מציבים את אלי לילי בעמדת זינוק מול המתחרות בתחום ההרזיה ● בממוצע, המטופלים איבדו כשליש ממשקל גופם, וחלקם אף הפסיקו את הטיפול עקב ירידה מוגזמת במשקל

לארי אליסון, מייסד אורקל / צילום: Reuters, Noah Berger

אורקל צוללת: "במקום להרגיע את החששות, ההנהלה מגמגמת"

ענקית שירותי הענן והתוכנה אורקל פספסה את תחזית ההכנסות של האנליסטים ודיווחה על הכנסות של 16.06 מיליארד דולר ברבעון השלישי, ובעקבות זאת צנחה במסחר ● מה בדיוק הרתיע את המשקיעים?

יו''ר דירקטוריון צים יאיר סרוסי והמנכ''ל אלי גליקמן / צילום: איל יצהר, don-monteaux

5 שנים מההנפקה, צים במרכז סערה - והשבועות הבאים יקבעו מי ינווט את ענקית הספנות

ברקע הצעות לרכישת צים, מתחמם המאבק בין בעלי מניות המבקשים למנות דירקטורים מטעמם, לבין דירקטוריון החברה ● בתווך נמצאים המנכ"ל אלי גליקמן, שהוביל את מסע ההתאוששות של ענקית הספנות וכעת מבקש לרכוש אותה; ועובדי החברה, שחוששים ממשתלט זר ואף פנו לשרת התחבורה כדי לפעול לסיכול המהלך

רונן שור, מנכ''ל אקסל סולושנס

אקסל רוכשת שתי חברות בתחום הביטחוני ב-90 מיליון שקל

לגלובס נודע כי חברת התקשורת מייצרת רגל נוספת בעולם הביטחוני, עם רכישת סטראלייט ואחותה נקסטוויב, של שני יזמים-מהנדסים: רמי בל-עש ואודי פרידמן ● המערכות שלהן רלוונטיות לתחום הלוהט של השנה – כטב"מים ● עפ"י הערכות, החברות רווחיות ומייצרות רווח של כ-18 מיליון שקל בשנה