המגעים של מאיר שמיר לרכישת השליטה בבזק

סיכוי לעסקה כזו נראה נמוך, וההערכות הן שכבר בימים הקרובים יפנה בנק הפועלים, שמוביל את הקו הנוקשה מול אלוביץ', לבית המשפט

מאיר שמיר / צילום: איל יצהר
מאיר שמיר / צילום: איל יצהר

איש העסקים מאיר שמיר, בעל השליטה בחברת ההחזקות מבטח שמיר , ניהל לאחרונה מגעים לרכישת השליטה בחברת התקשורת בזק . ל"גלובס" נודע כי שמיר בחן השקעה בקבוצת יורוקום תקשורת, שבשליטת שאול אלוביץ' (השולטת בבזק בשרשור), במסגרת הסדר החוב שקבוצת יורוקום מנסה לקדם עם הבנקים בימים אלה. ואולם, ככל הידוע סיכוי לעסקה כזו נראה נמוך וכרגע היא אינה עומדת על הפרק. ההערכות הן שכבר בימים הקרובים יפנה בנק הפועלים, שמוביל את הקו הנוקשה מול אלוביץ', לבית המשפט כדי שיפתח בהליכים לגביית החוב.

שמיר הוא בעל השליטה במבטח שמיר, הנסחרת לפי שווי שוק של 680 מיליון שקל ומשקיעה בחברות תעשייה, הייטק, תקשורת ונדל"ן. המהלך המשמעותי ביותר של מבטח שמיר בשנים האחרונות היה הרכישה של מניות קונצרן החלב תנובה, ולאחר מכן מכירתן לחברת ברייטפוד הסינית, לצד קרן אייפקס. מבטח שמיר מכרה במארס 2015 את החזקתה בתנובה בכ-1.8 מיליארד שקל ורשמה מכך רווח לפני מס של כ-570 מיליון שקל. מאז שמכר את מניותיו בתנובה, מחפש שמיר השקעה חדשה מעניינת, ובין היתר ניסה להתמודד על רכישת תעש, אך בסופו של דבר פרש מהמרוץ.

לקבוצת יורוקום של אלוביץ' חוב של כ-1.5 מיליארד שקל לבנקים (רובו ביורוקום תקשורת והיתרה, כ-200 מיליון שקל, ביורוקום נדל"ן), ובחודשים האחרונים היא מנסה להגיע עימם להסדר חוב. אלא שהבנקים דורשים שבמסגרת הסדר החוב יזרים 100-150 מיליון שקל לחברה, ואילו אלוביץ', שאין לו ערבות אישית לחוב, מסרב לכך.

בנק הפועלים, לו חייבת הקבוצה 400 מיליון שקל, שלח לפני שלושה שבועות מכתב לקבוצת יורוקום בדרישה לפירעון מיידי, והדד-ליין להגעה להסדר בטרם פנייה לבית המשפט חל היום. בקבוצת יורוקום ניסו לגבש הסדר חוב באמצעות הכנסת משקיע חדש, שיהפוך לבעל השליטה בחברה, ובהחזקה המרכזית שלה - חברת בזק המוחזקת בשרשור על ידי יורוקום תקשורת.

ישנם מספר גורמים שהתעניינו בהשקעה, כאשר הרציני מביניהם הוא שמיר. אלא שלאור מצבה הפיננסי הרעוע של יורוקום תקשורת, משקיע רלוונטי דוגמת שמיר יהיה מוכן להשקעה שכזו ולהזרים כסף לחברה, רק אם במסגרת ההסדר תתבצע מחיקת חוב בסדר גודל של כ-400 מיליון שקל.

בבנקים נרתעים מביצוע תספורת בהיקף שכזה, ולכן ככל הידוע העסקה ירדה מהפרק לפי שעה, ומסלול בית המשפט נראה כאופציה הריאלית. יחד עם זאת, יתכן כי לא נאמרה עדיין המילה האחרונה, ואולי עוד נראה את שמיר חוזר לשולחן המו"מ.

הנושה הגדול של יורוקום תקשורת והחברות התפעוליות שלה הוא בנק דיסקונט, עם חוב של 600 מיליון שקל; אחריו נמצאים הפועלים עם 400 מיליון שקל והבנק הבינלאומי עם חוב של 200 מיליון שקל. ל"גלובס" נודע כי גם בנק לאומי חשוף לחובות יורוקום - באמצעות חוב נמוך המוערך בכ-15 מיליון שקל, אשראי שניתן לאחת מהחברות התפעוליות של יורוקום תקשורת. עוד נודע כי גם לאומי שלח באחרונה ליורוקום מכתב המאיים בפנייה לביהמ"ש, בדומה לשאר הבנקים הנושים.