גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכירת יורוקום מסתבכת, מאיר שמיר חוזר לתמונה

גורם בנקאי: "אנו מקבלים הצעות לעסקה עם תספורת נמוכה מהצעת סיידוף" ■ מקורבים לסיידוף: "הוא לא יחל התמחרות; עסקת יורוקום לא תהיה שידור חוזר של אפריקה ישראל"

מאיר שמיר / צילום: איל יצהר
מאיר שמיר / צילום: איל יצהר

יומיים לאחר הפרסום לפיו נתי סיידוף עומד לרכוש את יורוקום תקשורת, בעלת השליטה בבזק, ונראה כי כלל אין ודאות שעסקה זו תצא אל הפועל. "מאז פרסום מתווה העסקה עם סיידוף, אנחנו מקבלים פניות מגופים שאומרים לנו להמתין ולשמוע גם את הצעותיהם שכוללות תספורת נמוכה יותר", אומר ל"גלובס" גורם בנקאי. היום (ג') נמשכו השיחות עם סיידוף בניסיון לשפר ולחדד את המתווה המוצע, ובמקביל נבחנות גם אופציות נוספות.

ל"גלובס" נודע כי אחד הגורמים עמו מתנהלות שיחות בימים אלה הוא מאיר שמיר, ותרחיש בו הוא קונה את יורוקום עדיין לא ירד מהפרק. נזכיר, כי בשבוע שעבר פורסם ב"גלובס" כי שמיר כבר הביע בעבר עניין ברכישת יורוקום תקשורת. למעשה, שמיר מציע עסקה דומה פחות או יותר במבנה של העסקה שסיידוף מציע. אלא שמכשול מרכזי לעסקה עם שמיר קשור בחוק הריכוזיות. שמיר, אם יבצע עסקה שכזו, יעשה זאת באמצעות מבטח שמיר שבשליטתו - מה שיוסיף עוד קומה לפירמידה של יורוקום. לפי חוק הריכוזיות יש לקפל שכבה בפירמידה של יורוקום, ואילו אם שמיר יקנה את השליטה בחברה יהיה צורך לבצע קיפול של שתי שכבות בפירמידה.

בנוסף, ל"גלובס" נודע כי לדיסקונט הגיעו פניות רבות של גופים מקומיים וזרים שמתעניינים בקבוצת החברות ובכוונת הבנק לבדוק את כל האלטרנטיבות שלפניו.

נזכיר, כי ליורוקום תקשורת חוב של כ-1.5 מיליארד שקל (כולל חוב של החברות-בנות והחוב של יורוקום נדל"ן). סיידוף מציע במסגרת העסקה הזרמה של 360 מיליון שקל ליורוקום תקשורת שתשמש כפירעון לחוב של הבנקים. במקביל יימחק לבנקים חוב בסדר גודל של כ-400 מיליון שקל. בכך יישאר ביורוקום תקשורת חוב של 750 מיליון שקל, שאמור להיפרס ולהיפרע בתוכנית מימושים שתגובש עם הבנקים ושפרטיה עדיין לא ברורים. שאול אלוביץ' עצמו אמור להישאר עם החזקת מיעוט של10%-20%, כאשר כל הכנסה שהחזקות אלו יניבו לו ישמש כפירעון לבנקים.

לפי הערכות, חלק מהבנקים מתכוונים לעשות סוג של התמחרות ולבדוק האם ניתן לקבל הצעה טובה יותר, כאשר ההצעה של סיידוף תהווה סוג של בנצ'מרק. "סיידוף מציע תספורת של 400 מיליון שקל. זה סכום לא מבוטל. אין סיבה להסכים לכך כ"כ מהר, צריך לבדוק אופציות נוספות", אומרים בבנקים. גם בסביבת סיידוף לא מתכוונים להתחיל להיכנס לתהליך של התמחרות. "עסקת בזק לא הולכת להיות שידור חוזר של סאגת אפריקה ישראל. אם לא מאשרים את העסקה השבוע - סיידוף ימשיך הלאה", אומר מקורב לאיש העסקים.

לקדם עסקה מהירה או לנהל מכרז?

נזכיר, כי סיידוף התמודד באחרונה על רכישת השליטה באפריקה ישראל, אולם הפסיד אחרי תהליך התמחרות ארוך למוטי בן משה. מיד לאחר שאפריקה ישראל ירדה מהפרק, פנה סיידוף ליורוקום והסכים לחתום על עסקה לרכישת החברה בעלת השליטה בבזק. סיידוף גם צפוי להיענות לבקשת הבנקים ולהפקיד ביומיים הקרובים דמי רצינות של 5 מיליון דולר.

סיידוף מציע בעסקה כאמור תספורת לא מבוטלת של 400 מיליון שקל. מצד שני, האטרקטיביות בהצעתו היא בכך שהוא מוכן לבצע את העסקה באופן מיידי ולהזרים את הכסף אפילו עוד לפני שקיבל היתר שליטה בבזק. "לא כל רוכש מראה כזו נזילות ויכול להעמיד את הכסף ללא גיוס מימון וללא תנאים. זה לא דבר של מה בכך", אומר גורם המקורב למגעים לגיבוש העסקה.

השאלה המרכזית שעליה התשובות חלוקות היא האם יש לקדם עסקה מהירה למכירת יורוקום, או לנהל תהליך של מכרז והתמחרות בניסיון למזער כמה שניתן את התספורת לבנקים. ישנם גורמים הטוענים כי אם לא תגובש עסקה בתוך כשבוע יחל כדור השלג להתגלגל.

ישנן שתי סיבות לכך - הראשונה, היא בעיות פיננסיות בחלק מהחברות הפרטיות התפעוליות של קבוצת יורוקום. חברות אלה זקוקות לפי הערכות להזרמה מיידית של כ-20 מיליון שקל. סוגיה נוספת היא נושי יורוקום נדל"ן. נזכיר, כי ליורוקום תקשורת חברה-אחות, יורוקום נדל"ן, לה חוב של כ-240 מיליון שקל לקונסורציום בהובלת מזרחי טפחות. מצבה הפיננסי של יורוקום נדל"ן טוב משמעותית לעומת החברה-האחות, ואולם לנושי יורוקום נדל"ן ביטחונות בדמות מניות חלל הנמצאות ביורוקום תקשורת. כמו כן, יורוקום תקשורת ערבה לחוב של יורוקום נדל"ן.

ברגע שהבנקים ביורוקום תקשורת פנו להליך משפטי, החליטו גם נושי יורוקום נדל"ן לדרוש פירעון מיידי מחשש שיחל תהליך מכירת מניות חלל ללא שיתופם. נושי יורוקום נדל"ן מבקשים למנות את עו"ד חגי אולמן ככונס שיממש את ביטחונותיהם, בהם מניות חברת חלל. דיון בנושא נקבע בשבוע בבית המשפט.

סיידוף או כל רוכש אחר כמובן לא רוצה שימונה כונס למניות חלל, ולכן נעשים ניסיונות של הידברות עם נושי יורוקום נדל"ן שיסירו את דרישתם למנות כונס. אולם הם דורשים כמובן התחייבות לפירעון החוב שלהם במלואו בתמורה להסרת בקשת הכונס.

אלוביץ' כמקרה מבחן

בשורה התחתונה עומדים בפני הבנקים מספר ברירות: האפשרות הראשונה היא ללכת עם סיידוף שמציע עסקה מהירה וללא תנאים, אולם במחיר של תספורת משמעותית. אפשרות נוספת היא לנסות לגבש עסקה חלופית טובה יותר בתוך שבוע - אלא שאז השאלה האם גורם אחר יסכים לבצע עסקה בפרק זמן שכזה תוך הזרמה מיידית של סכום משמעותי.

אפשרות נוספת היא להעמיק את ההליך המשפטי, למנות את נציגי הבנקים כגורמים שיובילו את הליך מכירת הנכסים. במקרה כזה יורד לחץ לוחות הזמנים, אולם לא ניתן לדעת כמה יקבלו הבנקים בעבור הנכסים השונים בסוף התהליך. כמו כן, קיים איום שחלק מהחברות התפעוליות יקרסו או שנושי יורוקום נדל"ן ימכרו במהרה את מניות חלל במחיר נמוך.

וכמובן קיים השיקול הלא רשמי, אך החשוב - השיקול הציבורי. חלק מהבנקים היו שמחים לשים את סיפור אלוביץ' מאחוריהם ולרדת מהכותרות. ממילא החוב כבר הופרש, כך שלא תהיה פגיעה בתוצאותיהם בעקבות מחיקת החוב. ברקע ישנה גם ועדת החקירה הפרלמנטרית בכנסת בנושא ההלוואות ללווים הגדולים שאמורה לצאת לדרך בשבועות הקרובים, ומבחינת חלק מהבנקים מקרה אלוביץ' אמור להוות מקרה מבחן שמראה לכנסת שהם שינו את דרכם והפגינו קו נוקשה עם לווים שלא עומדים בפירעון החוב.

אז שיקולים רבים יש, אינטרסים שונים לבנקים השונים גם יש, ופתרון מושלם בוודאי אין. מה שבטוח הוא שבשבוע הקרוב ייעשו מגעים קדחתניים בניסיון לגבש עסקה שתהיה מקובלת על כולם. לא ברור האם זה ייצא לפועל, או שתיק החובות של יורוקום תקשורת יחזור לבית המשפט.

אתמול כאמור התקיים דיון ראשון בבקשת הבנקים למנות את נציגיהם ביורוקום תקשורת. הדיון נערך כשברקע ההסכמות בין יורוקום לסיידוף על עסקה. בסוף הדיון הוחלט כי עורכי הדין של הבנקים עו"ד פיני רובין המייצג את בנק הפועלים, עו"ד אמנון לורך המייצג את דיסקונט, ועו"ד אורי גאון המייצג את הבנק הבינלאומי ימונו בשלב זה כמשקיפים בלבד בחברה ויהיו חשופים לקבלת כל מסמכי החברה. מינויים ייכנס לתוקף מחר בצהריים.

בשוק ההון מציינים כי אין לכך בפועל משמעות דרמטית, שכן כבר היום עורכי הדין של הבנקים מעורבים ונמצאים בשיחות שוטפות עם החברה. יחד עם זאת, לפי הערכות אם לא תגובש בזמן הקרוב עסקה ביורוקום, סביר שמעורבותם בחברה תגבר.

עוד כתבות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

טנקים בקריית שמונה / צילום: Reuters, Mostafa Alkharouf

חשד לחדירת כטב"ם בקריית שמונה והסביבה; 3 נפילות בשטחים פתוחים ליד ערב אל-עראמשה

בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים