גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מומחי מס: "פסק דין בז"ן יתמרץ רשויות ליצור חיובים מנופחים"

זאת בעקבות פסק הדין של ביהמ"ש העליון שקבע כי בתי הזיקוק בחיפה וחיפה כימיקלים ישלמו לעיריית חיפה 250 מיליון שקל בגין עבודות פיתוח שבוצעו בין 2006-2008

בתי הזיקוק בחיפה. משתלם כלכלית לשמור על הסביבה / צילום: תמר מצפי
בתי הזיקוק בחיפה. משתלם כלכלית לשמור על הסביבה / צילום: תמר מצפי

ביקורות על פסק הדין של בית המשפט העליון שניתן החודש בעניין בזן: לטענת מומחים מוניציפליים, פסק הדין ייתן רוח גבית לרשויות מקומיות להשית היטלים מנופחים על מפעלים, שלא תמיד משקפים את היקף העלויות האמיתי.

כזכור, ב-10 בדצמבר פסק בית המשפט העליון כי בתי הזיקוק בחיפה וחיפה כימיקלים יצטרכו לשלם לעיריית חיפה כ-250 מיליון שקל בגין עבודות סלילה ותיעול שבוצעו בין השנים 2006-2008. בכך הפך בית המשפט העליון את החלטת בית המשפט המחוזי מאוגוסט 2014, לפיה המפעלים לא היו אמורים לשלם כלל.

סיבת החיוב היא עבודות סלילה ותיעול שביצעה עיריית חיפה לפני כעשור בשדרות ההסתדרות בעיר. עבודות אלה נועדו למנוע הצפות בדרך ששימשה באותה עת כדרך הגישה המרכזית למתחם בזן. העבודות בוצעו לאחר שהמתחם עבר לתחום השיפוט של עיריית חיפה בדצמבר 2005.

בגין העבודות דרשה עיריית חיפה לקבל היטלי הסלילה והתיעול מארבעת המפעלים השייכים לקבוצת בזן - בתי זיקוק, גדיב פטרוכימים, שמנים בסיסיים וכרמל אולפינים - ומחיפה כימיקלים. לאחר שבקשת התשלום סורבה, הגישה עיריית חיפה עתירה לבית המשפט המחוזי בחיפה - עתירה שכאמור נדחתה באוגוסט 2014, והעירייה הגישה ערעור לבית המשפט העליון.

החודש, כאמור, קיבל בית המשפט העליון את טענות עיריית חיפה והפך את חובת התשלום של המפעלים מאפס לכ-250 מיליון שקל.

נכון לדצמבר 2011 - תאריך בו נשלחה הודעת חיוב ראשונה למשיבות על-ידי עיריית חיפה - עמד הסכום הכולל של היטלי הסלילה והתיעול על כ-250 מיליון שקל. על-פי ההערכות, בתוספת ריבית הצמדה סכום זה עשוי להגיע לכ-400 מיליון שקל ולהתחלק בין 4 רשויות מקומיות: עיריית חיפה, עיריית קריית אתא, עיריית נשר והמועצה האזורית זבולון. מתוך סכום זה החלק היחסי של חיפה כימיקלים עומד על 9%, והיתרה - של מפעלי קבוצת בזן. בנוסף חויבו המשיבות בהוצאות משפט בגובה של 150 אלף שקל.

מפסק הדין עולה עוד כי הכספים שתגבה עיריית חיפה מהמשיבות ישמשו למימון פעילותה של החברה המנהלת של מתחם בזן, שאחראית בין היתר להקמת תשתיות ותחזוקתן.

בשבועות האחרונים נשמעה לא מעט ביקורת על פסק הדין וההשלכות הצפויות בעקבותיו, מטעם מומחים למיסוי מוניציפלי, ובזן אף הודיעה כי היא שוקלת לבקש דיון נוסף.

עו"ד מיכאל רוזן, מומחה למיסוי מוניציפלי: "לעמדת השופטות נאור וברק-ארז, אי-גביית ההיטלים מבתי הזיקוק תעמיס על הציבור את חלקם בנטל ההיטלים. לדעתנו, זהו נימוק בעייתי. זאת מאחר ובפועל, הרשויות המקומיות מטילות וגובות חיובים לפי יכולתן, ולא צורכיהן. לכן, חיובים מופרכים שייגבו לא יקטינו את הנטל מהציבור אלא להפך. שכן, החיובים המופרכים מועמסים על לקוחות המגזר העסקי. לצערנו, הפסיקה תיתן רוח גבית לפרקטיקה שהתפתחה בשנים האחרונות, לפיה, רשויות מקומיות, בסיוע גופים פרטיים (משרדי עו"ד וחברות כלכליות) הפועלים תמורת אחוזים מהגבייה, מטילות חיובים בהיטלי פיתוח המבוססים על עבודות שלעתים הקשר בינן לבין הנכס המחויב רופף. לעתים מדובר בעבודות בהיקף זעום ובריחוק פיזי מהנכס בגינו מוטל החיוב . חיובים אשר לאור פסק הדין, הנישומים יאלצו לשלם בגינם סכומים נכבדים בפשרה - מחשש שבפסק דין הם יחויבו לשלם את מלוא החיוב".

גם עו"ד אילן רובינשטיין ממשרד מלכה אנגלסמן, המתמחה אף הוא במיסוי מוניציפלי, סבור כי "היטלי פיתוח מוטלים מכוח חקיקה עירונית, אשר בבסיסה אמור לעמוד תחשיב הקובע את שיעור ההיטל. פרשנות תכליתית של חקיקה מסוג זה, לא אמורה ליצור עילת חיוב יש מאין. יש להקפיד על עקרונות חיוב ברורים. כך לדוגמה, בעבר, בית המשפט העליון לא התיר לעירית רעננה להשית היטל סלילה בגין ביצוע רחוב הולנדי, כיוון שחוק העזר שלה קבע חיוב רק לגבי כביש ומדרכה רגילים. לעומת זאת, עתה, בית המשפט הכשיר את החיוב, למרות שעל פניו, "מרחב התכנון" והתחשיב העומד בבסיס חוק העזר של חיפה, לא התיימרו לחול על המקרה המדובר".

בנוסף סבור עו"ד איתי כהן ממשרד פלג, כהן, דויטש, כי פסק הדין "משנה את ההלכה בכל הנוגע לסמכויותיהן של רשויות מקומיות להטיל היטלים על שדרוג של תשתית קיימת, להבדיל מהקמתה של תשתית חדשה, ומאפשר לרשויות המקומיות לשלוח ידיהן לכיסיהם של הנישומים בעקבות כל עבודת שיפוץ או שדרוג. ומהו שדרוג? האם הרחבתו של כביש, ריבודו מחדש או אולי די בחידוש הצבע של פסי ההפרדה? פסק הדין אינו מתיישב עם האבחנה הברורה, שזכתה לא אחת להכרה בפסיקה, ביחס למועדי החיוב המותרים על-פי דין והרחיב את היקף הסמכות של הרשות המקומית גם לתקופות מאוחרות בחייה של התשתית העירונית, הרבה לאחר שקמה זיקת ההנאה לנכס מהתשתית הגובלת ואף בהתעלם מדיני ההתיישנות. לדאבוננו, פסק דין זה יתמרץ את הרשויות המקומיות להמשיך בגישתן האגרסיבית להגביר את הגביה בתחומן באמצעות יצירתם של "אירועי מס" (לעתים יש מאין) בכסותם של חוקי עזר שכלל לא נועדו למקרים האלה".

עו"ד שרון פטל ממשרד הרצוג פוקס נאמן מסביר כי "בית המשפט נסמך על לשון חוק העזר הגורפת, הקובעת כי כל שינוי ברחוב עונה להגדרת סלילה, אך נראה כי קביעתו התמציתית בסוגיה זו ניתנה על רקע הנסיבות הספציפיות של המקרה ומאפייני העבודות שבוצעו. אין לדעתי ללמוד מפסק הדין פרשנות דווקנית שאינה מתיישבת עם תכלית ההיטל המשולם פעם אחת בחיי נכס והמיועד לכסות הוצאות הוניות של הקמת תשתיות, להבדיל מהוצאות שוטפות של תחזוקה ושדרוג, ופרשנות שכזו אף אינה מתיישבת עם הנחיות משרד הפנים. בהקשר זה אעיר כי בין חוקי העזר של הרשויות המקומיות השונות קיימים פערי ניסוח רבים בהיבטים רבים, שמובילים פעמים רבות לתוצאות שונות, ומוטב היה שמשרד הפנים יתווה נוסח אחיד ומאוזן לחוקי עזר ויתנה אישורם בהתאמה לנוסח שייקבע". 

עוד כתבות

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט