גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כבר לא "יושבים על הגדר": הקונים מוכנים לשלם יותר על דירה

סקר "גלובס": גורמים משני הצדדים - אנשי האוצר מחד ואנשי הענף מנגד, מבלבלים את הציבור בהבטחה שהירידה במספר העסקאות תיגמר בנסיקת/צלילת המחירים ■ איך זה משפיע עלינו? ■ למדריך מס רכישה

שלטי השכרה ומכירה על מדרכה בת"א.  / צילום: שלומי יוסף
שלטי השכרה ומכירה על מדרכה בת"א. / צילום: שלומי יוסף

בזמן שאי הוודאות בשיאה, קצב העסקאות לרכישת דירה יורד חודש אחרי חודש, וההבטחות ל"דירה מוזלת במחיר למשתכן לכל מחוסר דירה" נשמעות על ידי שר האוצר חדשות לבקרים, לא מפתיע לקלות ששיעור מחפשי הדירות והמתלבטים נמצא בשיא של שנים. עם זאת, מסתבר שדווקא המחיר המקסימלי שהרוכשים מוכנים לשלם בעבור הדירה שינה כיוון וזינק בחצי השנה האחרונה בכמעט 150 אלף שקל, מה שיכול להעיד דווקא על ייאוש בקרב הנשאלים.
אלו המסקנות העיקריות שעולות מהסקר החצי-שנתי של "גלובס" ואזימוט טכנולוגיות פרסום, שהתקיים בסוף חודש דצמבר בפעם ה-23 מאז שנת 2006, רגע לפני הנסיקה במחירים.

1 מכל 10 ישראלים מחפש דירה

נתחיל בביקוש לדירות. הסקר החצי שנתי בוחן את כוונות הרכישה של הציבור: כמה אנשים מחפשים נכון להיום דירה לרכישה וכמה מהם שוקלים להתחיל ולחפש דירה לרכישה במהלך שלושת החודשים הקרובים. נתוני הסקר הנוכחי (דצמבר 2017) מעידים כי רמת הביקוש - מחפשים דירה היום ושוקלים להתחיל לחפש - נמצאת ברמת שיא ועומדת על 26%, יותר מרבע מהמדגם. נתון זהה נצפה גם בסקר הקודם (יוני 2017) ורמה זו של ביקוש לדירות היא הגבוהה ביותר מאז החל הסקר להתפרסם, כאשר בסוף 2016 נתון זה עמד על 14% בלבד.

ברזולוציה גבוהה יותר, שיעור הנשאלים שהשיבו כי הם מחפשים כעת דירה לרכישה (בניכוי מי שהשיב כי הוא מתכנן להתחיל ולחפש) גבוה יחסית לשנים הקודמות, אבל ירד מ-13% במחצית 2017 ל-10% בסוף 2017, מה שמלמד שלא מעט ישראלים לא ממש ממתינים כרגע על הגדר.
כמו כן, הירידה בחודשים האחרונים עשויה ללמד שהביקוש הגדול שנובע מההגרלות הגדולות ומתוכנית מחיר למשתכן מתחיל להירגע, אולי בגלל התלונות שמתחילות להישמע על פרויקטים שונים, בגלל סיכוי הזכייה הנמוך בחלק מהמקומות (בעיקר בפרויקטים הנמצאים במרכז הארץ), ובגלל הזמן הארוך שעל הזוכים להמתין עד שהפרויקט יתקדם והם באמת יקבלו מפתח לדירה זולה.

בעוד זכאי מחיר למשתכן מסדרה א' (כ-60 אלף משקי בית) קיבלו שפע הזדמנויות להשתתף בהגרלות, זכאי הסדרות האחרות (עוד כ-60 אלף) לא קיבלו הזדמנות שווה בהגרלות, וחלק מהם החליט לוותר. ובכל מקרה, למרות הירידה הקלה, 10% מהנשאלים (מבין אלו שהצהירו כי הם מחפשים דירה) זה עדיין נתון גבוה יחסית בהשוואה לסקרים קודמים.

השפעת תוכנית מחיר למשתכן על הכוונות

מוכנים לשלם יותר

וכאן אנחנו מגיעים לציפיות הציבור הנוגעות למחירי הדירות.
במשרד האוצר שבים וטוענים כי היעדר עסקאות והקיפאון בשוק הדיור יובילו בסופו של דבר לירידה במחיר הדירות, בין השאר בשל הצורך של קבלנים בתזרים מזומנים, הצורך של משפרי הדיור למכור את דירתם הקודמת בהקדם, והלחץ של משקיעים שמעוניינים למכור את דירתם בשל שינוי הסנטימנט בשוק והשפעת גובה מס השבח שהם יידרשו לשלם ככל שחולף הזמן. גורמים אחרים בענף טוענים דווקא כי מדובר לכל היותר בביקושים כבושים, שיתפרצו ויתדלקו מחדש את העליות, כפי שקרה לאחר ביטול תוכנית מע"מ אפס של שר האוצר הקודם יאיר לפיד.

פחות דירות 4 ו-5 חדרים

הסקר החצי שנתי בודק מהו המחיר המקסימלי שמוכנים הרוכשים לשלם בעבור דירה למגורים. בסקרים הקודמים, או ליתר דיוק החל מהסקר שנערך בסוף 2015, המחיר התפיסתי הציג ירידה. מרמה של כ-1.3 מיליון שקל בסוף 2015 ירד הסכום ל-1.15 מיליון שקל במחצית 2016, ל-1.14 מיליון שקל בסוף אותה השנה ולמיליון שקל במחצית 2017.

אבל הסקר הנוכחי מציג שינוי מגמה ועלייה במחיר הממוצע ל-1.145 מיליון שקל. כמעט 15% יותר מהסקר הקודם שנערך לפני חצי שנה.

נזכיר שוב כי תוכנית מחיר למשתכן החלה לפעול בסוף 2015, ולא מן הנמנע שהמכרזים שנסגרו ופרסומים רבים אודות פרויקטים שצפויים להיבנות השפיעו על ציפיות הציבור בכל הנוגע למחירי הדירות. גם מהלכים כמו מס דירה שלישית (שלא צלח לבסוף), העלאת מס הרכישה על משקיעים במחצית 2015 והדיווחים על ההאטה המשמעותית במכירת דירות, השפיעו על הציפיות. לכן, העובדה שהמחיר התפיסתי כעת משנה כיוון אולי יש בה כדי לאותת כי משהו נסדק באותן ציפיות לירידת מחירים. נדגיש כי מדובר רק בסקר אחד, ועוד לא ניתן לקבוע האם מדובר במגמה, אולם נתוני הביקוש לדירות תומכים בעלייה במחיר.

עוד נתון שעולה מהסקר ומחזק את ההנחה שרבים ממחפשי הדירות הם רוכשי דירה ראשונה (קהל היעד למחיר למשתכן) נוגע לגודל הדירות אותן מחפשים הרוכשים.

הסקר מציג ירידה מתונה ב-2017 בחיפושים אחר דירות 4 חדרים, 33% בסוף 2017 לעומת 38% בסוף 2016, וירידה נוספת בחיפושים אחר דירות 5 חדרים, מ-19% בסקר של סוף 2016 ל-15% בסקר הנוכחי. לעומת זאת, שכיחות מחפשי דירות 3 חדרים עלתה במעט, כ-34% לעומת 33% בסוף 2016, הנתח הגבוה ביותר בביקוש לפי חדרים. רק לשם המחשה, בשנת 2010 הביקוש ל-4 חדרים היה כמעט כפול מהביקוש ל-3 חדרים - 47% לעומת 24%.

"התערבות יתר של הממשלה בשוק"

"ניתן לראות, כי לאורך 2017 השוק נמצא בתנודתיות רבה עקב התערבות יתר של הממשלה בשוק הנדל"ן", מנתח בני קרת, מנכ"ל ואזימוט טכנולוגיות פרסום. "העובדה שמספר מחפשי הדירה רשם עלייה משמעותית, כמו גם מי שהשיב כי הוא שוקל להתחיל בתהליך של רכישת דירה, מגיעה להערכתי בשל שני גורמים עיקריים: האחד, מחיר למשתכן, והשני פעולות רציפות של סרבול והכבדה על המשקיעים. נוצרה אווירה ציבורית של המתנה לירידת מחירים, בעוד מכרזי מחיר למשתכן שיצאו והבטיחו סיום מהיר מראים בינתיים מציאות אחרת. התהליכים ארוכים לאין ערוך ממה שהישראלים ציפו".

לגבי השינוי במחיר התפישתי של הציבור, סבור קרת כי "הנתון מוכיח שהציבור לא מאמין שחלה ירידת מחירים כי אם עלייה קלה או התייצבות. זאת, למרות הניסיונות הבלתי פוסקים של הממשלה והאוצר להורידם בכוח, ללא הועיל".
הסקר החצי שנתי של "גלובס" ואזימוט התקיים בימים האחרונים של דצמבר. הסקר יוצא פעמיים בשנה, במחצית השנה ובסופה, ומספק נתונים עדכניים בנוגע לכוונות הציבור לרכוש דירה בישראל. הסקר נערך באמצעות מכון המחקר "מאגר מוחות" בראשות פרופ' יצחק כ"ץ, בקרב מדגם ארצי מייצג של כ-600 איש, מחציתם נשים ומחציתם גברים, המהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה הבוגרת, דוברת השפה העברית בישראל.

 

האם קצב עלייה שנתי של 3% הוא חצי נחמה

עוד ועוד הגרלות לדירות מסובסדות נסגרות אמנם ברחבי הארץ, אולם מדד מחירי הדירות שמציגה מדי חודש הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ממשיכים להצביע על עליית מחירים ברחבי הארץ, למורת רוחו של כל מי שמצפה לירידת מחירים. פה ושם אמנם נרשמו לאורך העשור האחרון ירידות חודשיות שהחזיקו מעמד (15 פעמים בכל העשור האחרון), אולם בחישוב שנתי מצטבר (12 חודשים אחרונים) זה לא קרה, והמדד מטפס חודש אחרי חודש.

נקודות האור, שחבר הכנסת רועי פולקמן מ"כולנו" כבר דואג לפמפם, היא ששיעור העלייה השנתי נמצא בשפל של שנים. על פי הנתונים, קצב עליית המחירים המשתקף מנתוני המדדים האחרונים עומד על פחות מ-3% בחישוב שנתי, נמוך בשיעור ניכר מקצב עלייה של 8% רק לפני שנה.

אבל האם המשמעות היא שהשוק אכן עומד לפני שינוי מגמה של ממש וירידת מחירים בשוק הדיור? קשה לדעת. קצב עליית המחירים השנתית הוא אכן הנמוך ביותר שנרשם במדד מחיר הדירות של הלמ"ס מאז יולי 2012, אז הוא עמד על 1.67%. עם זאת, מאמצע 2011 ועד אמצע 2012 - במקביל לפרוץ המחאה החברתית וההבטחות הרבות שהגיעו אחריה (כמו למשל פרק הדיור בהמלצות ועדת טרכטנברג) - צנח קצב העלייה השנתי של מחירי הדירות במדד הלמ"ס מ-12%-13% ל-0.2% בלבד בחודש מאי 2012 (בשנת 2011 גם נרשמו 4 חודשים של ירידות מחירים חודשיות), אולם בסופו של יום הציבור התייאש כידוע מההבטחות, ובמאי 2013 כבר עמד הקצב השנתי על 9%.

האם זה אומר שגם הפעם הירידה בקצב העלייה השנתית היא זמנית בלבד? נצטרך לחכות ולראות.

השינוי במחירי הדירות

עוד כתבות

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים