גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המפקחת על הבנקים: "הפחד משפיע על גורמים במשק, ויש לאזן"

הדברים נאמרו בכנס לכבוד הרשות לאיסור הלבנת הון, ועליהם חלק המשנה לפרקליט המדינה ■ מנכ"לית משרד המשפטים בכנס: "לפני 20 שנה ישראל היתה ברשימה השחורה - עד שהגיע יהודה שפר שהציל אותה"

חדוה בר/ צילום: איל יצהר
חדוה בר/ צילום: איל יצהר

"היום, אם יש ספק, אין ספק - אל תפתחו את חשבון הבנק, כי מדובר באחריות אישית פלילית של מי שמעורב באירוע. הפחד משפיע על גורמים שונים במשק, ואני רוצה שנחשוב האם לאזן את המטוטלת" - כך אמרה היום (ג') המפקחת על הבנקים, חדוה בר, ביחס להחמרה של ניהול סיכוני הציות בבנקים, בכנס שהתקיים לציון 15 שנה להקמת הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור, ובהמשך גם הציעה הצעות לאיזון אותה מטוטלת.

על דבריה חלק המשנה לפרקליט המדינה, עו"ד יהודה שפר, ואמר: "אנחנו צריכים להמשיך ליישר קו עם הגופים הבינלאומיים. המהלכים הוכיחו את עצמם עד כה באופן משמעותי, וזה לא הזמן להפסיק".

מנהל הרשות המסים, משה אשר, תיאר שוב כיצד "המודל של אל קפונה - הגעה לעבריין העיקרי דרך המס - עובד אצלנו בצורה מצוינת"; וראשת הרשות לאיסור הלבנת הון, שלומית ווגמן, ציינה בסקירתה כי בשנת 2016 נצפתה עליית מדרגה משמעותית בבקשות הרשויות למידע מהרשות להלבנת הון, קפיצה דומה רק לזו שקרתה ב-2007: "רשויות האכיפה גילו אותנו מחדש".

בכנס שהתקיים באוניברסיטת תל-אביב השתתפו שרת המשפטים, איילת שקד; היועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט; המנהלת הכללית של משרד המשפטים, אמי פלמור; ראש אח"מ היוצא, ניצב מני יצחקי; וזה הנכנס, גדי סיסו; פרקליטת מחוז תל-אביב (מיסוי וכלכלה), עו"ד ליאת בן-ארי; מנהל רשות המסים, משה אשר; המפקחת על הבנקים, חדוה בר; ראשי הרשות בעבר ובכירים נוספים.

בר הוסיפה ביחס למטוטלת הקיימת והדרך להחזירה: "היום אני באה לבנקים, ומדברים אתי רק על ציות ולקוח שהביא מזומן. זה קרה כי בסוף העשור הקודם ארה"ב הובילה קו מחמיר, הרחיבה את הסוגיות לסוגיות מס ושינתה את כללי המשחק מול מדינות שונות ובראשן שווייץ. היום, אם יש ספק, אין ספק - אל תפתחו את החשבון או אל תבצעו את הפעולה, כי מדובר באחריות אישית פלילית של מי שמעורב באירוע".

לדבריה, המחיר הוא פגיעה באוכלוסיות שאינן יעדי האכיפה: "מי שנפגע מזה אלה לקוחות הבנקים שהם עולים חדשים, יהודים בחו"ל, חברות פינטק, עורכי דין - הלקוחות חלקם בסיכון גבוה, אבל חלקם נורמטיביים וחווים קשיים מאד גדולים".

בר הציעה בכנס 3 דרכים לאזן את המטוטלת, והראשונה בהן היא השלמת הסדרת פעילותם בחוק של גופים כמו חברות הפינטק, גמ"חים, נש"מים ומוסדות צדקה, שפועלים במשק ללא רגולציה מתאימה. "יש לקבוע צו איסור הלבנת הון ולפקח על גופים אלה, כדי שעליהם תהיה מוטלת האחריות לשמש כקו הגנה ראשון בניהול סיכוני הציות, כאשר הם פותחים חשבון בבנק". המטרה בכך היא לאפשר להם לפעול ביתר קלות ולצמצם חיכוכים עם הבנקים.

דבר נוסף שיכול להפחית מהמחירים הוא לפרסם מדיניות אכיפה על-ידי פרקליט המדינה כדי שכשיתממש סיכון ציות - תהיה התחשבות ברמת הציות הכללית של הבנק, ויהיה משקל לתום-לב הפעילות או לפעילות על-פי נוהל בנק ישראל. "נדרשת פרופורציונליות גם באכיפה, כשמתממש הסיכון", הדגישה בר.

הכלי השלישי שבר ציינה הוא "ארגז כלים רגולטורי, כמו ששר האוצר ציין, שיאפשר לחברות פינטק להיכנס אליו ולפתוח בקלות חשבון בנק". לגבי החברות הללו תהיה הקלה בדרישות הציות מהבנקים.

בפתח הכנס נאמה שרת המשפטים, איילת שקד, ואמרה: "בקרוב נסיים את העבודה על חוק החילוט, עליו אנו עובדים כשנתיים. אני מאמינה מאד בכלי של אכיפה משולבת [המשטרה, הפרקליטות, רשות המסים], ולדעתי ככל שנשתמש בו - כן ייטב". השרה הוסיפה כי לשיפור המצב ישנם אף "יוזמות חקיקה כמו צמצום השימוש במזומן ותיקונים לחוק המאבק בטרור".

היעמ"ש אביחי מנדלבליט, שנאם אחרי שקד, הזכיר כי "משקיעים לא רק בתקנים ובכסף אלא גם באכיפה משולבת של כל גופי אכיפת החוק", וכי "לרשות יש תרומה למעמדה הפיננסי של ישראל בעולם. שלומית (וגמן, ראשת הרשות) משתדלת כל הזמן לשים את הרשות בשורה אחת עם המדינות המערביות".

מנכ"לית משרד המשפטים, אמי פלמור, ציינה כי "אני במשרד 20 שנה כמנכ"לית, ובתחילת הדרך ישראל הייתה ברשימה השחורה - עד שהגיע יהודה שפר שהציל אותה". שפר היה ראש הרשות להלבנת הון עד 2009.

מנהל רשות המסים, משה אשר, חזר בכנס על הקו העקבי שלו ביחס לאכיפה המשולבת, תיאר את הקפיצה בחילוטים שמבצעות הרשויות, וציין כי "אתה יכול לשחק עם העבירה הפלילית בכל מיני דברים, אבל בסוף יש שאלה - דיווחת לרשות המסים על ההון, או לא דיווחת. ברגע שתופסים את העבריין על זה, הכול נהיה יותר קל, גם לפרקליטות וגם למשטרה. זה דבר שיכול לרסק ארגוני פשיעה".

את עוצמת האיום הכלכלי שאליו התייחס אשר תיאר גם ראש אח"מ הפורש, ניצב מני יצחקי; ופרקליטת מחוז תל-אביב (מיסוי), עו"ד ליאת בן-ארי, אישרה מצידה את טענת יצחקי על כך שמפחדים מהפן הכלכלי יותר מהפן הפלילי הרגיל: "בחקירות שלנו באמת מבקשים שאיש הרשות המסים ייצא מהחדר - כי גם אם לא גנבת, לפעמים לא דיווחת".

בן-ארי תיארה בכנס את השינוי שעבר מצב האכיפה הודות להקמת הרשות לאיסור הלבנת הון: "אני הגעתי לפני 19 שנים, ואז לא הייתה רשות ולא היה חוק איסור הלבנת הון. מה שהיה בתיק הראשון שלי זה הרבה עשרות מיליונים שהגיעו למדינה מכל מיני ארצות, ולמשטרה לא היה מושג איך לעקוב ואיפה הכספים. המורשעים הורשעו במרמה של מיליונים ונשלחו ל-6 או 9 שנות מאסר - אבל ישראל עד היום לא שמה יד על הכספים.

"תוך כדי ההתנהלות התיק התברר שיש כסף בשווייץ, והגישו בקשה משפטית בשווייץ, אבל השווייצרים ענו לה רק אחרי 4 שנים. כך זה היה פעם, זה לא היה יוצא דופן. היום אי-אפשר להבין איך היה בלי [החוק והרשות], אבל היה בלי. הכלים היום מטייבים את החקירה ומקצרים הליכים. נפתחו אפיקים שלפני כן לא יכולנו לראות בגלל מגבלות החקירות המקומיות והמסוימות. היום יש מהרשות כתבות מודיעיניות (כל-כך איכותיות, עד ש)אנו לא מבינים אותן לפעמים ופונים לרשות כדי לקבל הסברים".

עוד כתבות

סניף בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

לאומי סוגר את חברת ניהול התיקים וידאה ומרחיב את מערך ההשקעות

במסגרת ארגון מחדש שיזם לאומי, תחום ניהול ההשקעות בשוק ההון יועבר למערך ההשקעות בבנק בניהולו של אריאל כהן ● המהלך מתרחש ברקע למהלך אחר שעליו הכריז לאומי בשבוע החולף בתחום המסחר בשוק ההון - קמפיין "לא הרווחתם לא שילמתם"

תחנת דלק / צילום: Shutterstock

מיום שבת בערב: מחיר הדלק מטפס מעל ל-7 שקלים

מחיר הדלק יעלה ב־14 אגורות בחודש מרץ ויעמוד על 7.02 שקלים ● הסיבה: "המתיחות הביטחונית והגאו־פוליטית הובילה לעלייה במחיר הבנזין הבינלאומי"

נושאת המטוסים האמריקאית פורד בדרכה לחופי ישראל / צילום: Reuters, Stelios Misinas

הדד־ליין של טראמפ לאיראן מתקרב, ובאוצר כבר נערכים לפרוץ את תקציב הביטחון

לגלובס נודע כי במשרד האוצר מקיימים דיונים והערכות באשר להשלכות הכלכליות של מערכה נוספת מול איראן ● "זה עניין של שבועות עד שייפרץ התקציב", אומר גורם המעורה בפרטים ● בקרוב יפקע האולטימטום שנתן טראמפ למשטר האייתולות במטרה להגיע להסכם

סטיב וויטקוף, השליח האמריקאי למזרח התיכון / צילום: ap, Evelyn Hockstein

וויטקוף: ממשל טראמפ דורש שכל הסכם גרעין עתידי עם איראן יהיה בתוקף ללא הגבלת זמן

באיראן מדווחים כי שר החוץ עראקצ'י בדרך לז'נווה • טראמפ התייחס בנאום "מצב האומה" לאיראן, והבהיר: "לא אאפשר למקור מספר 1 של טרור בעולם להשיג נשק גרעיני" • הוא טען כי הטילים האיראניים יכולים לפגוע במדינות אירופה, וכי המשטר מנסה לשקם את תוכנית הגרעין • באיראן הגיבו: "הדברים שאמר - שקר אחד גדול" • בינתיים, הכוננות במזרח התיכון נמשכת • עדכונים שוטפים 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

המאבק על הפטור ממע"מ ביבוא אישי: האם גם הצו החדש יבוטל?

הצו החדש של שר האוצר סמוטריץ', שמרחיב את הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל־130 דולר, נחתם ונכנס לתוקף מיידית, לאחר שהצו הקודם נפסל בכנסת ● איגוד לשכות המסחר דורש להקפיאו, והכרעה משפטית עשויה להחזיר את התקרה ל־75 דולר ● מי המרוויחים מהמהלך, והאם גם הצו החדש בדרך לביטול?

שמן זית / צילום: דרור מרמור

מהפך: המוצר שמחירו צנח ב-35% - והסיבות

בזמן שסל הקניות הישראלי מתייקר כמעט בכל קטגוריה, מחיר שמן הזית יורד בעקביות בזכות הקטנת המכסים ● למרות עונת מסיק מקומית דלה ומחסורים, התחרות אילצה את היצרניות הגדולות להוריד מחירים ● כדי לאפשר זאת, המדינה סבסדה את החקלאים ב־30 מיליון שקל

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, בכנסת בטקס חגיגי בהשתתפות יושב ראש הכנסת אמיר אוחנה ובן זוגו, ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו / צילום: מארק ישראל סלם/הג'רוזלם פוסט

ממזון ועד הייטק: המשלחת ההודית תיפגש עם שורת חברות תעשייה וטכנולוגיה בישראל

הערב ייפגשו שורה של חברות ישראליות בתחום התעשייה והטכנולוגיה עם נרנדרה מודי, ראש ממשלת הודו ומשלחת אנשי העסקים שמתלווה אליו ● רשימת החברות עמן נפגשים ההודים נבחרה ע"י ההודים עצמם ותואמה על ידם ישירות ללא מעורבות ישירה של גורמים רשמיים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

במאבק מול הנגיד, סמוטריץ' הבטיח הורדות מסים. מה קרה בפועל?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לא מרוצה מההתנהלות של בנק ישראל, אבל מה עם החלק שלו במשוואה? ● האם הורדות המסים שהוא הבטיח אכן קרו? ● המשרוקית של גלובס

קמפיין הפרסום של אפי סנדרוב / צילום: מגה מדיה

מי עומד מאחורי השלטים נגד עמית גל ורו"ח אפי סנדרוב

בשבועות האחרונים הוצבו שלטים בת"א ובנתיבי איילון נגד הממונה על רשות שוק ההון עמית גל ורו"ח אפי סנדרוב. מבדיקת גלובס עולה כי מי שאחראית על התשלום היא חברת מנופים בנייה והשקעות ● חברת httpool המייצגת בישראל את חטיבות הפרסום של אמזון, ספוטיפיי ופינטרסט, מינתה את איתמר גולדפלד למנכ"ל הפעילות בארץ ● אירועים ומינויים

צוללת בלתי מאוישת BlueWhale בגרמניה / צילום: התעשייה האווירית

"עשרות מיליונים": מאחורי העסקה של התעשייה האווירית בגרמניה

הצוללת הבלתי מאוישת BlueWhale של התעשייה האווירית משמשת בעיקר לאיסוף מודיעין באמצעים אלקטרוניים ● בועז לוי, מנכ"ל תע"א: "עוד הרבה מדינות מתעניינות ברכש של צוללות"

משה לארי, מנכ''ל מזרחי טפחות / צילום: מזרחי טפחות

הרווח הנקי של מזרחי טפחות בשנת 2025: 5.6 מיליארד שקל

ברבעון הרביעי של 2025, הרווח הנקי של הבנק הסתכם ב-1.4 מיליארד שקל - צמיחה של 7.5% ברווח הנקי ● הבנק יחלק מחצית מהרווח הנקי שרשם ברבעון לבעלי המניות – סכום של 702 מיליון שקל

מלון בכר האוס בתל אביב / צילום: אסף פינצ'וק

רשת פתאל ממתגת את מלונות הבוטיק תחת COLORS, עם הפנים לחו"ל

פתאל ממתגת את מלונות הבוטיק שלה תחת השם COLORS ● "המהלך מבטא אמירה דו-משמעית - גם על המגוון האנושי של האורחים וגם צבע חדש לפתאל, שעוסקת בעיקר במותגי נופש", אומרת סמנכ"לית השיווק ● ומה מתכננים ברשת המלונות בהמשך?

דוד לרון / צילום: ישראל שם טוב

מנכ"ל דואר ישראל דוד לרון פורש אחרי 4 שנים

דוד לרון, שמונה בשנת 2022 ע"י דירקטוריון החברה לתפקיד המנכ"ל, הודיע על פרישתו ● טרם ברור מי יחליף אותו, ולרון מתכנן להמשיך ולכהן כמנכ"ל בחודשים הקרובים עד שיימצא לו מחליף

מייסדי Guidde, דן סחר ויואב ענב / צילום: Moses Pini Siluk

המניה יורדת? מאנדיי משקיעה בחברה ישראלית שמאמנת סוכני AI על פעולות אנושיות

חברת התוכנה הישראלית מאנדיי הצטרפה כמשקיעה במסגרת סיבוב בן 50 מיליון דולר שמגייס הסטארט-אפ הישראלי Guidde בהובלת קרן הצמיחה האמריקאית PSG ● מדובר במהלך מסקרן עבור מאנדיי, שספגה ירידה של קרוב למחצית ממחיר המניה שלה מאז תחילת השנה בשל החשש מאפקט הבינה המלאכותית

פרופ' שי שלו־שוורץ ואמנון שעשוע / צילום: יח''צ, איל יצהר

חברת האלגוטריידינג הסודית של אמנון שעשוע נחשפת

עדכון ברשם החברות חשף לאחרונה כי אמנון שעשוע ושי שלו־שוורץ ממובילאיי מחזיקים בנתח גדול ממניות איירון אלגו, העוסקת במסחר בתדירות גבוהה בהשראת פטנטים של תחבורה אוטונומית

אילוסטרציה: Shutterstock

הותר לפרסום: חברה ביטחונית ישראלית עומדת בלב פרשת עבירות מס ועבירות כלכליות

החקירה, שנפתחה בשנת 2021, התנהלה ע"י רשות המסים ומשטרת ישראל תחת צו איסור פרסום גורף ● אתמול התיר ביהמ"ש לפרסם את עצם קיום החקירה, ואולם פרטי הפרשה המלאים, החשדות, שם החברה ושמות החשודים עדיין אסורים בפרסום

טראמפ בנאומו, אמש / צילום: ap, Alex Brandon

שעה ו־47 דקות: הצד הכלכלי של הנאום הארוך בתולדות ארה"ב

בנאום "מצב האומה" המסורתי, ניסה נשיא ארה"ב להציג תמונת ניצחון, למרות הקשיים מבית ומחוץ איתם הוא מתמודד ● טראמפ קרא להקמת פנסיה בגיבוי ממשלתי לכל העובדים שאין להם תוכנית פנסיונית דרך העבודה, והבטיח שהמכסים יחזרו ואף יחליפו את מס ההכנסה

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

היועמ"שית אישרה: נתניהו יעיד בפרשת הפגישה הלילית

ראש הממשלה צפוי למסור עדות פתוחה בפרשה בה נחשד ראש הסגל שלו, צחי ברוורמן, בשיבוש החקירה הנוגעת להדלפת מסמכים מסווגים לעיתון ה"בילד" הגרמני ● דובר רה"מ לשעבר העיד כי ברוורמן אמר לו שיוכל "לכבות" את החקירה

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

הישראלית שצללה בכ-50% במסחר בוול סטריט

חברת הטכנולוגיה לעולם היופי אודיטי טק נפלה במסחר בוול סטריט לשפל לאחר שסיפקה תחזית חלשה ● בחברה מייחסים את התחזית לאתגר בו היא נתקלה מול שותף הפרסום שלה, שהוביל לגידול בעלויות, ומעריכים כי הסוגיה תיפתר ● אורן הולצמן, מנכ"ל החברה: "זיהינו רק לאחרונה את שורש הבעיה, לוקח זמן להתאושש"

מכשיר הגלקסטי החדש / צילום: סמסונג

סמסונג משיקה את מכשירי הדגל החדשים שלה. כמה הם יעלו בישראל?

יצרנית הסמארטפונים הקוריאנית השיקה סדרת מכשירים חדשה, Galaxy S26, שכוללת יכולות בינה מלאכותית ● בין החידושים: "תצוגת פרטיות", פיצ'ר שיאפשר לסרוק מסמכים וגם כזה שיוכל לחפש עבורכם תמונות בגלריה ● כמה זה יעלה, ואיפה תוכלו למצוא הנחות?